Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Wieniläinen rahkatäytekakku

Wieniläinen rahkatäytekakku on marjainen ja sitruunan raikastama täytekakku. Se on taatusti kahvipöydän katseenvangitsija.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

hyytelö:

  • noin 5 dl punaisia marjoja (kirsikoita, mansikoita, vadelmia, punaherukoita, puolukoita tai karpaloita)
  • 3 dl punaista mehua
  • 3 kpl liivatelehteä

kakkupohja:

  • 2 kpl kananmunaa
  • 0.8 dl sokeria
  • 1 dl ohrakasta
  • 1 tl leivinjauhetta

rahkatäyte:

  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 500 g maitorahkaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 kpl sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 5 kpl liivatelehteä

koriste:

  • marjoja

kiille:

  • 2 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria

Valmistusohje

Wieniläinen rahkatäytekakku valmistuu näin:

  1. Vatkaa kakkupohjaa varten kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää leivinjauhe ja ohrakas keskenään sekoitettuina. Kaada taikina voideltuun, tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista 225 asteessa 6-15 minuuttia kakun paksuudesta riippuen, kunnes kakku on kypsä ja kauniin värinen. Kumoa kypsä kakku vuoasta. Kakkutaikinaa on kätevää tehdä kerralla kaksinkertainen määrä eli kahta kakkua varten.
  2. Pese kakkuvuoka. Levitä marjat vieri viereen yhdeksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Suuret marjat kuten mansikat voit viipaloida. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, noin 10 minuuttia. Purista liika vesi pois ja sulata liivatelehdet pieneen tilkkaan kuumaa mehua. Lisää loput mehusta ja kaada liemi marjojen päälle. Laita hyytelö jääkaappiin hyytymään. Jos marjat ovat jäisiä tai kylmiä, hyytelö hyytyy nopeasti.
  3. Valmista rahkakermahyytelö. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, 10 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää maitorahka, sokeri ja mausta vaniljasokerilla ja hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella. Purista liivatteista vesi pois ja sulata mikrossa tai kuumassa sitruunamehutilkassa. Kaada ohuena nauhana rahkaseokseen hyvin sekoittaen.
  4. Kaada rahkakermaseos kakkuvuokaan hyytyneen marjahyytelön päälle. Paina kakkupohja kevyesti päälle. Peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.
  5. Ennen kuin kumoat kakun tarjoiluvadille, kasta vuoka muutamaksi sekunniksi kuumaan veteen. Laita tarjoiluastia ylösalaisin kakkuvuoan päälle ja kiepsauta kakku vadille.
  6. Kakun voit tarjota näin tai sen voit vielä koristaa marjoilla. Marjat säilyvät mehevinä ja herkullisen näköisinä, kun levität päälle kiillettä. Kiehauta kiillettä varten vesi. Lisää hyytelösokeria hyvin sekoittaen. Anna seoksen vielä kiehahtaa. Levitä marjojen päälle lusikalla valuttaen.
  7. Pidä wieniläinen rahkatäytekakku viileässä tarjoiluhetkeen asti.

Vinkit:

  • Jos haluat rahkatäytteeseen väriä, lisää kermavaahto-rahkaseokseen survottuja marjoja, esimerkiksi mansikoita tai puolukoita.
  • Voit valmistaa wieniläisen rahkakakun myös hedelmistä. Levitä kakkuvuoan pohjalle kauniisti asetellen esimerkiksi säilöttyä persikkaa, aprikoosia, päärynää, ananasta tai kirsikoita. Hyytelöliemeen voit käyttää vaaleaa mehua, säilykelientä, kirkasta omenamehua, Louhisaaren juoman mustaherukanlehden makuista mehua tai valkoviiniä. Jos haluat, koristele kumottu kakku hedelmillä ja levitä päälle kiillettä kuten marjatäytekakkuun. Pinnalle voit viipaloida luumua ja kiiviä. Halkaise viinirypäleet ja poista siemenet. Verkkomelonista voit ottaa palloraudalla pieniä keltaisia hedelmäpalleroita.
  • Täytekakun voi tarjota myös valmiina annoksina. Annokset voit koristella marjoilla, sitruunamelissan- tai mintunlehdillä ja tarjota kakun kanssa marjoista soseutettua, sokerilla maustettua kastiketta ja kermavaahtoa. Marjakastikkeen voi maustaa marjan makuun sopivalla liköörillä.
  • Vähälaktoosisen täytekakun saat, kun käytät Hyla-maitorahkaa ja vähälaktoosista vispikermaa. Hyytelön voit makeuttaa makeutusaineella tai hedelmäsokerilla ja kakkupohjan voi leipoa hedelmäsokerista.

Katso myös: Täytekakku kruunaa pienen ja ison juhlan – näillä neuvoilla leivot täydellisen kakun!

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Leivontaohjeita – tule hyvä kakku, älä tule paha kakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Wieniläinen rahkatäytekakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.