Helpot ruisruudut

Helpot ja nopeat ruisruudut

Ruisruudut ovat ihanan helppoja ja todella maukkaita leipiä. Taikinaa ei vaivata, vaan taikina syntyy nopeasti sekoittamalla aineet keskenään yhteen vaikkapa lusikalla. Samalla sormet säilyvät puhtaina ja tiskiin joutuu vain sekoituskulhon ja lusikan. Pehmeä taikina levitetään leivinpaperin päälle ja nostatetaan reilu puoli tuntia. Hetken päästä uunista leivää ihana leiväntuoksu ja pian pääsee jo herkuttelemaan lämpimillä, uunituoreilla leivillä.

Ruisruutuja helposti ja nopeasti

Meidän lapset ovat leivän suurkuluttajia. He vetävät leipää aamu- ja iltapalalla aina useamman siivun, vaikka toki syövät samalla paljon muutakin. Nyt poikkeusaikaan ei viitsi juosta kaupassa täydentämässä leipävarastoja vähän väliä, ja onkin hyvä hetki leipoa leipää itsekin. Useimmat blogin lukijat varmaan jo tietävätkin, että en tykkää pullan tai sämpylöiden leipomisesta sen takia, että inhoan vaivaamista ja taikinan tarkertumista sormiin. Nämä ruisruudut valmistuvat ilman vaivaamista, joten mikäs sen ihanampaa. Ne ovat myös supermaukkaita.

Nämä ovat yksi parhaista leivistä jonka olen koskaan tehnyt. Ensimmäisen palan jälkeen oli todella hankala hillitä, ettei sormet olisi käyneet nappaamassa toistakin palaa. Sen aikaa jaksoin hillitä itseäni, että sain kuvat otettua ja sen jälkeen pellillä kävikin aikamoinen kuhina ja pelti tyhjeni miltei kokonaan yhdellä istumalla. Iltapalaksi jäi vain kaksi palaa, jotka jaettiin lasten kesken.  

Ruisneliöt

Nyt kotona oleskellessani olen innostunut leiväntekoajatuksesta entistä enemmän. Näiden lisäksi blogiin on näillä näkymin tulossa myös muita leipäohjeita jo blogista löytyvien ohjeiden lisäksi. Sitä ennen kannattaa kurkata nuo muut ohjeet. Sieltä löytyy myös muun muassa ilman vaivaamista valmistuvia sämpylöitä ja ilman hiivaa valmistuvien pikasämpylöiden ohje.

Ruisruutujen ohjeita löytyy netistä vaikka kuinka paljon. Monet ohjeet ovat hyvin samankaltaisia keskenään ja määrissä on vain pieniä eroja. Tässä tapa, miten itse tein. 

Ruisruudut

pellillinen

Aineet:

5 dl vettä

1.5 rkl sokeria

1 pss (á 11 g) kuivahiivaa

½ dl öljyä

 

1.5 tl suolaa

5 dl ruisjauhoja

4 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita veteen sokeri, öljy ja hiiva. Sekoita suola jauhoihin. Lisää jauhot nesteeseen ja sekoita hyvin sekaisin vaikkapa lusikalla. Taikinaa ei vaivata. 

Ripottele uunipellillä olevan leivinpaperin päälle jauhoja. Kaada taikina jauhojen päälle ja ripottele pinnalle hieman lisää jauhoja.

Kaulitse tai painele taikina käsin tasaiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Tee taikinaan ruutuja pitsaleikkurin tai veitsen avulla.

Kohota 30-45 minuuttia huoneenlämmössä liinan alla. Paista ruisruutuja 225 asteessa noin 20 minuuttia eli kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hetki, taita paloiksi ja nauti. 

Vinkki:

* Ruisruudut ovat parhaimmillaan tuoreena nautittuna. Jos et syö kaikkia heti, laita loput palat pakkaseen.

Kommentit

Kommentoi juttua: Helpot ruisruudut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X