MAINOS | Hartwall
MAINOS |  Suklaapossu

Baileys Salted caramel -tiramisu

Mitä syntyy, kun yhdistetään tiramisu ja Baileys Salted caramel -kermalikööri? Niistä syntyy ihanan makuinen Baileys Salted caramel -tiramisu, jossa on mokan ja kinuskin makuisia pehmeitä tiramisukeksejä sekä miedosti kinuskinen täyteläinen, mascarponemousse. Tämä sopii täydellisesti loppuvuoden juhlahetkiin aikuisten kanssa nautittavaksi.

Tässä ihanassa jälkiruoassa yhdistyy kolmea suosikkiani eli tiramisu, kinuski ja kermalikööri. Ihastuin tiramisuun Rooman reissullamme reilu kymmenen vuotta sitten, mutta rakastuin siihen täysin maistettuani tuttavani tarjoamaa tiramisua. Se oli niin silkkisen sileää ja pehmeää ja se suorastaan suli suuhun.

Siinä olivat kaikki tiramisun komponentit eli mascarpone, kahvi ja savoiardikeksit juuri sopivassa tasapainossa. Tuota tiramisua onkin tullut tehtyä melko usein, mutta olen pyöritellyt päässäni erilaisia, vähintään yhtä herkullisia vaihtoehtoja tuolle versiolle.

Nyt, kun pitelin käsissäni pullollista Baileys Salted caramel – kermalikööriä ja maistelin tuota kermaista, pehmeää ja täyteläistä likööriä yhdessä ladyfingers-keksien kanssa, olin varma, että se sopii tiramisuun loistavasti ja tekee siitä herkullisen. Ja niinhän siinä kävikin. Baileysin uutuus, kinuskin makuinen, miedosti suolattu kermalikööri antaa tiramisulle uuden herkullisen twistin, joka tekee niin pienistä kuin suuristakin juhlista astetta herkullisemman.

Maistelimme näitä mieheni kanssa joulukuusen vieressä, joulukynttilöiden ympäröimänä. Se oli itseasiassa aika rentouttavaa ja ihanaa tällaisena aikana, kun vietämme liki kaiken valveillaoloajastamme perheen kesken. Loppuvuodesta onkin tulossa hyvinkin perhekeskeinen ja tällaiset hieman erilaiset, herkulliset, täyteläiset jälkiruoat nostavat nuo hetket arjen yläpuolelle ja tuovat jouluntunnelmaa.

Usein tiramisussa on kahviseoksessa kostutettujen savoiardikeksien lisäksi mascarponetäyte, jossa on vain munia, sokeri ja mascarponea. Tällä kertaa korvasin osan täytteen sokerista Baileys Salted caramel -kermaliköörillä. Se toi pehmeään mascarponetäytteeseen niin ihanan kinuskisen twistin, että oli hilkulla, etten syönyt sitä enempää.

Tiramisu on yksi niistä tuotteista, joiden riittävyys on todella hankala arvioida, sillä menekki riippuu syöjien tiramisuhimosta.  Kokemuksesta tiedän, että tämä uppoaa meille paremmin kuin hyvin ja kokosin sen takia molemmille perheen aikuisille omat reilut annokset suoraan laseihin. Näin kumpikin sai oman osansa, eikä tarvinnut tapella siitä, kumpi saa enemmän ja sen viimeisen lusikallisen.

Salted caramel Baileys -tiramisu

2 isoa annosta tai 4 pienempää annosta

Aineet:

0.75 dl Baileys Salted caramel-kermalikööriä

0.75 dl vahvaa kahvia (TAI 0.5 dl vettä + 2 tl espresso-pikakahvijauhetta)

n. 12 kpl Savoiardi-keksejä

 

2 munaa

3 rkl sokeria

250 g mascarponea

1.5-2 rkl Baileys Salted caramel – kermalikööriä

Koristeluun:

Tummaa kaakaojauhetta

Tummaa suklaata

Ohje:

Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset toisistaan eri kulhoihin. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaimia ei tarvitse pestä välissä, vaan voit jatkaa samoilla vatkaimilla keltuaisten kanssa. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja 3 rkl sokeria keskenään kunnolla valkoiseksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöinen mascarpone. Lisää joukkoon vielä noin 2 rkl kermalikööriä ja vatkaa vielä nopeasti sekaisin.

Yhdistä mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään varovasti yhteen käännellen.

Sekoita 0.75 dl kermalikööriä ja 0.75 dl vahvaa kahvia keskenään sekaisin.

Kasta Savoiardi-keksit Baileys-kahvi -seoksessa kauttaaltaan. Laita annoskulhojen pohjalla keksejä niin, että se peittyy. Lusikoi keksien päälle mascarponevaahtoa. Lado tämän jälkeen uusi keksikerros vaahdon päälle. Jatka laittamalla vuorotellen vaahtoa ja keksejä. Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa.

Laita kulhot jääkaappiin vähintään mielellään seuraavaan päivään. Siivilöi päälle tummaa kaakaojauhetta ja höylää tummasta suklaasta esim. juustohöylällä suklaalastuja tiramisujen päälle juuri ennen tarjoilua.

Vinkit:

* Voit koota tiramisun kulhojen sijasta myös suoraan isoon, laakeaan vuokaan. Tällöin kukin syöjä voi ottaa haluamansa kokoisen annoksen.

* Mascarponeissa on eroja. Italialaisesta mascarponesta tulee kiinteämpi vaahto kuin esim. saksalaisesta mascarponesta.

 

Baileys Salted caramel jälkiruoka jouluksi

 

Baileys Salted caramel -kermalikööri

Maailman valloittanut Baileys-kermalikööri on saanut alkunsa jo vuonna 1970 Irlannissa. Kermaa ja irlantilaista viskiä sisältävä Baileys, Dean Davisin neljän vuoden tuotekehityksen tulos, on maailman ensimmäinen ja suosituin kermalikööri, joka on myynnissä jo yli 150 maassa.

Tässä uutuudessa, Baileys Salted caramel -kermaliköörissä, on helposti tunnistettavissa perinteisen Baileysin lisäksi makea karamelli, jonka tunnistaa jo tuoksusta. Ripaus suolaa korostaa karamellin makua. Parhaiten maut tulevat esille muutaman jääpalan kanssa tarjoiltuna, mutta tämä samettisen pehmeä, erittäinen täyteläinen ja makea kermalikööri sopii loistavasti myös erilaisiin jälkiruokiin, jälkiruokacocktaileihin tai avecina nauttivaksi.

Jos innostuit kokeilemaan Baileys Salted caramel- kermalikööriä myös muihin jälkiruokiin, muista, että likööriä ei kannata yhdistää suoraan sitrushedelmien tai muiden happamien tuotteiden kanssa juoksettumisvaaran takia. Kun otat tämän huomion, voi Baileysia lorauttaa vaikka kahvin tai kaakaon joukkoon tai sillä voi kostuttaa vaikka kääretorttupohjan. Vain mielikuvitus on rajana, kun haluat tuoda ripauksen luksusta arkeen tai juhlaan.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Baileys Salted caramel -tiramisu

Annikka61

Tuo vaikuttaa jo aivan liian hyvältä. Heti tekisin jos olis ainekset.

Suklaapossu

Hei Annikka61. Hyvää on! Kokeilepas sitten kun sinulla on aineet koossa 🙂

Joku

Minkä kokoisista kipoista mahtaa olla kysymys jos tekee 4🤔

Irina Lisinen

Voi köhnä, en olekaan näimmä vastannut tähän kysymykseen vielä. Vastaus tulee selvästi liian myöhään, mutta vastaan silti, jos vaikka tälle tiedolle tulee myöhemmin tarvetta. Elikkä nuo isommat annokset on koottu 5 desilitran kokoisiin kuppeihin, joten pienemmät annokset mahtunee noin 2.5 dl kokoisiin annoslaseihin.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *