Mainos: Astra Wines
SuklaapossuMainos

Jogurttipannacotta ja vinkit kolmen ruokalajin illalliseen

Kaupallinen yhteistyö: Astra Wines.

Ihanaa, joulukuun ensimmäinen päivä, taas askel lähempänä joulua! Haluan nauttia näistä jouluisista hetkistä mahdollisimman pitkään ja hartaasti, rentoutuen, köllien, syöden ja juoden. Meillä lähiviikkojen juhlahetket vietetään lähinnä perheen parissa, isompia kokoontumisia vältellen. Päätinkin, että juhlimme alkanutta joulukautta mieheni kanssa kolmen ruokalajin illallisen merkeissä tämän viikon sunnuntaina, jolloin vietetään itsenäisyyspäivää.

Suunnittelin meille menuun, joka sopii myös muihin joulunajan juhliin sekä uuteen vuoteen. Menun kruunaa Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson -kuohuviini, jonka monipuolisuuteen ihastuin viime vuonna. Tuosta kuoharista saa ihanan ruokajuoman aterian läpi alkupalasta jälkiruokaan. Aterian jälkeen saattaa tehdä mieli ottaa muutama tanssiaskel 🙂

Bernard-Massard

Omaan joulunviettoon liittyy juuri tietyt jouluruoat, mutta on ihana syödä myös omia lempiruokiaan, vaikka ne eivät olisikaan erityisen jouluisia. Itsenäisyyspäivän illalliseksi valikoin sekä joulun vakioherkkua että omia lempiruokiamme.

Alkupalaksi aiomme nauttia herkullisia savulohimousse- ja mätileipiä, jotka ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa joulunvietossamme.

Pääruoaksi teen yhden lempiruokamme eli broileria sinihomejuustokastikkeella sekä uunissa paistettuja lohkoperunoita raikkaan salaatin ja keitetyn parsakaalin kera. Sinihomejuustokastike kaikessa yksinkertaisuudessaan nivoo kaikki aineet yhteen herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Bernard-Massard

Jälkiruokana meillä on jogurtti-pannacottaa appelsiinilla ja vadelmilla. Jogurtti tuo pannacottaan uuden, hieman happaman ulottuvuuden, jonka ansiosta jälkiruoka ei ole liian makea. Jouluinen appelsiini taas tuo pannacottaan raikkautta yhdessä joulunpunaisten vadelmien kera. Kun pannacotan hyydyttää lasiin vinottain, saa se uuden, jopa hieman juhlavamman ulkonäön. Vielä rosmariisin oksa koristeeksi ja avot, helppo jälkiruoka on valmis.

Bernard-Massard

Jogurtti-pannacotta valmistuu helposti ja nopeasti. Sen voi tehdä jääkaappiin valmiiksi jo edellisenä päivänä ja laittaa päälle appelsiinin lohkot ja vadelmat hieman ennen tarjoilua.

Jogurtti-pannacotta appelsiinilla ja vadelmilla

5 annosta

Aineet:

3 dl vispikermaa

5-6 rkl tomusokeria

3 liivatelehteä

1.5 dl maitoa

300 g turkkilaista jogurttia

Lisäksi:

appelsiinia lohkottuna

vadelmia

Ohje:

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Sekoita kattilassa kerma ja tomusokeri keskenään. Kuumenna kerma välillä sekoitellen. Kiehauta ja nosta kattila pois levyltä. Puristele turvonneista liivatelehdistä ylimääräiset vedet pois ja sulata ne kuumaan kermaan. Jäähdytä kermaa sen aikaa, kun sekoitat keskenään maidon ja turkkilaisen jogurtin. Kaada maito-jogurtti kerman joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.

Asettele lasit vinottain esim. nojaamaan pienen vuoan reunaa vasten. Voit käyttää myös foliota apuna, jotta lasit pysyvät taatusti paikoillaan. Kaada laseihin pannacottaseosta ja nosta vuoka jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai mieluusti yön yli.

Kun pannacotat ovat hyytyneet, kuori appelsiinit ja poista niistä hieman hedelmälihaa. Laita vuorotellen appelsiini ja vadelmi lasiin pannacotan päälle. Koristele halutessasi esimerkiksi rosmariinin oksalla. Valmis!

Vinkki:

* Voit tehdä pannacotat valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Koristele vasta hieman ennen syömistä.

* Pannacotta on hyvin täyteläinen. Jos haluat kevyemmän rakenteen, voit halutessasi korvata osan kermasta maidolla.

Illallisen kruunaa Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson.

 

 

Bernard-Massard – monipuolinen ja suosittu kuohuviini

Perinteillä menetelmällä eli samppanjamenetelmällä valmistuva tasalaatuinen, Decanter-lehden parhaan hinta-laatusuhteen palkinnon voittanut Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson saapui Suomeen jo vuonna 1996 eli miltei 25 vuotta sitten. Kuohari on tullut suosituksi oltuaan tarjolla Finnairin lennoilla yli kymmenen vuoden ajan. Luxemburgissa sijaitseva viinitila perustettiin vuonna 1921 eli ensi vuonna vietetään Bernard-Massardin 100-vuotisjuhlia!

Pitkästä nimestään huolimatta Bernard-Massardin Cuvée de l´Ecusson on helposti lähestyttävä raikkaan hedelmäinen kuohuviini, joka sopii useampiin tilanteisiin ja yhteen useiden ruokien kanssa. Se sopii mainiosti niin seurusteluun, alkumaljaksi kuin ruokajuomaksi läpi koko aterian. Vaikka kuohuviini on kuiva, se sopii myös jälkiruokien kanssa nautittavaksi sokerinsa ansiosta.  Kuiva kuohuviini on samalla myös miellyttävän pehmeä. Voimakkaasti pirskahtelevat kuplat rauhoittuvat ollessaan hetken lasissa.

Kuohuviini viilenee sopivaan tarjoilulämpötilaan jääkaapissa muutamassa tunnissa. Jos haluat saada kuohuviinin nopeasti tarjolle, nosta pullo 20 minuutiksi astiaan, jossa on puolet jääpaloja ja puolet vettä.

Bernard-Massard tarjoaa useita maku- ja kokovaihtoehtoja

Bernard-Massardin Cuvée de l´Ecusson -kuohuviinejä on tarjolla useita eri kokoja, joista voit valita omaan hetkeesi sopivimman. Pienemmät pullot ovat 0,2 l vetoisia, kun taas isommista 3 litran pulloista riittää useammalle juhlijalle. Olen varannut minun ja mieheni kolmen ruokalajin päivälliseen yhden 0,75 litran kokoisen pullon, josta riittänee molemmille reilu yksi lasillinen per ruokalaji. Pidän jääkaapissa varalla myös puolet pienempää 0,375 l pulloa, jos vaikka innostumme jatkamaan iltaa syömisten jälkeenkin 🙂

Bernard-Massardilla on myös muita upeita kuohuviinejä. Joukosta löytyy muun muassa uusi organic-kuohuviini, joka tuoksuu omenaiselta ja se on maultaan raikkaan hedelmäinen. Se sopii niin ikään seurusteluun, erilaisten kalojen ja äyriäisten seuraksi ja huomasin sen sopivan aika kivasti myös yllä olevaan pannacottaan.

Juhlajuomien saatavuus on nykyään helppo tarkistaa suoraan Alkon sivuilta. Jos haluamaasi tuotetta ei ole haluamassasi Alkossa, voit tehdä tilauksen suoraan haluamaasi myymälään suoraan Alkon nettikaupasta. Tein jokin aika sitten oman tilaukseni sitä kautta ja oli kyllä näppärää poimia omassa rauhassa haluamani tuotteet ostoskoriin ja poiketa myymälässä pikasesti hakemassa valmiiksi poimittu tilaus.

 

Kommentit (5)

hyvän tuntuisia ruokia varsinki jogurttipannacotta,taidan tehdä itsekin tälläsiä kun on 62 vuotis hääpäivä.

Ihana kuulla, että innostuit Helena. Tämä menu sopii jogurttipannacottaa myöten loistavasti myös hääpäivään.

Ajattelin kokeilla tätä menuuta, onko sinulla ohjetta tuolle pääruualle eli broilerille sinihomejuustokastikkeella? 🙂

Hei Iida! Kiva, että innostuit 🙂

Tuota ohjetta ei löydy vielä blogista, mutta tässä lyhyesti: Paista broilerin sisäfilepihvit pienessä rasvatilkassa kypsiksi. Mausta pihvit paistamisen aikana esim. currylla ja ripauksella mustapippuria. Lorauta valmiiden pihvien pinnalle halutessasi hieman hunajaa.
Pidä kypsät pihvit pannussa, pannu miedolla lämmöllä ja ripottele pannulle sinihomejuustoa (esim. Auramurua) makusi mukaan. Kun se alkaa sulaa (vahdi, ettei juusto pala), lorauta joukkoon ruokakermaa, kunnes kastiketta on tarpeeksi ja siinä on makusi mukaan aurajuustoa. Sekoita ja kiehauta.
Kastikkeen voi tehdä myös erikseen kattilassa sekoittamalla kerman ja murennetun homejuuston keskenään, ja kuumentamalla seosta, kunnes miltei kaikki juusto on sulanut.
Sopivat määrät ovat tyyliin 50 g sinihomejuusto ja 1.5 dl kermaa, mutta määrät riippuvat pihvien lukumäärästä, homejuuston voimakkuudesta ja omasta mausta. Pärjäätkö näillä tiedoilla vai haluatko vielä tietää jostain lisää? 🙂

Näillä ohjeilla pärjään, kuulostaa ihanan simppeliltä! Kiitos paljon neuvoista! 🙂

Kommentoi juttua: Jogurttipannacotta ja vinkit kolmen ruokalajin illalliseen

Vastaa käyttäjälle helena ovaskainen Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X