
Helpot ruisruudut

Ruisruudut ovat ihanan helppoja ja todella maukkaita leipiä. Taikinaa ei vaivata, vaan taikina syntyy nopeasti sekoittamalla aineet keskenään yhteen vaikkapa lusikalla. Samalla sormet säilyvät puhtaina ja tiskiin joutuu vain sekoituskulhon ja lusikan. Pehmeä taikina levitetään leivinpaperin päälle ja nostatetaan reilu puoli tuntia. Hetken päästä uunista leivää ihana leiväntuoksu ja pian pääsee jo herkuttelemaan lämpimillä, uunituoreilla leivillä.
Meidän lapset ovat leivän suurkuluttajia. He vetävät leipää aamu- ja iltapalalla aina useamman siivun, vaikka toki syövät samalla paljon muutakin. Nyt poikkeusaikaan ei viitsi juosta kaupassa täydentämässä leipävarastoja vähän väliä, ja onkin hyvä hetki leipoa leipää itsekin. Useimmat blogin lukijat varmaan jo tietävätkin, että en tykkää pullan tai sämpylöiden leipomisesta sen takia, että inhoan vaivaamista ja taikinan tarkertumista sormiin. Nämä ruisruudut valmistuvat ilman vaivaamista, joten mikäs sen ihanampaa. Ne ovat myös supermaukkaita.
Nämä ovat yksi parhaista leivistä jonka olen koskaan tehnyt. Ensimmäisen palan jälkeen oli todella hankala hillitä, ettei sormet olisi käyneet nappaamassa toistakin palaa. Sen aikaa jaksoin hillitä itseäni, että sain kuvat otettua ja sen jälkeen pellillä kävikin aikamoinen kuhina ja pelti tyhjeni miltei kokonaan yhdellä istumalla. Iltapalaksi jäi vain kaksi palaa, jotka jaettiin lasten kesken.
Nyt kotona oleskellessani olen innostunut leiväntekoajatuksesta entistä enemmän. Näiden lisäksi blogiin on näillä näkymin tulossa myös muita leipäohjeita jo blogista löytyvien ohjeiden lisäksi. Sitä ennen kannattaa kurkata nuo muut ohjeet. Sieltä löytyy myös muun muassa ilman vaivaamista valmistuvia sämpylöitä ja ilman hiivaa valmistuvien pikasämpylöiden ohje.
Ruisruutujen ohjeita löytyy netistä vaikka kuinka paljon. Monet ohjeet ovat hyvin samankaltaisia keskenään ja määrissä on vain pieniä eroja. Tässä tapa, miten itse tein.
Ruisruudut
pellillinen
Aineet:
5 dl vettä
1.5 rkl sokeria
1 pss (á 11 g) kuivahiivaa
½ dl öljyä
1.5 tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Ohje:
Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita veteen sokeri, öljy ja hiiva. Sekoita suola jauhoihin. Lisää jauhot nesteeseen ja sekoita hyvin sekaisin vaikkapa lusikalla. Taikinaa ei vaivata.
Ripottele uunipellillä olevan leivinpaperin päälle jauhoja. Kaada taikina jauhojen päälle ja ripottele pinnalle hieman lisää jauhoja.
Kaulitse tai painele taikina käsin tasaiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Tee taikinaan ruutuja pitsaleikkurin tai veitsen avulla.
Kohota 30-45 minuuttia huoneenlämmössä liinan alla. Paista ruisruutuja 225 asteessa noin 20 minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hetki, taita paloiksi ja nauti.
Vinkki:
* Ruisruudut ovat parhaimmillaan tuoreena nautittuna. Jos et syö kaikkia heti, laita loput palat pakkaseen.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Helpot ruisruudut