Herkullinen punaherukka-juustokakku

Kirpeän makea punaherukka-juustokakku rapealla kinuskisella pohjalla. Täyttä herkkua kesäpäiviin!
Mulle selvä kesän merkki ovat kypsät punaherukat, joita pääsin poimimaan pensaista tänä vuonna jo kesäkuun loppupuolella. Kyselin poimimisen jälkeen Instagramin puolella seuraajilta vinkkejä heidän punaherukkalempileivonnaisista ja sainkin ihania kokeilemisen arvoisia ehdotuksia. Yksi lukijoista antoi vinkiksi Marja-juustotortun. Tuo kuullosti heti todella herkulliselta, ja jo miltei maistoin täytteen pehmeyden ja päällisen kirpeyden suussani. Ohjetta piti testata heti kun mahdollista.
Muokkasin alkuperäistä ohjetta tapani mukaan. Esimerkiksi pohja kunnon koki muutoksen. Ihastuin kaura-suklaakeksien muruseokseen niin paljon, että halusin kokeilla samantyyppistä hiutaleista, sokerista ja voista tehtyä pohjaa juustokakun pohjaksi. Lisäksi keksitkin olivat loppuneet kaapista ja unohdin tuoda niitä kaupasta.
Nyt koitan malttaa olla hehkuttamatta tuota superhyvää pohjaa liikaa. Tai mitäpä sitä suotta pidätellä, vaan ihan suoraan, että tuo kolmesta aineesta muutamassa minuutissa valmistuva pohja oli ihan älyttömän i-ha-na! Niin hyvä, etten keksi sille edes kunnon sanoja. Se muistutti rapeita kaurakeksejä, Jos tiedätte ne littanaksi paistuvat kaurakeksit, niin tämä pohja oli samalla tavalla kinuskisen makea ja todella rapsakka. Ihan lempparipohja. Tämän murean pohjan jälkeen en varmaan enää juurikaan käytä tavallisia keksipohjia. Ainakaan silloin, jos pohjan päällä on kunnolla makua päästäkseen esille herkullisen pohjan kanssa.
Pohjan tekemiseen meni siis vain muutama hassu minuutti. Se valmistui paljon nopeammin, kuin jos olisin käynyt kaupassa hakemassa paketillisen keksejä. Lisäksi se maku! Ah! Niin hyvää ettei sanotuksi saa… Kaiken kehun keskellä mun on pakko myös varoittaa, että pohja on sen verran voimakkaan paahtuneen makuinen, että täytteen maut eivät ehkä pääse niin hyvin esille, kuin pääsisivät miedomman, esim. kaurakekseistä tehdyn pohjan kanssa. Tämän kommentin kuulin yhdeltä syöjältä. Itseäni tuo ei haitannut ja sain kuulla myös muiden kakkua maistaneiden kehuneen sitä.
Tuo rapean pohjan päälle tuli siis kerros pehmeää vaniljaisen sitruunaista moussea. Kun makean pohjan ja miedon täytteen päälle päälle laittaa vielä kerroksen kirpeitä punaherukoita, niin voinette kuvitella, kuin herkullista tämä oli! Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan. Kiitos myös lukijalle aivan loistavasta vinkistä 🙂
Punaherukka-juustokakku
Yksi noin 22 cm kakku TAI kaksi 16 cm kakkua.
Pohja:
n. 70 g voita
1.5 dl kaurahiutaleita
1.5 dl vehnähiutaleita (tai kaurahiutaleita)
0.5-0.75 dl sokeria
n. 30 g voita
Täyte:
2.5 dl vatkattavaa vaniljakastiketta
2 munaa
1 dl sokeria
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)
0.5 dl sitruunan mehua
Päällinen:
3 dl punaherukoita
1.75 dl vettä
0.25 dl mustaherukkamehutiivistettä
1 dl hyytelösokeria
Ohje:
Voit tehdä kakun yhteen noin 20 cm irtopohjavuokaan tai kahteen n. 16 cm irtopohjavuokaan.
Aloita tekemällä pohja. Sulata n. 70 g voita pannulla. Sekoita joukkoon sokerit sekä kaura- ja vehnähiutaleet. Voit käyttää myös pelkästään kaurahiutaleita. Paahda hiutaleita pannulla muutama minuutti tai kunnes ne alkavat tuoksua, saavat väriä pintaansa ja kaikki rasva on imeytynyt niihin. Muista sekoittaa hiutaleita koko paahtamisen ajan, etteivät hiutaleet kärvähdä. Lisää loput n. 30 g voita pannulle ja anna sen sulaa. Levitä hiutaleseos tasaisesti leivinpaperilla vuoratun vuoan irtopohjavuoan pohjalle ja painele kevyesti tasaiseksi. Jätä vuoka sivuun jäähtymään.
Tee täyte vatkaamalla vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Vaahdota myös munat ja sokeri. Notkista tuorejuusto hyvin ja sekoita se vaniljavaahdon ja muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehun kanssa ja anna turvota muutama minuutti. Kuumenna liivateseosta mikrossa noin 15 sekuntia tai kunnes se on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Voitele vuoan sisäpuolen reunat kevyesti esimerkiksi vuokaspraylla. Näin kakku irtoaa helposti ja kauniisti. Kaada tai lusikoi täyte jäähtyneen pohjan päälle, tasoita ja laita vuoka jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.
Viimeistele kakku. Sekoita vesi jamustaherukkamehutiiviste kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hyytelösokeri. Kiehauta. Jätä liemi jäähtymään sivuun. Sekoittele sitä välillä. Kun liemi alkaa paksentua, ripottele juustokakun pinnalle punaherukoita ja lusikoi liemi punaherukoiden päälle tasaiseksi kerrokseksi.
Laita kakku jääkaappiin vielä noin 3 tunniksi tai yön yli. Poista vuoan reunat ja nosta kakku tarjolle.
Vinkit:
* Sokerin määrällä voit vaikuttaa hieman pohjan kinuskisuuteen. Vähemmällä sokerilla ei tule aivan niin kinuskista lopputulosta.
* Kakusta saa helposti laktoosittoman käyttämällä laktoositonta voita, kermaa ja tuorejuustoa.
* Laitoin kakkuun 3 tl liivatejauhetta. Kakun kiinteys kuitenkin aiheutti syöjissä ristiriitaisia mielipiteitä. Toisen mielestä kakku oli hyvä juuri näin, mutta ainakin yhden syöjän mielestä täyte olisi saanut olla hieman pehmeämpi. Kun tarkemmin mietin, niin ehkä liivatetta tosiaan olisi voinut olla hieman vähemmän, joten korjasin määrän suoraan ohjeeseen paremmaksi. Jos kuitenkin kakku tulee seisomaan lämpimässä vähänkään kauemmin (mikä ei toki ole suositeltavaa kuumilla keleillä muutenkaan), niin kannattaa heittää joukkoon vielä 0.5 tl liivatejauhetta = 1 liivatelehti enemmän, niin kakku pysyy nätisti koossa myös pöydällä ollessaan.

Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Herkullinen punaherukka-juustokakku
Hei. Kerrot että kakusta saa helposti laktoosittoman. Minun kokemukseni mukaan vatkattavat vaniljakastikkeet eivät ole laktoosittomia. Jos sellaista ei löydy niin mikä vaihtoehdoksi?
Hei PK! Floralta ainakin löytyy laktoositon vatkattava vaniljakastike Flora Vanilla. Mikäli sellaista ei kuitenkaan löydy kaupastasi, niin vaniljakastikkeen voi korvata vispikermalla, jonka joukkoon lisää vaniljasokeria. Koostumus ja maku hieman muuttuvat tuosta muutoksesta, mutta uskoisin onnistuvan niilläkin hyvin. Vispikermaa käytettäessä vaniljasokerin määrä kannattaa maistella omaan suuhun sopivaksi. Täytteen ei tarvitse olla kovin makea, sillä makeutta tulee pohjasta, vaan mieluummin sellainen lempeän makea 🙂
Varmaankin ihana kakku, mutta en käytä liivatetta, niin paljonko vege vegeä tai vastaavaa tilalle.
Hei Marjo-Riitta. Minulla ei valitettavasti ole kovinkaan paljon kokemusta vege-”liivatteista”, joten kävin kurkimassa tietoja Kamomillan konditoria -blogista (https://www.kamomillankonditoria.com/p/liivatteetta-keittiossa.html). Siellä mainittiin, että tämän kakun hyydyttämiseen sopiva määrä esim. Vegegeliä olisi noin 2 pussia = vastaa 4-6 liivatelehteä. Myös agar agaria voisi käyttää. Molemmat kuitenkin pitäisi ensin sekoittaa ja liuottaa kuumaan nesteeseen. En oikein keksi, miten niitä tässä kakussa voisi käyttää, kun tässä on niin paljn vaahdotettavia ainesosia, joita ei voi kuumentaa.. Harmittavasti en osaa neuvoa tämän enempää.
Onnistuuko tämä pakastaa kiilteineen? Kuinka sulatus? Haluaisin parin viikon päästä oleviin juhliin ja marjat löytyy jääkaapista nyt 🙈
Hei mietiskeleväinen! 🙂 Esititpä hankalan kysymyksen 😉 En ole koskaan tainnut kokeilla hyytelösokerilla kuorrutetun kakun/piirakan pakastamista, joten omakohtaista kokemusta ei ole. En ole myöskään koskaan kuullut, etteikö sellainen kestäisi pakastamista. Usein taas liivatetta sisältäviä kiilteitä suositellaan tehtävän vasta pakastamisen jälkeen, joten jos sama ongelma koskisi hyytelösokeripäällistä, uskoisin siitä olleen enemmänkin juttua jossain. Kuvittelisin siis, että tämä kakku kestäisi pakastamisen, mutta koska en voi olla varma ehdotan toistakin tapaa. Eli mitä jos pakastaisit kakkuun tarvittavat marjat ja tekisit koko kakun vasta hieman ennen juhlia eli lisäisit marjat suoraan pakkasesta? 🙂