Suklaapossu

Aivan ihana porkkanakakku, munaton

helppo-sekoitettava-porkkanakakkutaikina

Pehmeän mausteinen ja mehevä kakku, joka valmistuu ilman vatkaimia tai muita ylimääräisiä härpäkkeitä, mutta on siitä huolimatta pehmeä, kostea, kuohkea ja totta kai myös maukas. Tämä porkkanakakku on juuri sellainen. Lisäksi kakku on munaton, mutta ei häviä lainkaan koostumuksessa tai maussa munaa sisältävälle ihan hilkutin hyvänmakuiselle esikuvalleen. Ja pelkkä taikina! Voi jehna kun se on hyvää! Kun lapioin lopputaikinaa suuhuni, olisin halunnut ottaa raa’at kakkupohjat pois uunista ja syödä taikinaa enemmänkin. Nams!

Ohjeen pohjana toimii yksi parhaimmista maistamistani porkkanakakuista, vain munattomana. Tämän ohjeen kehittelyä varten kaivoin myös ihanan porkkanamuffinssiohjeen esille. Sillä ohjeella tulee, ihanan meheviä ja kuohkeita porkkanamuffinsseja. Jos siis haluat tehdä tällä samalla porkkanakakkutaikinalla muffinsseja kannattaa katsoa myös tuo ohje 🙂

meheva-porkkanakakku-ilman-munaa

Näiden kakkujen piti itseasiassa alunperin päätyä mein kahden lasten synttäreille, mutta koska synttärit siirtyivät toiseen ajankohtaan, nappasin toisen kakkupohjan töihin mukaan ja syötin sen työkavereilleni. Tai en nyt ihan käynyt syöttämässä, sillä kakun lusikoiminen lautaselta suuhun onnistui heiltä hienosti itsekin ja sen verran vikkelää tahtia, että kakusta jäi jäljelle vain pienen pieni siivu seuraavalle päivälle. Toinen kakkupohja tuli tuhottua oman perheen kesken ja nopsaan sekin. Tämä oli kyllä niin hyvää, että aion tehdä tätä tuleviin juhliin. Josko silloin ehtisi ottamaan palakuvankin 🙂

Helppo, mehevä ja ihana porkkanakakku, munaton

Kahteen n. 16 cm irtopohjavuokaan 

Kakkupohja:

200 g (= 3.5 dl) erittäin hienoksi raastettua porkkanaraastetta

3 dl sokeria (laitoin 1.5 tavallista sokeria ja 1.5 dl fariinisokeria)

1.5 dl rypsiöljyä

1.5 dl piimää

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

0.75 tl kardemummaa

2/3 tl soodaa

2/3 tl suolaa

Kuorrutus:

200 g sulatejuustoa

75 g voita huoneenlämpöisenä

2.5 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

Ohje:

Tee ensin kakkupohjat. Sekoita porkkanaraaste, sokerit, öljy ja piimä keskenään sekaisin.

Helppo ohje

Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.

Sekoita kaikki aineet sekaisin nopeasti nopeasti, niin että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon. Kaada taikina kahteen, kevyesti voideltuun n. 16 cm irtopohjavuokaan.

Nopea sekoitettava taikina

Paista 180 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes pohjat tuntuvat keskeltä kevyesti koitettuna kiinteiltä eikä kakku tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa.

Helpot porkkanakakujen pohjat

Anna pohjien jäähtyä vuoassa n. 5 minuuttia ennen irrottamista. Jätä pohjat jäähtymään vuoan alle, jotta ne pysyvät mehevinä.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, tee kuorrute. Notkista huoneenlämpöistä voita vatkaimella n. minuutti. Vatkaa sekaan mikrossa pehmennetty sulatejuusto. Lisää tomusokeri erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten ja lisää myös vaniljasokeri. Levitä noin puolet kuorrutteesta pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle. Sitten vain kakkulapio kiinni kakkuun ja herkuttelemaan, nams!

Vinkit:

* Voit käyttää kuorruttamiseen tuorejuustoa, sulatejuustoa tai mascarponea.

* Kuorrutteen voi maustaa vaikka sitruunamehulla tai kanelilla tai appelsiinin kuoriraasteella

* Samasta taikinasta voi tehdä myös muffineita.

* Kakkupohjat voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja ne kestävän myös pakastamisen.

* Taikinasta voi tehdä myös matalamman porkkanakakun suoraan syvälle uunipellille. Ohjeen mukaisesta annoksesta tulee noin puolikas (n. 20 x 35 cm) pellillinen ja kaksinkertaisesta annoksesta saa kokonaisen pellillisen.

* Lukijalta saamani tiedon mukaan ainakin pellillä paistettu porkkanakakku onnistuu loistavasti myös gluteenittomana kun korvaa vehnäjauhoista 3 dl gluteenittomalla jauhoseoksella ja 1 dl kaurajauhoilla.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aivan ihana porkkanakakku, munaton

EK

Hei! Mitä luulet, onnistuukohan myös gluteeniton versio vaihtamalla vain jauhot? 🙂 Näyttää ja kuulostaa kyllä herkulliselta!

Suklaapossu

Hei EK! Harmittavasti en ole kokeillut tätä gluteenittomana, mutta nykyään gluteenittomat jauhoseokset ovat niin hyviä, että saattavat toimia. Jos innostut kokeilemaan, niin kuulisin mielelläni miten onnistui 🙂

PP

Moikka! Meillä tulossa synttärit ja pitäisi keksiä munatonta ja gluteenitonta syömistä ja tämä vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta! Tosin pitää tarkistaa kun ohjeessa tehdään kaksi kakkupohjaa, että tulevatko nämä siis päällekkäin vai ihan erikseen??? Kuvassa kun ei näy, että kakun sisällä olisi täytettä.. 😉 Kiitos!!

Suklaapossu

Moikka pp! 🙂 Nuo kaksi pohjat tulevat lopulta päällekkäin, jos haluaa normaalin kakun korkuisen kakun. Kuvassa nuo kaksi pohjaa ovat erillään (tuli kuvaamisen kanssa vähän kiire ja nappasin pikakuvat molemmista pohjista) ja lopulta siis myös kakun väliin tulee täytettä.
Tämän linkin takaa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ löytyy lentokone-kakku, jossa porkkanakakkutaikina on tehty 1.5-kertaisena ja tuosta tehty 3-kerroksinen kakku. Jos meinaan haluat vilkaista, kuinka korkealta se näyttää 🙂 Leveys tuossakin kakussa on sama eli 16 cm.
Selvensikö tämä?

Ihmettelijä

Pystyiskö piimän korvaamaan jogurtilla? 🤔

Suklaapossu

Moikka ihmettelijä 🙂 Maustamaton jogurtti käy piimän sijasta tähän oikein hyvin 🙂

Aino

Hei! Kiitoksia hyvistä resepteistä! Osaatko sanoa, onnistuisiko tuolla samalla taikinamäärällä kakun paistaminen uunipellissä?

Suklaapossu

Hei Aino! Laskeskelin, että jos pellillä paistetusta piirakasta haluaisi näihin kakkupohjiin verrattuna noin puolta ohuemman, niin tämä taikinamäärä riittäisi noin puolikkaalle uunipellille. Pohjan paksuus olisi tällöin parin sentin luokkaa. Kaksinkertaisesta annoksesta siis saisi kokonaiselle (n. 35 x 40 cm) uunipellilliselle mielestäni sopivan paksuisen taikinamäärän 🙂

Aino

Kiitos vastauksestasi! Testasin ohjeen mukaista taikinamäärää ja siitä tuli juuri mukavan paksuinen kakku 22*30cm pellille. Kakku onnistui hyvin Pirkan vaaleista gluteenittomista jauhoista (3dl) ja gluteenittomista kaurajauhoista (1dl). Ensi kerralla vähennän hieman sokerin määrää, omaan makuuni riittää vähemmän makea.

Suklaapossu

Loistavaa! Tosi hyvä tietää, että kakun tekeminen onnistuu noin helposti myös gluteenittomana. Taidankin laittaa tuon vinkit-osioon muille lukijoille vinkiksi 🙂 Kiitos Aino vielä, kun kävit kertomassa miten kävi 🙂

Sk

Tein tämän gluteenittomana ja hyvin onnistui! Lisäsin hieman piimän määrä sillä taikina ei ollut mielestäni tarpeeksi löysää. Käytin sokerina fariinisokeria ja ruokosokeria mitkä sopivat kakkuun erinomaisesti!

Suklaapossu

Hienoa! Tämä on hyvä tieto monelle gluteenitonta kakkua etsivälle, kiitos Sk 🙂 Utelen vielä sen verran, mitä jauhoja mahdoit käyttää?

Ulkosuomalainen mamma

Tein tällä ohjeella 12 isoa muffinia, tuli todella hyviä! Ehdottomasti jatkoon. Omaan makuun tämä maistuu jopa paremmalta kuin kananmunaa sisältävä porkkanakakku. Kiitos sinulle muistakin kanamunattomista resepteistä, suklaapiirakan ohje on meillä jo vakiokäytössä.

Suklaapossu

Ihana kuulla Ulkosuomalainen mamma! Tämä on minustakin tosi hyvä ja sama taikina tosiaan toimii hienosti myös muffinsseissa. Ja tosi kiva kuulla, että muistakin munattomista ohjeista on ollut iloa. Meidän pojan munaton ruokavalio alkaa pikkuhiljaa olemaan ohi, mutta kehittelen mieluusti edelleen munattomia ohjeita. Jos siis kaipaat jotain tietynlaista ohjetta, niin vinkkaa ihmeessä 🙂

Vihruli

Aivan mahtava resepti, kerää kehut joka kerta. Olen tehnyt tämän lukemattomia kertoja vegaanisena vaihtamalla piimän kauragurttiin. Toimii!

Suklaapossu

Ihana kuulla Vihruli! 🙂 Ja loistava vinkki tuo kaurajogurtti! Oletko tehnyt myös täytteen vegaanisena? 🙂

Vihruli

Jep, Keiju margariinia ja Violifen tuorejuustoa. 😋

Anne

Paljonko on paistoaika ja aste kun tekee kaksinkertaisena pellillisen?

Suklaapossu

Hei Anne! Pellillä piirakan voisi paistaa 200 asteessa. En muista mikä paistoaika on, mutta se on luultavasti hieman lyhyempi kuin vuoissa paistettuna. Kannattaa tarkkailla piirakkaa 20 minuutin jälkeen (paistoaika on ehkä jotain n. 20-35 minuutin välillä).

Herkkusuu

Osaisitko arvioida, kuinka kauan pohja säilyy, jos sen valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlia? 🙂

Suklaapossu

Hei Herkkusuu! 🙂 Pohja säilynee jääkaapissa, hyvin suojattuna (eli esimerkiksi kelmuun käärittynä) ainakin kolmisen päivää tuoreena. Pohja kannattaa täyttää jo ainakin päivää ennen syömistä, niin maut ehtivät tasoittumaan ja kakusta tulee aiempaa herkullisempi 🙂

Anne

Voisiko tähän kokeilla porkkanasosetta raastetun porkkanan sijaan?

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *