Suklaapossu

Helppo ja mehevä omenakakku porkkanakakun tapaan

Mehevä ja kostea kakku omenaraasteesta

Tämän syksyn ensimmäinen omenaleivonnainen syntyi extemporee, kun sain lukijalta kysymyksiä porkkanakakun tapaan valmistuvasta omenakakusta. Innostuin tuosta ideasta samantein niin paljon, etten malttanut pitää näppejäni erossa leivontakulhosta ja päätin heti seuraavan tilaisuuden tullen käydä poimimasta naapurista muutaman omenan testejä varten. Hain testailuja varten ihanan piparkakun makuisen porkkanakakun ohjeen esille.  Tuo ohje muistuttaa hyvin paljon mehevää ja kosteaa porkkanakakkua, mutta on sitä ilmavampi ja kuohkeampi. Jätin alkuperäisohjeesta vain jouluiset mausteet pois kanelia lukuunottamatta ja korvasin porkkanaraasteen omenaraasteella. Laitoin noiden omenalla maustettujen kakkupohjien väliin ja päälle sitruunankuorella maustetun tuorejuustotäytteen. Ja voi jehna kuinka ihanasti tuo sitruunakuorrutus sopikaan miedosti kanelilla maustettuun omenakakkuun. Siitä tuli yksi lempparikuorrutteistani! Ja kakusta lemppariomenakakku, nam.

Porkkanakakku tyyppinen omenakakku

Testailin ohjetta hieman eri tavoin peräti kolmesti ennen kuin päädyin tähän lopulliseen versioon.

Ensimmäiseen kakkuun laitoin liian vähän omenaa. Käytössäni oleva omenalaatu oli punakuorista ja helposti pehmenevää. Vaikka raaste olikin karkeaa, omena ”suli” taikinan joukkoon.

Toiseen versioon käytin reilusti enemmän omenaraastetta ja myös jauhoja. Tuohon versioon käytin erimerkkisiä, voimakkaamman makuisia ja kovemmiksi jääviä (talvi)omenoita. Tuosta versiosta tuli maullisesti tosi ihana, mutta omenan suikaleet tuntuivat mielestäni ikävästi kakkupohjan joukossa ”nauhoina”. Yksi vaihtoehto olisi ollut raastaa omenat hienommalla terällä, mutta tällöin omenoista tuli täysin muhjua ja raastaminen oli hankalaa.

Päätin tehdä vielä kolmannen version, johon upotin vieläkin enemmän samoista talviomenista tehtyä samanlaista karkeaa omenaraastetta. Mutta hihii, tällä kertaa keksin miten omenan saisikin pehmenemään ennen taikinaan laittamista. Tämä on varmaan monelle ihan tuttu juttu, mutta itselleni tämä oli sen aamun todellinen älynväläys. Nimittäin mikro! Kun omenat pehmentää mikrossa ennen taikinaan laittamista, ne kypsyvät sen verran, että niistä irtoava neste kostuttaa kakkupohjia entistä enemmän ja omenat myös ”sulavat” taikinan joukkoon uunissa ollessaan. Näin kakkupohjista tulee entistä mehevämpi ja pehmeämpiä ja kuohkeampia. Loistavaa!

Lisää juttua omenalaaduista löydät ohjeen alapuolelta löytyvästä vinkki-osiosta.

Helppo ja nopea omenakakku

Tykkään tosi paljon nopeista, helpoista ja sekoitettavista taikinoista ja myös tämän kakun taikina on sellainen. Aineet mitataan yhteen kulhoon ja sekoitetaan nopeasti sekaisin. Taikina vuokiin ja vuoat uuniin ja pian keittiössä jo leijailee uuniomenan tuoksu. Kuorruttamista ennen pehmeiden ja mehevien kakkupohjien kannattaa antaa vielä jäähtyä kunnolla.

Sitruunalla maustettu tuorejuusto kuorrutus

Meillä tämä kakku syötiin kotona pienellä porukalla. Omenasta, kanelista ja sitruunasta syntynyt makumaailma oli ilmeisesti muidenkin mielestä todella kohdillaan, sillä se kaikkeista kriittisinkin maistelija söi tätä vuolaasti kehuen ja löysi aina itsensä santsaamasta uutta annosta.

Tekiskö mieli? 🙂

Omenakakku porkkanakakun tapaan

n. 20 cm kakku

Aineet:

3 munaa

3 dl sokeria

1.5 dl rypsiöljyä

n. 350 g (= 4 dl tiukasti mittaan pakattuna) karkeaksi raastettua omenaraastetta

3.5 dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

1.5 tl leivinjauhetta

vajaa 0.5 tl soodaa

0.5 tl suolaa

2 tl kanelia

Väliin ja päälle:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

25 g voita huoneenlämpöisenä

n. 1.5-2.5 dl tomusokeria

1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Raasta omenat karkealla terällä raasteeksi ja laita raaste mikron kestävään kulhoon. Kuumenna omenaraastetta mikrossa 2-3 minuuttia välillä sekoittaen, niin että raaste kypsyy ja pehmenee hieman (ks. vinkki-osio). Anna raasteen jäähtyä hetki. Vatkaa munat, sokeri ja öljy kunnolla keskenään sekaisin. Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt omenaraaste. Mittaa joukkoon loput aineet ja kääntele sekaisin.

Helppo sekoitettava taikina

Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Kaada taikina kahteen kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan.

Mehevä kakkupohja syntyy helposti

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Jäähdytä pohjat kokonaan ennen täyttämistä.

Tee täyte. Vatkaa tuorejuusto ja voita sähkövatkaimella 2-3 minuuttia. Lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori sekä maun mukaan tomusokeria. Levitä puolet täytteestä toisen kakkupohjan päälle.

Sitruunan kuori mausta kuorrutuksen

Nosta päälle toinen kakkupohja ja levitä loput täytteestä sen päälle. Kakku on parhaimmillaan, kun sen antaa vetäytyä muutaman tunnin tai seuraavaan päivään. Ei muuta kuin herkuttelemaan.

Vinkki:

* Käytä kakkuun mielellään hieman happamia, leivontaan sopivia omenoita, niin saat omenan maun parhaiten esille. Muista myös, että omenoiden laadussa on eroja ja jotkut omenat pehmenevät uunissa toisia paremmin. Helpommin pehmenevät omenat sulavat taikinan joukkoon, kun taas muotonsa pitävät pysyvät muodossaan ja mahdollisesti tuntuvat kakkupohjassa ”nauhoina”. Mulla oli yhdellä kokeilukerralla käytössä noita kovempia omppuja. Ns. nauhoista huolimatta kakku maistui todella hyvälle syöjien mielestä. Itseäni nuo omena”nauhat” hieman häiritsivät, mutta jos sammutan sisälläni kytevän täydellisyyden tavoittelijan, oli tuokin kakku minusta todella hyvää. Omenat voi kuitenkin kypsentää esim. mikrossa, jolloin myös kovemmat omenalaadut pehmenevät taikinan joukkoon.

* Huomaa, että tuorejuustojen välillä on paljon eroja. Oma tuorejuustosuosikkini tähän kakkuun on Philadelphia.

* Voit paistaa kakun myös yhdessä n. 20 cm vuoassa. Tällöin kakusta tulee hieman tiiviimpii ja siitä saa leikattua 2-3 kerrosta.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja mehevä omenakakku porkkanakakun tapaan

Maria

Haluaisin tehdä tämän reikävuokaan. Minkälainen paistoaika ja lämpötila tällöin olisi?

Suklaapossu

Hei Maria! Reikävuoassa tehtynä sopiva paistolämpötila voisi olla 175 astetta ja paistoaika noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla koitettuna kypsä.

Manu

Voiskohan tästä tehdä myös muffinsseja 😛

Suklaapossu

Moikka Manu! 🙂 Hyvä idea! Porkkanakakkutaikinasta ainakin onnistuu muffinssit hienosti, ja uskoisinkin, että onnistuu myös tästä.

@Irmaleipoo

Nämä ihanat reseptisi pakottavat minut usein vispilän ääreen. Tämäkin oli pakko toteuttaa. Kiitos ihanista resepteistä.

Suklaapossu

Voi kiitos @irmaleipoo 😀 Ihanaa, että ohjeistani on sinulle, mestarileipurille, iloa 🙂

Liisa

Pidän kovasti näistä helppotekoisista, mutta ah niin maukkaista leivonnaisresepteistäsi! Voinko korvata vehnäjauhot esim. Viljatuotteen vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella?

Suklaapossu

Hei Liisa! En ole kokeillut tätä gluteenittomana, mutta melko usein gluteenittomat jauhot toimivat tällaisissa, joten ehkä sitä uskaltaisi kokeilla. Jos testailet, niin olisi mahtavaa kuulla miten kävi 🙂

Susa

Pakko kokeilla niin herkulliselta kuulostaa =) Mitä omenalajiketta käytit ja käytitkö omenat kuorineen?

Suklaapossu

Heippa Susa! Kiva, että innostuit 🙂 Tarkkaa lajiketta en osaa sanoa, sillä kävin hakemassa omenat naapurin puolelta, eikä ole ollut juttua lajikkeista. Villi lajikearvaukseni on Antonovka, mutta varma en ole. Kyseiset omenat olivat kuitenkin mitä luultavammin jotain talvilajiketta. Ne ovat raikkaan happamia ja koostumukseltaan suht kiinteitä. Kuorin omenat puolihuolimattomisti. Isommat kuoret kuoret saattavat tuntua valmiissa kakussa, mutta pienet kuoren palat katoavat joukkoon.

Anni

Mitä mieltä olet, voisiko tähän kakkuun sopia valkosuklaatuorejuustokuorrute, jonka ohje sinulla on mehevän porkkanakakun yhteydessä? Olen käyttänyt sitä porkkanakakun kanssa ja se on todella hyvää, mutta onkohan liian makea yhdistelmä tämän kakun kanssa?

Suklaapossu

Heippa Anni! 🙂 Uskon, että tuo valkosuklaatuorejuustokuorrute sopii tähän tosi kivasti. Meillä kokeiltiin myös tähän aika paljon valkosuklaista makeampaa tuorejuustokuorrutetta, ja sekin sopi tähän kivasti. Omenalaatu vaikuttaa myös makuihin ja suosittelisin käyttämään jotain happamampaa omenalajiketta. Se sopivat leivontaan paremmin ja tuovat enemmän omenanmakua 🙂

Anni

Ehkäpä testaan sitten valkosuklaista kuorrutetta. 😊 Jos teen taikinan kaksinkertaisena ja jaan kahteen 26cm vuokaan, niin tuleeko siitä suht saman korkuinen kuin tämä tässä ohjeessa? Entä muuttuuko paistoaika/ lämpötila?

Suklaapossu

Moikka Anni 🙂 Pahoittelen, että vastaaminen hieman venahti. Kaksinkertaisesta taikinasta 26 cm vuokaan tehtynä tulee hieman paksummat kerrokset kuin kuvan kakussa. Paistolämpötila voisi olla hieman pienempi, n. 175-180 astetta, jotta pohjat ehtivät kypsyä kunnolla kauttaaltaan. Samalla paistoaika pitenee. Tarkkaa aikaa en osaa sanoa, mutta arvioisin sen olevan jossain 30 minuutin kieppeillä. Olisi hienoa kuulla, minkälainen kakusta tuli 🙂

Karamellinelli

Riittäisikö pohjataikina pellilliseen yksikerroksiseen?

Suklaapossu

Heippa Karamellinelli 🙂 Yksinkertainen annos taikinaa riittää noin tämän paksuisena n. 28cm pyöreään vuokaan tai puolikkaalle pellille (n. 20cm*35cm). Toki taikinan voi paistaa myös normikokoisella pellillä, mutta tällöin siitä tulee melko littana. Kaksinkertaistamalla taikinan saa kunnon paksuisen kakkupohjan.

Lisko

Moikka! Voisiko omenaraasteen tilalla käyttää omenasosetta? Tein ison satsin omenasosetta ja olisi kiva hyödyntää sitä 🙂

Suklaapossu

Moikka Lisko! Omenasose on jonkin verran kosteampaa, jolloin taikina ei välttämättä toimi halutulla tavalla. Blogista löytyy porkkanasoseesta tehty porkkanakakku täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/porkkanakakku/ Uskoisin, että tuon kakun voisi tehdä myös omenasta. Omenoiden happamuuksissa on paljon eroja, joten jos sose on kovin hapanta, laittaisin taikinaan hieman lisää sokeria. Jos innostut kokeilemaan, kuulisin mieluusti millainen kakusta tuli 🙂

Hannamari

Hei, ja kiitos taas yhdestä upeasta ohjeesta! Ostin Lidlistä super- suloisen pupuvuoan, ja tein siihen tällä ohjeella gluteenittoman ja maidottoman omenakakun. En muuttanut mitään määriä, paitsi lisäsin 1 tl raakalakritsijaihetta. Tuorejuustona käytin Oatlyn PåMackan-”tuorejuustoa” ja jauhoina Pirkan vaaleita gluteenittomia jauhoja. Käytin koko kuorrutuksen kakun päälle. Viiden tähden kakku!

Suklaapossu

Hei Hannamari! Oi kuinka ihana kuulla!!! Omena ja lakristijauhe kuullostaa ens alkuun aika eksoottiselta yhdistelmältä, mutta näin lakritsin ystävänä uskon sen maistuvat todella hyvältä 🙂 Ja tosi hyvä tietää, että onnistuu myös gluteenittomilla jauhoilla ja maidottomalla tuorejuustolla tehtynä 😛

Laura

Hei. Voikohan rypsiöljyn tilalla käyttää voisulaa? Joskus öljy ja voisula käyttäytyvät eri tavalla.

Irina Lisinen

Hei Laura! Sulatettua voita voi myös käyttää, mutta se todennäköisesti muuttaa koostumus hieman tintummaksi. Kannattaa myös huomata, että jos käyttää valmiiksi suolattua voita, kannattaa taikinaan tulevan suolan määrää vähentää.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *