Herkullinen juusto-lohipiirakka

Tein juhliin tätä ihanaa juustoista lohipiirakkaa. Piirakka oli mielestäni äärettömän herkullinen ja sai kehuja myös muilta. Piirakka kuuluu selvästi lohipiirakoiden kärkisijoille ja kilpailee parhaan lohipiirakan tittelistä vähän aikaa sitten tekemäni lohi-parsakaalipiirakan kanssa.

Suolaista kylmäsavulohta tasapainotti aimo annos raejuustoa, mutta makua oli silti reilusti. Kuvat puhukoot puolestaan, itselläni sanavarasto ei riitä tällä hetkellä kuvailemaan herkullista makua sen enempää.

Laitoin raejuustoa piirakkaan hieman ohjeeseen laittamaani määrää enemmän ja muna-maidosta jäi suunnilleen samanverran käyttämättä piirakan reunojen yläreunan tullessa vastaan. Muokkasin ohjeen samantein sellaiseksi, että siihen menee yksi kokonainen pikkupurkillinen raejuustoa ja nyt kaiken muna-maidonkin pitäisi mahtua vuokaan.

Juusto-lohipiirakka

n. 13 x 35 cm vuokaan tai n. 24 cm pyöreään
piirakkavuokaan

Pohja:

n. 1/3 annosta rahkavoitaikinaa
(laitoin 2 dl ruisjauhoja, 1 dl grahamjauhoja, 1 dl tavallisia vehnäjauhoja,
0.5 tl suolaa)

Täyte:

200 g kylmäsavulohisiivuja

200 g raejuustoa

2 dl (=100 g) punaleima emmental -juustoraastetta

1.5 tl kuivattua tilliä

ripaus  mustapippuria

2 kananmunaa

2 dl maitoa

1 rkl sinappia

1 tl sokeria

Ohje:

Tee rahkavoitaikina erillisen
ohjeen
mukaan. Ota taikinasta n. 1/3 piirakkapohjaa varten. Kaulitse
ohueksi ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin n. 30
minuutiksi, kunnes pohja on kunnolla kiinteytynyt. Jäähdyttäminen estää hieman
pohjan reunoilta valumista paiston aikana. Pistele taikinanpohjat haarukalla,
laita päälle leivinpaperin pala ja paistokuuulat. Esipaista pohjaa 200 asteessa
n. 15-20 minuuttia.

Laita esipaistetun pohjan päälle n. puolet
emmental-raasteesta, sen päälle puolet lohisiivuista. Levitä raejuusto
tasaiseksi kerrokseksi. Lisää loput juustoraasteesta ja lohisiivuista. Kaada
päälle liemi.

Sekoita kulhossa sinappi, sokeri, tilli ja mustapippuri
keskenään. Vatkaa joukkoon munat yksitellen välillä kunnolla vatkaten, jotta sinappiseos sekoittuu tasaisesti.
Lisää maito. Valuta seos täytetyn piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin
keskitasolla n. 35-40 minuuttia, kunnes piirakka on saanut nätin värin
pintaansa ja täyte hyytynyt. Anna jäähtyä ennen irrottamista. Nauti kylmänä tai
haalean lämpimänä.

Vinkki:

* Jos teet kokonaisen annoksen rahkavoitaikinaa, pohjan
paksuudesta ja vuoan koosta riippuen sitä saattaa jäädä yli. Voit pakastaa sen
kerta-annoksina ja ottaa tarpeen mukaan sulamaan jääkaappiin muutama tunti
ennen käyttämistä.

 

 

Kommentit (4)

Nam, vaikuttaa tosi hyvälle. Tämän taidan tehdä juhannuspiirakaksi!

Oli kyllä tosi hyvää! Suosittelen koittamaan! 🙂 Kun pääset maistelemaan, kuulisin mielelläni mitä pidit 🙂

Näyttää hyvältä! En ole koskaan kokeillut raejuustoa piirakan täytteenä mutta täytyy kokeilla joku kerta, kiitos vinkistä! 🙂

Kiitos! 😀 Kannattaa joskus kokeilla raejuustoa! Se tuo lisää ruokaisuutta täytteeseen ja sopii mietona hyvin yhteen voimakkaiden ja suolaisten makujen kanssa. Tästä piirakasta raejuustoa ei erikseen edes maistanut, mutta se tasoitti juuri sopivasti lohen suolaisuutta. Toistan itseäni kertomalla, että tämä oli todella herkullista! 🙂

Kommentoi juttua: Herkullinen juusto-lohipiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Vihdoin uskaltauduin läträämään kuuman öljyn kanssa. Ensimmäiset öljyssä paistamani jutut olivat nämä herkulliset pikamunkit eli rahkamunkit. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pikamunkit-eli-helpot-rahkamunkit/ #rahkamunkki #suklaapossu #kotiliesiblogit #helpotjanopeat
  • Pienen prinsessan ristiäiskakuksi päätyi prinsessakakku reilulla vadelma- ja vaniljakiisselitäytteellä. Tätä oli ihana tehdä, ja vielä ihanempaa oli kuulla kehuja sekä kakun mausta että ulkonäöstä 💖 Ohje blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-tyton-ristiaiskakkuna-topposilla/ #suklaapossu #prinsessakakku #ristiäiskakku #vadelma #vaniljakiisseli #kotiliesiblogit #täytekakku #princess #cake #raspberry #vanilj
  • Aika suklaiselta näyttää Suklaapossun 9 tykätyintä instapostausta vuodelta 2018  Kiitos kaikille tykkäyksistä ja kommenteistanne 💖 Jatketaan samaan herkulliseen tapaan ensi vuonnakin 😘 #suklaapossu #kotiliesiblogit #2018bestnine #vuodenparhaat #leivontablogi
  • Testailin vihdoinkin rapeaa ja makeaa hunajakennoa. Se oli yllättävän helppo tehdä, kunhan vahti ettei sokeri päässyt kärvähtämään. Hunajakennolla saa kivaa tekstuuria esim. pehmeiden juustokakkujen koristeina tai sen voi esim. päällystää suklaalla. Kurkkaa kennon ohje blogin puolelta 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/hunajakenno/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #hunajakenno #honeycomb #makeatleivonnaiset
  • Ihanaa Joulua ja herkullista loppuvuotta 🎄💖☃️☺️ #suklaapossu #kotiliesiblogit #joulu2018
  • Pistaasi ja valkosuklaa ne yhteen soppii. Nämä helpot valkosuklaatryffelit sopivat tosi ihanasti vaikkapa lahjaksi, tai sitten omaan napaan vedettäväksi. Kurkkaa ohje blogin puolelta. Ps. Blogista löytyy myös muita suklaisia herkkuvinkkejä Jouluun! <3  https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaatryffelit-pistaasipahkinoilla-ja-lehtijuttua/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #pistaasi #pähkinä #valkosuklaa #tryffeli #chocolate #syötävälahja 
Kuvan on ottanut Pekka Holmström/Otavamedia
  • Jouluun valmistautumista syötävien lahjojen parissa❤️ Äsken valmistui helppo kahden suklaan fudgemassa pähkinöillä 😋 Kurkkaa lisää suklaafudgeohjeita blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/joululahjavinkki-nro-ii-helpot-suklaafudget-appelsiinilla-ja-ilman/ #suklaapossu #kotiliesiblogit #suklaa #pähkinä #fudge #helppojanopea #yummy #chocolate #nut

suklaapossu

X