Suklaapossu

Helppo ja nopea pitsapohja ilman hiivaa

Helppo ja nopea pitsapohja leivinjauheella

Meillä on nyt syksyn ja alkutalven aikana tehty pitsaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Yhdessä vaiheessa pitsaa oli tarjolla niin usein, että jopa lapset alkoivat kaivata jotain muuta syötävää 🙂 Pitsa vain on niin helppo ja nopea tehdä, että tykkään väsätä sellaisia jopa arkiruoaksi, kun jääkaapista ei näytä löytyvän mitään muuta, paitsi ehkä juustoa. Arkisin pitsapohjan on hyvä olla nopeatekoinen. Meillä ollaankin nyt joka kerta tehty tällainen todella helppo ja nopea pohja, joka valmistuu ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Näppärää vai mitä?

Ilman hiivaa valmistuva pohja pitsaan

Tämä sämpylämäisen paksuhko pohja nostatetaan leivinjauheella. Pohjan aineet sekoitetaan nopeasti kulhossa sekaisin, jonka jälkeen voi heittää uunin päälle ja päästään valmistelemaan täytettä. Kun täyte on valmis, pitsapohja kaulitaan leivinpaperin päälle (noin 40 cm x 35 cm) uunipellin kokoiseksi.  Täytteen päälle ja uuniin reiluksi 10 minuutiksi. Pitsan ollessa uunissa ehtii siivoamaan jauhot ja muut aineet pois pöydiltä ja kattaa pöydän ruokailua varten. Ja pian jo pääsee herkuttelemaan.

Jauhelihapitsa

Meillä tämän syksyn lempparitäyte on ollut, ihme ja kumma, jauhelihatäyte. Yleensä en ole juurikaan välittänyt jauhelihapitsasta, mutta hyvin maustamalla siitäkin on tullut oikein herkullista. Mm. valkosipuli ja savupaprika ovat kuuluneet vakiomausteisiin. Nam!

Pitsapohja ilman hiivaa

Tein tällaisen pitsan jopa tyttömme synttäripöytään, vaikka aikaa vieraiden saapumiseen oli vain hintsusti. Ehdin kuin ehdin saamaan pitsan valmiiksi. Ja se kannatti, sillä pitsa katosi muista tarjottavista huolimatta ensimmäisenä. Helppoa ja nopeaa, ja herkullista, jos pitää hieman leipämäisistä, hieman paksummista pohjista.

Pitsapohja ilman hiivaa

1 pellilliseen (n. 35 x 42 cm) (vinkkiosiossa vinkki ohuempaan pohjaan)

Aineet:

5 dl vehnäjauhoja

2.5 tl leivinjauhetta

1.25 tl (hienoa meri)suolaa

2.5 dl vettä

2 rkl rypsi-/rapsiöljyä tai juoksevaa margariinia

Ohje:

Sekoita leivinjauhe ja suola vehnäjauhoihin. Lisää joukkoon vesi ja rasva. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan sitä sekoitetaan niin kauan, kunnes aineet ovat kunnolla sekaisin. Jätä taikina sivuun odottamaan siksi aikaa, kun valmistelet pitsan täytteen. Kun täyte on valmis, kaulitse taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi.

Levitä päälle esim. tomaattikastike…

Tomaattimurskasta kastike pitsalle

…ja täytteet.

Paista 225 asteessa keskitasolla noin 10-12 minuuttia.

Vinkit:

* Korvaa osa vehnäjauhoista esim. graham- tai ruisjauhoilla, niin saat pohjaan erilaista makua. Huomaa, että erilaisten jauhojen käyttäminen saattaa vaikuttaa taikinan koostumukseen niin, että jauhoja pitää olla joko ohjetta enemmän tai vähemmän.

* Pitsasta tulee näillä määrillä suht paksu. Jos haluat hieman ohuemman pohjan, tee taikina 0.8-kertaisena eli kertomalla kaikki aineet o.8:lla, jolloin taikinaan tulee esimerkiksi 4 dl jauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 1 tl suolaa….

* Nauti pitsa arkena esim. raikkaan salaatin kera.

* Tämä on hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä.

* Päälle laitettavalla juustoraasteella on myös suuri vaikutus makumaailmaan. Itse tykkään käyttää miedomman makuisen täytteetn kanssa voimakkaamman makuisesta esim. mustaleima emmental-juustoa, kun taas voimakkaamman täytteen kanssa sopii miedompi esim. motsarellajuustoraaste.

* Kokeile päälle esim. aura-jauhelihatäytettä:

Pohjan päälle:

250 g tomaattimurskaa

(tarvittaessa 1 tl omenaviinietikkaa)

1-2 tl sokeria

ripaus suolaa

oreganoa

Täyte:

1 sipuli hienonnettuna

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

3 tl valkosipulimurskaa

reilusti (n. 2-3 tl) savustettua paprikajauhetta

aurajuustoa

n. 150 g motsarella tai emmental-juustoraastetta

Jauhelihapitsan ohje:

Hienonna sipuli. Paista sipuli yhdessä jauhelihan kanssa paistinpannulla, kunnes jauheliha on kypsä. Mausta seos suolalla, valkosipulilla ja paprikajauheella.

Kun täyte on valmis, kaulitse pitsataikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi. Sekoita tomaattimurskaan etikka, suola, sokeri ja oregano. Levitä tomaattiseos pohjan päälle. Levitä päälle jauhelihatäyte, ripottele pinnalle aurajuustoa sekä motsarella tai emmental-juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ja nopea pitsapohja ilman hiivaa

Aino

Tosi hyvä pizzapohja ja helppo.

Suzanna

MOTSARELLA, PITSA?!!! SEN VERRAN TÄYTYISI YMMÄRTÄÄ ETTÄ SE ON mozzarella ja pizza!

Suklaapossu

Kiva kuulla Aino, että tykkäsit 🙂 Tämä on meidänkin lempparipohja, niin nopeutensa, makunsa kuin koostumuksenkin puolesta 🙂

Noora

Tosi hyvä ja HELPPO ohje! Miesystävän maha ei jostain syystä kestä hiivaa, joten tää ohje on mulla vakikäytössä 😊 just laitoin taas lauantain kunniaksi pitsan uuniin. Kiitos!

Suklaapossu

Ihana kuulla Noora! 😀 Meilläkin tehdään taas tällä viikolla pitsat tällä pohjalla 🙂

Hanni

Jääkö muilla tällä ohjeella tehdessä pohja vartin paiston jälkeen liisteriksi?

jauhopeukalo

Ehkä jauhoja on siinä tapauksessa tullut liian vähän?

Suklaapossu

Liian vähäinen jauhomäärä saattaa vaikuttaa tuohon, mutta myös se, jos täytettä on todella paljon tai uunin lämpötila on luultua matalampi. Jos pohja jää liisteriksi, kannattaa kokeilla maltillista määrää täytettä ja/tai kuumentaa uuni hieman lämpimämmäksi.

Moukka

Piti nopsasti saada pizza ja tämän ohjeen lopputulos oli yllättävän jees. Äkkiseltään en erottaisi hiivapohjasta.
Jauhoja laitoin rompsauksen enemmän kuin ohjeessa, koska tuntui turhan löysältä.
Taikinan päälle meni tomaattikastike, juustoraaste, kinkkua, tonnikalaa ja punasipulia. Peukku!

Suklaapossu

Hei Moukka! Kiva kuulla, että maistui sullekin 🙂 Meillä ollaan viime aikoina tehty kaikki pitsapohjat tällä ohjeella. Viimekerroilla tosin olen hieman muokannut taikinaa erilaisilla jauhoilla ja välillä tehnyt pohjasta kuituisempaa (ja vähintään yhtä hyvää) lisäämällä joukkoon myös Hirvelän Kaurakuitusta. Vielä kun malttaa pitää täytteiden määrän maltillisena, niin hyvä tulee 🙂

Bemaroija

Paistoaika itsellä n. 20-30 minsaa, jotta kypsyy kunnolla. Ikinä en laita pliisun makuista tomaattikastiketta pohjaan; aina ketsuppia – tulee jo maustetta siinäkin.
Taikinaan voi sekoittaa vaikkapa kolmasosan juustoraastetta.
Täytteeksi yleensä laitan jauhelihaa, katkarapuja ja pilkottua, tuoretta paprikaa sekä mustia oliiveja. Päälle Paimenpoika-kermajuustoraastetta.

Suklaapossu

Uuneissa on tosiaan paljon eroja, joten paistoaika voi olla reilustikin enemmän. Ja toki täytteiden määräkin vaikuttaa paistoaikaan. Pitsat ovat siitä(kin) hyviä, että niistä saa tehtyä helposti oman maun mukaisia erilaisilla kastikkeilla, täytteillä ja juustoilla 🙂

Pizzapossu

Todella hyvä pitsapohja tuli tällä ohjeella. Kiitos! Jatkossakin teen hiivattoman pohjan 😊

Suklaapossu

Mukava kuulla, että maistui sullekin Pizzapossu 😊 Meilläkään ei enää muita pohjia tehdä 🙂

Paulamaria

Taitaa olla samantapainen kuin Italialaista 30 minuutissa- kirjassa oleva pikapohja. Nopsa ja hyvä.

Suklaapossu

Hei Paulamaria! Nopea ja hyvä on. Oli taas muutama päivä sitten viimeksi käytössä meillä 🙂 Kirja kuullostaa tutustumisen arvoiselta 🙂

Jossu

Kokeiluun menee

Suklaapossu

Kiva kuulla, että innostuit Jossu!

Pettynyt

Surkeampaa pohjaa en oo tehnyt. Meni taikinana roskiin jo, en tiedä johtuiko graham jauhoista vai mistä, mutta taikina oli ihan velliä eikä sitä saanut levitettyä pellille mitenkään kun puoli taikinaa tarttui käsiin kiinni.

Irina Lisinen

Hei Pettynyt! Uskoisin, että syy on grahamjauhoissa, joita tarvitaan hieman enemmän kuin vehnäjauhoja. Roskiin ei koskaan kannata heittää mitään, jos taikina vain on pelastettavissa. Tässäkin olisi saattanut auttaa se, että olisi lisännyt vehnäjauhoja hieman enemmän. Jos taikina edelleen on tarttuvaa, kannattaa taikinan päälle ripotella jauhoja ennen levittämistä ja tarvittaessa levittämisen aikana.

miau

paljonko on kaloreita tässä? 🙂 oli erittäin hyvä ja helppo pohja!

Irina Lisinen

Hei miau! Eipä ole tullut laskettua, mutta netistä saattaisi löytyä jotain laskureita, joilla ne saa laskettua. Tykkään tästä itsekin kovin ja just eilen viimeksi tehtiin pitsoihin juuri tämä pohja (tuolla pienemmällä 4 dl jauhoja / 1 pellillinen määrällä).

x

Kivan helppo pohja!
Jauhoja jouduin lisäämään ja paistoaika oli ennemminkin 20 min paikkeilla, mutta hyvää tuli 🙂

Irina Lisinen

Kiva, että maistui 🙂 Meillä tämä on ihan lempparipohja helppoutensa takia. Ja tosiaan, jauhojen määrää voi joutua hieman fiksaamaan jauhojen kuivuuden ja mittaajan mittakäden takia 🙂

Vastaa käyttäjälle AinoPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *