Suklaapossu

Helppo, jauhoton mutakakku mokkakermalla

Gluteeniton mutakakku

Mietin tässä yksi päivä, mikä on lempiherkkuni. Noh, ehkä jo arvaattekin. Se on suklaa! Mutta kun miettii sitä parasta suklaaherkkua, niin niitähän on monta. Mehevä suklaakakku, suklaabrownies, kosteat suklaamuffinit paksulla suklaakuorrutteella, itsetehty suklaafudge lakritsilla ja pähkinöillä (oih!), ja totta kai pelkkä suklaa suoraan paketista… Ja myös mutakakku! Se on ehdottomasti yksi parhaista suklaaleivonnaista.

Suklaanhimo ja mutakakkuhimo iski samantein ja oli pakko ryhtyä sellaisen tekoon. Muokkasin blogista ennestään löytyvää Suorastaan syntinen suklaakakku -ohjetta reippaasti suklaisemmaksi, vähemmän rasvaa sisältäväksi ja vähempi sokeriseksi. Siitä huolimatta tästä tuli melko makea, mutta samalla ah, niin suklainen! Ja ihanan tahmea. Ja kostea. Juuri sellainen, mitä mutakakun kuuluukin olla! Tämä kakku on muuten myös jauhoton eli samalla myös gluteeniton.

Koska itse mutakakku on reilun suklainen ja todella täyteläinen, maistuu sen kanssa jokin keventävä lisuke. Tällä kertaa vatkasin erilliseen kippoon reilun määrän vaniljakastiketta, jonka maustoin espressopikakahvijauheella. Nami! Niin helppoa ja niin hyvää, jo pelkiltäänkin maisteltuna. Se sopi mutakakunkin pariksi täydellisesti, aivan ihanaa! Mutakakun voimakas suklaisuus taittui vaahdon myötä juuri sopivasti, ja tätä tahmeaa herkkua pystyi nautiskelemaan vielä toisen pienen palan. Vai oisko siinä mennyt kolmaskin pala, siis ihan vain testimielessä, kröhöm..

Helppo mutakakku

Mutakakku jätetään usein sisältä hieman raa’aksi, jotta se jää tahmeaksi. Ihastuin tähän mutakakkuversioon niin paljon, että tein sitä kahteen otteeseen, parin päivän välein. Toinen kakku tuhottiin kotona, ja toinen päätyi työpaikalle. Testailin samalla paistoajan vaikutusta koostumukseen ja sitä, kuinka kypsäksi tämän voi paistaa. Melko usein mutakakkuohjeissa on rasvaa enemmän, kuin tässä ohjeessa. Pelkäsinkin hieman, että pidempi paistoaika tekisi lopputuloksesta turhankin kuivan. Ensimmäistä mutakakkua paistoin vain noin 15 minuuttia, kunnes reunat olivat selvästi kypsät, mutta keskusta höllyi vielä ihan täysillä. Toisen mutakakun annoin olla uunissa 5 minuuttia pidempään. Tänä aikana myös keskusta jähmettyi ja tuntui sormella kevyesti koitettuna kiinteältä, eli kakusta tuli miltei kypsä. Noilla muutamalla minuuteilla oli siis hyvinkin suuri vaikutus jo paistamisen aikana ja heti sen jälkeen.

Nyt teitä varmaan kiinnostaa, minkäslaisia näistä sitten lopulta tulikaan. Ensimmäinen mutakakku korkattiin heti pian sen tekemisen jälkeen, kun se oli juuri ja juuri jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sisusta oli äärettömän löysää ja kakusta oli hankala saada lautaselle ehjää palaa. Mutta voih, kyllä se vain oli hyvää. Tahmeaa, mutaista, sotkevaa, suklaista.. Instan puolella jo vilahtikin tuo kuva juuri leikatusta, miltei uunituoreesta kakusta (kuva myös alla).

Pistin loppukakun jääkaappiin ja seuraavana aamuna sain leikattua jääkaappikylmästä kakusta siistit palat (alla). Näette varmaan kuvista, kuinka kostea tuo mutakakku silti olikaan..!! Se oli miltei kokonaan noin täydellisen mutainen, ainoastaan reunat olivat kiinteämmät, mutta nekin äärettömän kosteat.

Mokkakermaa ja mutakakkua

Siitä töihin päätyneestä, 20 minuuttia paistetusta mutakakusta en harmittavasti saanut kuvaa (kuvissa näkyy siis vain se 15 minuuttia paistettu versio). Jos kuitenkin jotenkin yritän kuvailla sitä, niin se oli kauttaaltaan kuin nämä vähemmän aikaa uunissa olleen mutakakun kypsemmät reunat. Kypsyydestä huolimatta kakku oli suussasulavan pehmeä ja kostea. Suklaakakku oli ilmeisesti hyvä myös muiden mielestä, sillä ohjettakin kyseltiin. Tässä se ohje vihdoinkin tulee teille kaikille, olkaa hyvät 🙂

Tahmea, todella suklainen jauhoton mutakakku mokkakermalla, gluteeniton

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Mutakakun aineet:

150 g tummaa (n. 50%) suklaata

75 g voita

1.5 dl sokeria

2/3 tl suolaa

0.75 dl tummaa, hyvää kaakaojauhetta

3 kananmunaa

Vaniljainen mokkakerma:

2.5 dl vatkattavaa vaniljakastiketta

n. 0.5-1 tl espressopikakahvijauhetta

Ohje:

 Pilko suklaa ja voi mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja siivilöity tumma kaakaojauhe. Lisää munat yksitellen sekoitellen. Kaada taikina kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan.

 

Paista 175 asteessa n. 15-20 minuuttia, riippuen kuinka kypsästä mutakakusta pidät. Kypsymisaika riippuu myös uunista, joten tarkkaile tilannetta. Tosi mutaisen kakun saat, kun otat mutakakun uunista silloin, kun reunat ovat kypsät, mutta keskusta höllyy vielä todella paljon. Muutama minuutti lisää, niin mutakakusta tulee kiinteämpi, mutta se pysyy edelleen kosteana. Oman maun mukaan siis.

Tarjoile jäähtyneen kakun kanssa mokkakermaa. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Vatkaa joukkoon espressopikakahvijauhetta makusi mukaan. Ja eikun syömään!


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo, jauhoton mutakakku mokkakermalla

Petra

Kun ohjeessa sanotaan ”sekoita joukkoon sokeri…” ja että ”lisää munat yksitellen sekoitellen”, niin tarkoittaako se sitä että tähän ei tarvitse sähkövatkainta? Riittääkö ihan puuhaarukka tai vastaava?

Suklaapossu

Petra: Jep, juuri niin, eli taikinan aineet vain sekoitetaan keskenään, ja vatkaimen voi unohtaa kaappiin 🙂 Puuhaarukka, vispilä, lusikka tai muu käy sekoitteluun hyvin 🙂

Kaisa

Hei. Luuletko, että kakun voisi pakastaa, jos tekisi kertakäyttöiseen foliovuokaan? Antaisi jäähtyä ja perjantaina pakkaseen? Su aamulla sulamaan ja tarjoaisi iltapäivällä? ?

Suklaapossu

Hei Kaisa. Uskoisin, että kakun pakastaminen onnistuu hyvin. Mutakakku on parhaimmillaan kun se on saanut pehmetä huoneenlämmössä, joten se kannattaa nostaa sulamaan suoraan huoneenlämpöön. Kakku säilynee myös jääkaapissa hienosti perjantaista sunnuntaihin, siis jos sitä ei tule syötyä tällä välin 😉

Pirjo

Tämä on aivan ihana resepti! Helppo kuin mikä. Oli myös pakko kokeilla kuinka toimii muffinina. Ja toimi! Juuri sellaisia ihanan suklaisia sisältä. 🙂

AH

Muistatko vielä paistoaikaa muffineille?

Pirjo

Taisin paistaa n. 10 minuuttia näitä muffineja.

Suklaapossu

Ihana kuulla Pirjo, että tykkäsit 🙂 Ja kiitos hurjasti muffinssivinkistä. Se on niin loistava, että pitää itsekin kokeilla 🙂

lilli

Onnistuukohan jos käyttää maitosuklaata?

Suklaapossu

Moikka lilli 🙂 En ole kokeillut tätä maitosuklaalla, mutta uskoisin, että siitäkin tulee oikein hyvä kakku, mutta ehkä vain hieman makeampi. Mielestäni kokeilemisen arvoinen idea 🙂

Grönberg Harri

Näyttää herkulliselta! Pakko kokeilla!

Suklaapossu

Kiitos Harri 🙂 Herkkua on, toivottavasti myös sinusta 🙂

Sari

Minkä kokoiseen vuokaan tämä on tehty?

Suklaapossu

Hei Sari. Käyttämäni vuoan koko mainitaan otsikon alla ennen ainesosaluetteloa sekä ohjeessa.

Saara

Hei, onnistuuko tämä margariinia käyttäen, vai kärsiikö koostumus? 🙂

Suklaapossu

Hei Saara! Margariinilla onnistuu myös. Koostumus pysyy suunnilleen samana, vain maku hieman muuttuu 🙂

Vastaa käyttäjälle SariPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *