Flammkuchen, eli suomeksi liekkikakku on kotoisin Elsassin alueelta, Ranskan ja Saksan raja-alueelta. Se sisältää ohuen ja rapean pohjan. Perinteisesti pohjan päälle tulee paksua hapankermaa, sipulia ja
ilmeisesti myös savukylkeä/-lihaa. Monissa ohjeissa liha on korvattu
pekonilla ja joukkoon ripoteltu myös muskottia. Aito Flammkuchen paistetaan kuumassa leivinuunissa (siitä
myös nimi liekkikakku), mutta koska harvalla on sellaista käytössään,
onnistuu paistaminen myös tavallisessa uunissa kuuman leivinpellin
päällä. Pelti laitetaan uuniin jo lämmitysvaiheessa, jolloin se on
kuumenee uunin lämmetessä. Flammkuchen heitetään kuuman pellin päälle ja
paistetaan kypsäksi. Pohjasta tulee näin erittäin rapea.

Perinteisesti pohjaan ei tule lainkaan hiivaa, mutta netistä löytyy myös hiivaa sisältäviä leipämäisempiä pohjia. Hiivaa sisältävää pohjaa voi hyvin käyttää myös
piirakkapohjana, kunhan jättää sen hieman paksummaksi. Tästä sain idean
lasteni serkun synttäreillä käydessäni, jossa tutustuin Flammkucheniin ensimmäistä kertaa tässä kevään aikana.

Täytteeksi voi laittaa ranskankermakerroksen päälle mieleisiään täytteitä. Täytteen määrät kannattaa pitää maltillisina, eli ei kovin paksua kerrosta. Näin pohja kypsyy tasaisesti keskustaa myöten rapeaksi.

Testailin Flammkuchenia tekemällä sekä hiivaa sisältävän että hiivattoman pohja. Hiivattoman kaulitsin ohueksi ja paistoin kuumalla pellillä. Siitä tuli ihanan rapea ja sopisi pitsan pohjaksi erittäin hyvin. Sen toisen, hiivaa sisältävän pohjan painelin piirakkavuokaan hieman paksummalti. Siitä tuli hieman leipämäinen ja on aika kiva korvike normaalille piirakkapohjalle. Tässä tulee ohjeet molempiin.

Pohja I (perinteisempi, ohut ja erittäin rapea):

n. 40 x 30 cm pellille


Aineet:
n. 3.25 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

1 dl vettä

0.25 dl oliiviöljyä
Täytteeksi:
 ranskankermaa,
sipulia ohuiksi renkaiksi suikaloituna tai pieneksi hienonnettuina,
merisuolaa, mustapippuria sekä lisäksi esim.
minitomaatteja/kylmäsavulohta/pekonin palasia/pilkottua pepperonia.. 

Ohje:

Sekoita suola ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja tätä taikina huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Laita pelti uuniin heti lämmityksen alkuvaiheessa.

Kaulitse taikina ohueksi, n. 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Varmista, että levy on kunnolla irti alustasta, ettei se tartu siihen siirtämisvaiheessa. Levitä taikinalevyn pinnalle ohut kerros ranskankermaa, ripottele päälle sipulia, merisuolaa ja pippuria. Lisää vielä hieman pekonia tai savulohta tai mitä haluat..

Ota kuuma pelti uunista, liu’uta piirakka sen päälle ja laita uuniin paistumaan. Paista n. 10-15 minuuttia, kunnes piirakka saa väriä reunoihinsa.

Pohja II (pitsamaisempi, voi käyttää myös paksumpana piirakkapohjana):

Kaksi n. 30 cm pyöreää ”pitsaa” 

Aineet:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1.5 dl kylmää vettä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Täytteeksi:
 ranskankermaa,
sipulia ohuiksi renkaiksi suikaloituna tai pieneksi hienonnettuina,
merisuolaa, mustapippuria sekä lisäksi esim.
minitomaatteja/kylmäsavulohta/pekonin palasia/pilkottua pepperonia.. 

Ohje:

Sekoita
suola ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa
tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja tätä taikina
huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat pyöreäksi levyksi. Halutessasi voit nostaa kaulitun taikinanpalan piirakkavuokaan ja painella pohjalle ja reunoille. Levitä pinnalle ohut
kerros ranskankermaa, ripottele päälle sipulia, merisuolaa ja pippuria.
Lisää vielä hieman pekonia tai savulohta tai mitä haluat..

Paista 250 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Vinkki:
* Voit tehdä taikinasta myös erittäin ohuen pohjan, jolloin siitä rapeampi.

Instagram

  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit
  • Testailin oreo-mansikkatäytteistä ja suklaakakkupohjaista
kakkua, ihan vain hyvän mansikkakesän kunniaksi :) Pohjana munaton mehevä suklaakakkupohja. Katso tarkempi ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/oreo-mansikkataytteinen-kakku/ #oreo #mansikka #vanilja #täytekakku #strawberry #chocolate #cookie #cake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Tämä sitruunainen, liivatteeton juustokakku, jonka alla ja päällä reilusti mansikoita, oli ihan älyttömän hyvää ja maistui myös niille, jotka eivät makeasta muuten niin välitä. Katso ohje blogista ja herkuttele vaikka heti viikonloppuna https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taydellinen-mansikka-sitruunajuustokakku/ #liivatteeton #mansikka #sitruuna #juustokakku #keksimuru #yummy #lemon #strawberry #cheesecake #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kivoja testejä olet tehnyt! Näyttävät herkullisilta. Voisimpa melkein kokeilla tuota rapeaa vesiota tai miksei molempia, kunhan saan pääsi käännettyä hetkeksi suolas-asentoon. ;D

Kiitos Leena-muori 🙂 Hyviä olivat, mukavasti hieman erilaisia "pitsoja" 🙂 Tuo rapea pohja oli tosi tosi hyvä, suosittelen koittamaan! 😀 Tykkäsin kans tuosta päälle tulevasta ranskankerma + sipuli yhdistelmästä tosi paljon. Muuta täytettä ei sitten paljon tarvitsekaan laittaa, eikä kannattakaan, jotta pohja pysyy rapeana. Helppoa ja hyvää 🙂

Voih, tuo rapea versio vaikuttaa herkulta. Pitää varmaan pistää uuni kuumenemaan… 🙂

Rapeaa ja herkullista, suosittelen kokeilemaan 😀

Todella herkullisen näköistä. Tänne myös!

Kiitos 🙂 Tässä sulle pieni pala, ole hyvä ;D

No niin, vihdoin sain tehtyä tätä (ei kestänyt kuin reilu puoli vuotta =) ) ja ihanaahan tästä tuli. Tuo rapea pohja oli minun mieleeni. Kiitos taas ohjeesta!

Tosi kiva, että maistui 🙂 Tuo rapea pohja oli omasta mielestä tosi hyvä. Ja se ranskankerma sopi päälle kuin nakutettu. Hieman erilaista, mutta äärimmäisen maukasta pitsaa 🙂 Tulen pian blogiisi katsomaan, minkänäköisiä ja -makuisia teit 🙂

Ai että oli aivan ihana ohje – kiitos taas 🙂 Tein tuolla rapealla pohjalla, päälle Creme Fraichea, ripaus mustapippuria, ruskistettua unkarilaista savupekonia ja punasipulia. Tästä tuli meidän vakkari suolapala!

Voi kun kiva kuulla Leipoo sukkasillaan 🙂 Tosi kiva, että ohjeesta oli ja tulee olemaan iloa jatkossakin 😀 Unkarilainen savupekoni kuullostaa aivan mahtavalta täytteeltä, nams. Pistänkin tuon korvan taakse 🙂

Rapea pohja I on yliveto! Mahtavaa, ettei edes hiivaa tarvita ja aineet löytyvät aina kaapista. Taikina on ainutlaatuinen, koska se ei tartu käsiin ja on helppo kaulia. Teemme oman versiomme näin: korvaamme kolmasosan jauhoista speltillä, levitämme pohjalle wasabilla maustettua ranskankermaa, paperinohuita sipulirenkaita ja mustapippuria. Paisto kymmenisen minuuttia, sitten päälle pieneksi saksitut parmankinkkusiivut, vielä uuniin pariksi minuutiksi ja lautaselle runsaan rucolapeiton kera. Ja kas: maailma on taas hetken hieman parempi paikka!

Kiitti Virve 🙂 Totta, tykkään myös erityisesti tuosta rapeasta pohjasta, helposti ja vähillä aineilla hyvää 🙂 Aijjai, kuullostaa kokeilemisen arvoiselta päälliseltä, slurps!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.