Ruoka

Kasvispihvit maistuvat koko perheelle – kokkaa pihvit kaaleista, kesäkurpitsoista, porkkanoista tai punajuurista

Kasviksia ja juureksia tulee syötyä kuin huomaamatta, kun ne piilottaa murekemassoihin. Pannulla tai uunissa paistetut pihvit hurmaavat rapealla pinnallaan ja pehmeällä sisuksellaan.

Kasvispihvit voi valmistaa melkein mistä vain kasviksista. Mukaan voi sujauttaa myös papuja, linssejä tai vaikkapa kikherneitä, jolloin pihveistä tule hetkessä ruokaisammat. Juustoraaste tuo mehevyyttä ja mausteet makua ja meininkiä.

Lue myös: Kasvis- ja kalapyörykät ihastuttavat raikkailla mauillaan – 6 mainiota ohjetta

Kasvispihvit voi valmistaa melkein mistä tahansa vihanneksesta tai juureksesta. Parhaimmillaan kasvispihvit ovatkin sesongin mukaisia ja torjuvat tehokkaasti hävikkiä. 

Mukaan voi rohkeasti sekoittaa useampaa kasvista sen mukaan, mitä kaappisi vihanneslokerosta löydät. Moni perinteinen kasvispihvi tehdään punajuuresta tai porkkanasta, mutta kokeilemisen arvoisia ovat myös esimerkiksi aromikas juuriselleri ja palsternakka.

Jos käytät kovin vesipitoisia kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, purista enin neste raasteesta ennen sen lisäämistä pihvimassaan. Raastamisessa oiva apuväline on monitoimikone, joka surauttaa kasvikset hetkessä hienommiksi. Laista tai kiireinen kokki voi valmistaa kasvispihvit myös kaupan valmiista juuressoseesta. 

Kasvispihvit moneen makuun

Näiden punajuuripihvien juju on proteiinipitoinen härkäpapurouhe, joka tuo pihvimassaan sopivasti ruokaisuutta. Vaihtelemalla juuresraasteita ja mausteita saat kasvispihveistä aina uuden makuisia variaatioita.

Tuoreiden punajuurten sijaan nämä kasvispihvit tehdään säilykepunajuurista. Etikkapunajuuret tuovat pirteän säväyksen punajuuripihveihin, joissa maistuvat lisäksi peruna, sipuli ja mausteet. Vehnäjauhot ja kananmuna parantavat murekemassan rakennetta, jolloin pihvit pysyvät muodossaan kypsennyksen aikana.

Pähkinäiset kyssäkaalipihvit yllättävät täyteläisyydellään, joka saadaan aikaan purkillisella smetanaa ja kourallisella pähkinäjauhetta. Kananmuna sitoo kyssäkaali- ja porkkaraasteen yhteen, jolloin pihvit pysyvät kauniisti koossa. Ateriaa täydennetään keitetyillä perunoilla ja puolukkasurvoksella.

Suloisten bataattipihvien kaunis väri on peräisin porkkanoista ja bataatista. Jalapeno, juustokumina ja tuore korianteri tuovat ripauksen eksoottisuutta makumaailmaan. Hienojakoinen murekemassa taputellaan pihveiksi ja hunnutetaan korppujauhoilla ennen paistamista. 

Kasvispihvit uunissa on kevyt vaihtoehto, sillä uunissa kypsentäessä ei tarvita lisättyä rasvaa. Porkkanoiden ja sipuleiden luontainen makeus sointuu ihanasti happaman jogurtin kanssa, jolloin maut tasapainottavat toisiaan. Ohrasuurimoiden ruokaisuuden ansiosta kiljuvakin nälkä talttuu takuuvarmasti. 

Ihastuttavat maa-artisokat yhdistetään jauhoisten perunoiden kanssa, jolloin lopputuloksena syntyy herkullisia maa-artisokkapihvejä. Miedonmakuinen murekemassa tarvitsee mausteiksi vain tuoretta timjamia, suolaa ja pippuria. Suussa sulavat kasvispihvit paistetaan tirisevän kuumassa voissa ja nautitaan heti tuoreeltaan.

Tässä hauska, herkullinen ja vähän erilainen tapa tarjota kasvispihvit. Kokoa kahden pihvin väliin paistettua kananmunaa, tomaattisiivuja sekä vihervoimaisia ituja ja saat kevyet kasvispihvihampurilaiset. Pepperonilla ja kikherneillä höystetyt kasvispihvit maistuvat myös sellaisenaan maukkaan kastikkeen kera.

Tässä varsin perinteinen kasvispihviohje, jota on helppo tuunata maun ja kaapin sisällön mukaan. Suurin homma on kasvisten raastamisessa ja hieman malttia vaaditaan myös paistamisessa, jotta pihvit eivät pala, mutta kypsyvät sisältä meheviksi.

Mehevät kasvispihvit höytetään juustolla

Kasvis-halloumipihvit ja kvinoa-porkkanasalaatti muodostavat trendikkään kokonaisuuden. Pirteän minttuinen halloumijuusto saa pihveissä seurakseen porkkanaa ja kesäkurpitsaa, joiden raikkaus ihastuttaa ruokaisan kvinoasalaatin rinnalla. Helppoa, hyvää ja terveellistä!

Myös näissä kasvispihveissä ihastuttaa suolainen halloumijuusto. Mehevät parsakaali-kvinoapihvit saavat raikkaan makulisän tuoreesta mintusta. Pihvit sopivat myös gluteenittomaan ruokavalioon, kun valitset puhdistettua kauraa.

Halloumi-kesäkurpitsapihvit on hitti, jota on tehtävä ainakin kerran vuodessa. Mehevät kasvispihvit maistuvat sellaisenaan tai jogurttipohjaisen kastikkeen kera. Lisäksi ne ovat gluteenittomat. Täydellistä!

Kasvispihvit: Lisää ruokaisuutta

Pelkistä kasviksista valmistetut pihvit tahtovat olla melko kevyttä syötävää ja jättää olon nälkäiseksi. Ruokaisuutta pihvit saavat, kun sekoitat joukkoon esimerkiksi papuja, linssejä tai esimerkiksi kotimaista härkäpapurouhetta. Myös kaurahiutaleet tai kvinoa tuovat pihveihin täyttävyyttä.

Kasvispihveihin sopivat erinomaisesti myös erilaiset juustot tutusta emmentalista aina aromikkaaseen feta- ja halloumijuustoon. Juusto loihtii pihveistä myös supermeheviä, jolloin suosio on taattu. Pähkinöiden ja siementen avulla pihveihin saa rakennetta ja herkullista purutuntumaa. 

Lue myös Anna.fi: Mehevät kasvispyörykät ja ihanat ideat lisukkeisiin – 6 erilaista ohjetta

Miten kasvispihvit pysyvät koossa?

Koossa pysyminen tuppaa olemaan kasvispihvien suurin ongelma. Yleensä sidosaineena käytetään kananmunia ja jauhoja, mutta mukaan voi ripauttaa myös kaurahiutaleita, puuroutuvaa kvinoaa tai vaikkapa peruna- tai kikhernejauhoja.

Pihvien paistaminen

Parhaat kasvispihvit paistuvat pannulla päältä rapeiksi ja sisältä herkullisen meheviksi. Pidä paistolämpö maltillisena, jotta pinta ei pala ennen kuin sisus on ennättänyt kypsyä ja kiinteytyä riittävästi pysyäkseen koossa käännettäessä.

Paista kasvispihvit tavallisella paistinpannulla tai pienikoloisella lettupannulla. Lisää pannulle nokare rasvaa, jotta saat pinnasta herkullisen rapean. Vaihtoehtoisesti voit kypsentää kasvispihvit myös uunissa. Muotoile pihvit tällöin öljytyin käsin. Näin saat pihveistä siistejä ja pintaan mukavaa rapsakkuutta.

Mitä tarjolle kasvispihvien kanssa?

Kasvispihvieistä loihdit kokonaisen aterian tarjoamalla lisukkeena vaikkapa peruna- tai juuresmuusia. Jogurttipohjainen kastike toimii sekin loistavasti kasvispihvien kaverina. 

Vai sujauttaisitko pihvit vaihteeksi burgerin väliin kera herkullisten täytteiden ja kastikkeiden? Hauska idea on koota kasvispihveistä myös hampurilainen sujauttamalla täytteet pihvien väliin. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvispihvit maistuvat koko perheelle – kokkaa pihvit kaaleista, kesäkurpitsoista, porkkanoista tai punajuurista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.