Suklaapossu

Herkullinen valkosuklaa-raparperipiirakka

raparperi-valkosuklaapiirakka on herkullinen makean kirpeä paketti

Ennen Juhannusta kerroin, että aion naputella blogiin vielä lisää tämän kesän raparperiohjeita. Ajatus tämän valkosuklaisen raparperipiirakan kirjoittamisesta meinasi mennä kumoon Juhannuksena, kun meillä syötiin ihan älyttömän hyvää mansikka-sitruunajuustokakkua. Sormeni syyhysivät päästä samantein kirjoittamaan tuota mansikkaista ohjetta tänne blogin puolelle. Kunnes muistin, miltä tämä valkosuklaa-raparperipiirakka maistuu… Pehmeän ja makean valkosuklaakiisselin sekä kirpeiden raparperien yhdistelmä on sen verran herkullinen pakkaus, että nyt kun raparperia vielä kasvaa, päätin siirtää tuon mansikkaisen Juhannuskakun kirjoittelun hieman myöhempään hetkeen ja jatkaa raparperilinjalla. Tässä tulee siis toinen niistä aiemmin lupaamistani raparperiherkuista eli valkosuklaa-raparperipiirakka.

Kaurahiutaleet maistuvat piirakan pohjassa, täytteenä vaniljakiisseli

Olen tässä alkukesän aikana kaivanut arkistojeni kätköistä sellaisia ohjeita, joissa ei ole kuvia. Tällä kertaa löysin sieltä vuonna 2011 tekemäni Vanilja-raparperipiirakan, joka suorastaan huusi koittamaan ohjetta uudestaan.

Tapani mukaan muokkasin alkuperäistä ohjetta hieman. Tosin tällä kertaa ihan vain vahingossa, sillä unohdin ensimmäisen piirakan täytteestä siihen kuuluvat keltuaiset. Siinä kattilan vieressä ne keltuaiset nököttivät kyllä kiltisti koko keittämisajan, mutta lapset vaativat sen verran huomiota, että tämän äidin pääkopan kapasiteetti ei riittänyt kaikkeen, enkä muistanut lisätä niitä mokomia kattilaan. Noh, lisäsin keltuaiset sitten valmiin, vielä lämpimän täytteen joukkoon. Tästä seurasi jokin kummallinen reaktio, sillä koko perunajauheella paksennettu vaniljatäyte meni löysäksi liruksi. Kuvittelin vielä siinä vaiheessa, että jälkikäteen lisätyt keltuaiset kyllä hyytyvät kuumassa uunissa ja täytteestä tulee kiinteä. Toisin kävi. Täyte kyllä hyytyi, mutta ei lainkaan niin paljon, että piirakasta olisi saanut leikattua paloja. Piirakan ”leikkaaminen” sujuikin lusikoimalla löysää täytettä lautaselle. Täyte oli kuitenkin ihan hitsin hyvänmakuinen, joten pakkohan se oli tehdä piirakka uudestaan. Seuraavan kerran ajoitinkin töiden jälkeiseen aikaan ja lähdin töistä sen verran ajoissa, että pääsin kotiin hieman ennen lapsia. Näin sain koko jäljellä olevan työmuistini käyttöön. Muokkasin ohjetta samalla, enkä laiskuuksissani toisella kerralla enää erotellut keltuaisia valkuaisista. Siitä huolimatta nyt onnistui!

vaniljainen-raparperipiirakka on herkullista ilman kastiketta

Vähensin myös sokeria ensimmäisen piirakan jälkeen, sillä ekalla kerralla piirakka maistui vähän turhankin makealta. Toisella kerralla, kun käytin maissitärkkelysjauhoja (ja muistin lisätä sen munan), makeus ei ollutkaan enää niin selkeä. Laitoinkin ohjeeseen molemmat määrät eli makeus kannattaa maistella ihan itse kohdilleen. Myös raparperien kirpeydessä saattaa olla eroja, jolloin happamammat vaativat lisäsokeria täytteeseen, kun taas miedomman makuisten kanssa pärjää hienosti pienemmällä makeudella.

makea-valkosuklaatayte-ja-kirpeat-raparperit

 

Meillä muuten tämä valkosuklainen raparperipiirakka maistui myös henkilölle, joka ei raparperista muuten välitä ollenkaan. Hän oikein santsasi piirakkaa, ja samalla taisi mainita, että piirakka olisi vielä parempaa jollain toisella maulla, kuin raparperilla. Mä sit taas tykkään raparperileivonnaisista tosi paljon, enkä usko että tästä piirakasta saa kovin helposti parempaa millään muulla kuin raparperilla. Mutta ehkä yhtä herkullista. Se onkin kokeilemisen arvoista, sillä sillä uskon, että tähän sopisi mahtavasti muutkin kirpeähköt ja happamat täytteet esim. punaherukat, nam nam 😛

Tässä tulee kuitenkin tämän valkosuklaa-raparperipiirakan ohje.

Valkosuklaa-raparperipiirakka

n. 24 cm vuokaan

Täyte:

3 dl rasvatonta maitoa

1 dl kuohukermaa

1 muna

2 rkl maissitärkkelysjauhoja

0.5-0.75 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

100 g valkosuklaata

Pohja:

125 g margariinia

1 dl tomusokeria

1 muna

1 dl kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

Päälle:

n. 5 dl raparperia

Ohje:

Tee ensin täyte. Sekoita maito, kerma, muna, maissitärkkelysjauhot ja sokerit kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi. Laita lämpö pienemmälle ja keittele parisen minuuttia, kunnes seos paksenee. Pilko valkosuklaa pienemmiksi paloiksi ja kaada maitokiisselin päälle. Anna seistä pari minuuttia ja sekoita sen jälkeen sileäksi. Anna valkosuklaakiisselin jäähtyä sen aikaa, kun teet lopun piirakasta.

 

Valkosuklaakiisseli sopii yhteen raparperin kanssa

Vatkaa pohjan margariini ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää jauhot. Levitä taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Kaurahiutaleet antavat makua piirakkataikinaan

Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita.

Valkosuklaakiisseli on herkullista piirakassa

Pilko raparperit pienemmiksi ja lisää palat kiisselin päälle.

Raparperi piirakka valkosuklaalla

Paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla n. 30 min, kunnes piirakan reunat ovat saaneet hieman väriä. Keskusta saattaa hieman höllyä vielä tässä vaiheessa, mutta se hyytyy jäähtyessään. Kannattaa malttaa antaa piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin iskee lapion kiinni.

 

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkullinen valkosuklaa-raparperipiirakka

Aniira

Hei!
Luin kyllä, että täytteen munan kanssa oli ollut ongelmia, mutta miten tuo pohja? Pitääkö siinä käyttää vain valkuaisia niin kuin ohjeessa kerrot vai yksi kokonainen muna niin kuin reseptin aineissa? Ohje vaikuttaa herkulliselta😋

Suklaapossu

Hei Aniira! Hups, ohjeeseen oli eksynyt virhe, ainesosissa oikein. Muokkaan 🙂

Donja

Oikein herkullinen raparperipiirakka!

Suklaapossu

Mukava kuulla Donja! 😀

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *