Helpot macaronit piparminttu-suklaatäytteellä

Tässä pieni vinkki Vapun pieniksi makeiksi suupaloiksi eli herkulliset piparminttu-suklaa macaronit 🙂

Yleensä en katso juurikaan telkkaria, mutta silloin kun sieltä tulee leivonta-ohjelmia, istahdan alas ja vietän (tai ainakin yritän) oman pienen hetken seuraillen muiden leivontapuuhia. Koko Suomi Leipoo-ohjelman lisäksi seurasin vielä jokin aika sitten Suomen paras leipomo -ohjelmaa, josta sai yleensä aimo annoksen vinkkejä omiinkin leipomuksiin. Löysin netistä Suomen paras leipomo-ohjelman tuomarin Jenni Höijerin helppojen macaron-leivosten ohjeen. Yleensä macaron-leivokset tehdään valkuaisista, sokerista ja mantelijauhosta, mutta Jennin ohjeessa kiinnitin huomiota siihen, että mantelijauhojen lisäksi ohjeessa oli myös maissitärkkelystä. Myös ohje oli tekovaiheineen hieman erilainen. Eipä tarvinnut kauaa miettiä ohjeen testaamista, kunnes päätin testata tuota ohjetta. Se vaikutti kokonaisuudessaan todella helpolta ja varmemmalta onnistumisen suhteen, kuin vaikkapa ranskalaisella menetelmällä (=ainakin minulle epävarmalla menetelmällä) tehdyt macaronit.

Ja niin siinä kävikin. Kuoret oli tosi helppo ja nopea tehdä. Lisäksi valmiit kuoret olivat pinnalta rapeita ja sisältä ihanan pehmoisia eli juuri sellaisia kuin niiden tietääkseni pitää ollakin. Tosi nappiohje ja suosittelen kokeilemaan! Tätä ennen suosikkini on ollut italialaiseen marenkiin perustuva ohje, jolla onnistuminen on ollut myös todennäköistä. Kyseinen ohje on tätä versiota hieman pidempi ja vaativampi, sillä ohjeeseen kuuluu sokeriliemen keittäminen. Tämä Jennin ohje on lähempänä ranskalaista versiota, mutta mielestäni selvästi varmempi onnistumisen suhteen. Tätä taidan käyttää jatkossakin 🙂

Täytteiksi näihin päätyi kaapista kaivamani lemon curd-tölkin jämät sekä aivan ihastuttavan raikas piparminttu-suklaatäyte, nams! Yleensäkin tällaiset raikkaat täytteet sopivat tosi hyvin makeiden macaron-kuorien kanssa yhteen.

Kuoret onnistuivat ulkokuoren lisäksi myös sisältä. Ne olivat täyttä tavaraa, eikä onttoja, kuten esim. ranskalaisella menetelmällä on yleensä tullut. Tämä oli tosi helppo ja nopeatekoinen. Yksi onnistumisen salaisuus taitaa piillä tuossa valkuaisten ja sokerin yhteen vatkaamisessa. Tällöin valkuaisia ei kovin helposti tule vatkattua liikaa, jolloin niiden kimmoisuus säilyy ja ne pääsevät uunissakin kypsymään tasaisemmin. Myös maissitärkkelyksellä taitaa myös olla osansa, sillä tällöin mantelijauhojen (tai/ja munien) liiallinen kosteus sitoutuu tärkkelykseen, ja eikä lässäytä valkuaisvaahtoa eikä häiritse kypsymisprosessia. Mutta korjatkaa toki ihmeessä, jos olen väärässä 🙂 Joka tapauksessa, näistä tuli oli ainakin näin ensimmäisellä kerralla tosi onnistuneita.

Ja muuten yksi juttu tuli mieleen. Nämä eivät olleet omaan suuhuni yhtä mantelisia kuin aiemmin tekemäni versiot. Maissitärkkelys mantelijauhojen lisänä toimi sen puoleen aika kivasti, että veivät mantelisuutta pois. Vinkkinä teille, ketkä eivät välitä näistä normaalisti, niin tämä voisivat maistuakin 😉 Vielä kun kuorten väliin laittaa reilusti raikasta piparminttu-suklaatäytettä, niin voi mahoton sentään!

Helpot macaron-leivokset
n. 60 kuorta eli 30 valmista macaron-leivosta

Aineet:
150g (eli n. 4 ison tai 5 pienen munan valkuaiset)
45g (n. ½ dl) hienoa sokeria
180g (n. 3 dl) tomusokeria
90g (reilu 1.5 dl) tomusokeria
135g (n. 4.25 dl) mantelijauhetta
30g (n.0.5 dl) maissitärkkelystä

Piparminttu-suklaatäyte:
50 g tummaa (n. 50%) suklaata
100 g maitosuklaata
n. 10 tippaa piparminttuöljyä
0.5 dl kuohukermaa

Ohje:
Mittaa valkuaiset ja hienosokeri kulhoon. Vatkaa ne pehmeäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja lisää samalla joukkoon siivilöityä tomusokeria (180g). Vatkaa, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.

Sekoita 90 g tomusokeria, mantelijauhe ja maissitärkkelys yhteen. Siivilöi seos muna-sokeri-vaahtoon varovasti sekoittaen. Sekoita hellästi niin kauan, kunnes seos hieman löysenee, varo kuitenkin sekoittamasta liikaa. Seos on sopivan paksuista, kun siihen vedetty viiva umpeutuu n. 15 sekunnissa. Liikaa sekoitettua taikinaa ei voi enää pelastaa, joten tee sekoittaminen rauhallisesti ja tarkkaile tilannetta.

Lusikoi macaronmassa pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Vois käyttää pursottamisessa myös kertakäyttöistä pursotinpussia ja leikata sen päähän pienen, halkaisijaltaan n. 1 cm kokoisen reiän. Pursota massasta pyöreitä ympyröitä leivinpaperin päälle pellille. Älä pursota ihan vieri viereen, sillä seos hieman leviää pursottamisen jälkeen. Jätä huoneen
lämpöön kuorettumaan n. 30-40 min ajaksi.

Kuoret ovat paistovalmiita, kun niiden pinta on kuivunut kosketusta kestäväksi eikä sormeen tartu enää taikinaa kun pintaa kokeilee kevyesti sormella.

Paista 110-120 asteessa n. 20 min. Kuoret ovat kypsiä, kun hattu ja jalka ovat tarttuneet yhteen eivätkä enää liiku, kun hattuosaa liikuttelee kevyesti sormin. Anna kuorien jäähtyä hyvin ennen kuin irrotat ne leivinpaperista.

Jos haluat macaronkuoriin piparminttu-suklaatäytteen, tee se näin. Pilko suklaat mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa n. 15 sekuntia kerrallaan välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet. Mittaa joukkoon piparminttuöljyä makusi mukaan. Muista, että öljyä on voimakasta ja yksikin tippa tuo paljon makua ja raikkautta. Sekoita joukkoon myös kuohukerma. Maista ja tarkista, onko piparminttuöljyä tarpeeksi.

Täytä kuoret nostamalla macaronkuoren päälle n. 1 tl täytettä. Paina kevyesti toinen kuori päälle.

Vinkki:
* Jos haluat värilliset kuoret, lisää väriaine samaan aikaan mantelijauheseoksen kanssa. Valitse väriaine, jossa ei ole mitään rasvaa, jotta vaahto ei lässähdä.

* Macaronien kohdalla on aina hyvä käyttää mahdollisimman tarkkoja mittoja, joten jos vain mahdollista, mittaa aineet grammoina. Laitoin ohjeeseen myös dl-määrät, mikäli aineiden mittaamiseen vaa’alla ei ole mahdollisuutta.

Seuraavaksi ajattelin testailla vielä sveitsiläiseen eli kuumamarenkiin pohjautuvaa ohjetta.. Saas nähdä millaisia niistä tulee. Uskoisin, että nekin onnistuu hyvin, sillä ohje muistuttaa pitkälti italaista versiota. Mutta siitä sitten joskus lisää 🙂

Kommentit (33)

Sinä se sitten osaat huomautella minulle tekemättömistä jutuista! ;D En ole vielä koskaan tehnyt macaronejakaan, mutta nämä näyttävät ja kuulostavat niin hyviltä ja kokeilemisen arvoisilta, että laitan asian vireille (heh, josko seuraavan vuoden aikana saisin aikaiseksi! 😉 ) Kiitos inspiroimisesta, Suklaapossu! 🙂

Heheh, kiitos Leena-muori! Kiva, jos saan sut innostumaan kokeilemaan vihdoinkin macaroneja" Mä alotin "macaron-urani" melkein kolme vuotta sitten kun halusin väen vängällä tarjota kuopuksen ristiäisissä niitä. Silloin tuli kokeiltua ohjeita läjäpäin ja etsittyä juuri sitä oikeaa, toimivaa versiota. Ja tämä oli kyllä oikeeasti tosi hyvä, tai toimi ainakin mun keittiössä mainiosti. Sitten ku innostut (vaikkapa ensi vuoden puolella 😉 ) kokeilemaan, niin suosittelen juuri tätä ohjetta 🙂

Pistitpä sopivasti tämän ohjeen!!! Olen tekemässä macaroneja muutaman viikon päästä ja olin jo päättänyt, että käytän sun italialaiseen marenkiin perustuvaa ohjetta. Mutta jos tämä on helpompi niin sitten teen tällä ohjeella! 🙂
Mä katson myös tosi vähän telkkaria, mutta kun katson niin sitten katson just leivontaohjelmat tai jotain ruokaohjelmaa 🙂 Nuo Koko suomi leipoo- ja Suomen paras leipomo-ohjelmat olivat molemmat sellaisia jotka oli pakko katsoa! 😀

Kiva kiva, hienoa että osui sopivaan saumaan 🙂 Tämä on tosiaan aikas paljon helpompi kuin italialaisen ohje. Säästyypä ainakin siltä sokeriliemen keittelyltä 🙂 Ja ovatpa kuoretkin aina onnistuneet tosi hyvin, siis nämä kaikki 4 kertaa mitä tätä ohjetta olen ehtinyt testaamaan ;D Mutta kokeile siis ihmeessä! Nuo kuoret voi tehdä vaikka jo etukäteen valmiiksi ja täytetyt macaronitkin voi tarvittaessa pakastaa. Eli ehdit vielä hyvin testailemaan ohjetta näiden viikkojen aikana 🙂 Leivontaohjelmat on pakko katsoa, harmi vaan että niitä tällä hetkellä tulee hieman hintsusti. Mutta josko taas pian alkais joku kiva sarja 🙂

Kuoret ovat kypsiä kun hattu ja jalka…. Onko lause jäänyt kesken? 🙂 en ole koskaan näitä tehny nii siksi varmistelen…

Hyvä huomio, kiitos! 🙂 Tuli naputeltu ohje sen verran vauhdikkaasti, että puolet tuosta lauseesta jäi pois. Nyt korjattu 🙂

Jeps, mainio räsehti oli, testasin sen heti, mulla paistoaika oli nuin 23 minnuuttia ja mulla oli kiertoilima päällä, kaks peltiä oli nimittäin yhtä aikaa uunisa, tällä teen ens kerrallaki! Kiitos Suklis!

Huh huh, kun venahti tähän vastaaminen! Remontointikiireet pitävät näpit niin vahvasti maalissa, ettei ne taivu enää näppiksen näpyttelyyn iltasin.. Mutta tuopa mainio keksintö laittaa mukkaan myös maissijauhoja! Ja jos kerran koostumuskin oli noin mainio, pakkohan tuota on itsekin kokkeilla! 😀 Kiitos Anne testausinnosta ja -infosta 🙂

Joo maku oli loistava, mutta nyt ku tein valakosia ja laitoin 20 g maissijauhua, 20 g maissitärkkelystä ja 125 g mantelijauhua enkä paistanu kiertoilimasa vaan pelti kerrallaan, ni nyt tuli iha älyttömän hyviä, koostumuski oli loistava!! Eppäilenki tuota aiempaa satsia, että macaronssit ei vaan tykkää kiertoilimasta, osa halakeili ja ne jotka pysy kuosissaan, ni niisä oli tosiaan aika pikkunen jalaka. Ja nämä valakoset oli tosiaanki valakosia, eikä kellertäviä!

Hienoa että onnistui noinkin! Elikkä tuo lyhytjalkaisuus oli ainut erillaisuus verrattuna aiempaan? Ja maku vissiin vieläkin vähempi mantelinen? Eikä se tärkkelys alkanu maistuu liikaa? Voih, nyt tekis itekki mieli testailla samantein. Vielä kun saisi vuorokauteen muutaman tunnin lisää… 😉

No sillai, nyt vasta sain tehtyä satsin, laitoin 50 g tärkkelystä ja 115 g mantelijauhua, hyviä tuli, mutta en tiijä, että oisko se vaikuttanu siihe jalan korkeuteen, että pikkujalakasia tuli, mutta oikeenki käyttökeleposia 😀

Nonni, hyvä hyvä! Oon kans miettinyt, millainen vaikutus isommal maissitärkkelysmäärällä on.. Kerrothan sitten miten onnistuu! 🙂 Ja kiitoksia! Oikein mukavaa Vappua myös teitille! 😀

No olipa hyvinki, olinki miettiny, että millä sitä vois osin korvata ja maissitärkkelys oli loistoidea!! Aattelin, että kokkeilen vielä yhen satsin, johon laitan 50 grammaa maissitärkkelystä ja 115 grammaa mantelijauhetta, haluan nähä, että vieläkö siinä macaronsien idea säilyy 😀 Mutta nämäki oli jo huomattavasti parempia, tässä justiinsa mutustelen 😀 Mutta ehottomasti teen tällä räsehtillä jatkosaki, hirmusti kiitos vinkistä!! Ja mukavaa Vappua teijän poppoolle!

Kiitoksia Anne-64 🙂 Olitpas sä nopea! Mahtava juttu, kiva että ohjeesta oli heti iloa! Muistan että olisit joskus maininnyt macaronien voimakkaasta mantelin mausta.. Eivätkös nämä olleetkin vähemmän mantelisia kuin normimacaronit? 🙂

Täytyypä kokeilla tämä ohje, kiitos kun sait minut innostumaan tästä;-)

Mukavaa Irma, että sinäkin innostuit 🙂 Kokeilehan ihmeessä! 🙂

Helpot macaronit ovat enemmän kuin tervetulleita. Testiin menee.

Näitä kannattaa ihmeessä kokeilla! Kerrotkos sitten miten onnistuu 🙂

Moikka! Kokeilin tällä ohjeella. Ensimmäinen pellillinen onnistui täydellisesti mutta toisesta pellillisestä ei tullut mitään. Macaroneihin ei noussut tuota "jalkaa", osaatko sanoa mistä johtuu? Kyseessä oli täysin sama taikina mikä oli vain pursotettu kahdelle eri leivinpaperille 🙂 Kiitos!

Moikka! Hmm. Nyt kysyit hankalan kysymyksen! 😉 Tuosta jalattomuudesta tulee ensimmäisenä mieleen liian löysä taikina, mutta kun kerran sait ensimmäisen annoksen onnistumaan, kysyn muutaman lisäkysymyksen : Oliko käyttössäsi samanlaiset leivinpellit (yhtä paksut, samaa materiaalia)? Entä oliko leivinpaperi samaa materiaalia? Paistoitko täysin samalla tasolla? Pursotitko vai lusikoitko ympyrät leivinpapereiden päälle? Teitkö sen samaan aikaan molemmille pellillisille?

Lähes jokaiseen muodostui jalkaa, mutta lakit ovat vinossa. Mistähän kiikastaa? Taikina tuntui aika paksulta. Voisiko se olla syynä? Entä liian alhainen lämpötila (noin 110)? Minulla on vanhahko uuni, enkä tiedä, mikä on uunin todellinen lämpötila.

Ups! Jäin miettimään vastausta kysymykseesi niin pitkäksi aikaa, että meinasin kokonaan unohtaa vastata! Miettimisestä huolimatta en keksinyt, miksi lakit ovat vinossa. Itsellänikin on käynyt niin kerran (toisen taikinan kanssa) siitä huolimatta, että tein taikinan samalla tavalla kuin aiemminkin. Paksu taikina aiheuttaa ainakin "ei niin sileitä" macaronsseja, mutta vaikuttaako se tuohon vinouteen niin, hmmm.. Eikä sulla varmaan ollut kiertoilmaa päällä? Macaronien salainen maailma on mulla vielä hieman pimenossa, enkä siis valitettavasti osaa kertoa syytä tuohon.

Kiitokset vastauksestasi! Koitanpa joskus toisenkin kerran ja sekoitan taikinaa silloin hieman enemmän. Kiertoilma ei ollut päällä. Nyt tuli mieleeni, mahdoinko muistaa kopautella peltejä ollenkaan. Jospa syynä oli se. Nämä leivonnaiset lienevät niin herkkähipiäisiä, että onkin vaikea tietää, mikä kulloinkin on syynä.

Usein tuntuu, että macaroneilla on aivan oma tahtonsa 😉 Vaikka kuinka tekisi(/olisi tekevinään) samalla tavalla, niin lopputulos voi olla täysin erilainen. Mutta koitahan tuota sekoittelemista, ja kopauta pelti pöytään ennen "kuorettamista". Parempaa onnea ensi kertaan! 🙂

Heippa! Mahtavan näköisiä macaronseja! Kuinka paljon veloitat esim.juuri 30 macaronsin paketista?

Moikka! Ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Valitettavasti en tällä hetkellä tee leivonnaisia tilauksesta.

Kiitos tästä ohjeesta! Otan tämän tänään testiin 🙂
Muuten blogissani on arvonta käynnissä, jos haluat käydä kurkkaamassa!

Ole hyvä 🙂 Kiitos vinkistä, käynkin heti kurkkaamassa 🙂

Tein juuri ensimmäiset macaronsit elämässäni ja aivan kaikki ei mennyt putkeen, nimittäin uunista otettaessa näytti vielä täydelliseltä, mutta leivokset eivät oikein pysyneet koossa ja olivat onttoja. Kuori oli onnistunut mutta niiden tahmea pohja tarttui leivinpaperiin. Makukaan ei ollut 6/5, mutta
Onnistuisinko tällä reseptillä paremmin? Käykö hienon sokerin sijasta ihan perus kidesokeri? Mitä seikkoja minun pitäisi huomioida? 🙂
-Ano 122

Itselläni kävi myös niin että lakit nousevat vinosti. Taikinasta muodostui 8-kuvio ennen pursotusta, joten uskoisin että paksuus oli sopiva. Näin kävi myös toisella ”pommivarmalla” ohjeella. Ranskalaisella tyylillä macaronsit nousevat suorassa ja niihin muodostuu kaunis jalka, mutta sisältö puuttuu. En paista kiertoilmalla. Mikähän tässä menee aina vikaan? 🤔

Olen joskus lukenut jostain, että jos pursottaminen tapahtuu vähänkin vinossa, olisi lopputuloksena helposti vinot lakit. Itse en ole niin paljon kiinnittänyt pursotusasentoon huomiota, että osaisin sanoa olisiko niin. Mutta voihan siinä jotain perää olla… Mulla käy muuten myös ranskalaisella tyylillä aivan samoin! Kuoret ovat kauniita, mutta sisältö ontto. Kunpa joku viisas osaisi kertoa, missä vika. Kenties liian kovaksi vatkatuissa munissa…? 🙂

Kommentoi juttua: Helpot macaronit piparminttu-suklaatäytteellä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X