Suklaapossu

Herkullinen tomaatti-fetapiirakka

Sain kesällä kylässä käydessäni herkullisen suolaista feta-tomaattipiirakkaa ja tajusin samalla, etten ole koskaan tainnut itse tehdä sellaista. Toki fetaa ja tomaatteja on tullut käytettyä ennenkin samassa piirakassa, mutta tällöin joukossa on ollut paljon muutakin täytettä. Päätin vihdoin nuorimman tyttömme synttärijuhlissa ottaa härkää sarvista, ja tehdä itsekin samanmoisen suolaisen tarjottavan. Pohjaksi päätyi porkkanainen piirakanpohja, johon ihastuin hieman aiemmin. Täytteeksi vielä kerroksittain reilusti fetaa ja muita juustoja, tomaatteja ja basilikaa. Ja kyllä tuli hyvää! Ihana suolainen paketti, nams.

Pohja toimi tässäkin piirakassa todella mahtavasti. Käytin piirakkaan testimielessä ostamaani rucola-pestotuorejuustoa. Se tuorejuusto voimisti basilikan makua ja toi rutkasti italialaista tuntua piirakkaan. Piirakkaan voi toki maun mukaan laittaa melkein mitä tuorejuustoa tai/ja juustoraastetta tahansa.

Piirakka maistui juhlissa ilmeisen hyvin myös muille, sillä lasten serkkujen äiti pyysi ohjetta itselleen. Pääsinkin maistelemaan piirakkaa jälleen lasten serkkujen synttäreillä viime viikonloppuna, ja tällä kertaa se maistui mielestäni vieläkin paremmalle. Jotenkin niin suloisen suolaiselle.

Herkullinen tomaatti-fetapiirakka pyöreään n. 28 cm vuokaan

Pohja: Porkkanapohja

Täyte: 200 g salaatti-/fetajuustoa kuutioituna 250 g minitomaatteja puolitettuina 2 dl cheddar-gouda-juustoraastetta basilikan lehtiä hieman pienemmäksi pilkottuna 150 g rucola-pestotuorejuustoa 1 dl maitoa 2 munaa ripaus suolaa

Ohje: Tee pohja erillisen ohjeen mukaan.

Laita esipaistetun pohjan päälle puolet salaattijuuston ja tomaatin palasista sekä juustoraaste. Ripottele päälle pilkottuja basilikan lehtiä. Sekoita tuorejuusto, maito, munat ja suola hyvin keskenään. Kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput salaattijuuston ja tomaatin palat. Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes piirakka on kunnolla hyytynyt. Jäähdytä hetki ennen syömistä tai tarjoile vasta seuraavana päivänä hieman lämmitettynä.

Vinkki: * Vaihtelu piirakkaan saat vaihtamalla tuorejuustoa, juustoraastetta ja fetajuustoa.

* Fetajuustojen suolaisuuksissa on eroja. Jos käytät runsassuolaista fetaa, lisää suolaa täytteen joukkoon vain hitunen tai ei lainkaan. Vähempisuolaista feta-/salaattijuustojen kanssa joukkoon voi ripotella hippasen enemmän suolaa, mutta tällöinkin riittää ihan vain ripaus.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkullinen tomaatti-fetapiirakka

Kaura

Nam! Näyttää hyvältä.

Krisse

Näyttääpä herkulliselta ja ihanat kuvat tässä sun postauksessa ♥ Tuo porkkanapohja kiinnostaa myös. Täytyy tutkia myöhemmin, miten se tehdään ja kokeilla itsekin sitä.

Suklaapossu

Voi kiitos Krisse 😀 Tuo porkkanapohja on tosi helppo ja nopea tehdä, onnistuu jopa ilman vatkainta. Se sopii tosi ihanasti suolaisiin piirakoihin, oon ihan myyty. Ja itseasiassa kokeilin sitä tänään myös makeaan versioon, eikä yhtään hassumpi siinäkään 🙂

Tita

Voi kun näyttää maukkaalta! Tuo pohja kiinnostaa minuakin sen verran, että pitänee testailla lähiaikoina.

Suklaapossu

Kiitos Tita 😀 Testailehan ihmeessä. Olen kokeillut sitä nyt muistaakseni viiteen täysin erimakuiseen piirakkaan ja ollut tosi hyvä kaikissa. Ihan lemppari 🙂

Anonyymi

Tää menee testaukseen kyll. Tykkään tomaateista ja fetasta ihan hulluna niin tää kuulostaa just hyvältä piirakalta.

