Inkiväärilastut
Mausteiset inkiväärilastut maistuvat jälkiruoan, maitokahvin, tee-tai kahvikupillisen seurana. Nekkumaisen makeat lastut taltuttavat makeannälkää. Resepti on lähtöisin Kotilieden pitkäaikaiselta ruokatoimittajalta, Inga Aaltoselta. Ingan ohjeet ovat vuosien virrassa kulkeneet niin kotikokkaajien kuin ammattilaistenkin käsissä äidiltä tyttärille.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 35 annosta
Ainekset
Inkiväärilastut:
- 100 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 0.5 dl ruskeaa ruokosokeria
- 1-2 tl jauhettua inkivääriä
- 0.5 tl kanelia
- 0.3 tl neilikkaa
- 2 rkl tummaa siirappia
- 1 rkl vahvaa kahvia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 0.5 tl leivinjauhetta
- 3-4 rkl sokeroitua papaijaa ja ananasta pieninä kuutioina
Inkiväärilastujen pinnalle:
- 3 rkl ruskeaa ruokosokeria
Valmistusohje
- Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää inkivääri, kaneli ja neilikka. Sekoita siirappi ja kahvi keskenään. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Paloittele papaijat ja ananaspalat pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki ainekset taikinaan.
- Muotoile taikinasta noin 20 cm pitkä, 7-9 cm leveä ja 2-3 cm paksu tanko. Kiedo se kelmuun ja pakasta muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
- Leikkaa vähän sulaneesta, mutta vielä jäisestä taikinatangosta mahdollisimman ohuita, vajaan puolen sentin paksuisia viipaleita leivinpaperille. Sirottele hiukan ruokosokeria pinnalle. Siitä tulee pintaan kaunis kimmellys.
- Paista lastuja 175 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähtyessään lastuista tulee nekkumaisen rapeita.
- Vahvasti inkiväärin makuiset lastut maistuvat jäätelön koristeena tai teepöydässä.
Vinkki: Jauhetun inkiväärin asemesta voit käyttää paloiteltua, hillottua inkivääriä.
Katso myös: Parhaat pikkuleivät kautta aikojen
Kommentoi
Kommentoi juttua: Inkiväärilastut