Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Omenastruudeli eli itävaltalainen apfelstrudel

Itävaltalainen apfelstrudel eli omenastruudeli vaatii hieman vaivaa, mutta on sen arvoinen. Näyttävä leivonnainen kätkee sisäänsä rommilla maustetun omena-rusina-pähkinätäytteen.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Omenastruudelin taikina:

  • 3 dl vehnäjauhoja (200 g)
  • 1 kananmuna
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 4 rkl haaleaa vettä (noin 0,6 dl)

täyte:

  • 1-1 ½ kg omenia
  • 30 g voita
  • 1-1 ½ dl korppujauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 dl rusinoita
  • (2 rkl rommia tai omenamehua)
  • 50-60 g jauhettuja saksanpähkinöitä tai mantelia

päälle:

  • noin 40 g voita
  • tomusokeria

Valmistusohje

Omenastruudeli eli Itävaltalainen apfelstrudel leivotaan helposti näin:

  1. Siivilöi jauhot keoksi kulhoon. Tee keskelle kolo ja riko siihen muna ja lisää suolaa ja öljyä. Sekoita ainekset taikinaksi ja lisää vähitellen sen verran haaleaa vettä, että taikinasta tulee joustavaa. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuutin ajan, niin taikinaan muodostuu sitkoa ja taikinaa on helppoa kaulia ohueksi. Muotoile taikinasta pallo, hiero pintaan vielä öljyä ja anna taikinan levätä esimerkiksi kumolleen käännetyn kulhon alla noin 30 minuuttia.
  2. Huuhdo rusinat. Halutessasi voit pehmentää rusinat kostuttamalla ne rommilla tai omenamehulla. Kuumenna nokare voita ja paahda siinä korppujauhot kullankeltaisiksi. Jäähdytä. Kuori omenat, poista siemenkota ja höylää omenat juustohöylällä ohuiksi lastuiksi. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli.
  3. Levitä pöydälle suuri, puhdas pyyheliina ja sirottele sille vehnäjauhoja. Kauli taikina pyyheliinan päällä mahdollisimman ohueksi ja venyttele välillä taikinaa jauhotetuin käsin. Itävaltalainen osaa kaulia taikinan niin ohueksi, että sen läpi näkyy pyyheliinan ruudutus.
  4. Sulata voi.
  5. Levitä korppujauhot taikinalevylle siten, että kolmannes ja reunoista noin 3 cm jää ilman täytettä. Levitä päälle omenalastut ja kanelisokeri. Jos omenat ovat happamia, voit lisätä sokeria runsaammin. Sirottele päälle rusinat ja jauhetut pähkinät tai mantelit. Sivele voita kolmannekselle, jossa ei ole täytettä. Nosta pyyheliinaa reunoista siten, että taikinan pitempi reuna kääriytyy rullaksi kääretortun tavoin ja valuta kääryle leivinpaperille pellille. Jos kääryle on peltiä pitempi, muotoile se U-kirjaimen muotoon. Sivele omenastruudeli voilla.
  6. Paista uunin keskiosassa noin 175-200 asteessa 35-45 minuuttia. Sivele strudelia kypsennyksen ajan 10 minuutin välein voilla, niin kuoresta tulee rapea. Pienennä lämpötilaa tarvittaessa 150-160 asteeseen.
  7. Leikkaa omenastruudeli tarjolle noin 5 cm pitkiksi paloiksi ja sirottele päälle tomusokeria. Maistuu parhaalta lämpöisenä vaniljakastikkeen kanssa ja kylmänä kylmän kermavaahdon kanssa. Omenastrudelin voi tarjota myös kuuman maidon kanssa.

Vinkki: Omenastruudeli on klassikkoherkku, joka maistuu ihanalta myös tomusokerilla säväytetyn mascarpone-vaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Lue myös: Kuivatut hedelmät kuuluvat joululeivontaan – maistuisiko aprikoosikakku tai joulustruudeli? Katso 6 makeaa ohjetta

Lue myös Anna.fi: Näin leivot hurmaavan ranskalaisen omenapiirakan


Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenastruudeli eli itävaltalainen apfelstrudel

Minou

Oikotie herkulliseen struudeliin on valmis filo- tai vähän paksumpi jufka-taikina. Ennen vanhaan kun näitä samaisia taikinoita ei vielä ollut täällä myytävänä, tein taikinat itse opilla jonka sain ystäväperheen nuorelta serbialaiselta lastenhoitajalta. Todella aikaa vievä ja taitoa vaativa homma.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.