Suklaapossu

Helppo ja mehevä raparperipiirakka murupäällisellä

Murupaallinen raparperipiirakkassa maistuu hyvältä

Ihanaa kun on kesä ja raparperia kasvaa. Ja kasvaa. Ja kasvaa. Sitä on kasvanut meidän pihalla tänä vuonna ennätysmäärä viime vuosiin verrattuna. Omien raparperien lisäksi sain veljeltäni pienen pussillisen raparia, joten sitä on riittänyt. Onneksi näin, sillä mielessäni on pyörinyt vaikka kuinka paljon kaikkia ihania raparperiohjeita, joita oon himoinnut pääseväni testaamaan. Helpon raparperipiirakan ja tarhaan päätyneen raparperipiirakan lisäksi vein töihin viime viikolla synttärikakun lisäksi tämän muhkean raparperipiirakan murupäällisellä. Nam! Tämä on yksi parhaista piirakoista kaikessa helppoudessaan. Taikinaa tehdessä vatkaimet voi unohtaa kaappiin, mutta lopputulos on silti muhkea ja kuohkea ja ihanan mehevä. Ja tuo päällä oleva kauramuru, voih mitä herkkua!

Nopea ja helppo piirakka valmistuu ilman vatkaimia

Tästä yllä olevasta (ja alla olevastakin) kuvasta ehkä huomaa, kuinka ohut kerros taikinaa tulee pellin pohjalle. Uunin lämmössä tapahtuu kuitenkin taikoja, ja piirakka nousee todella paljon. Tässäkin vuoassa reunat meinasivat loppua kesken, mutta lopulta kohoaminen päättyi juuri kun reunat tulivat vastaan. Muhkea siitä sitten tulikin. Korkeutta valmiilla piirakalla oli varmaan kuutisen senttiä. Harmittavasti palakuvaa ei tullut otettua, sillä vein piirakan kokonaisena töihin, enkä huomannut ottaa siellä palakuvia. Piirakka sai paljon kehuja, ja aika nopsaan se näytti häviävän. Vein töihin myös vaniljakastikkeen, mutta itse ainakin pidin piirakasta jopa enemmän ilman tuota kastiketta.

raparperipiirakka-murupaallisella on mehevä ja muhkea piirakka

Jos mietin taas mahdollisia parannusehdotuksia, niin piirakasta tuli niin muhkea, että siinä olisi voinut olla enemmänkin raparperia, joka olisi uponnut taikinan syvyyksiin tuomaan kirpeyttä. Merkitsinkin suoraan ohjeeseen vaihtoehtoiseksi määräksi hieman isomman määrän. Tai sitten pohja olisi voinut olla inan ohuempi, jotta kauramuru olisi tullu paremmin esille. Tämä korjaantuisi helposti tekemällä tämän suoraan isolle uunipellille.

Tämän ohjeen jälkeen on luvassa vielä ainakin pari raperperiherkkua tälle kesälle. Tällä kertaa ei enää piirakoita. Tai ehkä yksi piirakka, valkosuklainen sellainen 😛 Koittakaa kestää 🙂

Mehevä rapaperipiirakka murupäällisellä (maidoton)

Muhkeana n. 25 cm x 40 cm uunipellille tai ohuempana normikokoiselle n. 40 cm x 32 cm uunipellille

Taikina:

4 kananmunaa

2 dl juoksevaa (maidotonta) rasvaa

3 dl vettä

6 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

Päälle:

n. 8 -10 dl raparperin paloja

3 dl kaurahiutaleita (tai esim. neljän viljan hiutaleita)

1 dl (n. 100g) juoksevaa rasvaa (tai maidotonta rasvaa sulatettuna)

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria 

Ohje:

Mittaa kulhoon munat, rasva ja vesi. Sekoita kunnollaa. Mittaa taikinan loput aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaisesti pohjalle. Pilko raparperin varret pienemmiksi paloiksi. Ripottele palat pohjan päälle.

Voit tehdä muruseoksen samassa kulhossa kuin taikinan. Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon rasva ja sokerit. Ripottele hiutaleseos raparperin palojen päälle ja laita koko komeus uuniin.

Paista 180 asteessa, kunnes keskusta on kypsä ja pinta on saanut hieman väriä eli n. 45-50 minuuttia. Paistoaika riippuun uunista, joten tarkkaile tilannetta.

Anna jäähtyä miltei kokonaan. Tarjoile vaikkapa vaniljasokerilla maustetun vatkatun kerman kanssa tai kylmän vaniljajäätelön kanssa tai mutustele sellaisenaan.

Vinkki:

* Pohja on itsessään miedohkon vaniljan makuinen. Jos haluat, voit maustaa sitä vaikka kardemummalla tai kanelilla.

* Kokeile piirakkaa myös muista marjoja tai hedelmiä. Koska pohja on miedon makuinen, sopii piirakkaan hyvin kirpeähköt marjat tai hedelmät.

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja mehevä raparperipiirakka murupäällisellä

Raili Virkki

Raikas maku , käy kahvipöytää, sekä jäätelön kanssa

Suklaapossu

Ihana kuulla, että maistui Raila 🙂

Vastaa käyttäjälle Raili VirkkiPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *