Ruoka

Marenkikakku hurmaa herkuttelijat makeudellaan ja rapeudellaan – kokosimme ihanimmat pavlovat ja britat juhlapöytään

Marenkikakku ihastuttaa pienemmissä ja isommissa kekkereissä. Polvet notkauttavat marjaisat marenkikakut ja kerrokselliset pavlovat sekä iki-ihana britakakku hurmaavat juhlapöydässä.

Monilla marenkikakku saattaa jäädä suunnitteluasteelle, sillä marengin valmistaminen koetaan hankalaksi, haastavaksi ja aikaa vieväksi, vaikka on itse asiassa kaikkea muuta. Marengin valmistuksessa tärkeää on varmistaa, ettei valkuaisten joukkoon pääse pisaraakaan keltuaista tai rasvaa, muuten valkuaiset eivät vaahtoudu ja marenki ei onnistu. 

Onnistunut valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Toisaalta liian pitkä vatkaaminen vie vaahdosta kimmoisuuden. Vaahto laskee myös silloin, jos sitä seisottaa pitkään. Esilämmitä uuni ja nosta marenkikakku uuniin mahdollisimman pian.

Helppo ja nopea marenkikakku onnistuu, mun sinulla on käytössäsi kaupan valmis marenkikakkupohja. Marenkikakku valmiista marenkista sulaa sekin suuhun. Säästetyn ajan voit käyttää virittelemällä marenkikakun täytteitä.

Marenkikakku – täyte

Marenki itsessään on rapea ja makea, joten täyte saa olla pehmoisa ja raikas. Väliin voi vatkata kermaa ja raikastaa sen esimerkiksi rahkalla. Makean kirpsakka sitruunatahna eli lemon curd sopii sekin hyvin marenkikakun täytteeksi ja tasapainottaa ihanasti makeaa marenkia. Sitruuna-marenkikakku kruunaa erityisesti pääsiäisen juhlapöydän. 

Tuoreet marjat sopivat erityisen hyvin kesäisen marenkikakun täytteeksi. Mansikka ja marenkikakku on loistava yhdistelmä, mutta voit valita myös muita sesongin suosikkeja: herukoita, vadelmia, karhunvatukoita tai vaikka mustikoita. Suklaa on loistava vaihtoehto, kun marenkikakku asetetaan tarjolle talven juhlapöytään. 

Pavlova: Upea marenkikakku 

Marenkipohjainen pavlova on jälkiruokien kuningatar ja suussa sulava leivonnainen, jota kaikki rakastavat. Siinä on rapean sitkas marenkipohja, jonka päälle kootaan komea keko kermavaahtoa sekä kauden marjoja, hedelmiä tai muita herkkuja. 

Kesäisen pavlovan päälle kootaan sesongin makeimpia marjoja: mansikoita, vadelmia, mustikoita tai herukoita. Pavlovan mausteeksi sopii marjojen lisäksi lemon curd sitruunatahna tai esimerkiksi amarettolikööri.

Joulun aikaan pavlovan voi täyttää pähkinöillä, kuivahedelmillä, sesongin hedelmillä tai vaikka karpaloilla. Ruusuvedellä viimeistelty Arabian nights -pavlova vie suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoihin.

Marenkikakku: Hurmaava brita 

Britakakun koukuttavuus piilee sen kerroksellisuudessa. Alla oleva kerros muistuttaa sokerikakkupohjaa, jolle voi antaa mehevyyttä. Ylempi kerros on rapeaa marenkia. Väliin voi levittää täytteitä maun, mieliteon, sesongin ja tilanteen mukaan. 

Kesällä kakun pääosassa ovat tietysti tuoreet marjat, talvella Britaan yhdistetään päärynä ja piparkakut. Keväällä on tietysti raparperin aika. 

Marenkikakku pääsiäisen ja kevään juhlintaan

Pääsiäisenä marenkikakkua maustavat raikkaan hedelmäiset maut: sitruuna, limetti, passiohedelmä sekä appelsiini. 

Marenkikakku valkosuklaa-sitruunakreemillä yhdistää pehmeän marenkihunnun, hauskasti unikonsiemenillä maustetut kakkukerrokset ja hedelmäisen raikkaan täytteen.

Appelsiini-passiokakun houkuttelevuus piilee rapeiden marenkilevyjen ja täyteläisen kreemin yhdistelmässä. Kun makupariksi valitaan sitruuna, appelsiini ja passiohedelmä, herkullinen hedelmäisyys valtaa kakun. Kakun etuihin kuuluu myös se, että siitä saa rennolla otteella helposti näyttävän tarjottavan. 

Kakkukuningatar Jenni Höijerin ohjeella valmistettava marenkikakku lime-passiontäytteellä tarjoaa hieman haastetta. Siinä on kaksi pohjaa ja täytteenä lime-passionkiisseliä. Hienostuneen kakun kruunaa italialainen marenki.

Suklaa ja marenkikakku on loistava yhdistelmä

Suklaa sopii marenkikakun makuun loistavasti. Tämä marenkiherkku on varsinainen suklaaunelma. Sen välissä, päällä ja koristeena on suklaata. 

Suklainen vadelma-pavlovarulla on ihana yhdistelmä makeaa suklaata, raikkaita vadelmia ja kuohkeaa marenkia. Näyttävä leivonnainen syntyy yllättävän helposti marenkilevystä, joka täytetään suklaisella tuorejuustolla ja koristellaan vadelmilla ja kermaruusukkeilla. 

Suklaapavlova sopii täydellisesti jouluillallisen jälkiruoaksi. Se ei ole liian makea, kun käytät täyt­teeseen puolukoita tuomaan raikkautta.

Marenkia kakun kuorrutteena ja koristeena

Kakkua ei ole välttämätöntä leipoa kokonaan marengista, sillä marengista syntyy myös maukas kakun kuorrute tai somat koristeet. 

Joulun satumaisin täytekakku syntyy marengin ja kookoksen yhdistelmästä. Perinteisen sokerikakkupohjan välissä on kookoskermalla höystettyä kermavaahtoa. Kaunis lumenvalkoinen kuorrute syntyy italialaisesta marengista. 

Enkelikakku on yhtä aikaa raikas ja pumpulisen pehmeä. Marenkikuorrutus viimeistelee tämän suloisen täytekakun.

Kakkutaituri Emma Ivanaisen ohjeella valmistettava punaherukkakakku on todellinen taideteos. Mehevän kakkupohjan välissä piilottelee samettisen pehmeä punaherukkatäyte ja kakun pintaa peittää näyttävä kaksuvärinen marenkikuorrute. Ulkonäkö on upea, mutta myös viekotteleva makean marengin, täyteläisen kermavaahdon ja kirpsakan marjan muodostama makutrio hurmaa.

Lue myös Anna.fi: Näin syntyy täydellinen marenki

Marenkikakkujen koristelu 

Marenki sopii kakkujen valmistukseen, mutta myös kakkujen kuorrutukseen, ja pursotetuista marengeista voi loihtia helposti näyttäviä kakun ja leivosten koristeita.

Lisäjujua ja näyttävyyttä saa, kun valkoisen marengin värjää geeliväreillä. Marengin voi halutessaan värjätä vaikka kokonaan, mutta kauniin raidalliset marengit onnistuvat värjäämällä pursotinpussin reunat geelivärillä ennen kuin valkuaisvaahdon lusikoi pussiin. Juhlavaa kimallusta marenkikakku saa leivontaan tarkoitetuilla kimallesuihkeilla, joita löytyy kauppojen leivontaosastolta.

Ja vaikkei marenkikakku olisi kuin leivontalehtien kuvista, älä huoli. Instagram-täydellisyys kannattaa heittää olan yli jorpakkoon. Taideteoksille on oma paikkansa, mutta ei ole vakavaa onko kakku juuri millilleen suorassa ja koristeet täydellisesti paikoillaan. Olkoon kyse joulusta tai mistä tahansa juhlasta, leivonnan pitää olla hauskaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marenkikakku hurmaa herkuttelijat makeudellaan ja rapeudellaan – kokosimme ihanimmat pavlovat ja britat juhlapöytään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.