Sain kesällä kylässä käydessäni herkullisen suolaista
feta-tomaattipiirakkaa ja tajusin samalla, etten ole koskaan tainnut
itse tehdä sellaista. Toki fetaa ja tomaatteja on tullut käytettyä
ennenkin samassa piirakassa,
mutta tällöin joukossa on ollut paljon muutakin täytettä. Päätin
vihdoin nuorimman tyttömme synttärijuhlissa ottaa härkää sarvista, ja
tehdä itsekin samanmoisen suolaisen tarjottavan. Pohjaksi päätyi porkkanainen piirakanpohja,
johon ihastuin hieman aiemmin. Täytteeksi vielä kerroksittain reilusti
fetaa ja muita juustoja, tomaatteja ja basilikaa. Ja kyllä tuli hyvää!
Ihana suolainen paketti, nams.


Pohja toimi tässäkin piirakassa todella mahtavasti. Käytin
piirakkaan testimielessä ostamaani rucola-pestotuorejuustoa. Se
tuorejuusto voimisti basilikan makua ja toi rutkasti italialaista tuntua
piirakkaan. Piirakkaan voi toki maun mukaan laittaa melkein mitä tuorejuustoa tai/ja juustoraastetta tahansa.

Piirakka maistui juhlissa ilmeisen hyvin myös muille, sillä lasten serkkujen äiti pyysi ohjetta itselleen. Pääsinkin maistelemaan piirakkaa jälleen lasten serkkujen synttäreillä viime viikonloppuna, ja tällä kertaa se maistui mielestäni vieläkin paremmalle. Jotenkin niin suloisen suolaiselle.

Herkullinen tomaatti-fetapiirakka
pyöreään n. 28 cm vuokaan
Pohja:
Täyte:
200 g salaatti-/fetajuustoa kuutioituna
250 g minitomaatteja puolitettuina
2 dl cheddar-gouda-juustoraastetta
basilikan lehtiä hieman pienemmäksi pilkottuna
150 g rucola-pestotuorejuustoa
1 dl maitoa
2 munaa
ripaus suolaa
Ohje:
Tee pohja erillisen ohjeen mukaan. 
Laita esipaistetun pohjan päälle puolet salaattijuuston ja tomaatin palasista sekä juustoraaste. Ripottele päälle pilkottuja basilikan lehtiä. Sekoita tuorejuusto, maito, munat ja suola hyvin keskenään. Kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput salaattijuuston ja tomaatin palat. Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes piirakka on kunnolla hyytynyt. Jäähdytä hetki ennen syömistä tai tarjoile vasta seuraavana päivänä hieman lämmitettynä.

Vinkki:
* Vaihtelu piirakkaan saat vaihtamalla tuorejuustoa, juustoraastetta ja fetajuustoa.

* Fetajuustojen suolaisuuksissa on eroja. Jos käytät runsassuolaista fetaa, lisää suolaa täytteen joukkoon vain hitunen tai ei lainkaan. Vähempisuolaista feta-/salaattijuustojen kanssa joukkoon voi ripotella hippasen enemmän suolaa, mutta tällöinkin riittää ihan vain ripaus.