Suklaapossu

Tomaatit ja fetat maistuvat täälläkin, sekä yhdessä että erikseen, ja erityisen hyvin tässä piirakassa 😛 Toivottavasti maistuu sulle vähintään yhtä hyvin 🙂

ANJA SNELLMAN Nummela

Tein tämän lauantai-iltana ja sunnuntaina lämmitin sitä paistinpannulla ja todellakin maistuvaa, mieheni piti siitä todellakin, suosittelen lämpimästi toisillekin.

Suklaapossu

Loistavaa! Kiitos Anja kun kävit kertomassa ja oikein ihanaa talvenjatkoa 🙂

Sirpa

Minulla 50v.juhla huomenna, ystävissäni laktoositon, gluteeniton, sekä kasvissyöjä. Olen surkea ideoimaan mitään itse, mutta tästäpä aion tehdä kaikille sopivan suolaisen. Muuntelen aineksia kullekin sopivaksi. ?

Suklaapossu

Hienoa Sirpa! Toivottavasti piirakka maistui teille. Lämpöiset onnittelut pyöreiden vuosien täyttämisen johdosta! 🙂

Minttu

Sopiikohan piirakka pakastettavaksi? Juhlaleipomuksista saisi osan jo ennakkoon tehtyä ja sulatellen tarjolle.

Suklaapossu

Hei Minttu! Valitettavasti en uskalla luvata, että tämä piirakka kestää pakastamisen, sillä tomaatit voivat ”räjähtää” pakkasessa niiden korkean nestepitoisuuden takia tai sitten sulatusvaiheessa vain kostuttaa piirakkaa liikaa. Maistuisiko juhlissanne esim. Ranskalainen kinkku-juustopiiras (https://kotiliesi.fi/suklaapossu/yksi-parhaista-ranskalainen-kinkku-juustopiiras/)? 🙂 Tuo kestää pakastamisen todella hyvin. Vai haluatko juuri kasvispiirakkaversion?

Minttu

Kinkku-juustopiirakka on ehdolla juhlapöytään myös. Taidan tehdä sen ennakkoon ja tämän vasta viime tipassa. Kiitos vastauksestasi!

Suklaapossu

Kuullostaa hyvältä suunnitelmalta! Ihania leivontahetkiä ja mukavia juhlien valmisteluja Minttu 🙂

Jessica

Kiitos ihan mahtavasta ohjeesta! Tein tämän poikamme ristiäisiin ja hitsi että oli hyvää. Ja niin helppo ja nopea tehdä. Jäi meille vakkariohjeeksi, mieskin tykkää vaikka yleensä vierastaa kasvisruokia.

Suklaapossu

Heippa Jessica ja aivan ihana kuulla, että teilläkin ihastuttiin tähän piirakkaan! 🙂 Olen itsekin saanut maistella tätä monen monta kertaa tuttavani luona, joka tykästyi tähän ensimaistelunsa jälkeen. Ja aina se vain maistuu, oman kokemuksenikin mukaan myös lihansyöjille 🙂

Petra

Moikka! Omassa lähikaupassa ei ole tuota pestotuorejuustoa. Mitä muuta laittaisit? Sopiiko esim. Ruohosipuli- tai yrittituorejuusto?

Suklaapossu

Moikka Petra! Tuorejuustona voi käyttää toki muitakin tuorejuustoja. Molemmat mainitsemasi tuorejuuston sopivat tähän taatusti tosi kivasti 🙂 Peston maku saat, kun lisäät täytteeseen reilusti basilikaa.

Oona

Tää oli hitti! Tein porkkanapohjan, joka hajosi täysin (ehkä liian vähän aikaa jääkaapissa?), mutta se ei haitannut ketään. Täytteeseen laitoin basilika-tuorejuuston (viola-uutuus). Niin hyvää!

Suklaapossu

Hei Oona! Loistavaa, ihana kuulla!!! Mein tytär teki tätä synttäreilleen pari viikkoa sitten juuri tuolla basilika-tuorejuustolla ja koko piirakka katosi hetkessä, vaikka syöjiä ei ollut kuin kourallinen. Ensi kerralla pitääkin tehdä pellillinen 🙂
Hajosiko porkkanapohja vasta leikkausvaiheessa vai valahtiko se jo esipaistovaiheessa? Jääkaapissa seisottaminen auttaa siihen, että pohjan reunat pysyvät paikoillaan eivätkä valu alas paistovaiheessa. Jos piirakka mureni vasta leikkaamisvaiheessa, se johtuu vain siitä, että pohja on niin pehmeä. Siihen voisi auttaa se, että sekoittaa aineista aavistustuksen verran kauemmin, jolloin syntyisi hieman sitkoa, joka pitää pohjan paremmin kasassa. Liikaa ei kuitenkaan kannata vaivata, jottei pohja sitkisty ja tiivisty liikaa.

Janette

Heippa! Pitäisiköhän ohje 1,5 kertaistaa vai tuplata, mikäli teen uunipellille (30 cm x 40 cm)? 😊

Suklaapossu

Heippa Janette! 🙂 Noin kaksinkertaisella annoksella saat tehtyä pellille yhtä paksun piirakan kuin vuoassa. 1.5 -kertainenkin annos riittää, piirakasta tulee vain hieman matalampi. Pohjataikina kannattaa joka tapauksessa tehdä 2-kertaisena.

Miiamariia

Hei!
Voisiko raasteen sijasta käyttää porkkanasosetta?
T. laiska raastaja

Suklaapossu

Hei Miiamariia! 🙂 Uskoisin, että myös porkkanasose käy. Mutta koska porkkanasose on usein vetisempää ja tiiviimpää kuin raaste, kannattaa soseen määrää ehkä pitää hieman pienempänä tai joukkoon kannattaa lisätä hieman jauhoja, jottei pohjasta tule liian vetinen. Jos innostuit kokeilemaan soseella, kuulisin mieluusti millainen tuli 🙂

Susku

Hei. Kuulostaa herkulliselta ja mietin tätä vaihtoehtona tulevan kesän juhliin. Voiko tämän tehdä edellisenä päivänä? Toisinsanoen voiko tarjoilla kylmänä vai pitäisikö olla lämmin?

Suklaapossu

Hei Susku! Meillä tätä ollaan syöty lämpimänä/haaleana, mutta voisin hyvin kuvitella, että maistuisi myös kylmänäkin. Vai ehtisitkö lämmittämään piirakkaa kevyesti vielä hieman ennen juhlia?

Jos juhliin on riittävästi vielä aikaa ja haluat olla varma mauasta, niin koepiirakan leipominen vaikka jonkin päivän lounaaksi ei välttämättä olisi hullumpi ajatus 🙂

Susku

Kiitos vastauksesta. Samaa mietin jos laittaisi hetkeksi uuniin ennen tarjoilua. Ja tarkoitus olisi kokeilla tehdä testipiirakka ennen juhlia, kokeilen myös tehdä sen gluteenittomana

Suklaapossu

Kuullostaa oikein hyvältä suunnitelmalta 🙂 Kivoja juhlia!

Susu

Moi! Mietin että pystyisikö mitään tästä tekemään vaikka pakkaseen etukäteen..muutenhan varmaan koko piirakan voisi pakastaa mutta tomaatit ja basilikat ei ehkä selviä :D? mutta entä jos pohjan tekisi piirakkavuokaan jo valmiiksi, heittäis peiteltynä pakkaseen ja juhlapäivänä täytteet kyytii ja uuniin…siis kunhan on esipaistanut pohjaa. Onko kokemusta?

Irina Lisinen

Moi Susu! Mietin juuri tuota samaa juttua, eli tomaattien selviytyminen pakkasessa taitaa olla aika epävarmaa/huonoa. Voisin kuvitella, että pohjan voisi pakastaa ja juurikin esipaistettuna, sillä muutoin kostea porkkanaraaste saattaisi muuttaa taikinan rakennetta. Pohjan pakastamisesta tosin ei ole kokemusta, joten tuo on vain arvuuttelua.

Ehditkö vielä leipomaan testipohjan pakkaseen, jotta näkisit varmuudella miten se käyttäytyy?

Elisa

Tämä oli aivan ihanaa!
En löytänyt rucola-pesto-tuorejuustoa, niin laitoin Viola basilika-tuorejuustoa. Tein tätä tyttöjeniltaan. Ystävät tykästyivät tähän niin paljon, että halusivat myös reseptin.

Irina Lisinen

Ihana kuulla Elisa! Tuota rucola-pesto-tuorejuustoa ei taida enää löytyä, mutta onneksi tähän sopii monet muutkin tuorejuustot. Basilika-tuorejuusto kuullostaa tosi herkulliselta vaihtoehdolta 😛

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *