Suklaapossu

Helppo kattilaleipä/pataleipä

Kattilaleipä-/pataleipäohjeita on vilkkunut netissä jo pidemmän aikaa ja nykyään se taitaa ollakin aika trendileivonnainen leipien saralla. Nopea, ilman vaivaamista tehtävä taikina ja valmiin leivän rapea kuori saivat mielenkiintoni heräämään.heti kun näin ohjeen ensimmäistä kertaa, mutta tekemiseen menikin sitten hieman pidempi pätkä. Onneksi päätin vihdoin kokeilla sitä itsekin, sillä tämä oli parasta tekemääni leipää! Rapea kuori, pehmeä, kosteahko, maukas sisus!

Ja vieläpä äärettömän helposti. Aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään. Eikä niitä edes saa vaivata! Juuri mahtava ohje tällaiselle henkilölle, joka vihaa taikinan vaivaamista.

Kärsimättömän ohje tämä ei kuitenkaan ole, sillä sekoittamisen jälkeen taikinan annetaan seistä huoneenlämmössä reilu puoli vuorokautta (12-18 tuntia). Pitkä kohotusaika tuo taikinaan ihanaa makua. Kattilassa paistaminen pitää leivän mehevänä ja tuo pintaan arinauunista tutun rapean pinnan.

Leipä sopii hyvin myös henkilöille, joille vähänkään suurempi määrä hiivaa aiheuttaa vatsan puruja, sillä yhteen leipää hiivaa tulee vain. n. 1/3-1/4 tl. Hiivan pienen määrän taikina, tuo kohotusaika on hyvä pitää pitkänä, jotta hiiva saa tarpeeksi aikaa toimia.

Katselin erilaisia ohjeita ja kokosin niistä omani. Kokeilin ohjeesta samantein 2 erilaista versiota; tavallisen ja hieman kuituisemman. Toiseen leipään lämmitin veden n. 42 asteiseksi (eli kättä lämpimämmäksi) ja toisen taikinan tein kylmään veteen. Lämmitettyyn veteen tehty taikina imi nesteen miltei samantein ja siitä meinas tulla ihan liian kuiva. Lisäilin vettä hieman, jotta sain taikinasta löysemmän. Kylmään veteen tehdyn sai sekoiteltua hyvin ja se vaikutti paljon kosteemmalta heti aluksi, mutta hetken päästä sekin imi vedet ja taikina jäi lopulta hieman kuivemmaksi. Taikinan ”kuivahtamiseen” taisi vaikuttaa myös se, että tuossa taikinassa oli täysjyvävehnäjauhoja ja puurohiutaleita tuomassa rakennetta, lisäkuituja sekä makua.

Pakko kuitenkin korostaa vielä, että valmis leipä ei kuitenkaan ollut lainkaan kuiva, vaan erittäin mehevä ja pehmeä ja kivan kostea. Ja tuo pinta oli ihanan rapea. Jopa rapeampi seuraavana päivänä. Molemmissa leivissä.

”Tavisversio” oli höttöisempi ja siinä oli enemmän isoja reikiä. Kuituisempi oli koostumukseltaan hieman tiiviimpi, ja siinä ilmakuplat olivat selvästi pienempiä. Rakenne oli siitä huolimatta tosi tosi hyvä. Siinä oli myös makua enemmän, kuin valkoisessa höttöleivässä ja tuon takia itse pidin hieman enemmän.

Tämä/nämä leipä/leivät jäävät ehdottomasti vakiohjeisiini ja tekemään niitä vielä monesti. Niin ja muuten erään maistelijan mielestä tuo höttöisempi (eli ”tavallinen versio”) oli kuin kaupan paistopisteissä myytävä Ciabatta 🙂

Edit. 13.9.2020 Alla olevan tavallisen version nestemäärään oli humpsahtanut virhe (ohjeessa luki 4.5 dl). Nyt määrä on korjattu oikeaksi.

Kattilaleipä

Tavallinen versio (tein n. 5 litran kattilaan)

Aineet: n. 3.5 dl (n. 42 asteista) vettä 1.5 tl suolaa (alunperin 2 tl, mutta vähemmänkin riittää hyvin) 1/3 tl kuivahiivaa 7 dl vehnäjauhoja

Ohje: Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada joukkoon vesi ja sekoita kädellä vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä vaivaa taikinaa. Seoksen pitäisi olla löysähköä.Vuoraa kulho kelmulla ja jätä pöydälle huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, se kuplii ja on selvästi löystynyt. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle.

Ripottele pintaan jauhoja ja painele ilmakuplat kevyesti pois . Taita taikina reunoilta keskelle molemmilta puolilta (keskimmäinen kuva). Taita vielä molemmista päistä keskelle (oikeanpuoleinen kuva).

Ripottele leivinliinan päälle reilusti jauhoja ja nosta taikinakasa siihen taitettu saumapuoli alaspäin. Taita liian reunat päälle. Jätä taikina kohoamaan vielä 2-2.5 tunniksi.

Kun taikina on kohonnut puolisen toista tuntia, laita paistoon käytettävä kattila uuniin ja uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kun uuni on valmis ja taikina kohonnut tarpeeksi, kumoa taikina kuumaan kattilaan.

Laita kattilan heti uuniin. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen ilman kanssa vielä 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kopsauta leipä kattilasta pois. Jos se on tarttunut pohjaan kiinni, auta sitä tarvittaessa vaikkapa lusikalla. Nauti!

Kuituisempi versio (paistoin 3 litran kattilassa)

Aineet: 4 dl vehnäjauhoja 1.5 dl 4-viljan hiutaleita (tai esim. kaurahiutaleita) 1.5 dl graham täysjyvävehnäjauhoja 1.5 tl suolaa (alunperin 2 tl, mutta vähemmänkin riittää hyvin) 1/4 tl kuivahiivaa 3.5 dl kylmää vettä

Ohje: Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada joukkoon vesi ja sekoita kädellä vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Älä vaivaa taikinaa. Jos seos on kuivan tuntuista, lisää joukkoon hieman lisää vettä. Vuoraa kulho kelmulla ja jätä pöydälle huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, se kuplii ja on löystynyt. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Painele ilmakuplat kevyesti pois. Taita taikina kulmista keskelle (kuten kirjekuori). Ripottele leivinliinan päälle reilusti jauhoja ja nosta taikinakasa siihen taitettu saumapuoli alaspäin. Jätä liinan alle kohoamaan vielä 2-2.5 tunniksi.

Laita kattila uuniin ja uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, kumoa kohonnut taikina kuumaan kattilaan.

Laita kattila samantein takaisin uuniin. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen ilman kanssa vielä 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Nam!

Vinkit: * Leipä on mehevää ja kosteaa seuraavana päivänäkin. Säilytä leipä leivinliinan alla, niin pinta pysyy rapeana.

* Käytä kattilaa, jonka voi laittaa uuniin (eli sellaista, jossa ei ole esim. muoviosia)

* Muista pitää patalaput-/tumput tms. kädessä käsitellessäsi kuumaa kattilaa.

* Ennen kuin nostat taikinan leivinliinan päälle, ripottele sille reilusti jauhoja, jotta taikina ei tartu siihen kiinni, vaan saat kumottua sen helposti kattilaan. Itse pihistelin toisen taikinan kanssa jauhoissa ja jouduin lopulta ronkkimaan taikinaa käsin irti liinasta..


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo kattilaleipä/pataleipä

Raisa P

Oi nam. Tätä on kyllä pakko kokeilla!

Suklaapossu

Nonih, uusi yritys. Äskeinen vastaus häipyi taivaan tuuliin.. Jep, kannattaa ehdottomasti testailla! Näistä tuli tosi ihania! 🙂 Kiitos Raisa P 😀

Taru

Meillä on ollut samat puuhat! Tai siis melkein. Leivän tekoa kuitenkin 😉 Tein maalaisleipää jossa on rapea kuori myös. Ihanaa oli! Oon kanssa kauan miettinyt pataleivän tekoa. Ompa sun leivät ihanan näköisiä! 🙂 Varmaan on ryhdyttävä toimeen, kun näin mahtavan tieto- ja ohjepaketin meille teit! ♥

Suklaapossu

Ahaa, eli salaisuus taitaa olla vesihöyryn lisäksi kuumassa uunnissa paistaminen heti alussa 😀 Pitääkin kokeilla. Kiitti Taru! Odotan näkeväni ohjeen blogissasi 🙂

Taru

Ohje oli muuten Leivotaan-lehdestä. Ja ohjeessa uunin pohjalle laitettiin vesiastia vähäksi aikaa ja leipiä paistettiin alkuun 10 minuuttia 250 asteessa. Noista leivistä jäi silloin kuvat ottamatta, mutta kun teen uudestaan niin laitan ohjeen blogiinkin! 🙂

Suklaapossu

Tämä oli kyllä ihan huippuohje kaltaiselleni leivänleipojalle, joka ei ikinä saa tarpeeksi sitkoa leipiinsä ja siksi niistä tuleekin ties millaisia möykkyjä ja tiiviitä paketteja. Päinvastoin kuin näistä! Enkä ole saanut myöskään tuollaista ihanaa rapea kuorta leipiin, vaikka olen koittanut heitellä uuniin vettä ja ties mitä 😉 Tästä tulikin mun lemppariohje samantein 😀 Testailepas sinäkin Taru ihmeessä! 🙂 Maalaisleipä kuullostaa herkulliselta. Jos saan udella, niin miten sait siihen rapean kuoren? 🙂

Anonyymi

Oi ihana ohje, tätä on pakko kokeilla!!! Aijemmin jossain näin pataleivän ohjeen mutta se tuntu jotenkin ei niin simppeliltä ja hylkäsin sen, koska en myöskään tykkää taikinan vaivaamisesta. Mutta tämä ohje kuulostaa niin iisiltä että pitää taatusti kokeilla! Kiitti!! 🙂

Suklaapossu

Testailehan ihmeessä! Tämä on kyllä ihanan helppotekoinen. Ainut miinus on tuo piiiitkä odotusaika, mutta sekin kannattaa, sillä siitä tulee reilusti makua. Toivottavasti ihastut tähän yhtä kovin kuin itse tein 😀

Aurinkokujalla

Oi kuinka herkulliselta näyttää, harmi vaan kun on keliakia. Mutta kiva kuitenkin kun eksyin sun blogiin ja liityin jäseneksikin. Tykkään lukea erilaisia blogeja. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

Suklaapossu

Kiitos "Aurinkokujalla" 🙂 Harmi ettei juuri tämän syöminen onnistu, mutta blogistani löytyy joitakin muita gluteenittomia (makeita) leivonnaisohjeita. Josko niistä olisi sinulle iloa! 🙂 Kiva, kun sain sinusta lukijan, toivottavasti viihdyt matkassa 🙂 Tulen vierailulla blogiisi hetken päästä 🙂

Kakkuvaltakunta

Pataleipä on kyllä hyvää ja onnistuu aina. Onpas tämäkin niin herkullisen näköinen.

Suklaapossu

Tosi hyvää oli, ja niin ihanan helppoa. Tekisi mieli mennä taas laittamaan uusi taikina kohoamaan. Ehkäpä heti huomenna.. 🙂 Kiitos paljon Kakkuvaltakunta 😀

Tita

Oijoi mikä leipä! En olekaan koskaan ennen tehnyt pataleipää. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Varsinkin tuo kuituisempi versio kiinnostaa.

Suklaapossu

Eipä muuta kuin leipomaan! 😉 Ihana leipä tuli, taisi jäädä kyllä vakkarileipäohjeeksi meillä. En tiedä haluanko enää tämän jälkeen testailla muita ohjeitakaan enää. Niin täydellistä oli makua ja tekotapaa myöten 🙂

Anonyymi

Onnistuuko kuivahiiva korvata tuore hiivalla? Vai onko tämä ohje ehdottomasti tehtävä kuivahiivalla? Jos tuorehiivan liottaa veteen ja lisää siihen jauhot? Kuituisempaa leipää meinasin kokeilla niin pitäiskö laittaa lämmintä vettä jos laittaa tuorehiivaa? KIITOS!

Suklaapossu

Enpä osaa nyt aivan varmaksi sanoa, mutta uskoisin, että onnistuisi tuorehiivallakin. Liuottaisin hiivan joko kylmään tai lämpimään veteen, sillä en itse ainakaan huomannut suuria eroja noiden kahden tavan välillä. Hiivan määrän onkin ehkä sitten hankalampi arvioida. Hiivaa laitetaan vain murunen, jotta nostatusaika voidaan pitää pitkänä. Piti oikein googlettaa enempi tietoa ja monessa paikassa sanotaan, että 1/4 pakettia tuorehiivaa vastaa 1.5 tl kuivahiivaa. Äkkiseltään laskettuna tuorehiivaa tarvittaisiin vain noin 2-3 grammaa.. Jos uskaltaudut kokeilemaan tuorehiivalla, olisi mukava kuulla, miten onnistui 🙂

Mari

Vitsit miten helpon ja kuitenkin herkullisen kuuloinen ohje! Pääsee ehdottomasti testaukseen 🙂

Suklaapossu

Kannattaa ihmeessä testailla, oli kyllä helppoa ja herkullista! 🙂

Anonyymi

Moro Suklaapossu, tätä on pakko kokeilla!! 🙂

Suklaapossu

Moikka! Kokeilehan ihmeessä (ellet ole jo ehtinyt)! 🙂

daddyO

Epäonnistui. Taikina oli 18h jälkeen löysää litkua josta ei saanut leivottua mitään. Hiiva näytti olevan viimevuotista. Tarkkana siis hiivan kanssa.

JP

Tällä reseptillä on aina tullut niin löysää taikinaa että taittelu onnistuu yhtä helposti kuin juoksevalla hunajalla. Nyt kun katsoin niin jauhoja on tässä vain reilu puolet muiden leipätaikinareseptien määrästä.

Suklaapossu

Moikka JP! Hyvä kun kerroit. Huomasin, että ”Tavallisen version” ohjeen nestemäärään on eksynyt virhe. Se on selvästi aivan liian iso jauhomäärään suhteutettuna. Korjasin nyt määrän oikeammaksi.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *