Suklaapossu

Brookie Daim-rouheella

Näiden ihastuttavien suklaaleivosten kuva vilahtikin jo Facebook-sivuillani viime viikolla. Aivan käsittämätöntä, että olen näin kauan odottanut Brookie-leivosten tekoa. Törmäsin näiden brownie- ja cookie-taikinaa sisältävien Amerikkalaisten herkkupalojen kuviin jo alkuvuodesta ja kuvittelin tekeväni niitä melko pian. Aika kului muiden juttujen teossa ja vasta nyt havahduin näiden puutteeseen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nämä olivat vastustamattoman hyviä!

Maistelimme lähes 2-v tyttömme kanssa uunituoreita, vielä lämpimiä reunapaloja kylmän jäätelön kanssa. Tyttö otti lusikalla pienet palat jäätelö ja brookies-leivosta, laittoi suuhunsa, pisti silmät kiinni ja hymisi ”mmmm”! En voinut muuta kuin olla samaa mieltä 🙂

Voimakkaan suklainen, kostea ja pehmeä brownie saa miedommasta Daim-murua sisältävästä cookie-taikinasta aivan järisyttävän hyvän parin. Cookie-päällinen on pinnalta hieman rapea, mutta sisältä mehevä. Daim-murut tuovat hieman rapsakkaa vastapainoa muuten pehmeään leivonnaiseen.  Suosittelen Brookie-leivonnaisen nauttimista heti pian tuoreeltaan, näin se on ehdottomasti parhaimmillaan. Koepakastin loput palat ja cookies-kerros menetti rapsakkuutensa. Eipä se huonoa niinkään ollut, mutta tuoreeltaan tämä on niin, aah!

Voisi kuvitella, että tahmean, kostean suklaisen brownie-taikinan sekä Daimia ja suklaata sisältävän cookie-taikinan yhdistäminen on aivan liikaa. Makeaahan tämä on, ja täyteläistä, siitä ei pääse mihinkään. Mutta niin herkullista makeaa, ettei siitä voi olla pitämättä. Brownies-taikinan voimakas suklaisuus miedontuu cookies-taikinan alla. Jos pieni pala riittää ja tyydyttää suklaanhimon. Kunnes hetken pian tekee mieli hieman lisää.

Brookie

Paisto 20 x 30 cm syvälla uunipannulla. Koosta riippuen 25-40 palaa.

Brownie-kerros:

100 g voita

150 g tummaa suklaata (laitoin 100 g 70% ja loput 50% kaakaota sisältävää suklaata)

0.5 dl tummaa kaakaojauhetta

3 kananmunaa

1.5 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

0.5 tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja

Cookie-kerros:

100 g huoneenlämpöistä voita

0.75 dl sokeria

0.75 dl kevyesti mittaan pakattua fariinisokeria
2 munaa

2.5 dl vehnäjauhoa

0.5 tl soodaa
n. 100 g Daim-patukkaa 

50 g tumma suklaata (25 g taikinaan, 25 g päälle)

Ohje:

Tee brownies-kerros. Pilko suklaa ja voi mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa, kunnes suklaa sulaa. Sekoita sulaan suklaa-voiseokseen kaakaojauhe. Vatkaa joukkoon munat yksitellen voimakkaasti vaikka sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa jokaisen munan lisäyksen jälkeen n. puoli minuuttia. Lisää sokerit ja suola. Kääntele lopuksi joukkoon vehnäjauhot. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipannulle.

Tee sitten cookie-kerros. Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää käännellen joukkoon vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut soodan. Pilko Daim-patukat hieman pienemmäksi. Pilko myös tumma suklaa isohkoiksi paloiksi. Lisää Daim-murut sekä puolet tummasta suklaapaloista joukkoon. Tiputtele cookie-taikinaa nokareina brownie-kerroksen päälle. Voit tasoitella cookie-taikinaa hieman tai jättää sen kasoiksi, miten vain itse haluat (Itse vetelin pintaa marmoroimalla sitä veitsellä kevyesti, niin että cookie ja brownie-taikina hieman sekoittuivat keskenään.) Ripottele pinnalle vielä loput suklaapalat.

Paista 175 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes brookies on saanut väriä pintaansa. Brownies-kerroksen kuuluu jäädä hieman tahmeaksi ja kosteaksi. Anna jäähtyä haaleaksi/kylmäksi ennen paloiksi leikkaamista.

Vinkit:
* Brookiesleivonnaista voi helposti muokata vaihtelemalla suklaita tai lisäämällä taikinan joukkoon vaikkapa pähkinöitä, omar-paloja tai vaikkapa appelsiinin kuorta.

* Ylijääneet, lämpimät reunapalat ovat herkullista kylmän vaniljajäätelön kanssa.

Brookie = brownie + cookie tai joidenkin lähteiden mukaan Brookies = brownies + cookies.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Brookie Daim-rouheella

Heavenly bakings

Eipä ole itsekään tullut vielä kokeiltua brookieseja! Tosin kehiteltiin Hennan kanssa keväällä Brondies-resepti, jossa yhdistyy blondies ja brownies, näyttää vähän samanlaiselta kun on sekä tumma ja vaalea kerros 🙂 http://heavenlybakings.blogspot.fi/2014/04/brondies.html – Suvi

Suklaapossu

Brondies kuullostaa todella herkulta! Pitääkin tulla katsomaan ohjettanne 🙂 Mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla näitä brookiesejakin! ;D

Anonyymi

Hei,

Kyselin heinäkuussa neuvoja raparperi-valkosulkaajuustokakkuun. Yritin jo kerran kirjoittaa palautetta, kuinka kävi, mutta pitkä melkein valmis kommentti hävisi taivaan tuuliin. Nyt koitan kirjoittaa lyhyemmin. Käytin 400 grammaa tuorejuustoa ja 400 grammaa rahkaa, valkosuklaata vain puolet ohjeen määrästä. Vaniljan makuakaan ei kakkuun tullut, koska tarvikkeissa oli pieniä puutteita. (Mitä on muuten vaniljajauhe?)

Minusta juustokakusta tuli oikein herkullista, vaikkakin minun makuuni edelleen aika makeaa. Minusta raparperi saisi myös maistua enemmän, sillä olen todellakin happamien makujen ystävä. (Suurinta osaa normaaleista leivoksista ja leipomuksista en oikein edes pysty syömään, kun ne ovat niin makeita.) Arviointia vaikeuttaa se, että leivoin sen liian myöhään, jolloin se jouduttiin syömään liian pian. Kakku ehti olla kylmässä vain parisen tuntia. Kakku oli mielestäni tarpeeksi kiinteää, etenkin seuraavana päivänä, jolle tosin jäi vain pieni pala. Hyvää siis oli, mutta ensi kerralla pitäisi tosiaan tajuta leipoa kakku tarpeeksi ajoissa, jotta se ehtii jähmettyä ajoissa.

Löysin äskettäin herkulliselta vaikuttavan sitruunajuustokakkuohjeesi. Voisikohan sitä tehdä tuorejuustosta mascarponen sijaan? Mahtaako vaikuttaa rakenteeseen mitenkään? En ole mascarponen ystävä (se on minusta jotenkin liian rasvaisen oloista).

P.S. Ei tarvitse julkaista tätä, jos et halua, mutta huomasin sinun käyttävän aina pistettä pilkun sijasta erilaisissa mittailmauksissa. Suomessa pitäisi käyttää pilkkua, esimerkiksi 2,5 desilitraa (ei siis 2.5 desilitraa).

Suklaapossu

Sen verran vielä tuosta käyttämästäni ohjelmasta, että se on vieläpä yhdysvaltalainen. Siellähän käytetään erottimena juuri pisteitä. Miksi siinäkin pitää toimia eritavalla eri puolella maailmaa, höh. No mutta pääasia, että luvut tulevat ymmärretyksi 🙂

Anonyymi

Ok, kiitos vastauksesta!

Minulle tulikin mieleen, että pisteiden käyttö saattaa juontua jostakin tuollaisesta. Tiedän, että juurikin esimerkiksi monissa tietokoneohjelmissa käytetään pisteitä sen takia, että kaikki koodarit eivät osaa tai välitä kielioppisäännöistä, joten siksi niihin päätyy vaikka mitä ihmeellisyyksiä. Kyllä pisteiden käyttö tuossa yhteydessä minua hieman häiritsee (outoutensa kullakin :), viittaan tässä siis itseeni), mutta ehkäpä kestän sen kuitenkin… 🙂

Suklaapossu

Kiva kuulla, että kakku maistui, vaikka olikin vielä hitusen liian makeaa. Ensi kerralla vielä vähemmän sokeria/valkosuklaata, niin saat makuusi sopivan kakun 🙂 Juustokakkujen kannattaa tosiaan antaa vetäytyä kunnolla, niin koostumus ja maku paranee.

Vaniljajauhe on jauhettua vaniljaa eli ihan aitoa tavaraa. Sillä saa helposti voimakkaan vaniljan maun leivonnaisiin. Jauhetta löytyy nykyään jo useammista marketeista. Vaniljajauheen voi korvata myös vaniljasokerilla, vaikka usein silloin vanilja ei ole niin voimakas. Vaniljajauheessa ei ole sokeria, joten jos käyttää vaniljasokeria sen sijasta, voi muuta sokerin määrää silloin vähentää.

Muistaakseni olen saanut sitruunajuustokakun onnistumaan hyvin ainakin Philadelphialla, eli onnistuu hyvin myös muustakin kuin mascarponesta.

Heh. Aloin itsekin ihmettelemään tuota pisteiden käyttämistä mittailmauksissa. Tiedän toki, että Suomessa käytetään pilkkuja erottimena. Minulla on näimmä tarttunut pisteiden käyttö töistä myös tänne blogin puolelle. Käytän nimittäin töissäni päivät pitkät ohjelmaa, jossa numeroissa käytetään desimaalipisteiden sijasta juuri pisteitä. Olen töiden takia sisäistänyt tuon tavan vahvasti, joten varmaan jatkossakin blogissa nähdään pisteitä pilkkujen sijasta. Toivottavasti se ei häiritse 🙂

Wicked sweet kitchen

Näyttää niin hyvältä! 🙂 Ärsyttää kun en itse vieläkään ole päässyt kokeilemaan brookieseja (aina on jotain muuta leivottavaa) mutta kaipa se minunkin aika joskus koittaa 😀

Suklaapossu

Sellaista tämä olikin, oikein ihanaa ja makeaa herkkua 🙂 Sulla on blogissa aina niin ihania ohjeita, nämä sopisivat sinne suklaisten herkkupalojen joukkoon paremmin kuin hyvin ;D

Taru

Tosi hyvännäköisiä, pitäisi kokeilla näitä ehdottomasti! 🙂 Paljon paremman näköistä tämä on noin, että keksitaikina peittää browniestaikinan, kun paljon näkee niitäkin joissa keksitaikina on isoina paloina päällä.

Suklaapossu

Vastailin tähän jo aiemmin, mutta vastaukseni on näimmä kadonnut taivaan tuuliin. Uusi yritys 🙂

Näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Olivat tosi ihania, vaikkakin niin makeita, että kaltaiseltani sokerihiireltäkin lähti makeanhimo hetkessä 😉 Ulkonäöltään näitä on näkynyt vaikka millaisia. Sellaisiakin, joissa keksitaikina on kokonaan brownies-taikinan alla. En sitten tiedä, ovatko ne lainkaan aitoja brookieseja, vai onko niillä taikinoiden järjestyksellä niin väliä, kun herkkua ovat joka tapauksessa ;D

Anonyymi

Hei,
miten pitäisi muuttaa brownies ohjetta jos olisi laittaa vain 2 kanamunaa?

Suklaapossu

Ensi kertaan siis 🙂 Ja tätähän voi tehdä muuten ilman Daimiakin, ja korvata sen vaikkapa jollain toisella karkilla. Daim maistui näissä melko miedosti, joten jos tykkäät Daimista kovin, niin mukaan voi heittää vaikka tuplamäärän sitä 🙂

Sinulla onkin hyvät brownies-testaussuunnitelmat 🙂 Itselläkin kävi samat testit mielessä, kun kirjoittelin vastausta. Eli kun ehdit testailemaan, niin kerrohan ihmeessä miten kävi.

Käytin tähän Lidlin Equador 70% suklaata. Se on mielestäni tosi hyvää pelkiltäänkin syötynä (=ei liian karvasta), mutta sopii hyvin myös leivonnaisiinkin. Tummemmasta suklaasta tulee voimakkaampi suklaan maku, mutta halutessaan voi toki käyttää pelkästään miedompaa (n.50%) suklaatakin. Ihan oman maun mukaan 🙂

Kiva, että olet löytänyt blogistani enemmänkin testattavaa. Ihania leivontahetkiä sinulle! 😀

Anonyymi

Kiitos nopeasta vastauksesta! Valitettavasti mies kerkesi rohmuta daimia jo, joten kaupassa on siis kuitenkin käytävä eli testaus jää nyt toiseen kertaan. Ehkä voisi joskus testimielessä tehdä tällä ohjeella pelkän browniesin ja kokeilla, onko vaikutusta, jos yhden munan jättää pois. Tarkoituksena ollut vaihteeksi kokeilla uutta brownies(/brookies) ohjetta ja tämä vaikutti lupaavalta.
Minkä merkkistä suklaata muuten suosittelet käytettävän? Leivontaan tarkoitettua, tavallista vai onko suuri kaakaon osuus tärkeintä?
Blogistasi löytyy melkeinpä aivan liikaa herkullisia ohjeita, joita tekee mieli kokeilla! Apua.

Suklaapossu

Heippa! Ymmärsinkö oikein, että sinulla on yhteensä 4 munaa, joista brownies-pohjaan pystyt käyttäämään tuon 2? Tällöin periaatteessa muitakin aineita pitäisi vähentää 1/3 verran, mutta en usko sen olevan tarpeellista. Ohjetta ei mielestäni välttämättä tarvitse muuttaa mitenkään. Yhden munan poistaminen hieman vaikuttaa rakenteeseen, mutta tällaisessa brownies-pohjassa (missä on paljon suklaatakin) sillä ei ole niin suurta vaikutusta, etteikö niin uskaltaisi tehdä. Mutta, jos haluat ottaa varman päälle, niin lisääpäs hieman (n. 25-50g) voita, jotta pohjan kosteus säilyy 🙂 Jos innostut testailemaan, niin kuulisin mielelläni, miten kävi ja millaisia brookies-paloista tuli 🙂

Anonyymi

Hei.
Olen tehnyt tätä herkkua useamman kerran ja joka kerta on tullut hieman erilainen rakenne tai koostumus tuohon browniesiin, luulisin että johtuu paistoajasta ja suklaasta mitä käyttänyt. Tällä kertaa jouduin tekemään brownien kahdella munalla (lisäsin hitusen voin määrää) ja tumma suklaa oli Lidlin 80% jota laitoin melko vähän ehkä 50g. Lopputuloksena suklainen ja mutainen, oikein hyvä myös seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Minulla ei myöskään ollut fariniinisokeria laisinkaan (miten se vaikuttaa makuun?) ja käytin muuten suklaana tobleronea. Tämä on vain liian hyvää!

Suklaapossu

Heippa! Huomasin vasta, etten ole vielä vastannut tähän viestiin, pahoitteluni. Mutta parempi myöhään.. 🙂 Paistoaika ja suklaan tummuusaste tosiaan vaikuttavat koostumukseen ja niitä muuttamalla näihin saa mukavasti vaihtelua 🙂 Oijjoi, kylläpä tuo muunnoksesi 80% suklaalla kuullostaa ihanalta 😛

Fariinisokeri antaa aavistuksen kinuskisen/siirappisen maun, ja sen lisäksi se vaikuttaa myös rakenteeseen jonkin verran tuoden siihen lisäkosteutta. Tuossa cookie-osassa tärkein rooli fariinisokerilla on sen yhteisvaikutus soodan kanssa. Fariinisokeri nimittäin antaa taikinaan (ihme ja kumma) happamuutta, mikä kaivataan soodan kanssa leipoessa. Soodan määrä on kuitenkin niin pieni, ettei se ilmeisesti(?) maistu läpi, vaikka käyttäisikin fariinisokerin sijasta tavallista sokeria.

Tosi mukava kuulla, että olet innostunut leipomaan tätä useammankin kerran! Kiitos kun kävit jättämässä kommenttia 😀

Vastaa käyttäjälle AnonyymiPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *