Suklaapossu

Helppo ja mehevä mausteinen piimäkakku, munaton

Helppo ja nopea leivonnainen

Uuden vuoden vaihde tuli ja meni, mutta palaan hetkeksi vielä Joulun leivonnaisiin. Mainitsin jo edellisessä kylmäsavulohitäyte-postauksessa, että oltiin ennen Joulua ehditty tytön kanssa tekemään pari älyttömän helppoa kahvikakkua. Molempien kakkujen ohjeet löytyvät blogista jo jonkinlaisena, mutta muokkasin niistä tällä kertaa vieläkin paremmat.

Tämä mausteinen piimäkakku on jo ennestään helppo ohje, sillä sen tekemiseen ei tarvita vatkainta. Kuitenkin ohje vaatii mm. rasvan sulattamisen, joka on yksi ylimääräinen työvaihe kaiken leipomisen keskellä. Itselläni ainakin on usein niin kiire, että mieluusti jätän väliin kohtia, jotka voi tehdä toisin. Tai oikeastaan syynä on myös laiskuus, sillä miksi tehdä ylimääräisiä peliliikkeitä, mikäli lopputulos ei kärsi, vaan joiden johdosta päästään lähemmän täydellisyyttä. Niin kävi myös tämän kakun kohdalla. Vaihdoin kiinteän rasvan juoksevaan versioon ja samalla tein kakusta munattoman. Voi että kun tuli kostea ja mehevä, mutta kuitenkin pehmeä ja samalla myös äärettömän kuohkea. Ja jo ihan tuoreeltaan, pian jäähtymisen jälkeen nautittuna, nams. Katsokaa vaikka tuosta alla olevasta kuvasta, kuinka pehmeää kakku onkaan. Mehevyyttä tuosta ei ehkä niin hyvin näekään, se pitää maistaa ihan itse.

Mausteinen piimäkakku

Tämä kakku on siis jo blogista löytyvä mausteinen piimäkakku muokattuna helpommaksi, nopeammaksi, pehmeämmäksi, kosteamaksi ja munattomaksi. Noiden muutosten lisäksi tein myös yhden lisäyksen eli laitoin päälle piparkakun makuisen, mokkapalatyyppisen kuorrutteen. Kuorrutteessa ei mokkapalojen tyyliin löytynyt mokkaa, mutta sen sijaan humpsautin siihen kanelia, inkivääriä ja neilikkaa. Mausteita voi toki heittää joukkoon ihan oman maun mukaisesti. Jätin pienen osan kuorrutteesta laittamatta, niin sen sai valumaan tuollai kivasti reunoilta, eikä se silti peittänyt koko reunaa. Koristelu jäi hieman köykäiseksi, kun heittelin kiireessä päälle vain tytön kanssa koristeltuja pipareita. Mutta makuhan on se pääasia 🙂

Piimäkakku

Tein kakun kahvikakkuvuoan sijasta pyöreään n. 20 cm irtopohjavuokaan, mutta onnistunee myös hyvin taviskahvikakkuvuokaankin. Silloin taikina paistuu hieman eri tahtiin kuin tällaisessa tasapohjaisessa vuoassa, joten kannattaa tarkkailla tilannetta.

Piparin makuinen kuorrutus

Itse kakkuosa on miedon piparisen mausteinen, johon mausteita voi halutessaan laittaa enemmänkin. Itse laitoin ohjeessa olevan pienemmän määrän. Toisaalta mausteisuutta voi säädellä kuorrutteeseen tulevien mausteiden määrälläkin ja ainakin omasta (ja kehuista päätellen myös muiden syöjien) mielestä kakku on just eikä melkein hyvä tällaisena. Tai oli. Viimeinen pala katosi jo toisena joulupäivänä…

Tässä tulee tämän mausteisen munattoman piimäkakun ohje. Sen toisen, perinteisemmän kahvikakun, mutta ihan yhtä helpon ja mehevän version ohje tulossa blogiin myös lähipäivinä. Vaikka joulu onkin ohi, niin en voi kuin suositella näiden testaamista jossain välissä. Viimeistään sitten muutaman kuukauden päästä, Joulun taas lähestyessä 🙂

Tämän ohjeen myötä toivotan oikein ihanaa, maukasta ja onnellista alkanutta vuotta 2018!

Mausteinen piimäkakku, munaton

n. 20 cm vuokaan

Aineet:

2.25 dl piimää

1 dl juoksevaa rasvaa

1.75 dl sokeria

0.75 dl siirappia

n. 2 tl kanelia

n. 0.75-1 tl inkivääriä

n. 0.75-1 tl neilikkaa

n. 0.5-0.75 tl kardemummaa

0.5 tl suolaa

0.5 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

4.25 dl vehnäjauhoja

Kuorrute:

50 g voita

1 rkl maitoa

1 tl kanelia

ripaus (= oman maun mukaan) jauhettua inkivääriä

ripaus (= oman maun mukaan) jauhettua neilikkaa

2.5 dl tomusokeria

Ohje:

Sekoita piimä, juokseva rasva, sokeri ja siirappi keskenään. Lisää keskenään sekoitetut kuivat ainet ja sekoita nopeasti keskenään sekaisin, älä suotta vaivaa, ettei taikinaan synny sitkoa. Kaada taikina kevyesti voideltuun, n. 20 cm vuokaan. Paista 150 asteessa noin 1 tunti tai vähän päälle. Koita kakun kypsyys tikulla. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, anna kakun olla vielä uunissa, kunnes se on kokonaan kypsä. Älä kuitenkaan paista liikaa. Anna jäähtyä vuoassaan jonkin aikaa ja kumoa alustalle. Jäähdytä kakku kokonaan hyvin suojattuna esim. kelmun alla.

Kun kakku on kunnolla jäähtynyt ja olet valmis tarjoamaan sen, nosta kakku tarjoilulautaselle. Tee kuorrute. Laita voi mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa. Sekoita joukkoon maito sekä kaneli ja muut mausteet. Lisää tomusokeria n. 0.5 dl kerrallaan välillä hyvin sekoittaen. Kun kuorrute on sopivan paksuista levitettäväksi, levitä sitä kakun päälle ja anna valua reunoilta alas. Koristele samantein esim. pipareilla.

Vinkit:

* Lukijan testattu vinkki: Saat kakusta vegaanisen, kun korvaat piimän vedellä laimennetulla soijajogurtilla ja käytät rasvana maidotonta margariinia.

* Kakusta voi tehdä kahvikakun myös reiällisessä kahvikakkuvuoassa 165 asteessa noin tunnin. Kokeile kypsyys tikulla heti kun kakku näyttää olevan kypsä (=keskeltä sormella koitettuna tuntuu kiinteältä).

* Sekä taikinaan laitettavia että kuorrutteen mausteita voi muutella makunsa mukaan.

* Kakkupohjan voi pakastaa, ainakin ilman kuorrutetta.

* Kuorrute kovettuu jäähtyessään, joten koristelu kannattaa tehdä samantein kun kuorrutteen on saanut kakun päälle.

* Jos haluat päällisestä pehmeämmän, vähennä rasvan määrää ja laita sen sijasta hieman maitoa.

* Jos kuorrute ehtii jämähtää liikaa ennen kuin ehdit kuorruttaan kakun, pehmennä sitä mikrossa muuta sekunti kerrallaan välillä sekoittaen.

Kahvikakku ilman vatkainta

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja mehevä mausteinen piimäkakku, munaton

Maria

Moikka! Sellaista kyselisin, erää voisiko kakun leipoa ”kuivakakku” vuokaan jos tiedät mitä tarkoitan ja mikä olisi paistoaikaa kyseisellä vuoalla? 😀 Tuollaiset maustekakut ovat niin ihania varsinkin näin joulun alla!

Suklaapossu

Moikka Maria! 🙂 En ole kokeillut, mutta uskoisin, että toimii kahvikakkuvuoassakin hienosti! Paistolämpötilan nostaisin 160 asteeseen. Paistoaikaa on hankala sanoa kovin tarkkaan kokeilematta (plus uuneissa ja vuoissa on eroja), mutta arvioisin sen olevan vajaassa tunnissa, ehkä 50 minuutin kohdalla. Kypsyys kannattaa tarkastaa pitkällä tikulla heti kun kakun pinta tuntuu pinnalta kiinteältä. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Vinkkinä vielä sellainen, että tikku kannattaa tökätä kahteen eri kohtaan. Itselläni on joskus keskelle kakkua tökätty tikku ollut puhdas, vaikka kakku on ollut läheltä vuoan sisäpuolen ”torvea” vielä raaka.
Kuulisin mieluusti kokemuksesi kakusta, jos innostut tekemään tästä ”kuivakakun” 🙂 Ihanaa ja herkullista Joulun odotusta!

Maria

Että* hiton kirjoitusvirheet 😀

Laura

Hei! Tein munattomasta kakusta vegaanisen vaihtamalla piimän vedellä ohennettuun soijajogurttiin ja käyttämällä maidotonta margariinia. Paistoin ”reiällisessä” kakkuvuoassa hieman tehottomassa uunissani 165 asteessa tunnin. Hyvä ja kostea kakku tuli – kiitos ohjeesta!😊

Suklaapossu

Hei Laura! Ihana kuulla, että onnistui noin helposti kokonaan vegaanisena. Kiitos Laura, laitankin tämän tiedon suoraan ohjeen vinkki-osioon, niin muutkin vegaanista ohjetta kaipaavat näkevät heti tämän tiedon 🙂

Vastaa käyttäjälle LauraPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *