Herkullinen juusto-lohipiirakka

Tein juhliin tätä ihanaa juustoista lohipiirakkaa. Piirakka oli mielestäni äärettömän herkullinen ja sai kehuja myös muilta. Piirakka kuuluu selvästi lohipiirakoiden kärkisijoille ja kilpailee parhaan lohipiirakan tittelistä vähän aikaa sitten tekemäni lohi-parsakaalipiirakan kanssa.

Suolaista kylmäsavulohta tasapainotti aimo annos raejuustoa, mutta makua oli silti reilusti. Kuvat puhukoot puolestaan, itselläni sanavarasto ei riitä tällä hetkellä kuvailemaan herkullista makua sen enempää.

Laitoin raejuustoa piirakkaan hieman ohjeeseen laittamaani määrää enemmän ja muna-maidosta jäi suunnilleen samanverran käyttämättä piirakan reunojen yläreunan tullessa vastaan. Muokkasin ohjeen samantein sellaiseksi, että siihen menee yksi kokonainen pikkupurkillinen raejuustoa ja nyt kaiken muna-maidonkin pitäisi mahtua vuokaan.

Juusto-lohipiirakka
n. 13 x 35 cm vuokaan tai n. 24 cm pyöreään
piirakkavuokaan
Pohja:
n. 1/3 annosta rahkavoitaikinaa
(laitoin 2 dl ruisjauhoja, 1 dl grahamjauhoja, 1 dl tavallisia vehnäjauhoja,
0.5 tl suolaa)
Täyte:
200 g kylmäsavulohisiivuja
200 g raejuustoa
2 dl (=100 g) punaleima emmental -juustoraastetta
1.5 tl kuivattua tilliä
ripaus  mustapippuria
2 kananmunaa
2 dl maitoa
1 rkl sinappia
1 tl sokeria
Ohje:
Tee rahkavoitaikina erillisen
ohjeen
mukaan. Ota taikinasta n. 1/3 piirakkapohjaa varten. Kaulitse
ohueksi ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin n. 30
minuutiksi, kunnes pohja on kunnolla kiinteytynyt. Jäähdyttäminen estää hieman
pohjan reunoilta valumista paiston aikana. Pistele taikinanpohjat haarukalla,
laita päälle leivinpaperin pala ja paistokuuulat. Esipaista pohjaa 200 asteessa
n. 15-20 minuuttia.
Laita esipaistetun pohjan päälle n. puolet
emmental-raasteesta, sen päälle puolet lohisiivuista. Levitä raejuusto
tasaiseksi kerrokseksi. Lisää loput juustoraasteesta ja lohisiivuista. Kaada
päälle liemi.
Sekoita kulhossa sinappi, sokeri, tilli ja mustapippuri
keskenään. Vatkaa joukkoon munat yksitellen välillä kunnolla vatkaten, jotta sinappiseos sekoittuu tasaisesti.
Lisää maito. Valuta seos täytetyn piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin
keskitasolla n. 35-40 minuuttia, kunnes piirakka on saanut nätin värin
pintaansa ja täyte hyytynyt. Anna jäähtyä ennen irrottamista. Nauti kylmänä tai
haalean lämpimänä.
Vinkki:
* Jos teet kokonaisen annoksen rahkavoitaikinaa, pohjan
paksuudesta ja vuoan koosta riippuen sitä saattaa jäädä yli. Voit pakastaa sen
kerta-annoksina ja ottaa tarpeen mukaan sulamaan jääkaappiin muutama tunti
ennen käyttämistä.

 

 

Instagram

  • Mainos Electrolux. Kokeilin kauan haaveilemaani kesäistä lettukakkua päästessäni miettimään induktiotason ihanuuksia yhteistyössä Electroluxin kanssa. Letuista tuli niin nameja, että taidan paistaa niitä heti tänään lisää. Klikkaa blogiin, josta löydät kakun ohjeen sekä mielipiteeni induktiotasosta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kesainen-lettukakku/ #lettukakku #kesä #kaupallinenyhteistyö #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Porkkanakakku onnistuu mahtavasti myös munattomana. Lopputuloksena mehevä, kostea, miedon mausteinen, pehmeä ja herkullinen porkkanakakku. Ihastuin tähän niin, että olen tehnyt tätä lyhyellä välillä jo kahteen kertaan. Tosin kuorrute vaihtui matkalla hieman, mutta tuo taikinaosa. Oih, sitä olisin voinut syödä raakanakin vaikka kuinka :P Ohje blogin puolella https://kotiliesi.fi/suklaapossu/aivan-ihana-porkkanakakku-munaton/
#munaton #porkkanakakku #helppojanopea #yummy #eggless #carrotcake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Veljen pojalle päätyi tällainen pikapikaa koristeltu kakku, jonka oli tarkoitus muistuttaa Starwarssin tähtitaivasta. Musta suklaaspray ja kimaltavat nonparellit kätkivät alleen herkullisen vadelma-mansikkamoussetäytteiden kakun ja mehevän vaalean kakkupohjan. Tarkemman ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-10-vuotiskakku-starwars-tyyliin/
#suklaapossu #täytekakku #synttärikakku #mansikka #vadelma #maidoton #munaton #strawberry #rasberry #eggless #birthdaycake #kotiliesi
  • Herkullista Juhannusta! Kuvassa helppo, nopea ja herkullinen mansikkakääretorttukakku (oon niin ihastunut niihin). Ne valmistuvat miltei yhtä nopeasti kuin tavallinen kääretorttukin ja sisällä odottaa pystyraitainen yllätys. Mein 9v tyttö sai tällaisen synttärikakukseen ja herkkua oli! Ohje kakkuun löytyy blogin puolelta
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-ja-herkullinen-mansikka-kaaretorttukakku/
#kääretorttukakku #kääretorttu #kakku #mansikkakakku #mansikka #raparperi #cake #strawberry #rhubarb #curd #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Olin nimennyt tämän raparperipiirakan aiemmin blogissani maailman parhaaksi raparperipiirakaksi jokunen vuosi sitten ja pitihän sen niminen piirakka leipasta uudestaankin. Pitikö tämän helpon ja nopean piirakan nimi paikkansa? Se selviää blogin puolelta, josta löytyy myös piirakan ohje https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helppo-raparperipiirakka-maailman-parasko/
#raparperi #raparperipiirakka #helppojanopea #suklaapossu #rhubarb #pie #yummy
  • Testailin alkukesästä maidotonta marjamoussea kakun väliin ja voi jehna kun siitä tuli hyvää! Tämä vadelmaa ja mansikka sisältävä mousse oli niin herkkua, etten kakkua syödessä edes muistanut siinä olevan mitään erilaista. Nams! Ohje tähän marjamousseen löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/maidoton-marjamousse-tayte-kakkuun/
#marjamousse #mansikka #vadelma #kakuntäyte #suklaapossu #maidoton #nomilk #strawberry #rasberry #cakefilling #yummy
  • Kolmesta pienestä mustikkapiirakasta syntyy helposti pikainen kakku. Piirakoihin voi hukata myös muitakin pakkasen kätköistä löytyviä marjoja ☺️ Ohje kakkuun blogissa 
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/sitruunainen-mustikkapiirakka-kakku/
#suklaapossu #mustikkapiirakka #kakku #cake #blueberry #pie #cake #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Nam, vaikuttaa tosi hyvälle. Tämän taidan tehdä juhannuspiirakaksi!

Oli kyllä tosi hyvää! Suosittelen koittamaan! 🙂 Kun pääset maistelemaan, kuulisin mielelläni mitä pidit 🙂

Näyttää hyvältä! En ole koskaan kokeillut raejuustoa piirakan täytteenä mutta täytyy kokeilla joku kerta, kiitos vinkistä! 🙂

Kiitos! 😀 Kannattaa joskus kokeilla raejuustoa! Se tuo lisää ruokaisuutta täytteeseen ja sopii mietona hyvin yhteen voimakkaiden ja suolaisten makujen kanssa. Tästä piirakasta raejuustoa ei erikseen edes maistanut, mutta se tasoitti juuri sopivasti lohen suolaisuutta. Toistan itseäni kertomalla, että tämä oli todella herkullista! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.