Suklaapossu

Helga-mummon pehmeät piparit

Helgan piparkakut

Tänä vuonna on tullut herkuteltua piparinmakuisilla leivonnaisilla jo vaikka kuinka. Oon tehnyt piparkakunmakuisia porkkanakakkuja, meheviä tomusokerikuorrutettuja pehmeitä piparkakkukeksejä ja piparin makuista pannacottaa sekä muutama annos munatonta piparkakkutaikinaa, josta osa on päätynyt jopa kekseiksi asti. Olen haaveillut myös helposta ja nopeasta piparkakkujuustokakusta, mutta se on jäänyt toistaiseksi odottamaan.

Jotta varmaan pärjään tulevan vuoden ilman piparien ihania makuja, oli pakko testata vielä yksi pehmeä piparkakkuohje, johon sain vinkin facebookissa. Kun pyysin tuon ohjeen itselleni, sain samalla myös luvan julkaista sen blogin puolella, mikäli ohje olisi tarpeeksi hyvä. Ja sitähän se oli! Valmiit piparkakut olivat ihanan pehmeitä ja voin vain kuvitella, miltä ne maistuisivat vaikkapa kuuman glögin tai kaakaon kanssa. Kuvittelemaan joudun siksi, että keksit hupenivat ennen kuin ehdin testaamaan tuota, hups!

Pehmeät piparit

Tarjosin näitä pehmeitä piparkakkuja mein tytöille ja kylässä olevalle vanhemman tytön kaverille. Ensimmäiset sanat, jotka kuulin olivat ”Voi nam!”. Tuon jälkeen ei enää kuulunut kuin mussutus, ja aina silloin tällöin jonkun syöjän suusta pulpahti jokin kehu tai pyyntö saada lisää keksejä.

Kaulittava pehmeä piparkakkutaikina

Tein alkuperäisohjeeseen vain hieman muutoksia. Mitat oli alkuperäisohjeessa enimmäkseen grammoissa ja osaksi myös desilitroina. Mittasin aineet sekä vaa’alla että deseinä ja muutin dl-mittoja hieman. Neilikan ystävänä heitin joukkoon neilikkaa kaksinkertaisen määrän alkuperäisohjeeseen verrattuna. Muita muutoksia en sitten tehnytkään.

Yksi taikinan ainesosista on kahvi. En olekaan ennen törmännyt tuollaiseen pipariohjeeseen, jossa sitä olisi ollut. Ehkä siinä on ainakin osa keksien pehmeyden salaisuudesta. Kahvista taikinaan tuli myös aavistuksen kinuskinen maku.

Ja nyt on pakko myöntää, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun en ollut kovin innoissani itse piparkakkutaikinasta. Se oli tahmeaa, ja noh, ei niin aivan maukasta kuin piparkakkutaikinat yleensä. Edit. 15.12.2017, iltapäivällä. Tein uuden taikinan melko pian tämän postauksen jälkeen. Tarkennan vielä tuota kohtaa, missä väitin, ettei taikina ollut niin hyvää, kuin ne yleensä ovat. Tarkoitin tuolla lauseella pari päivää jääkaapissa seisonutta taikinaa, jossa jauhot ovat turvonneet sen verran, ettei koostumus ole enää niin sokerisen piparimainen ja mautkin häviää jonnekin tuon ei-niin-kivan koostumuksen joukkoon. Mutta aivan tuoreeltaan maistettuna taikina on huippuhyvää! Piparin maun lisäksi taikinassa maistuu myös kahvi. Se ei maistu kuitenkaan kahville, vaan enemmänkin kinuskille. Nami nami! Ja itse en muuten edes juo kahvia (yritän tällä hetkellä opetella, mutta huonoin tuloksin), enkä pidä sen mausta, joten muutkin kahvittomat voivat hyvillä mielin tehdä näitä. Mutta palataanpa takaisin tuohon taikinaan. Pari päivää jääkaapissa kököttänyt taikina ei siis jostain syystä ole aivan niin herkullista, kuin odotin. Tuo on jopa hyvä juttu, sillä tämän takia jopa kaltaiseni piparitaikinahiiri (tai pikemminkin -possu) saa aikaan pipareita ilman että taikina holahtaa parempiin suihin ennen sitä. Kypsäksi paistaminen kuitenkin muuttaa koko taikinan luonteen ja pehmeät piparit maistuvat tosi hyviltä.

Poro muotti

Taikina kauliintui tosi tosi nätisti. Leivottiin näitä vanhimman tytön kanssa ja huomasin, että myös hänen käsissään taikina käyttäytyi paljon paremmin kuin normipiparitaikinat. Ripoteltiin vain hieman jauhoja alustalle, taikinaklöntti siihen päälle ja hieman lisää jauhoja klöntin päälle. Taikina kaulittiin n. 3-5 mm paksuiseksi eli jätettiin aika paksuksi. Piparit pullistuivat uunissa noin kaksinkertaisiksi ja levisivät myös melko paljon. Pipareiden välit olivat joissakin kohdin melko pienet ja piparit ottivatkin toisiinsa kiinni. Kunnon kokoiset välit ovat siis tarpeen. Valmiin, juuri uunista tulleen kuuman piparin päälle oli tarkoitus sirotella vielä hieman sokeria. Sokeroin osan ja loput jätin sokeroimatta. Sokeri toi pintaan hieman rapeutta ja krahisi syödessä hampaissa, mutta sokeroimattomat versiot upposivat meillä aivan yhtä hyvin 🙂

Pehmeät piparkakut

Tämä taikina ei muuten sovi kiireisille leipureille. Siis ellei ehdi ennakoimaan leivontahetkeä. Taikinan tekee kyllä aika nopsaan, mutta sitä pidetään kylmässä kaksi vuorokautta tai kauemminkin. Nämä ovat kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Itsekin taidan tehdä vielä toisen tällaisen taikinan, vielä tänään, niin päästään lasten kanssa leipomaan heti sunnuntaina.

Nimesin ohjeen reseptin antajan mummon mukaan eli kuten otsikossa luki, nämä ovat Helga-mummon pehmeitä pipareita. Suurkiitos vielä ohjeesta M.K.!  Tässä se ohje tulee 🙂

Helga-mummon pehmeät piparit

Iso annos taikinaa, noin 6 pellillistä valmiita pipareita

Aineet:

0.5 kg (3.5 dl + 1 rkl) tummaa siirappia

2 tl kanelia

2 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa (alk.per. 0.5 tl)

400 g voita

250 g (n. 2.75 dl ) sokeria

3 munaa

0.6 dl = 4 rkl kylmää kahvia (laitoin 4 rkl vettä + 0.75 tl pikaespressopikakahvijauhetta)

1 rkl soodaa

800 g (n. 12 dl) vehnäjauhoja

Lisäksi:

sokeria

Ohje:

Kiehauta siirappi ja mausteet kattilassa. Nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon kuutioitu, huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Jäähdytä seos haaleaksi. Sekoita sooda kahvin joukkoon. Lisää maustesiirapin joukkoon munat sekä kahvi ja sekoita hyvin. Lisää vielä vehnäjauhot ja sekoittele käännellen sekaisin.

Älä vaivaa taikinaa. Taikina on tässä vaiheessa todella pehmeää, melko löysää ja tahmeaa.

Pehmeiden pipareiden taikina

Vuoraa taikinakulho kelmulla. Painele kelmu aivan taikinan pintaan kiinni. Laita taikina kylmään ja anna seistä vähintään pari vuorokautta.

Kun taikina on viettänyt aikaa kylmässä, nosta siitä reilu pala kevyesti jauhotetulle alustalle.

Helga mummon piparit

Kaulitse taikina 2.5-3.5 mm paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta muotilla paloja ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.

Perintöohje

Paista 225 asteessa noin 5-6 minuuttia. Ripottele heti uunista tullessa kuuman piparin päälle sokeria.

Vinkki:

* Säilytä piparkakut tiivissä purkissa, niin se säilyvät paremmin pehmeinä.

Joulu piparkakut

Sellainen tuli vielä mieleen, että pehmeydeltään nämä piparit yltävät melko liki vähän aikaa sitten postaamiani pehmeitä pipareita. Mehevyys ei kuitenkaan ole samaa luokkaa, mutta toisaalta tällaisissa muotokekseissä sen ei tarvitsekaan olla.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helga-mummon pehmeät piparit

Nina A

Kiitos hyvästä ohjeesta! Äänestettiin suoraan jatkoon 🙂

Suklaapossu

Hei Nina A. 🙂 Ihana kuulla, että nämä maistuivat 🙂

Pirkko

Hei! Kuvassa näkyvä pinnalle siroteltava sokeri näyttää tomusokerille. Onko se siis tavallista sokeria vai tomusokeria? Miten tomusokerista tulee rapeutta?

Suklaapossu

Hei Pirkko! Keksien pinnalle on siroteltu Siro erikoishienoa sokeria, joka on tavallista sokeria hienompirakeisempaa, mutta ei aivan niin hienoa, kuin tomusokeri. Siitä tulee pinnalle rapeutta ja kimalletta 🙂

Pipari

Hei, kysyisin toimivatko nämä piparit myös juustokakun pohjana? Ja entä millainen säilyvyys?

Suklaapossu

Hei Pipari! Nämä ovat melko pehmeitä pipareita, joten tavallista keksi-voi-pohjaa en näistä välttämättä tekisi. Mutta niin nämä voisivat toimia (siis ehkä!), että laittaisi vuoan pohjalle piparkakut kokonaisina ja tilkitsisi mahdolliset raot pienemmillä piparin paloilla.
Piparit pelkiltään säilyvät ilmatiivissä rasiassa jokusen viikon, siis jos säilyvät. Meillä katosivat muistaakseni melko nopsaan 🙂

Heleena

Hei! Helga-mummon pehmeissä pipareissa alunperin sokeria laitettiin kaaviloidulle levylle ja vielä hieman kaaviloitiin, senjälkeen vasta otettiin muotilla pipareita ja paistettiin.

Suklaapossu

Hei Heleena! Kiitos tarkennuksesta! 🙂 Olen näimmä jo hävittänyt alkuperäisen ohjeen (yritin kovin etsiä, mutta en löytänyt mistään), joten oli hyvä saada täsmennys tuohon. Olen näimmä tehnyt sit muitakin muutoksia kuin mausteiden muokkaamista 🙂 Pitää kokeilla ensi kerralla sokerin lisäämistä jo tuossa vaiheessa.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *