Suklaapossu

Appelsiini-mantelikakku (gluteeniton, jauhoton, maidoton)

Pääsiäisen keltaista tarjottavaa.. Törmäsin Jauhoton Taikina -blogissa mielenkiintoiseen kakkuun, jossa appelsiinit käytettiin kuorineen. Vähän aikaa sitten myös Sikke teki telkkarissa samantapaista kakkua ja ohje jäi mieleeni pyörimään. Kakku on lisäksi gluteeniton, sillä siihen käytetään ainoastaan mantelijauhetta ja perunajauhoja. Kakkuun ei käytetä lisärasvaakaan, vaan mantelijauhe yhdessä appelsiinisoseen kanssa riittää tuomaan kosteutta ja mehevöittää kakkua niin paljon, että on suorastaan märkä.

 

 

Tein alkuperäisohjeeseen pari muutosta, lisäten vaniljasokeria ja myös perunajauhoja. Perunajauhoilla yritin saada rakenteesta hieman kuohkeamman kuin pelkillä mantelijauhoille. Samalla vähensin mantelijauheen määrää. Kakku oli äärimmäisen kostea. Maku oli miedon appelsiininen ja omaan makuuni melko valju. Appelsiinisiirappia olisi voinut olla hieman enemmänkin ja siirapin lisäksi tarjottavaksi olisi sopinut jokin rapea, hmm, kuivatut appelsiinin palat tms..

Appelsiini-mantelikakku

n. 24 cm vuokaan tai kahteen 16 cm vuokaan

Aineet:

2 appelsiinia (yht. n. 500g) 4 isoa kananmunaa

2.25 dl sokeria

4 dl (200 g) mantelijauhetta

0.75 dl (50 g) perunajauhoja 1 rkl vaniljasokeria 1 tl leivinjauhetta

Appelsiinisiirappi 1 appelsiinin hienoksi raastettu kuori 1 appelsiinin mehu (n. 0.75 dl) 0.75 dl sokeria

Ohje:

Laita kattilaan pestyt appelsiinit ja kaada päälle vettä niin paljon, että appelsiinit peittyvät. Keitä appelsiineja kaksi tuntia. Ota appelsiinit pois kattilasta ja jäähdytä. Paloittele jäähtyneet appelsiinit neljään lohkoon. Poista siemenet. Soseuta palat kuorineen tehosekoittimessa.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kaksi 16 cm irtopohjavuokaa (tai yksi n.24 cm irtopohjavuoka).

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhon joukkoon leivinjauhe. Lisää muna-sokerivaahtoon manteliseos sekä appelsiinisose varovasti käännellen. Kaada taikina kahteen 16 cm vuokaan (tai yhteen 24 cm vuokaan) ja paista uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia.Anna kakkujen jäähtyä hetki vuoassa ennen irroittamista. Tee tällä välin appelsiinisiirappi. Pese appelsiini kunnolla. Raasta kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehut. Lisää kattilaan sokeri, kuoriraaste ja mehu. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä muutama minuutti ennen kuin levität siirapin kakun päälle.

 Irrota kakut vuoista ja valele päälle appelsiinisiirappi.Vinkit:

* Appelsiinit käytetään taikinaan kuorineen. Keittäminen poistaa kuoren valkoisen osan kitkeryyden.

* Raasta siirappiin appelsiinista vain kuoren keltainen osa.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Appelsiini-mantelikakku (gluteeniton, jauhoton, maidoton)

Kirsi

Tämä on varmasti raikas leivonnainen! Appelsinisiirappi kuulostaa ihanalta!

Suklaapossu

Siirappi oli tosi hyvää, oisin voinut upottaa sitä kakkuun vieläkin enemmän 🙂 Suunnittelin nyt kesemmällä koittaa sitä jäätelön seuraksikin, sopis varmaan tosi hyvin :

Susu Maaret

Todelle pehmeän/kostean näköinen kakku 🙂

Suklaapossu

Tätä kosteampaa kakku on vaikea tehdä 🙂 Aluksi vähän jo epäilin oliko kakku jäänyt raa'aksi, kun oli niin mahdottoman kostea, mutta kyllä se kypsää oli 🙂

Anne

Ei hyvä, karvas maku jäi, vaikka tein ohjeen mukaan! Hyvää oli se, et oli kostea ja mehevä!

Suklaapossu

Harmi, ettei maistunut Anne. Muistan tämän kakun olleen enemmänkin mauton, enkä lainkaan karvas. Olisikohan appelsiineissa niin paljon eroa, että maku muuttuu jo erilaisten appelsiinien myötä…

Vastaa käyttäjälle AnnePeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *