Suklaapossu

Banaani-suklaatiikeri

Kääpiölinnan köökin Iituntiltu kehui niin paljon leipomaansa banaani-suklaatiikerikakkua, että nappasin ohjeen samantein ylös. Yleensä en pahemmin välitä banaanileivonnaisista enkä myöskään kuivakakuista, mutta kehut olivat sitä luokkaa, että oli pakko itsekin koittaa. Meillä banaanien menekki on yleensä hyvä, enkä malttanut odottaa sitä hetkeä, jolloin kaikkia ostettuja banaaneja ei tulisikaan syötyä vaan ne jäisivät pöydälle vanhenemaan, joten ostin tätä varten tarkoituksella hieman ylimääräisiä banaaneja 🙂

Ohje on alunperin Pirkan. Luin Kääpiölinnan köökistä vinkin, että suklaataikinaa olisi saanut olla alkuperäistä määrää enemmänkin, joten jaoin taikinan niin, että sekä suklaa- että banaanitaikinaa tuli kakkuun yhtä paljon ja muuttelin alkuperäisohjeen määriä sen mukaan. Samalla tein banaaniosiosta hieman alkuperäistä sitruunaisemman.

Jännitin lopputulosta, sillä en ole koskaan saanut kuivakakkua onnistumaan. Ne ovat jääneet kuiviksi ja mauttomiksi. Onneksi koitin tätä ohjetta! Maistelin valmista kakkua ja totesin banaaniosion olevan niin herkullisen pehmeän kostean sitruunaista, että se ei välttämättä olisi kaivannut joukkoon lainkaan suklaaraitaa! Tämä oli ehdottomasti parhaita banaani- ja suklaakakkuohjeita ikinä! Ainoa miinus tuli siitä, että suklaaraita oli aavistuksen liian kuivahko ja siinä olisi saanut mielestäni maistua kunnolla suklaa. Siis todellakin vain aavistuksen kuiva ja pelkästään tuoreeltaan maisteltuna. Pari päivää pöydällä seistyään kakun maut ja kosteus olivat tasoittuneet ja suklaaraitakin oli mehevämpi. En tiedä mikä tilanne olisi ollut kolmantena päivänä, sillä silloin kakusta ei enää ollut mitään jäljellä 🙂 Suklaaraidan joukkoon voisi kuitenkin laittaa rouhittua suklaata tuomaan lisämehevyyttä ja makua.

Onnistumisen taustalla oli luultavammin hyvän ohjeen lisäksi paistoaika, jolloin kakku ei päässyt suotta kuivumaan. Alkuperäisessä ohjeessa paistoajaksi annettiin reilu tunti. Katselin uuniin 45 min. kohdalla, ja koska kakku vaikutti päälle päin kypsältä, päätin tehdä tehdä kypsyystestin eli tökkäsin kakkuun pitkän tikun. Yllätyksekseni kakku oli jo tässä vaiheessa täysin kypsä. Saattaa olla, että jopa tuo 45 minuuttia oli omassa uunissani ja käyttämässäni vuoassa hieman liikaa. Paistoaikaan vaikuttaakin uuni tehokkuuden lisäksi myös vuoan materiaali.

Tässä ohje miten itse tein tiikerin.

Banaani-suklaatiikeri

n. 1.8 litran vuokaan, n.20 palaa

Aineet:

200 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

3 kananmunaa

3.5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta 

Banaanitaikinaan lisäksi:

1 tl sitruunan raastettua kuorta

2 rkl sitruunamehu

1.25 dl soseutettua banaania (1 keskikokoinen banaani) 

Suklaataikinaan:

3 rkl kaakaojauhetta

0.75 dl vahvaa kahvia (0.75 dl vettä + 2 tl espresso pikakahvijauhetta)

Vuokaan:
Keiju-Sprayta 

Ohje:

Voitele ja jauhota noin 1,8 litran kakkuvuoka. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhot taikinaan. Ota taikinasta noin 1/2 toiseen kulhoon.

Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu. Kuori ja soseuta banaani. Mausta banaanisose sitruunanmehulla ja kuoriraasteella. Lisää banaanisose toiseen taikinaan, kaakaojauhe ja kahvi toiseen. Voitele kakkuvuoka. Levitä taikinat kerroksittain kakkuvuokaan niin että pohjalle, keskelle ja pinnalle tulee vaalea banaanitaikinakerros.

Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 45 min., kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Paistoaika riippuu vuoan materiaalista ja uunin tehosta, joten kypsyys kannattaa testata, eikä luottaa tuohon annettuun aikaan. Anna kakun jäähtyä ennen kuin kumoat sen. Jos maltat. Kakku säilyy kelmun alle käärittynä huoneenlämmössä.

Vinkit:
* Voit tehdä myös pelkän banaanikakun tai suklaakakun. Jos teet näin, tuplaa banaanitaikinaan/suklaataikinaan tulevien aineiden määrät ja lisää ne perustaikinaan
* Jos haluat, voit lisätä suklaataikinaan suklaarouhetta (n.50-75g) tuomaan lisämehevyyttä ja kosteutta
* Testaa kakun kypsyys tikulla. Jos siihen ei tartu taikinaa, on kakku kypsä. Älä ylipaista kakkua, ettei se kuivu suotta

Ps. Tuolla kuvien taustalla vilkkuu ihanan raikas persikka-aprikoosi-juustokakku. Laitan kakun ohjeen myöhemmin 🙂


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Banaani-suklaatiikeri

Iituntiltu

Mietin kanssa tuota suklaan lisäämistä taikinaan ja se varmasti sopisi kyllä hyvin! Täytyy kokeilla seuraavalla kerralla 🙂

Mukavaa, että kakku kelpasi 🙂

Iituntiltu

Kiitos tuosta mansikkasurvosvinkistä! Mansikkasurvokseen ajattelin tosiaan käyttää sitruunamehua 🙂

Suklaapossu

Nam! Kinuski- ja mansikkamousset sopivat varmaan hyvin yhteen! 😀 Kinuskimousse ei ole yksinäänkään ihan hirvittävän makea, mutta jos itse tekisin kakun noilla täytteillä, sipaisisin ehkä ohuen ohuen kerroksen mansikkasurvosta kinuskimoussen alle raikastamaan makua. Samalla tuo voi-sokerikakkupohja saisi kostutusta, sehän on muutenkin hieman normaalia sokerikakkupohjaa kuivempi. Vaikka kyllä kakku ilman mansikkasurvostakin taatusti maistuisi hyvältä 🙂 Mansikkamoussea raikastaisin liuottamalla liivatteet sitruunanmehuun. Mmm. Nyt alkoi itsekin mieli tehdä tuollainen mansikka-kinuskikakku 😀

Hyviä Halloween-juhlia! Toivottavasti kakku maistuu ja juhlat ovat karmaisevat 😉

Iituntiltu

Sama meillä 🙂 Mies ei voi sietää banaanileivonnaisia, mutta tuo kelpasi.

Sitten asiasta toiseen. Tytöllä on huomenna halloween-juhlat ja toivoi kinuski-mansikkakakkua. Mitä luulet, toimiiko tuo sun kinuskivaahto mansikkavaahdon kanssa? Saattaahan se olla aika makea yhdistelmä, mutta kun lapset haluaa, niin tottahan se pitää tehdä 🙂 Voi-sokerikakkupohjaa ajattelin käyttää pohjana, kiitos siis ohjeesta jo etukäteen 🙂

Suklaapossu

Hyvin kelpasi! 🙂 Mieskin (joka ei yleensä pidä banaanileivonnaisista) söi tätä ilomielin 🙂 Jos ehdit käyttämään tuota suklaalisää ennen mua, kerrohan mitä pidät 🙂

Heidi

Tämän minäkin otin kokeilulistalle.:) Olen oikea banaanileivonnaisten fani.:) Joka tapauksessa, hetkeksi on kahvikakkukiintiö täynnä, sillä juuri viikonloppuna tein yhden ihastuttavan kakun.:)

Suklaapossu

Kokeilulista kasvaa täälläkin. Esim. se sun viikonloppuna tekemä kaakaokakkukin löytyy jo sieltä 🙂 Saas nähdä koska ehtii tekemään, kun nuo työt hieman haittaavat tätä ihanaa harrastusta tällä hetkellä 😉 Blogiinkaan ei ole vielä päässeet kaikki tähän mennessä tekemäni jutut. Mutta pikku hiljaa 🙂

Anonyymi

Oikein hyvää tuli! Ens kerralla laitan sitruunaa enempi, nyt se ei mulla maistunut, olikohan sen verran isompi banaani. Mutta ihanaa kakkua tämä on!

Suklaapossu

Niin onki, tosi hyvää! 🙂 Ensi kerralla sitten sitruunaa vielä enemmän 😉

Banana

Tämä tuli eilen paistettua. Rakenne jäi ihanan pehmeäksi, kun paistoin vain tuon 45min. Vai johtuneekohan banaanista? Sitä tuli käytettyä hieman reippaammin. Kiitos näistä ohjeista. Voi hyödyntää myös ne pöydän viimeisetkin baanaanit!

Suklaapossu

Hei Banana! Banaani mehevöittää kakkua, joten isompi määrä sitä voi hyvinkin mehevöittää kakkua lisää 🙂

H

Lisäsin taikinaan kaksi keskikokoista banaania kun niitä sattui sen verran hävikkiuhan alla nyt olemaan. Kerran aiemmin tällä ohjeella testanneena voin sanoa että hyvin upposi myös tuo kaksi banaania kakkuun 🙂 Jos gluteenittomuutta miettii niin riittää ilmeisesti että vaihtaisi jauhot vaan gluteenittomaan jauhoseokseen?

Suklaapossu

Hei H! Jes, kiva tietää, että toimii myös isommalla banaanimäärällä 🙂
En ole testannut juuri tätä kakkua gluteenittomana, mutta aineista päätellen uskoisin toimivan vain vaihtamalla jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Vastaa käyttäjälle HeidiPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *