Suklaapossu

Helppo ja mehevä perinteisen makuinen kahvikakku

kahvikakku perinteinen

Tässä tulee vielä viimeinen jouluinen leivonnaisohje eli ohje melko perinteisen makuiseen sekä ihastuttavan helppotekoiseen ja mehevään kahvikakkuun. Tein tämäntyyppisen Helpon ja mehevän joulun kahvikakun ensimmäistä kertaa vuoden 2016 joulumyyjäisiin. Päätin tuolloin viedä kakun myyntiin ilman, että itse maistoin sitä. Tosin olin tehnyt jonkinlaisen koeversion ennen lopullista kakkua, ja luotin siihen, että tuo koeversion jälkeen muokattua ja paistettu kakku olisi vieläkin parempi ja täyttäisi kriteerini. Koko tämän vuoden olen jännännyt, millainen kahvikakku oikeasti onkaan ja nyt kun 8v. tyttömme halusi leipoa jotain, annoin hänelle tuon helpon ja nopean ohjeen testattavaksi. Taikinan teko onnistui näppärästi ilman vatkaimia ja pian tyttömme oli saanut taikinan vuokaan. Mä hoidin kakun paistamisen ja tällä kertaa pidin jämptisti huolen siitä, etten mennyt kärväyttämään tytön leivonnaista. Annoimme valmiin kakun vetäytyä huoneenlämmössä reilun viikon ja heti ensimmäisenä Joulupäivänä maistettuamme totesimme sen olevan todella herkullista, mehevää ja kuohkeaa. Nami nami!

Piimäkakku

Kahvikakun ei mielestäni kuulu olla lainkaan kuivakakku, vaan enemmänkin mehevä ja sellainen, ettei sen kanssa ole pakko litkiä kahvia tai muutakaan kostuketta, vaan kakun syö mielellään myös ilman. Tämä on juuri sellainen. Mehevyys ei yltänyt aivan Mielettömän mehevän kakun tasolle, mutta sinne on hyvin hankala päästä ilman suurempaa rasvamäärää ja muita kikkailuja. Tällaisenaankin olen mehevyyteen ja koostumukseen ylipäätään tosi tyytyväinen. Hienoa, kuinka helposti ja vaivattomasti voi saada aikaan tällaisen koostumuksen. Aivan kuin kakkuun olisi käytetty vatkainta, niin täynnä ilmakuplia se oli. Ja niin kuohkea se oli.

Munaton helppo kahvikakku

Käytin kakkuun isoa silikonista kahvikakkuvuokaani ja luulin tämän ison taikinan tuovan esille sen kauneuden. Vuoka oli kuitenkin hieman liian suuri (tai pikemminkin taikina liian pieni), etten saanut vuoan yläreunassa olevaa kuviota näkyviin kakun alaosaan lainkaan. Jospa ensi kerralla sitten vieläkin isommalla taikinalla…

Maustekakku

Vaikka kakku maistuikin miedosti joululle mausteiden takia, voisin hyvin kuvitella syöväni sitä myös muina vuoden aikoina. Ja näimmä turhaan tuli jännitettyä koko vuosi tämän kakun makua, sillä hyvää oli. Mausteiseen (munattomaan) piimäkakkuun verrattuna tämä oli hillitymmän makuinen ja jonkin verrran kiinteämpi rakenteeltaan. Ja hyvin perinteisen makuista, kuten eräs syäjistä tiivisti 🙂

Mehevä ja helppo jouluinen kahvikakku

isoon (n. 2.4 litran) kahvikakkuvuokaan

Aineet:

1.25 dl juoksevaa rasvaa

2.5 dl piimää

3 munaa

2 dl sokeria

2 dl fariinisokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 rkl kanelia

2 tl kardemummaa

1 tl inkiväärijauhetta

2 tl neilikkaa

2 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 tl suolaa

Ohje:

Sekoita rasva, piimä, munat ja sokerit keskenään sekaisin. Lisää loput aineet ja sekoita nopeasti kunnolla sekaisin. Kaada taikina voideltuun, isoon kahvikakkuvuokaan.

Paista 170 asteessa keskitasoa alemmalla tasolla n. 50-55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyys tikulla heti kun kakku tuntuu pinnalta kiinteältä, mutta pehmeältä. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun olla vuoassa n. 5 minuuttia ja kippaa sen jälkeen lautaselle. Pidä vuoka päällä jäähtymisen ajan, jotta kosteus ei suotta haihdu. Suojaa kakku kunnolla kelmulla ja säilytä se siellä tarjoiluun asti.

Vinkki: * Koita kypsyys sekä keskeltä taikinaa, että kakun sisäpuolelta, mahdollisimman läheltä kahvikakkuvuoan sisäreunaa. Vuokien ja uunien paisto-ominaisuudet ovat erilaisia ja kypsyminen saattaa tapahtua eri tavalla. Myös paistoajoissa on eroja, eikä ohjeessa annettu aika välttämättä pidä paikkaansa juuri sinun uunissasi/vuoallasi, joten tarkkaile tilannetta.

* Kakku säilyy huoneenlämmössä hyvin suojattuna pitkään ja mehevöityy vain tuona aikana.

Mehevä kakku jouluksi
Perinteinen kahvikakku

    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja mehevä perinteisen makuinen kahvikakku

Kate

Meillä yleensä kakusta on puolet syöty, ennen kun on edes jäähtynyt kunnolla. 😂 Säilyykö oikeasti huoneenlämmössä vaikka voita ja munia jne? Itse pidän kuivakakut jääkaapissa ja viikon päästä heitän kyllä jo menemään. 😱

Suklaapossu

Hahaa! 😂 Meillä vähän sama ”vika” tällaisten herkkujen kanssa.

Kuivakakut säilyvät pitkään huoneenlämmössä, kunhan ovat hyvin suojattuja esim. kelmuun käärittyinä. Kun aineet sekoittaa ja paistaa uunissa, niiden koostumus ja pilaantumisnopeus muuttuvat oleellisesti. Jääkaappissa voi säilyttää myös, samalla tavalla hyvin suojattuna, jotta kakkuun ei tartu vieraita makuja.

Ks

Voisikohan tähän käyttää piparkakkumaustetta? Jos, niin minkähän verran olisi hyvä laittaa..? 🙂

Pirjo

Laitoin juoksevaa Sunnuntai margariinia,vaikka yleensä käytän aina voita. Nyt kakku jäähtymässä ja jännitän,onko yhtä hyvää,kuin voilla leivottu.

Suklaapossu

Toivottavasti maistui 🙂

Lauren

Tein kakkua soveltaen. Piimä vaihtui kreikkalaiseen jogurttiin. Mausteet taas loppui vähän kesken ja korvasin puuttuvat valmiilla piparkakkumausteella. Kakusta tuli ihanaa ja tytär huokasi kakkua maistettuaan että tekee ”joka päivä” tätä kakkua! 😄
Kiitos hyvästä reseptistä ja monesta muustakin. Perhejuhliin löytyy aina täältä jokin hyvä resepti!

Irina Lisinen

Hei Lauren! Ihana kuulla, että kakku maistui aineiden vaihdosten jälkeen noin hyvin 😄
Ja voi kiitos, on aivan parasta saada tällaista palautetta! 🙂

Vastaa käyttäjälle KsPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *