Suklaapossu

Helppo ruispataleipä

Ruispataleipä valmistuu helposti ilman juurta. Leivässä on ihanan mehevä sisus ja rapea kuori.

Sain alkuvuodesta lukijoilta toiveita erilaisista leipäohjeista. Pari erilaista ohjetta onkin jo tullut julkaistua ja tässä tulee kolmas.

Ohje on rakastettujen helppojen, ilman juurta valmistuvien ruisleipien ja helpon pataleivän sekoitus. Ohjeessa on samat raaka-aineet kuin ruisleipäohjeessakin, mutta osa ruisjauhoista korvattu vehnäjauhoilla paremman koostumuksen saamiseksi.

© Irina Lisinen

Tein leivän kahdella hieman erilaisella tavalla muuttaen muun muassa hiivan määrää ja kohotusaikaa.

Ensimmäiseen leipään laitoin hiivaa vähemmän. Annoin taikinan nousta normaalin pataleivän tavoin noin 20 tuntia ennen paistamista. Leipään tuli pidemmällä kohotuksella hyvin makua, mutta leipä jäi lopulta pitkästä viimeisestä kohottamisesta huolimatta kovin littanaksi ja kiinteäksi.

Toisella kerralla lisäsin taikinaan enemmän hiivaa ja annoin taikinan kohota vain noin 2 tunnin ajan. Näin tehden leipä nousi selvästi paremmin, mutta makua ei tullut samalla tavalla kuin pidemmällä kohotuksella. Mutta kun katsoin nopeutta, jolla leipä katosi leikkuulaudalta, tuo ei maun uupuminen haitannut yhtään. Leipä maistui lapsille selvästi paremmin kuin eka versio (lue: eka versio jäi lapsilta miltei koskematta, kun taas toinen versio hävisi tasaiseen tahtiin). Toisesta versiosta ei ollut seuraavana jäljellä kuin pieni käntty.

© Irina Lisinen

Maistelin jäljelle jäänyttä pientä palaa vielä seuraavana päivänä ja maku oli mielestäni tuolloin jopa hieman parempi. Toki mausta uupui se juureen tehdyn ruisleivän happamahko maku, mutta ainakin mein lapset tuntuvat tykkäävän juuri tämäntyyppisistä ei-niin-happamista leivistä.

Ruisjauhoista johtuen leipä ei nouse aivan niin korkeaksi ja höttöiseksi kuin esimerkiksi pelkistä vehnäjauhoista leivottu leipä, mutta tässä on reilusti enemmän kuituja ja se pitää nälän hyvin loitolla.

Sen pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje:

Helppo ruispataleipä

1 kpl

Aineet:

5 dl piimää

1 pss (á 11g) kuivahiivaa

0.5-1 rkl tummaa siirappia

4.5 dl ruisjauhoja

2.5 dl vehnäjauhoja

2 tl hienoa merisuolaa

Ohje:

Lämmitä piimä hieman kättä lämpimämäksi (noin 42 asteiseksi). Vispaa piimän joukkoon kuivahiiva ja siirappi. Anna seistä 5 minuuttia. Sekoita loput aineet piimän joukkoon. Älä vaivaa taikinaa sen enempää, vain sekoitus riittää.

Peitä kulho leivinliinalla, ja anna taikinan seistä lämpimässä paikassa 15 minuuttia.

Ripottele pöydälle reilusti (ruis- tai vehnä)jauhoja. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle.

© Irina Lisinen

Painele kevyesti littanammaksi, neliön muotoiseksi levyksi. Nosta taikinan kaikki kulmat keskelle taikinaa.

© Irina Lisinen

Käännä taikina niin, että saumat jää alapuolelle ja muotoile pyöreäksi.

© Irina Lisinen

Nosta taikina leivinliinan päälle, jossa on reilusti jauhoja. Ripottele jauhoja myös päälle. Kääri taikina leivinliinaan kevyesti ja kohota vielä noin 2 tuntia.

© Irina Lisinen

Nosta kylmään uuniin uunikestävä noin 2-3-litrainen pata tai kattila, jonka halkaisija on noin 20 cm. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmin ja taikina noussut, kippaa taikina kuumaan kattilaan ja nosta kansi päälle.

Laita kattila samantein takaisin uuniin. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen ilman kanssa vielä 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Nosta leipä jäähtymään ritilän päälle ilman liinaa, jotta kuori pysyy rapeana.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo ruispataleipä

Nella

Yritys on hyvä olla ja voi hyvin jopa ja kun ei

Hanna

Voiko siirapin korvata tietyllä määrällä sokeria?

Irina Lisinen

Hei Hanna! Pahoittelen hiiiidasta vastaustahtia. Mutta kyllä, uskoisin, että sokerilla toimii myös. Sokeria tarvitaan hieman enemmän, koska on kevyempää kuin siirappi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *