Reseptit

Karpalotorttu

Ainekset

  • 150 g grahamkeksejä (digestive)
  • noin 50 g voita tai margariinia
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • hyytelö:
  • 5 liivatelehteä
  • 1.5 dl sokeria
  • 0.8 dl vettä
  • 4 dl karpaloita
  • 3 dl kermaa
  • päälle:
  • 2-3 dl karpaloita
  • hyytelösokeria

Valmistusohje

Karpalotorttu
  1. Murenna keksit tai hienonna monitoimikoneessa. Lisää rasvaa sen verran, että muruseos pysyy koossa. Mausta piparkakkumausteella ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
  2. Liota liivatelehdet pehmeiksi runsaassa, kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
  3. Keitä sokeri ja vesi kattilassa ilman kantta, niin että vettä vähän haihtuu. Soseuta jäiset karpalot monitoimikoneessa.
  4. Vatkaa erikseen kerma vaahdoksi.
  5. Puserra liivatelehdistä vesi pois. Ota sokeriliemikattila pois levyltä, lisää liivatteet niin ne sulavat kuumaan liemeen. Kaada liivate-sokeriliemi monitoimikoneeseen koneen käydessä karpalososeen joukkoon. Lisää karpalosose kermavaahdon joukkoon, sekoita ja kaada seos murupohjan päälle.
  6. Sirottele pinnalle runsaasti kokonaisia karpaloita. Tee hyytelösokerista ja vedestä pakkauksessa olevan ohjeen mukaan hyytelökuorrutus.
  7. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Irrota reunat ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
  • Jos pakastat tortun, laita päällyksen karpalot ja hyytelö vasta karpalotortun tarjoamispäivänä.
  • Vastaavan marjatortun voit valmistaa esimerkiksi puolukoista tai mustaherukoista. Jos käytät mansikoita, lisää mausteeksi sitruunamehua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karpalotorttu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.