Suklaapossu

Flammkuchen

Flammkuchen, eli suomeksi liekkikakku on kotoisin Elsassin alueelta, Ranskan ja Saksan raja-alueelta. Se sisältää ohuen ja rapean pohjan. Perinteisesti pohjan päälle tulee paksua hapankermaa, sipulia ja ilmeisesti myös savukylkeä/-lihaa. Monissa ohjeissa liha on korvattu pekonilla ja joukkoon ripoteltu myös muskottia. Aito Flammkuchen paistetaan kuumassa leivinuunissa (siitä myös nimi liekkikakku), mutta koska harvalla on sellaista käytössään, onnistuu paistaminen myös tavallisessa uunissa kuuman leivinpellin päällä. Pelti laitetaan uuniin jo lämmitysvaiheessa, jolloin se on kuumenee uunin lämmetessä. Flammkuchen heitetään kuuman pellin päälle ja paistetaan kypsäksi. Pohjasta tulee näin erittäin rapea.

Flammkuchen eli liekkipitsa on helppo ja rapea pitsa

Perinteisesti pohjaan ei tule lainkaan hiivaa, mutta netistä löytyy myös hiivaa sisältäviä leipämäisempiä pohjia. Hiivaa sisältävää pohjaa voi hyvin käyttää myös piirakkapohjana, kunhan jättää sen hieman paksummaksi. Tästä sain idean lasteni serkun synttäreillä käydessäni, jossa tutustuin Flammkucheniin ensimmäistä kertaa tässä kevään aikana.

Täytteeksi voi laittaa ranskankermakerroksen päälle mieleisiään täytteitä. Täytteen määrät kannattaa pitää maltillisina, eli ei kovin paksua kerrosta. Näin pohja kypsyy tasaisesti keskustaa myöten rapeaksi.

Testailin Flammkuchenia tekemällä sekä hiivaa sisältävän että hiivattoman pohja. Hiivattoman kaulitsin ohueksi ja paistoin kuumalla pellillä. Siitä tuli ihanan rapea ja sopisi pitsan pohjaksi erittäin hyvin. Sen toisen, hiivaa sisältävän pohjan painelin piirakkavuokaan hieman paksummalti. Siitä tuli hieman leipämäinen ja on aika kiva korvike normaalille piirakkapohjalle. Tässä tulee ohjeet molempiin.

Helppo flammkuchen on rapea ja ohut pitsa, jonka päälle laitetaan ohut kerros täytettä

Pohja I (perinteisempi, ohut ja erittäin rapea):

n. 40 x 30 cm pellille  

Aineet:

n. 3.25 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 dl vettä

0.25 dl oliiviöljyä

Täytteeksi:

ranskankermaa,

sipulia ohuiksi renkaiksi suikaloituna tai pieneksi hienonnettuina,

merisuolaa, mustapippuria

sekä lisäksi esim. minitomaatteja/kylmäsavulohta/pekonin palasia/pilkottua pepperonia.. 

Ohje:

Sekoita suola ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja tätä taikina huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Laita pelti uuniin heti lämmityksen alkuvaiheessa.

Kaulitse taikina ohueksi, n. 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Varmista, että levy on kunnolla irti alustasta, ettei se tartu siihen siirtämisvaiheessa. Levitä taikinalevyn pinnalle ohut kerros ranskankermaa, ripottele päälle sipulia, merisuolaa ja pippuria. Lisää vielä hieman pekonia tai savulohta tai mitä haluat..

Ota kuuma pelti uunista, liu’uta piirakka sen päälle ja laita uuniin paistumaan. Paista n. 10-15 minuuttia, kunnes piirakka saa väriä reunoihinsa.

 

Pohja II (pitsamaisempi, voi käyttää myös paksumpana piirakkapohjana):

Kaksi n. 30 cm pyöreää ”pitsaa” 

Aineet:

4 dl vehnäjauhoja

1 tl kuivahiivaa

1.5 dl kylmää vettä

2 rkl oliiviöljyä

suolaa

Täytteeksi:

ranskankermaa,

sipulia ohuiksi renkaiksi suikaloituna tai pieneksi hienonnettuina,

merisuolaa, mustapippuria

sekä lisäksi esim. minitomaatteja/kylmäsavulohta/pekonin palasia/pilkottua pepperonia.. 

Ohje:

Sekoita suola ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja tätä taikina huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat pyöreäksi levyksi. Halutessasi voit nostaa kaulitun taikinanpalan piirakkavuokaan ja painella pohjalle ja reunoille. Levitä pinnalle ohut kerros ranskankermaa, ripottele päälle sipulia, merisuolaa ja pippuria. Lisää vielä hieman pekonia tai savulohta tai mitä haluat..

Paista 250 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Vinkki:

* Voit tehdä taikinasta myös erittäin ohuen pohjan, jolloin siitä rapeampi.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Flammkuchen

Leena-muori

Kivoja testejä olet tehnyt! Näyttävät herkullisilta. Voisimpa melkein kokeilla tuota rapeaa vesiota tai miksei molempia, kunhan saan pääsi käännettyä hetkeksi suolas-asentoon. ;D

Suklaapossu

Kiitos Leena-muori 🙂 Hyviä olivat, mukavasti hieman erilaisia "pitsoja" 🙂 Tuo rapea pohja oli tosi tosi hyvä, suosittelen koittamaan! 😀 Tykkäsin kans tuosta päälle tulevasta ranskankerma + sipuli yhdistelmästä tosi paljon. Muuta täytettä ei sitten paljon tarvitsekaan laittaa, eikä kannattakaan, jotta pohja pysyy rapeana. Helppoa ja hyvää 🙂

Maiju

Voih, tuo rapea versio vaikuttaa herkulta. Pitää varmaan pistää uuni kuumenemaan… 🙂

Suklaapossu

Rapeaa ja herkullista, suosittelen kokeilemaan 😀

Red Dragon

Todella herkullisen näköistä. Tänne myös!

Suklaapossu

Kiitos 🙂 Tässä sulle pieni pala, ole hyvä ;D

Pienet Herkkusuut – Maiju

No niin, vihdoin sain tehtyä tätä (ei kestänyt kuin reilu puoli vuotta =) ) ja ihanaahan tästä tuli. Tuo rapea pohja oli minun mieleeni. Kiitos taas ohjeesta!

Suklaapossu

Tosi kiva, että maistui 🙂 Tuo rapea pohja oli omasta mielestä tosi hyvä. Ja se ranskankerma sopi päälle kuin nakutettu. Hieman erilaista, mutta äärimmäisen maukasta pitsaa 🙂 Tulen pian blogiisi katsomaan, minkänäköisiä ja -makuisia teit 🙂

Leipoo sukkasillaan

Ai että oli aivan ihana ohje – kiitos taas 🙂 Tein tuolla rapealla pohjalla, päälle Creme Fraichea, ripaus mustapippuria, ruskistettua unkarilaista savupekonia ja punasipulia. Tästä tuli meidän vakkari suolapala!

Suklaapossu

Voi kun kiva kuulla Leipoo sukkasillaan 🙂 Tosi kiva, että ohjeesta oli ja tulee olemaan iloa jatkossakin 😀 Unkarilainen savupekoni kuullostaa aivan mahtavalta täytteeltä, nams. Pistänkin tuon korvan taakse 🙂

Virve

Rapea pohja I on yliveto! Mahtavaa, ettei edes hiivaa tarvita ja aineet löytyvät aina kaapista. Taikina on ainutlaatuinen, koska se ei tartu käsiin ja on helppo kaulia. Teemme oman versiomme näin: korvaamme kolmasosan jauhoista speltillä, levitämme pohjalle wasabilla maustettua ranskankermaa, paperinohuita sipulirenkaita ja mustapippuria. Paisto kymmenisen minuuttia, sitten päälle pieneksi saksitut parmankinkkusiivut, vielä uuniin pariksi minuutiksi ja lautaselle runsaan rucolapeiton kera. Ja kas: maailma on taas hetken hieman parempi paikka!

Suklaapossu

Kiitti Virve 🙂 Totta, tykkään myös erityisesti tuosta rapeasta pohjasta, helposti ja vähillä aineilla hyvää 🙂 Aijjai, kuullostaa kokeilemisen arvoiselta päälliseltä, slurps!

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *