Ruoka

Kasvispasta on vegepäivän herkkua – nopeat pastat kokataan ilman lihaa

Etsitkö vegepastaa, joka pelastaa arki-iltana tai jota sopii tarjota myös viikonloppuvieraille? Kokosimme Kotilieden parhaat kasvispastaohjeet, joiden joukosta löydät tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivan vaihtoehdon.

Kasvispasta valmistuu nopeasti ja on koko perheen herkkua. Unohda hetkeksi perinteinen pasta bolognese ja carbonara ja pidä kasvisruokapäivä. Kotilieden parhailla kasvispastoilla kuittaat viikottaisen vegepäivän maukkaasti.

Lue myös: Mehevät kasvikset sopivat pastakastikkeeseeseen – 7 helppoa pastaohjetta

1. Aikaa ja tiskiä säästävä kasvispasta

Yhden padan pasta on nimensä mukaan pasta, jossa spagetti ja kastike kasataan yhteen ja samaan kattilaan ja keitetään kypsäksi. Tästä aikaa ja tiskiä säästävästä arkiruokaoivalluksesta saamme kiittää yhdysvaltalaista kotitalousgurua, Martha Stewartia. 

Yhden padan kasvispastan juju on siinä, että pastasta irronnut tärkkelys sakeuttaa keitinveden kastikkeeksi, joka täytelöitetään lopuksi kermalla. Mausteena on timjamia, ja vihanneksista mukaan laitetaan muun muassa kesäkurpitsaa, herkkusieniä ja herneitä.

yhden padan kasvispasta
Yhden padan kasvispasta sisältää niin paljon kasviksia, että puoli kiloa päivässä täyttyy ihan huomaamatta.

Ohje: Yhden padan kasvispasta

2. Vegaaninen linssipasta täynnä proteiinia

Italialaisen lihakastikkeen vegeversio syntyy säilykekirsikkatomaateista ja parista tölkillisestä vihreitä linssejä. Vegeragu on helppo valmistaa, sillä ainekset voi käytännössä vain lisätä pannulle ja odotella herkkuruoan valmistumista.

Täysin vegaanisen pastan proteiinipitoisuutta voi lisätä vaihtamalla tavallinen nauhapasta punaisista linsseistä valmistettuun spagettiin. Linssipasta on täynnä proteiinia sekä kuituja ja sopii myös gluteenittomaaan ruokavalioon.

vegeragu gluteenittomala linssipastalla
Viimeistele vegeragu raastamalla päälle vegaanista ”parmesaanijuustoa”.

Ohje: Vegeragu gluteenittomalla linssipastalla

3. Yksinkertainen ja nerokas kasvispasta – cacio e pepe

Cacio e pepe eli juustoa ja pippuria on huippukokkienkin maailmalla ylistämä klassikkopasta, joka valmistuu vain viidestä raaka-aineesta. Lampaanmaidosta valmistettu suolainen pecorinojuusto sekä mustapippurit muodostavat sellaisen makuparin, ettei muuta tarvita.

Yksinkertaisuudessaan nerokkaan pastan juju on laadukkaissa raaka-aineissa. Satsaa siis hyvään pecorinoon sekä spagettiin ja paahda kokonaiset mustapippurit pannulla ennen kuin jauhat ne huhmareessa rouheeksi ja lisäät pastan päälle. 

cacio e pepe -pasta
Pecorino romano on juustonystävän ja herkkusuun mieleen. Se muodostaa myös cacio e pepe -pastan sielun.

Ohje: Cacio e pepe -pasta

4. Helppo ja nopea kasvispasta

Pasta-annos kevenee mukavasti, kun osa pastasta korvataan spagettimaiseksi nauhaksi leikatulla kesäkurpitsalla. Kesäkurpitsapasta on maukas kasvisruoka, jonka kastike valmistuu pastan kiehuessa. Mehukas pestokastike surautetaan vaihteeksi lehtipinaatista ja cashewpähkinöistä. 

Kasvispasta – kesäkurpitsapasta ja pinaatti-cashewpesto
Pestopasta saa uutta jujua pinaatista ja cashewpähkinöistä.

Ohje: Kesäkurpitsapasta ja pinaatti-cashewpesto

5. Paahdettua bataattia, juustoa ja pastaa

Pastaa ja paahdettua bataattia? Mikä ettei! Helppo arkipasta kootaan kasaan uunissa paahdetusta bataatista sekä pastasta ja kotijuustosta. Erillistä kastiketta ei tarvita, sillä annos viimeistellään parmesaanijuustolla ja pikantilla rucolalla. Jos haluat paahdettuun bataatti-rucolapastaan enemmän makua, vaihda mieto kotijuusto aromikkaaseen fetaan tai vuohenjuustoon.

kasvispasta: paahdettu bataatti-rucolapasta
Tämä kasvispasta ei kastiketta kaipaa. Uunissa makeaksi paahtunut bataatti ja aromikas juusto muodostavat huikean makuparin.

Ohje: Paahdettu bataatti-rucolapasta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvispasta on vegepäivän herkkua – nopeat pastat kokataan ilman lihaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.