Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sturen leipä eli pähkinälimppu

Pähkinälimppu on maukas leipä joulupöytään. Taikinaan sujautetaan jouluisia mausteita, pähkinöitä ja kuivattuja aprikooseja.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Pähkinälimppu eli Sturen leipä

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 dl fariinisokeria, ruskeaa
  • sokeria tai siirappia
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 tl yhteensä kanelia, muskottia, inkivääriä ja maustepippuria
  • 5 dl maa- tai muita pähkinöitä
  • 5 dl kuivattuja, pehmeiksi liotettuja aprikooseja
  • 14-15 dl vehnäjauhoja
  • 100 kg rasvaa

Valmistusohje

Pähkinälimppu eli Sturen leipä leivotaan näin:

Pähkinälimppu-ohjeella tulee 2 vuokaleipää.

  1. Laita aprikoosit likoon kylmään veteen.
  2. Rouhi pähkinät. Hienonna aprikoosit veitsellä. Leivän maku vaihtelee pähkinöistä riippuen. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja mausteet. Jos käytät siirappia, lisää sitä niukemmin kuin sokeria.
  3. Yhdistä pähkinät ja aprikoosit taikinanesteeseen. Alusta taikina vehnäjauhoilla huolellisesti. Lisää lopuksi pehmeä rasva ja alusta taikina valmiiksi.
  4. Anna taikinan kohota. Erota pieni osa taikinaa leivän päälle tulevaa lettikoristelua varten. Kaaviloi suurin osa taikinasta kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kierrä levyt rullalle ja nosta kahteen voideltuun, pitkänomaiseen vuokaan. Paina rullan keskelle matala vako ja aseta sen päälle kapea taikinasäikeistä letitetty letti.
  5. Kohota leivät hyvin ja tarkista, että letti pysyy hyvin leivän päällä.
  6. Paista leipiä 175 asteessa ensin 20-25 minuuttia. Voitele sen jälkeen sokeroidulla maidolla (1 dl maitoa ja 4 rkl sokeria kiehautetaan) ja paista leipiä vielä toiset 20-25 minuuttia. Voitele pähkinälimppu heti uunista otettua.
Pähkinälimppu

Tällä ohjeella Hannu Laaksonen aikoinaan Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinjan opiskelijoiden kesken ensimmäistä kertaa järjestetyn leipäkilpailun.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sturen leipä eli pähkinälimppu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.