
Gluteenittomat suklaahippukeksit

Olen jo tainnut kehua isoja, sitkeitä suklaahippukeksejä täällä blogissa jo vaikka kuinka usein, mutta jälleen pakko mainita nuo, ehkä jopa maailman parhaat keksit ja muistuttaa niiden olemassa olosta. Esitin alkuvuodesta teille lukijoille kysymyksen, mitä haluaisitte nähdä blogissa tämän vuoden 2020 aikana. Yhtenä toiveena tuli gluteeniton leivonta.
Mutta miten ihmeessä nuo suklaahippukeksit liittyvät aiheeseen, sillä nehän eivät ole gluteenittomat? Ihan vain sillä, että jos on olemassa noinkin ihana suklaahippukeksien ohje, sehän pitää tehdä toimivaksi myös gluteenittomana, jotta myös gluteiinia karttavat henkilöt pääsevät maistamaan niitä ihanuuksia. Ja nyt se ohje on olemassa ja vieläpä erittäin herkullisena.
Entä miltä nämä gluteenittomat suklaahippukeksit sitten maistuivat? Kun nappasin ensimmäisen keksin käteeni ja haukkasin pienen palan, ensimmäiset ajatukseni olivat ”Voi kuinka ihania! Siis mitä jauhoja näihin käytinkään, ovatko nämä muka oikeasti gluteenittomia?” Tarkistin vielä varmuuden vuoksi, että käytössäni tosiaan oli ollut gluteenittomat jauhot ja kyllä vain, niin se oli.
Keksien maku oli vain niin herkullinen ja koostumus juuri sopivan sitkeä, mutta silti pehmeä, ettei mikään saanut minua epäilemään mitään jauhojen vaihtumista. Myös muut maistelijat olivat samaa mieltä ja keksit saivat paljon kehuja. Näillä voi siis hyvillä mieli herkutella myös muut kuin gluteenitonta ruokavaliota noudattavat.
Tein näistä kekseistä hieman pienempiä, kuin sitkeistä suklaahippukekseistä. Pienemmän koon johdosta tällaiset keksit hyppäävät helpommin lautasille myös juhlissa kaiken muun tarjottavan ohessa, kuin isommat järkäleet. Toki tällaisia pienempiä keksejä voi myös syödä yhden aiottua enemmän.
Olisipa näitä herkkuja vielä jäljellä… Tekiskö sinunkin mieli?
Gluteenittomat suklaahippukeksit
21 kpl, halkaisija noin 7 cm.
Aineet:
125 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl tavallista sokeria
1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
1 muna
3 dl kaurajauhoja
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semperin Fin Mix)
1 rkl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa
0.75 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
150 g suklaata (laitoin puolet tummaa (n.50%) suklaata ja puolet valkosuklaata)
Ohje:
Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita kaurajauhot, gluteeniton jauhoseos, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Sekoita jauhoseos voi-sokerivaahtoon hyvin.
Pilko suklaat pienemmiksi paloiksi. Lisää lopuksi rouhittu suklaa käännellen.
Tee taikinasta kolme n. 20 cm pituista pötköä. Jos taikina on kovin tahmaavaa, ripottele hieman gluteenitonta jauhoseosta taikinan pinnalle muotoiluvaiheessa. Leikkaa pötköt 8 yhtä suureen osaan.
Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle. Laita lautanen/pelti pakkaseen n. puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet.
Kuumenna uuni 140 asteiseksi ennen kuin alat paistamaan keksejä. Lado 12 jäistä kiekkoa pellille leivinpaperin päälle, jätä kunnon leviämisvarat.
Paista heti 140 asteessa. Paistoaika on n. 17-18 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa’an oloinen, mutta laskeutunut.
Anna keksien jäähtyä hetki ennen nauttimista.
Vinkit:
* Jos taikina on leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.
* Voit laittaa taikinaan muitakin suklaita makusi mukaan. Joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi suolapähkinöitä.
* Keksien pitää olla keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.
* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi.
* Keksit ovat parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai seuraavana päivänä nautittuna.
* Voit pilkkoa keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä.
* Jos et halua käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 7 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen.
* Mun piti kokeilla kekseistä samalla myös maidottomia ja munattomia, mutta ennen kuin pääsen kunnolla tutuksi gluteenittomien jauhojen kanssa, teen gluteenittomat testit ja ohjeet suosiolla vanhoihin hyviin ohjeisiin nojautuen. Maidottomia näistä kekseistä saisi, jos tästä ohjeesta korvaisi voin maidottomalla, kiinteällä margariinilla ja käyttäisi suklaina ainoastaan maidotonta tummaa suklaata. Täysin maidottomia suklaita tosin taitaa olla hankala saada, sillä monet maidottomiksi luokitelluista suklaista saattaa sisältää maitoproteiinia ja tällaiset suklaat eivät sovi välttämättä kaikille maidottomille.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteenittomat suklaahippukeksit
Ihanan kuuloisia keksejä. Minulla on todettu keliakia vasta ihan äskettäin ja olen vielä aika hukassa gluteenittoman leivonnan kanssa. Mahtavaa, että jotkut jaksavat jakaa onnistuneet kokeilunsa muillekin. Tätä ohjetta tulen varmasti kokeilemaan. Kiitos!
Hei Viljaton 🙂 Näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mulla on vielä muutama taikinan pala pakkasessa odottamassa sopivaa paistamishetkeä. Jos ne vain säilyvät siellä, sillä maistuvat jäisinäkin, ilman paistamista, tosi ihanilta 😉 Meillä ei ole gluteenittomuudelle tarvetta, mutta on tosi kiva testailla sellaisiakin ohjeita. Ja mikäs sen ihanempaa, kuin jos ohjeista on iloa myös muille 🙂
Varmasti oikein hyviä, mutta sokerin määrä on melkoinen. Eikö suklaa riittäisi makeutukseksi?
Sokerin tehtävä on makeutuksen lisäksi myös siinä, että sillä saa keksiin sopivan rakenteen. Jos pelkää kekseistä tulevan liian makeita/sokerisia, voi valkosuklaan vaihtaa tummaan suklaaseen tai laittaa suklaita vähemmän. Sokerin määrää voi halutessaan toki myös pienentää hieman, kunhan muistaa, että myös rakenne muuttuu samalla.
Hei. Kiitos ihanista ohjeista, monet juhlat on leivottu sinulta saamilla ohjeilla. Allergiat ovat tulleet minulle kovin tutuksi ja siksi silmääni osuikin tuo keksien maidottomuus. Suklaassa on lähes aina maitoa, joten kekseistä ei tule maidotonta vaihtamalla voi margariiniksi.
Heips! Pandan Tumma suklaa on vegaanista, eikä ole mitenkään vahvaa, vaan hyvin ”helppoa” syötävää maitosuklaankin ystävälle.
Hei Mervi, ja kiitos paljon hyvästä ja tärkeästä huomiosta! 🙂 Olin näimmä vahingossa jättänyt suklaat kokonaan huomiotta. Lisäsin tekstiin nyt myös suklaat. Ja kiva kuulla, että ohjeistani on ollut iloa 🙂
Aivan ihania
Ihana kuulla Terttu, että tykkäät! 🙂
Oli todella hyvä ohje, kekseistä tuli aivan täydellisiä!
Ihana kuulla Heli! 😀
Moi! Miten suosittelet keksejä säilyttämään, jos ne joutuu leipoa pari päivää ennen juhlia?
Hei Anu! Keksit kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa, jonne ne siirretään heti jäähtymisen jälkeen. Koostumus muuttuu joka tapauksessa hieman (=kuivahtaa aavistuksen) säilytyksen myötä, mutta näin tehden ne ovat vielä parinkin päivän jälkeen hyviä. 🙂
Aivan ihana resepti. Luin muutaman kommentin ja kommentoin niitä ensin. Sokerin määrä on suklaahippukekseissä se, jolla tehndään niihin se sitkeys ja maku. Suklaan sokeri ei riitä. Mutta eihän näitä tarvitse mahamäärältä syödä. Yksi silloin tällöin.
Gluteenittomuus on vaikea asia, ja monet leipomot korvaa kaiken ”ongelmaleipomisen” riisijauhoilla. Mautonta ja lopuksi suussa pyörii ikäänkuin muovirouhetta.
On ihanaa, kun kokeilet samalla reseptillä kaikkea -”tonta”.
Amerikassa asuneena totean et nämä oli todella hyviä nimenomaan kaurajauhoilla tehtynä, parempia kuin amerikkalaiset versiot. Ja nämähän voi myös leipoa ihan suoraanilman jääkaappiakin.
Kiitos reseptistä !
Hei Ulla! Kiitos! Ja tosiaan, sokerilla on omat tehtävänsä koostumuksen ja maun suhteen.
Ja voi kuinka ihana oli muutenkin lukea viestiäsi! Riisijauhon käyttö on itseasiassa jäänyt multa kokonaan testaamatta ihan vain siksi, että olen kuvitellut sen olevan suht mautonta. Vaikka en olekaan gluteenittoman leivonnan ekspretti, olen huomannut kaurajauhon antavan makua ja toimivan kivasti gluteenittomissa leivonnaisissa. Hienoa, että ohje toimi ja maistui myös sulle! 🙂
hei
nämä keksit ovat ihan parhaita. Monet ennakkoluuloiset ovat äimistelleet, miksi minä – keliaakikko – syön näitä.
Keliaakikoiden leivonnasta on tehty aivan turhaan vaikeaa. Ok, tavallinen suomalainen pulla ei ole ihan samanlaista. Ja tuo riisijauhon käyttö on aivan överiä. Suussa pyörii ikäänkuin muovijauho syötyäni jonkin valmispullan. Sinun ohjeesi on aivan oivallinen osoitus siitä, että pienellä vaivalla saa yhtä hyvää kuin ”normaali” leivonta tuottaa. Kiitos reseptistäsi! Minä en tee enää normi chocolate chip cookieseja ollenkaan.
Hei,
olinkin jo kehunut tämän ja vuodattanut riisijauhokammoni. Sorry.