Reseptit

Saksalainen korileipä

Ainekset

Hapanjuuri

  • 7 dl kädenlämpöistä vettä
  • 5 kpl hapankorppuja
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 5 dl ruisjauhoja

Taikina

  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl siirappia
  • 9 dl hiivaleipäjauhoja
  • 5 dl ruissihtijauhoja
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 rkl pomeranssinkuorta

Valmistusohje

Saksalainen korileipä

1. Jauha hapankorput muruiksi. Sekoita juuritaikinan ainekset ja anna taikinan hapantua liinalla peitettynä lämpimässä yön yli tai vähintään 12 tuntia.

2. Lisää juuritaikinan joukkoon mausteet, jauhot ja jauhoihin sekoitettu hiiva. Alusta voimallisesti napakka, kiinteä taikina. Alustaminen käy parhaiten yleiskoneella. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä, liinan alla noin 1,5 tuntia. Hapanjuuritaikina on pohjoista leipäperinnettä.

3. Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä kovakouraisesti. Jaa taikina 2-3 osaan. Leivo pyöreiksi tai pitkänomaisiksi leiviksi.

4. Korileipä kohotetaan hyvin jauhotetussa punoskorissa. Leivän voi kohottaa myös pellillä tai voidellussa leipävuoassa. Pinnan voi koristella terävällä veitsellä vaikka ruutukuvioiseksi.

5. Anna leipien kohota noin tunnin ajan. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta uunin pohjalle kuumalla vedellä täytetty astia. Vesihöyry tekee leipään rapean pinnan.

6. Kumoa korileivät varovasti pellille. Pistele leivät haarukalla ja pane 250-asteiseen uuniin. Laske saman tien uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipiä 45-60 minuuttia.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Saksalainen korileipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.