Helppo, jauhoton mutakakku mokkakermalla

Gluteeniton mutakakkuMietin tässä yksi päivä, mikä on lempiherkkuni. Noh, ehkä jo arvaattekin. Se on suklaa! Mutta kun miettii sitä parasta suklaaherkkua, niin niitähän on monta. Mehevä suklaakakku, suklaabrownies, kosteat suklaamuffinit paksulla suklaakuorrutteella, itsetehty suklaafudge lakritsilla ja pähkinöillä (oih!), ja totta kai pelkkä suklaa suoraan paketista… Ja myös mutakakku! Se on ehdottomasti yksi parhaista suklaaleivonnaista.

Suklaanhimo ja mutakakkuhimo iski samantein ja oli pakko ryhtyä sellaisen tekoon. Muokkasin blogista ennestään löytyvää Suorastaan syntinen suklaakakku -ohjetta reippaasti suklaisemmaksi, vähemmän rasvaa sisältäväksi ja vähempi sokeriseksi. Siitä huolimatta tästä tuli melko makea, mutta samalla ah, niin suklainen! Ja ihanan tahmea. Ja kostea. Juuri sellainen, mitä mutakakun kuuluukin olla! Tämä kakku on muuten myös jauhoton eli samalla myös gluteeniton.

Koska itse mutakakku on reilun suklainen ja todella täyteläinen, maistuu sen kanssa jokin keventävä lisuke. Tällä kertaa vatkasin erilliseen kippoon reilun määrän vaniljakastiketta, jonka maustoin espressopikakahvijauheella. Nami! Niin helppoa ja niin hyvää, jo pelkiltäänkin maisteltuna. Se sopi mutakakunkin pariksi täydellisesti, aivan ihanaa! Mutakakun voimakas suklaisuus taittui vaahdon myötä juuri sopivasti, ja tätä tahmeaa herkkua pystyi nautiskelemaan vielä toisen pienen palan. Vai oisko siinä mennyt kolmaskin pala, siis ihan vain testimielessä, kröhöm..

Helppo mutakakku

Mutakakku jätetään usein sisältä hieman raa’aksi, jotta se jää tahmeaksi. Ihastuin tähän mutakakkuversioon niin paljon, että tein sitä kahteen otteeseen, parin päivän välein. Toinen kakku tuhottiin kotona, ja toinen päätyi työpaikalle. Testailin samalla paistoajan vaikutusta koostumukseen ja sitä, kuinka kypsäksi tämän voi paistaa. Melko usein mutakakkuohjeissa on rasvaa enemmän, kuin tässä ohjeessa. Pelkäsinkin hieman, että pidempi paistoaika tekisi lopputuloksesta turhankin kuivan. Ensimmäistä mutakakkua paistoin vain noin 15 minuuttia, kunnes reunat olivat selvästi kypsät, mutta keskusta höllyi vielä ihan täysillä. Toisen mutakakun annoin olla uunissa 5 minuuttia pidempään. Tänä aikana myös keskusta jähmettyi ja tuntui sormella kevyesti koitettuna kiinteältä, eli kakusta tuli miltei kypsä. Noilla muutamalla minuuteilla oli siis hyvinkin suuri vaikutus jo paistamisen aikana ja heti sen jälkeen.

Nyt teitä varmaan kiinnostaa, minkäslaisia näistä sitten lopulta tulikaan. Ensimmäinen mutakakku korkattiin heti pian sen tekemisen jälkeen, kun se oli juuri ja juuri jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sisusta oli äärettömän löysää ja kakusta oli hankala saada lautaselle ehjää palaa. Mutta voih, kyllä se vain oli hyvää. Tahmeaa, mutaista, sotkevaa, suklaista.. Instan puolella jo vilahtikin tuo kuva juuri leikatusta, miltei uunituoreesta kakusta (kuva myös alla).

Pistin loppukakun jääkaappiin ja seuraavana aamuna sain leikattua jääkaappikylmästä kakusta siistit palat (alla). Näette varmaan kuvista, kuinka kostea tuo mutakakku silti olikaan..!! Se oli miltei kokonaan noin täydellisen mutainen, ainoastaan reunat olivat kiinteämmät, mutta nekin äärettömän kosteat.

Mokkakermaa ja mutakakkua

Siitä töihin päätyneestä, 20 minuuttia paistetusta mutakakusta en harmittavasti saanut kuvaa (kuvissa näkyy siis vain se 15 minuuttia paistettu versio). Jos kuitenkin jotenkin yritän kuvailla sitä, niin se oli kauttaaltaan kuin nämä vähemmän aikaa uunissa olleen mutakakun kypsemmät reunat. Kypsyydestä huolimatta kakku oli suussasulavan pehmeä ja kostea. Suklaakakku oli ilmeisesti hyvä myös muiden mielestä, sillä ohjettakin kyseltiin. Tässä se ohje vihdoinkin tulee teille kaikille, olkaa hyvät 🙂

Tahmea, todella suklainen jauhoton mutakakku mokkakermalla, gluteeniton

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Mutakakun aineet:

150 g tummaa (n. 50%) suklaata

75 g voita

1.5 dl sokeria

2/3 tl suolaa

0.75 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

3 kananmunaa

Vaniljainen mokkakerma:

2.5 dl vatkattavaa vaniljakastiketta

n. 0.5-1 tl espressopikakahvijauhetta

Ohje:

 Pilko suklaa ja voi mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja siivilöity tumma kaakaojauhe. Lisää munat yksitellen sekoitellen. Kaada taikina kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan.

 

Paista 175 asteessa n. 15-20 minuuttia, riippuen kuinka kypsästä mutakakusta pidät. Kypsymisaika riippuu myös uunista, joten tarkkaile tilannetta. Tosi mutaisen kakun saat, kun otat mutakakun uunista silloin, kun reunat ovat kypsät, mutta keskusta höllyy vielä todella paljon. Muutama minuutti lisää, niin mutakakusta tulee kiinteämpi, mutta se pysyy edelleen kosteana. Oman maun mukaan siis.

Tarjoile jäähtyneen kakun kanssa mokkakermaa. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Vatkaa joukkoon espressopikakahvijauhetta makusi mukaan. Ja eikun syömään!

Instagram

  • Testailin vegaanisia pullia kookosmaitopohjaisina, ja voi että kun niistä tuli pehmoisia. Ja ihanan makuisia, varsinkin kanelilla ja fariinisokerilla täytetyt versiot, nams! 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/vegaaniset-eli-maidottomat-ja-munattomat-pullat/ #suklaapossu #vegaaninen #pulla #kotiliesiblogit #vegan #bun
  • Sain tehdä veljeni uudelle perheenjäsenelle ristiäiskakun tässä vähän aikaa sitten. Koristeeksi toivottiin pientä rättäriä ja tällainen siitä tuli :) Koko kakun näet blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-ristiaiskakku-citroen-koristeella/ #ristiäiskakku #suklaapossu #kaulintamassa #2cv #vadelma #mansikka #mousse #christening #cake #kotiliesiblogit
  • Yksi mun kestosuosikkini syksyn herkuista on tämä ihanan mehevä ja muhkea omenapiirakkaa murupäällisellä. Piirakka on älyttömän helppo ja nopea tehdä. Oletko jo kokeillut? Ohjeen löydät blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-meheva-omenapiirakka-kauramurupaallisella-maidoton/
#helppojanopea #omenapiirakka #kauramuru #maidoton #suklaapossu #yummy #applepie #kotiliesiblogit
  • Tein mein 2-vuotiaan pojan ja 9-vuotiaan tytön synttäreiden tarjottavista yhteenvedon. Voit nyt lukea blogista, mitä kaikkea suolaista ja makeaa olikaan tarjolla :) https://kotiliesi.fi/sukl…/yhteenveto-synttaritarjottavista/ #suklaapossu #yhteissynttärit #synttärit #suolaisetleivonnaiset #makeatleivonnaiset #lentokonekakku #pulla #pannacotta #sitruunakeksi #munaton #birthday #kotiliesiblogit
  • Onko teillä vielä punaherukoita jäljellä? Mä tein tällaisen munattoman punaherukkarahkapiirakan, josta tuli tosi hyvää! Piirakassa on mehevä pohja, rapea päällinen ja välissä rahkatäytettä punaherukoilla. Kurkkaa herkkuohje blogista ja kokeile itse vaikka heti alkaneen viikon iloksi https://kotiliesi.fi/suklaapossu/punaherukka-rahkapiirakka-maisemakahvilan-punaherukkapiirakka/  #punaherukka #piirakka #rahkapiirakka #kesä #herkkua  #suklaapossu #kotiliesiblogit #redcurrant #pie
  • Pitkästä aikaa fudgepuuhia maailman helpoimmalla ja nopeimmalla ohjeella. Ja herkullisimmalla 😋 #tummasuklaa #kondensoitumaito #suklaa #herkku #easybaking #chocolate #fudge #yummy #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kun ohjeessa sanotaan ”sekoita joukkoon sokeri…” ja että ”lisää munat yksitellen sekoitellen”, niin tarkoittaako se sitä että tähän ei tarvitse sähkövatkainta? Riittääkö ihan puuhaarukka tai vastaava?

Petra: Jep, juuri niin, eli taikinan aineet vain sekoitetaan keskenään, ja vatkaimen voi unohtaa kaappiin 🙂 Puuhaarukka, vispilä, lusikka tai muu käy sekoitteluun hyvin 🙂

Hei. Luuletko, että kakun voisi pakastaa, jos tekisi kertakäyttöiseen foliovuokaan? Antaisi jäähtyä ja perjantaina pakkaseen? Su aamulla sulamaan ja tarjoaisi iltapäivällä? ?

Hei Kaisa. Uskoisin, että kakun pakastaminen onnistuu hyvin. Mutakakku on parhaimmillaan kun se on saanut pehmetä huoneenlämmössä, joten se kannattaa nostaa sulamaan suoraan huoneenlämpöön. Kakku säilynee myös jääkaapissa hienosti perjantaista sunnuntaihin, siis jos sitä ei tule syötyä tällä välin 😉

Tämä on aivan ihana resepti! Helppo kuin mikä. Oli myös pakko kokeilla kuinka toimii muffinina. Ja toimi! Juuri sellaisia ihanan suklaisia sisältä. 🙂

Ihana kuulla Pirjo, että tykkäsit 🙂 Ja kiitos hurjasti muffinssivinkistä. Se on niin loistava, että pitää itsekin kokeilla 🙂

Onnistuukohan jos käyttää maitosuklaata?

Moikka lilli 🙂 En ole kokeillut tätä maitosuklaalla, mutta uskoisin, että siitäkin tulee oikein hyvä kakku, mutta ehkä vain hieman makeampi. Mielestäni kokeilemisen arvoinen idea 🙂

Näyttää herkulliselta! Pakko kokeilla!

Kiitos Harri 🙂 Herkkua on, toivottavasti myös sinusta 🙂

Kommentoi juttua: Helppo, jauhoton mutakakku mokkakermalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X