Suklaapossu

Älyttömän herkullinen mansikka-sitruunajuustokakku ilman uunia, liivatteeton

Pehmeä, täyteläinen, ihanan raikas, sitruunainen juustokakkutäyte, jonka päällä tuoreita mansikoita sekä valkosuklaalla maustettu keksipohja. On muuten ihan älyttömän hyvä yhdistelmä! Tätä kakkua olisin voinut syödä vaikka kuinka. Ihan parasta!

Mansikkakausi alkaa tältä vuodelta olla jo lopuillaan, mutta jos mansikoita vielä löytyy, kannattaa kokeilla tätä mansikka-sitruunajuustokakkua. Ainakin sitten viimeistään ensi vuonna! 🙂

Sitruunainen mansikkakakku

Kakku sopii muuten mahtavasti myös esim. mökkiolosuhteisiin, sillä sen tekemiseen ei tarvita vatkainta eikä uunia. Tekemiseen riittää myös yksi kulho, sillä sitruunaisen täytteen voi sekoittaa samassa kulhossa, missä sekoitti pohjankin aineet. Kakku on muuten myös liivatteeton, sillä se hyytyy sitruunan voimin. Lopputulos on liivatteettomuuden takia myös silkkisen sileä ja pehmoinen. Nam!

Sitruunajuustokakku mansikoilla

Pohjan tein vähän samaan tapaan kuin blogin yhdestä suosituimmista ohjeista eli Järisyttävän hyvässä sitruunajuustokakussa. Siinä pohja on tehty rasvattomana Marie-kekseistä + valkosuklaasta. Tällä kertaa käytin Marie-keksien sijasta digestive-keksejä, niitä kun sattui löytymään kaapista. Digestivet ovat Marie-keksejä kovempi, joten myös pohjsta tuli kovempi. Maku oli kuitenkin kohdillaan, sillä valkosuklaa maustaa keksit aivan ihanasti ja niistä tulee superhyviä. Mutta ehkä ensi kerralla käyttäisin Marie-keksejä, jotta leikattavuus olisi parempi. Ja maku hyvä.

Kakun täyte on samantapainen helppo täyte, mitä Helpossa sitruunajuustokakussa ja maku muistuttaa myös Järisyttävän hyvää sitruunajuustokakkua. Pelkiltään täyte on ihanan sitruunainen ja raikas, mutta mansikat tuovat siihen oman twistinsä ja sitruunaisuus taittuu herkullisella tavalla. Yhdessä sitruuna ja mansikka ovat nappipari, sillä tuo sitruunajuustokakkutäyte tuntuu myös korostavan mansikoiden omaa makua.

Koristelin kakun mansikan siivuilla vain tuosta keskeltä, ja reunoilta. Kakun lisäksi tarjolla oli vielä lisää mansikoita. Vaikka pelkkä sitruunainen täyte onkin täyttä herkkua jo itsessään, tällä kertaa halusin mansikoita olevan jokaisessa suupalassa. Se nimittäin tuplasi nautinnon. Ihan mielettömän hyvää, en voi muuta kuin suositella!

Sitruunainen mansikkakakku ilman liivatetta ja ilman uunia

n. 22 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

150 g (digestive)keksejä (ks. vinkkiosio alempaa)

100 g valkosuklaata

Täyte:

1.25 dl vispikerma

525 g maustamatonta (Philadelphia) tuorejuustoa

n. 1 dl sokeria

6 rkl (n. 2 sitruunan) sitruunan mehua

1 sitruunan raastettu kuori 

Lisäksi:

n. 1-1.5 l mansikoita

Ohje:

Painele keksit pienemmiksi. Laita ne esimerkiksi kestävään pakastepussiin ja runno pussia kunnolla ja hakkaa vaikka lihanuijalla, kunnes keksit ovat murskaantuneet pienemmäksi. Keksejä ei tarvitse saada ihan hienoksi jauheeksi, vaan riittää, että ovat hieman pienempää murskaa. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita keksimurska sulan valkosuklaan joukkoon.Laita n. 22 cm irtopohjavuoan reunaosa tarjoilulautaselle. Voitele irtopohjavuoan reunat kevyesti esim. Keiju Spraylla (tai vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi. Kaada keksi-valkosuklaamurska vuoan pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle.

Lado viipaloituja mansikoita tiivisti kakkuvuoan reunoja (tai reunakalvoa) vasten.

Mittaa vispikerma kulhoon. Pese sitruunan kuori todella hyvin. Raasta kuori hienoksi raasteeksi ja purista sitruunoista mehut talteen. Sekoita kerman joukkoon notkistettu tuorejuusto, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 6 rkl ja sitruunan raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle.

Tasoita täyte ja laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot). Koristele mansikoilla. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. Nam! 🙂

Vinkki:

* Kekseinä voi käyttää myös vaikka Marie-keksejä ja muita ei-kovin-makeita keksejä. Käytin digestivekeksejä, jotka olivat melko kovia, Marie-kekseillä tulee helpommin leikattavissa oleva pohja. Kakusta saa helposti gluteenittoman gluteenittomilla keksivalinnoilla.

Edit. 12.7.2021: * Jos käytät pohjaan digestivekeksejä tai muita kovia keksejä, lisää valkosuklaan joukkoon hieman (n. 2 tl) rapsi- tai rypsiöljyä, niin pohja pysyy helpommin leikattavassa muodossa.

* Jos et peitä koko kakun pintaa mansikoilla, tarjoile kakun kanssa mansikoita erillisestä kulhosta, niin mansikoita saa halutessaan jokaiseen suupalaan.

* Käytin laktoositonta tuorejuustoa, sen takia tuorejuuston määrä on vähän hassu. Jos käytät normaalia, voit heittää kakkuun 600g ja maistella mm. sokerin määrän kohdilleen.

* Kakusta saa kokonaan laktoosittoman joko käyttämällä laktoositonta valkosuklaata tai valkosuklaan sijasta hieman sulatettua voita + vaniljasokeria.

* Kakku saa helposti myös munattoman, kun tarkistaa, ettei pohjaan käytetyissä kekseissä ole käytetty kananmunaa.

Kakun tekeminen lähti liikkeelle siitä, kun tajusin, etten ole koskaan tehnyt perinteistä mansikkakakkua, jossa olisi vaalea kakkupohja, kermavaahtoa ja reilusti mansikoita. Muistin asian jo vuonna 2014, mutta silloinenkin kakkuyritys muuttui suklaiseksi, sillä päädyin tekemään mansikkakakun mielettömän mehevällä kakkupohjalla. Se oli kyllä ihan hilkutin hyvää, mutta tällä kertaa ajatus oli tehdä tuo kakku ihan reilusti vaalealla kakkupohjalla. No, jääkaapissa olikin reilusti vanhaksi meneviä tuorejuustoja, joten perinteinen mansikkakakku sai jäädä ja syntyi tämä sitruunajuustokakkutäytteinen mansikkakkakku. Mutta eipä yhtään harmita, oli meinaan niiiiin hyvää tämäkin. Ehkä ensin vuonna sitten perinteisen version kimppuun 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älyttömän herkullinen mansikka-sitruunajuustokakku ilman uunia, liivatteeton

Taru

Ihana kakku ? Tein itselleni heinäkuun lopulla sitrusjuustokakun mansikoilla! Mikä yhteensattuma! ? Päivitän kakun varmaan myös tänään. Mansikat kyllä sopivat sitrushedelmien kanssa hyvin yhteen!

Suklaapossu

Kiitos Taru 🙂 Sitrukset ja mansikat ovat ihan nappipari. Olipas yhteensattuma! Kävinkin jo pikaisesti blogissasi katsomassa ihanan näköistä kakkuasi, en vaan vielä ehtinyt kommentoimaan. Kumma kun on vielä lomallakin, eikä silti ehdi kaikkea mitä haluaisi 🙂

Mille

Pakko kysyä että pitääkö kerma vaahdottaa, kun ohjeessa ei sanota?

Suklaapossu

Hei Mille! Tässä kermaa ei vaahdoteta, vaan sekoitetaan sellaisenaan vatkaamatta tuorejuuston ja muiden aineiden joukkoon 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *