MAINOS | Kikkoman
MAINOS |  Suklaapossu

Helppo ja herkullinen suklaa-mansikkakakku

Pehmeä, mehevä ja kunnolla suklainen suklaakakkupohja, jonka päällä on kerros vaniljavaahtoa ja läjä tuoreita mansikoita.

Mulla on ollut tapana viedä mökille joka kesä jokin helppo leivonnainen, joka on viimeistelty loppuun mökillä lasten ja heidän serkkujensa kanssa. Useimmiten tuo herkku on ollut jokin eton mess-tyyppinen jälkkäri, kulhokakku tai juustokakku, ja se on sisältänyt mansikkaa jossain muodossa.

Tänä vuonna suunnittelin Kikkomanin kanssa yhteistyössä tulevia mökkireissuja silmällä pitäen helpon, mutta herkullisen suklaa-mansikkakakun. Soijakastiketta sisältävän suklaisen pohjan voi leipoa kotona valmiiksi ja napata sen mökille mukaan. Munaton ja maidoton kakkupohja säilyy hyvin huoneenlämmössä useammankin päivän. Mökille tehtäväksi jää vain kakun kuorruttaminen vaniljavaahdolla sekä mansikoilla koristelu. Näppärää, eikö?

Soijakastikkeen käyttö makeassa leivonnassa saattaa kuullostaa oudolta, mutta se toimii todella hyvin ainakin tällaisissa leivonnaisissa, joihin sopii suola. Voisikin ajatella, että soijakastiketta voi käyttää suolan sijasta, mutta kaupan päälle saa lisäksi umamia, joka korostaa raaka-aineiden makua.

Ensimmäinen kosketukseni Kikkomanin soijakastikkeen ja makean herkun yhdistelmään on puolentoista vuoden takaa, kun lisäsin soijakastiketta kinuskikastikkeeseen. Voi veljet, kuinka herkullista siitä kinuskista tulikaan! Aivan parasta! Sen jälkeen tytärkin on pyytänyt ”soijakinuskia” aina kun kinuskin keittäminen on ollut ajankohtaista.

Soijakastikkeella maustettu kakku

Kinuskikokeilun jälkeen Kikkomanin soijakastike jäi keittiöni vakiomausteeksi. Sitä on tullut käytettyä kinuskin ja suklaaherkkujen lisäksi useissa perusarkiruoissa suolan korvikkeena. Myös monia muita Kikkomanin tuotteita löytyy keittiöstä. Muun muassa erilaiset Teryaki-kastikkeet ovat olleet kovassa käytössä kesäisillä grillaushetkillä.

No mutta palataanpa vielä pieneksi hetkeksi tähän kakkuun.

Katsokaa kuinka ihanan mehevä tuo pohja onkaan! Myös maku oli ihana, herkullisen suklainen. Ja koostumus mielettömän pehmeä. Nam!

Maisteltiin kakkua perheen kesken ja päällä olevan soijakastiketta sisältävän vaniljaisen kuorrutteen makumaailma jakoi mielipiteet melko voimakkaastikin. Toiset rakastivat sitä ja toiset vihasivat. Laitankin soijakastikkeen sulkeisiin, joten voit itse päättää, laitatko sitä päälliseen vai et. Suklaiseen kakkupohjaan se joka tapauksessa sopii loistavasti, nam!

Mehevä ja pehmeä suklainen kakkupohja

Ja nyt pääset vihdoinkin ohjeen kimppuun, ole hyvä 🙂

 

Mansikka-suklaakakku

Noin 22-24 cm vuokaan, riittää noin 12 syöjälle

Suklaakakkupohja:

4 dl vehnäjauhoja

2.75 dl sokeria

1.5 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

0.75 tl ruokasoodaa

1.5 rkl Kikkomanin soijakastiketta

1 rkl (omenaviini)etikkaa

1 dl öljyä

3 dl vettä

Päälle:

2 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta

125 g (=0.5 pkt) mascarponea

(0.5 tl Kikkoman soijakastiketta, ei pakollinen ainesosa)

Lisäksi:

reilusti tuoreita mansikoita

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Voitele vuokien sisäpuolelta kevyesti esim. vuokaspraylla.

Sekoita Kikkomanin soijakastike, öljy, etikka ja vesi kulhossa sekaisin. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita sen verran, että kaikki aineet juuri ja juuri sekoittuvat yhteen.

Kaada taikina kevyesti voideltuun noin 22-24 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 40-45 minuuttia, tai kunnes pohjat kypsiä. Kokeile kypsyys ensin painamalla sormella kevyesti keskeltä kakkua. Jos se tuntuu pehmeältä, mutta kiinteältä on pohja todennäköisesti kypsä. Testaa halutessasi kypsyys vielä tökkäämällä tikku keskelle pohjaa. Jos siihen ei tartu raakaa taikinaa, on pohja valmis. Nosta pohja jäähtymään. Irroita hetken päästä vuoan reunaosa ja anna pohjan jäähtyä kokonaan liinan alla peitettynä. Kun kakku on jäähtynyt, voit kääriä sen kelmuun ja ottaa sen vaikka mökille mukaan. Pohja säilyy hyvänä useamman päivän huoneenlämmössä.

Viimeistele kakku ennen syömistä. Jos kakkupohja on kupera, voit tasoittaa sitä leikkaamalla ”hatun” pois. Voit käyttää ”hattua” kakun koristeluvaiheessa murustaen sitä mansikoiden päälle.

Vatkaa vaahdotettava vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu mascarpone ja vatkaa sekaisin. Mausta pienellä määrällä Kikkomanin soijakastiketta.

Lusikoi vaniljavaahto kakun päälle ja levitä suht tasaiseksi kerrokseksi. Puolita mansikat ja lado niitä vaniljavaahdon päälle. Jos kakusta jäi hattu yli, voit murustella sen kakun päälle tässä vaiheessa. Koristele esimerkiksi syötävillä kukilla, sitruunamelissan lehdillä tai korkkaa kakku sellaisenaan 🙂

Vinkki:

* Pohja säilyy hyvin huoneenlämmössä. Kääri pohja esimerkiksi kelmun sisälle, jotta se ei kuivu suotta.

* Jos olet tarkka käyttämäsi suolan määrästä, voit käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa Kikkoman Less Salt:ia, joka sisältää jopa 43% vähemmän suolaa.

* Päällä olevan soijakastiketta sisältävän vaniljaisen kuorrutteen makumaailma jakoi mein perheen kesken mielipiteet melko voimakkaastikin. Toiset rakastivat sitä ja toiset vihasivat. Voit itse päättää, laitatko sitä päälliseen vai et. Pohjaan se sopii joka tapauksessa loistavasti korostaen suklaisuutta!

Kesäinen suklaakakku
Suklaakakku munaton ja maidoton

 

Helppo ja herkullinen kesäkakku

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja herkullinen suklaa-mansikkakakku

Elina

Miten tuon vehnäjauhon saisi parhaiten korvattua luontaisesti gluteenittomaksi? Maissijauhoa ei myöskään saa sisältää.

Suklaapossu

Hei Elina! En ole kovin kokenut gluteenittomien leivonnaisten kohdalta, mutta Semperin FinMix:llä saattaisi onnistua. Siitä löytyy kylläkin maissitärkkelystä, sopiiko se?

Salla

Olisiko ideoita kokonaan maidottomaan versioon? Mikä vaahto olisi paras päällysteeseen?

Allergisen äiti

Hyvän makuinen vaahto on tullut, kun on olen laittanut puolet Aito kauravispiä ja puolet maidotonta vaniljakastiketta. Sekoitus keskenään ennen vispaamista. Makeutusta maun mukaan.

Suklaapossu

Hei Allergisen äiti! Ja kiitos hyvästä maidottomasta vaahto vinkistä! 🙂

Suklaapossu

Hei Salla! Itse tykkäsin aikoinaan kovin Kaslinkin Kauravispistä, joka on nykyään ilmeisesti Aito Kauravispi nimistä. Voisin hyvin kuvitella, että jos sen maustaa ripauksella vaniljasokeria ja pienellä määrällä sokeria, siitä tulisi kakulle herkullinen kuorrute. Nämä ovat toki makuasioita, joten voit katsoa kylmähyllystä muitakin maidottomia vaihtoehtoja 🙂

Irma-mummi

Varmaankin herkullinen kakku!😋

Suklaapossu

Hei Irma-mummi! On kyllä oikein herkullinen! Meillä ollaan tehty tätä jo ainakin kolmesti viime aikoina. Niin hyvää 😋

Gluteeniton kotileipuri

Moi,
Voikohan tämän kakun pakastaa? Erityisesti mietin, kestääkö mascarpone-vaniljakastikepäällys pakastamista.

Suklaapossu

Moi Gluteeniton kotileipuri! Pahoitteluni, että vastaamisessa kesti näin mahdottoman kauan. Pohja kestää pakastamisen hyvinkin, mutta päällinen kannattaa tehdä vasta kun pohjan poimii pakkasesta. Toki, jos joutuu pakastamaan vaikka kakun jämäpalat, eikä kakun enää tarvitse olla priimaa, voi kakun laittaa kuorrutuksineen päivineen pakkaseen (kuitenkin mieluusti tällöinkin ilman mansikoita).

Vastaa käyttäjälle Gluteeniton kotileipuriPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *