Gluteenittomat suklaahippukeksit

Gluteenittomat suklaakeksit

Olen jo tainnut kehua isoja, sitkeitä suklaahippukeksejä täällä blogissa jo vaikka kuinka usein, mutta jälleen pakko mainita nuo, ehkä jopa maailman parhaat keksit ja muistuttaa niiden olemassa olosta. Esitin alkuvuodesta teille lukijoille kysymyksen, mitä haluaisitte nähdä blogissa tämän vuoden 2020 aikana. Yhtenä toiveena tuli gluteeniton leivonta.

Mutta miten ihmeessä nuo suklaahippukeksit liittyvät aiheeseen, sillä nehän eivät ole gluteenittomat? Ihan vain sillä, että jos on olemassa noinkin ihana suklaahippukeksien ohje, sehän pitää tehdä toimivaksi myös gluteenittomana, jotta myös gluteiinia karttavat henkilöt pääsevät maistamaan niitä ihanuuksia. Ja nyt se ohje on olemassa ja vieläpä erittäin herkullisena.

Mehevä suklaakeksi

Entä miltä nämä gluteenittomat suklaahippukeksit sitten maistuivat? Kun nappasin ensimmäisen keksin käteeni ja haukkasin pienen palan, ensimmäiset ajatukseni olivat ”Voi kuinka ihania! Siis mitä jauhoja näihin käytinkään, ovatko nämä muka oikeasti gluteenittomia?” Tarkistin vielä varmuuden vuoksi, että käytössäni tosiaan oli ollut gluteenittomat jauhot ja kyllä vain, niin se oli.

Parhaat suklaahippukeksit

Keksien maku oli vain niin herkullinen ja koostumus juuri sopivan sitkeä, mutta silti pehmeä, ettei mikään saanut minua epäilemään mitään jauhojen vaihtumista. Myös muut maistelijat olivat samaa mieltä ja keksit saivat paljon kehuja. Näillä voi siis hyvillä mieli herkutella myös muut kuin gluteenitonta ruokavaliota noudattavat.

Gluteeniton leivonta

Tein näistä kekseistä hieman pienempiä, kuin sitkeistä suklaahippukekseistä. Pienemmän koon johdosta tällaiset keksit hyppäävät helpommin lautasille myös juhlissa kaiken muun tarjottavan ohessa, kuin isommat järkäleet. Toki tällaisia pienempiä keksejä voi myös syödä yhden aiottua enemmän.

Pehmeä gluteeniton pikkuleipä

Olisipa näitä herkkuja vielä jäljellä… Tekiskö sinunkin mieli?

Gluteenittomat suklaahippukeksit

21 kpl, halkaisija noin 7 cm.

Aineet:

125 g voita huoneenlämpöisenä

1 dl tavallista sokeria

1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna

1 muna

3 dl kaurajauhoja

1 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semperin Fin Mix)

1 rkl vaniljasokeria

0.5 tl suolaa

0.75 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

150 g suklaata (laitoin puolet tummaa (n.50%) suklaata ja puolet valkosuklaata)

Ohje:

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita kaurajauhot, gluteeniton jauhoseos, vaniljasokeri, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Sekoita jauhoseos voi-sokerivaahtoon hyvin.

Suklaakeksitaikina

Pilko suklaat pienemmiksi paloiksi. Lisää lopuksi rouhittu suklaa käännellen.

Tumma suklaa ja valkosuklaa

Tee taikinasta kolme n. 20 cm pituista pötköä. Jos taikina on kovin tahmaavaa, ripottele hieman gluteenitonta jauhoseosta taikinan pinnalle muotoiluvaiheessa. Leikkaa pötköt 8 yhtä suureen osaan.

Leikkaa tangot paloiksi

Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle. Laita lautanen/pelti pakkaseen n. puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet.

Kuumenna uuni 140 asteiseksi ennen kuin alat paistamaan keksejä. Lado 12 jäistä kiekkoa pellille leivinpaperin päälle, jätä kunnon leviämisvarat.

Keksitaikina pakkasesta

Paista heti 140 asteessa. Paistoaika on n. 17-18 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa’an oloinen, mutta laskeutunut.

Uunituoreet suklaiset pikkuleivät

Anna keksien jäähtyä hetki ennen nauttimista.

Vinkit:

* Jos taikina on leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.

* Voit laittaa taikinaan muitakin suklaita makusi mukaan. Joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi suolapähkinöitä.

* Keksien pitää olla keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.

* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi.

* Keksit ovat parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai seuraavana päivänä nautittuna.

* Voit pilkkoa keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä.

* Jos et halua käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 7 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen.

* Mun piti kokeilla kekseistä samalla myös maidottomia ja munattomia, mutta ennen kuin pääsen kunnolla tutuksi gluteenittomien jauhojen kanssa, teen gluteenittomat testit ja ohjeet suosiolla vanhoihin hyviin ohjeisiin nojautuen. Maidottomia näistä kekseistä saisi, jos tästä ohjeesta korvaisi voin maidottomalla, kiinteällä margariinilla ja käyttäisi suklaina ainoastaan maidotonta tummaa suklaata. Täysin maidottomia suklaita tosin taitaa olla hankala saada, sillä monet maidottomiksi luokitelluista suklaista saattaa sisältää maitoproteiinia ja tällaiset suklaat eivät sovi välttämättä kaikille maidottomille.

Kommentit (6)

Ihanan kuuloisia keksejä. Minulla on todettu keliakia vasta ihan äskettäin ja olen vielä aika hukassa gluteenittoman leivonnan kanssa. Mahtavaa, että jotkut jaksavat jakaa onnistuneet kokeilunsa muillekin. Tätä ohjetta tulen varmasti kokeilemaan. Kiitos!

Hei Viljaton 🙂 Näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Mulla on vielä muutama taikinan pala pakkasessa odottamassa sopivaa paistamishetkeä. Jos ne vain säilyvät siellä, sillä maistuvat jäisinäkin, ilman paistamista, tosi ihanilta 😉 Meillä ei ole gluteenittomuudelle tarvetta, mutta on tosi kiva testailla sellaisiakin ohjeita. Ja mikäs sen ihanempaa, kuin jos ohjeista on iloa myös muille 🙂

Varmasti oikein hyviä, mutta sokerin määrä on melkoinen. Eikö suklaa riittäisi makeutukseksi?

Sokerin tehtävä on makeutuksen lisäksi myös siinä, että sillä saa keksiin sopivan rakenteen. Jos pelkää kekseistä tulevan liian makeita/sokerisia, voi valkosuklaan vaihtaa tummaan suklaaseen tai laittaa suklaita vähemmän. Sokerin määrää voi halutessaan toki myös pienentää hieman, kunhan muistaa, että myös rakenne muuttuu samalla.

Hei. Kiitos ihanista ohjeista, monet juhlat on leivottu sinulta saamilla ohjeilla. Allergiat ovat tulleet minulle kovin tutuksi ja siksi silmääni osuikin tuo keksien maidottomuus. Suklaassa on lähes aina maitoa, joten kekseistä ei tule maidotonta vaihtamalla voi margariiniksi.

Hei Mervi, ja kiitos paljon hyvästä ja tärkeästä huomiosta! 🙂 Olin näimmä vahingossa jättänyt suklaat kokonaan huomiotta. Lisäsin tekstiin nyt myös suklaat. Ja kiva kuulla, että ohjeistani on ollut iloa 🙂

Kommentoi juttua: Gluteenittomat suklaahippukeksit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X