Helppo mustikka-murupiirakka

Saimme jokin aika sitten yllättäen kahvivieraan ja halusin leipoa tyttöjen kanssa jotain nopeaa. Esikoinen oli jo pitkään toivonut mustikka-murupiirakkaa, joten eipä tarvinnut pitkään miettiä mitä tekisi. Samalla pääsin tyhjentämään pakastinta uusia marjoja varten 🙂 Kulhot ja aineet esille ja päästiin puuhiin. Yhdessä lasten kanssa sekoiteltiin aineet sekaisin, sen jälkeen tytöt levittivät taikinan pellille, pinnalle vielä mustikoita ja muruseos, jonka jälkeen pikainen paisto uunissa. Oli kyllä tosi nopeatekoinen. Ja makukin kohdillaan. Kyllä maistui hyvältä näin piiiitkästä aikaa 🙂

Leipomista helpotti kivasti juokseva margariini, jolloin taikinan sai tehtyä tosi helposti ilman rasvan sulatteluja. Juokseva rasva myös tekee tällaiset piirakat pehmoisemmiksi, kuin kiinteämpi rasva, mutta kumpaa tahansa voi käyttää ihan oman maun mukaan.

Laitoin taikinaan hieman kaurahiutaleita, sillä tykkään piirakoista, joissa on päällä kauramuruseos. Harmikseni kaurahiutaleita ei oikeastaan edes maistanut, joten niitä olisi voinut olla enempikin. Mutta hyvää tämä siitä huolimatta oli ja laitan vaikka ensi kerralla sitten hieman enempi niitä hiutaleita 🙂

Mustikka-murupiirakka

Pellillinen piirakkaa

Aineet:

200 g juoksevaa margariinia
3 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
2 dl maitoa
5 dl (pakaste)mustikoita

Tarjoiluun:

Esim. vaniljakastiketta tai jäätelöä

Ohje:

Sekoita kulhossa keskenään rasva, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri, ja sekoittele, kunnes seoksesta tulee murumaista. Ota muruseoksesta päällistä varten sivuun n. 3 dl eri kulhoon. Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen munat ja mittaa sekaan myös maito. Hurauta sähkövatkaimella (tai voimakkaasti käsin vatkaten) kaikki aineet nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa enempää kuin tarpeen.

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Ripottele päälle mustikoita. Ota jäljelle jäänyt (n.3 dl) muruseos ja ripottele se pinnalle.

Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteän kypsältä ja reunat alkavat saamaan väriä. Anna jäähtyä hetki ennen paloiksi leikkaamista.

Nauti vaikkapa vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa tai jäätelön kera.

Vinkki:

* Huomaa, jos käytät pakastemustikoita, on paistoaika hieman pidempi, kuin tuoreilla mustikoilla. Tarkkaile kypsymistä ja ota piirakka pois uunista heti kun se on kypsä.

* Kokeile mustikoiden sijasta muita marjoja.

Avainsanat

Kommentit (39)

Ihanaa ja herkullista piirakkaa. Tulee vain harvemmin tehtyä näitä peruspiirakoita, kun on niin paljon kaikkea kokeiltavaa. 🙂 Mutta tämäkin saa ihan veden kielelle. Ihana mustikka-aika on kohta käsillä. Sitten pitää keskittyä mustikkajuttuihin. 🙂

Kiitos Leena-muori 🙂 Perusjutut jäisivät täälläkin helposti leipomatta, mutta lapset jaksavat muistuttaa niistäkin aina välillä 😉 Eipä siinä, hyviähän nämä ovat 😛 Niimpä, ihanaa kun saa taas tuoreita kesän marjoja. Jänskättää vaan ehdinkö leipomaan niistä jotain, sillä remontti on imenyt minut jo melkein kokonaan mukaansa 🙂

Moikka! Aivan täydellisen ihana mustikkapiirakan ohje. Tein ekan pellillisen ihan ohjeen mukaan ja laitoin päälle vastapoimittuja mustikoita ja vadelmia. Lopputulos olisi voinut olla mielestämme hieman makeampi ja muruseos olisi voinut olla mielestämme hieman taikinaisempi, joten seuraavaan pellilliseen lisäsin rasvan määrää 75g ja sokerin määrää 1dl. Ja ah, siitä pellillisestä tuli juuri sellainen , millaista murupiirakan kuuluukin olla! Kiitos siis ihanasta, helposta ja ennenkaikkea nopeasta ohjeesta!

Kiitoksia 🙂 Todella ihana kuulla, että piirakka maistui teille 😀 Ja hieno juttu, että sait pienellä fiksauksella siitä omaan makuusi sopivamman. Leivonnassa on onneksi melko helppo muokata ohjeita. Vadelma tuo sen verran happamuutta, että pieni lisäsokeri oli taatusti hyvä juttu. Ja pienellä lisärasvalla tulee vieläkin mehukkaampi ja tosiaan "taikinaisempi" päällinen. Kiitos kommentistasi ja herkullisia leivontahetkiä jatkossakin! 😀

Hyvä ohje, mutta tuon peruspiirakkataikinan ohjeen olisi voinut tähänkin laittaa, eikä vain mainita "Pellillinen piirakkaa"…

Tyhmä kysymys, mutta…
"Ota muruseoksesta talteen n. 3 dl. Riko joukkoon munat ja mittaan sekaan myös maito."
Eli sekoitetaanko munat ja maito tuohon 3 dl:n muruseokseen, jokaotetaan 'talteen' vai siihen toiseen osaan muruseoksesta?

T. Poropeukalo…

Eipä ollenkaan tyhmä kysymys! Olin näimmä kirjoittanut tuon kohdan todella epäselvästi, eli tosi hyvä kun kysyit 🙂 Elikkä tuo 3 dl otetaan talteen päällistä varten ihan eri kulhoon, ja siihen loppuosaan sekoitetaan munat ja maito. Selvensikö tämä? 🙂 Korjaankin tuon heti suoraan ohjeeseen. Kiitos vielä, "poropeukalo" 🙂

Joo hyvältä maistui

Kiva kuulla Sanni 🙂

Sai muuten kätevästi ohjeesta kaksi piirakkavuoallista (oisko 24cm halkaisija). Ainoa ongelma oli, että en mitannut mustikoita, ja niitä vähän lorahti ja siksi molempiin vuokiin muodostui mustikkahillo keskelle 🙂 Mä myös lisäsin kaurahiutaleitten osuutta desillä ja vähensin vehnäjauhoja, ja maku oli sopivasti kaurakeksiin vivahtava 🙂

Hihih, mustikkahillo ei kuullosta lainkaan hassumalta, herkkua varmaan sekin 🙂 Kiitos sl, kun kävit kertomassa minkälaisen piirakan sait aikaiseksi! Tuota kaurahiutaleiden lisäystä pitää ehdottomasti itsekin kokeilla 🙂

Ihanan pehmeää!Tämä pääsee reseptiarkistooni! 🙂

Jee! Hienoa, että piirakka maistui ja noinkin hyvin! 🙂

TODELLA HYVÄÄ!! KIITOS OHJEESTA!

Hyvää piirakkaa tuli, itse laitoin kaurahiutaleita 1dl enemmän ja vehnäjauhoja 1dl vähemmän kuin ohjeessa. Omaan makuun sopivaa 🙂

Kiva, että tykkäsit 🙂 Ja kiitti vinkistä, tuollaista hiutaleiden ja jauhojen suhdetta pitää itsekin kokeilla 🙂

Iltamyöhällä iski kamala makeanhimo. Jääkaappi tyhjä.. Tää on aivan taivaallinen ja ihanan nopea tehä. Juurikin sellaiset ainekset että kaapista löytyy ja pakkasestakin aina jotain marjoja. Nyt laitoin mustikkaa ja vadelmaa ja leivarin korvasin r.soodalla. Ohje jää jääkaapinoveen, vaikka eiköhän tän osaa muutaman kerran jälkeen jo ulkoa. Kiitoksia tästä ja laita lisää tulemaan. Perusohjeet on parhaat.

Kiitos hyvästä ohjeesta! Tuli tehtyä tänään ja oli muuten hyvää!! Ja jäätelön kanssa vielä erityisesti.
T. Kaisa

Hienoa! Kiitos Kaisa, olipa kiva kuulla että oli maistunut 🙂

Hyvä ohje, herkullista tuli! Korvasin maidon luonnonjugurtilla ja lisäsin taikinaan hiukan kardemummaa. Sokeri oli päässyt loppumaan, joten korvasin sen fariinisokerilla. Namnam!

Voi kun ihana kuulla! 🙂 Kardemummam ja fariinisokeri kuullostaa herkulliselta lisältä 😛

Hei, kiitos reseptista. Minä leivoin juuri nyt mustikka-murupirakan ja se on varmisti hyvää!
Käytin juuri poimittuja mustikkoita.
t. Barbara

Tuoreet mustikat ovat kyllä ihania, joko pelkiltään tai piirakkaan leivottuna 🙂 Ole hyvä ja toivottavasti murupiirakka maistui 🙂

Hyvä ja helppo ohje osaamattomallekkin! Kiitos!

Ole hyvä Hannu 🙂

Hei
Onko piirakka tehty 50/60 cm leveälle pellille?

Hei Sanna! 🙂 Tämä piirakka on tehty 60 cm leveässä uunissa, jossa käytössäni on sisämitoiltaan n. 40 cm x 35 cm uunipelti.

Hei! Millä tasolla tämä piirakka pitää paistaa?

Hei Herkkusuu! Tämän piirakan voi paistaa keskitasolla 🙂

Hei! Herkullisen kuuloinen resepti, jota aion ehdottomasti pian testata! Pidän itsekin piirakoista, joissa on kaurahiutaleita. Voiko kaurahiutaleita lisätä ilman, että lisää samalla jauhojen määrää ja pitääkö rasvaa olla enempi? Mikä olisi hyvä määrä?

Hei Tombs! 🙂 Pahoittelen, että kesti vastata näin kauan. Jos tekisin tämän suuremmalla määrällä kaurahiutaleita, niin vähentäisin samalla hieman vehnäjauhojen määrää ja pitäisi muut määrät samoissa. Kokeilisin ens alkuun niin, että kaurahiutaleita tulisi 1 dl enemmän ja vehnäjauhoja 0.75 dl vähemmän. Kun ehdit kokeilemaan, olisi kiva kuulla, minkälaista tuli 🙂

Hei, mistä johtuu, kun nykyään tapahtuu tään piirakan kohdalla niin, että marjat painuu pohjaan ja pinta sulaa vaan ihan tasaiseksi?

Hei Päivi! Olet siis ilmeisesti ennen onnistunut? Oletko vaihtanut jotain ainetta (esim. eri jauhopussi, erilainen rasva, eri merkkiset kaurahiutaleet)? Joskus erityisesti jauhoissa ja niiden kosteudessa saattaa olla eroja merkkien ja erien välillä, jolloin ohje saattaa toimia eri tavalla kuin ennen. Vaikuttaisi siltä, että jauhoja voisi olla hieman enemmän (tai rasvaa vähemmän), jolloin taikina olisi tukevampi ja pitäisi marjat pinnallaan. Myös sulanut pinta kuullostaa siltä, että jauhojen ja rasvan suhteellinen määrä saattaa olla väärä, jolloin jauholisä todennäköisesti auttaa asiaan. Jos innostuit vielä kokeilemaan noilla muutoksilla, niin kuulisin mieluusti miten kävi 🙂

Tosi hyvä pohja ja toimii omenallakin! Hieman rapea, sokerinen murupinta paras osuus.

Nopea ja helppo – just hyvä kokkikerhoon!

Kiva kuulla ja hyvä tietää Kerho-ohjaaja! 🙂

En ollut koskaan ennen tehnyt murupiirakkaa ja oli todella vaikea päättää millä ohjeella sen teen. Parin päivän jahkailun jälkeen päädyin tähän sinun ohjeeseesi. Kaiken kaikkiaan oikein kelpo piirakka ja aion tehdä samalla reseptillä toistekin. 🙂Vähennän tosin hieman sokerin määrää.

Hei Anu! Kiva kuulla, että uskaltauduit testaamaan juuri tätä ohjetta ja se vielä päätyi uudestaan tehtävien ohjeiden joukkoon 🙂 Sokerin määrää voi ja kannattaa muokkailla oman maun mukaiseksi 🙂

Kommentoi juttua: Helppo mustikka-murupiirakka

Vastaa käyttäjälle sl Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X