Sain pyynnön tehdä kahden sukulaistytön yhteisille
synttärille kakun Frozen-teemalla. Kakkuun toivottiin minun ja monen muun lempparipohjaa eli mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa ja mansikkamoussea. Kuorrutuksen suhteen sain vapaat
kädet ja halusinkin kokeilla samantapaista sveitsiläistä marenkia kuin
miltei pari vuotta sitten tekemässäni herkullisessa Uuden vuoden kakussakin.
Tällä kertaa vain heitin joukkoon myös hieman sitruunan mehua
raikastamaan kokonaisuutta ja voi jehna kun siitä tulikin hyvä!
Sitruunaisen raikasta, pehmoista ja muutenkin todella toimiva! Ja
kyllähän tuo suklaakakkupohja mansikkamoussen kanssa oli taas niin herkkua että.

Marenkikuorrutus tuntui tällä kertaa olevan myös paksumpaa ja pysyi mielestäni hieman paremmin kakun päälläkin, kuin sitruunaton versio. Ja näyttihän se tosi kivaltakin, tuollaiselta lumiselta 🙂 Värjäys tosin meni vähän eri tavalla mitä piti. Mun piti nimittäin laittaa siihen kolmea eri sävyä; valkoista, turkoosia ja tumman sinistä. Aikataulu oli tosi tiukka ja päätin tehdä kaksivärisen. Kiireessä sutasin toiseen kulhoon hieman turkoosia pastaväriä ja jätin toisen valkoiseksi. Turkoosista tulikin lopulta vaalean turkoosia, mutta huomasin sen aivan liian myöhään. Levitysvaiheessa valkoinen ja vaalea turkoosi vielä sekoittuivat keskenään ja lopputulos oli hyvinkin haalean värinen. Koristeeksi laitoin saman Elsan kuin tyttömme 4-vuotiskakussa. Lapset tykkäsivät kakusta, ja sehän pääasia 🙂

Tuo Sveitsiläinen marenki on muuten älyttömän helppo tehdä. Aineksia vatkataan kuuman vesihauteen yllä kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Tämän tuntee helposti vispilälläkin, eli sormia ei tarvitse upottaa seokseen lainkaan. Tämän jälkeen marenki vaahdotetaan ja viilennetään vatkaamalla yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Ja eikun kuorruttamaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!.

Frozenin Elsa -kakku
n. 22 cm vuokaan
Pohja:
Täyte, mansikkamousse:
2.5 dl Flora Kuohua 300 g maustamatonta jogurttia
200 g tuorejuustoa
n. 0.5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
n. 1-2 rkl sitruunan mehua
300 g mansikoista soseutettuna
3.5 tl liivatejauhetta
3.5 rkl vettä
Kuorrutus:
4 valkuaista
3 dl sokeria
3 rkl sitruunan mehua
Ohje:
Tee kakkupohja erillisen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.

Tee täyte: Vatkaa Flora Kuohu vaahdoksi. Liota liivatejauhe veteen ja anna turvota. Vatkaa maustamaton jogurtti, tuorejuusto, sokerit ja sitruunan mehu vatkatun vaahdon sekaan. Sekoita joukkoon myös mansikkasose. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa kunnes liivate sulaa. Lisää sekaan liuotettu liivate ohuena nauhana kaataen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Täytä kakku ja anna hyytyä jääkaapissa
vähintään 5 tuntia ennen kuorruttamista.

Tee kuorrutus eli sveitsiläinen marenki laittamalla valkuaiset metallikulhoon. Lisää
samaan kulhoon myös sokeri ja sitruunan mehu, ja siirrä kulho vettä sisältävän kattilan
päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry
kuumentaa
kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Samaan aikaan vatkaa valkuaisia ja
sokeria
käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle
kuumaa. Seosta ei tarvitse kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi
kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on
tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota
valkuais-sokeri-seos pois
levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se
jäähtyy kokonaan ja
on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).

Ota osa kuorrutteesta eri kulhoon. Värjää loppuosa turkoosilla pastavärillä. Kauho sekä valkoista että värjättyä marenki kakun päälle sinne tänne ja levitä lusikalla. Vaihtoehtoisesti voit kauhoa marengit pursotuspussiin, toinen väri toiselle sivulle ja toinen toiselle, ja pursotella kakun päälle ennen lusikalla levittämistä. Koristele Elsa-koristeella.

Ja voi vitsit muuten, kun oli hankala kuvata tuota kakkua! Vaihdoin
taustaa, vaihdoin alustaa, mutta aina se kakku näytti kuvissa
erilaiselta kuin luonnossa. Nytkin kuvat ovat jotenkin kummalliset, mutta kakku näyttää edes hieman sen väriseltä ja näköisltä kuin se olikin
🙂