Hitusen kevyempi liivatteeton sitruunajuustokakku

Tein ennen vauvan syntymää myös toisen sitruunajuustokakun. Tämä kakku päätyi pakkaseen valmiiksi tulevia vieraita varten. Molemmat kakut
tein soveltaen blogistani löytyvää Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun ohjetta.

 

Tähän
sukulaisille tarjottuun kakkuun laitoin Marie-keksien sijasta kaapista löytyviä
digestive-keksejä. Nam, sopi valkosuklaan kanssa todella hienosti
yhteen, vähintään yhtä kuin kuin Marie-keksitkin! Murut tosin piti
hakata Marie-keksejä pienemmiksi, sillä keksit ovat paksumpia, ja täten pohja huonommin leikattavissa, mikäli palat ovat kovin isoja. Lisäksi kevensin
hieman täytettä ja laitoin siihen tuorejuuston sijasta noin puolet
maitorahkaa. Tuorejuustoista tosin puolet oli ei-niin-kevyttä
mascarponea, sillä sitä sattui olemaan jääkaapissa tarhaan tehdyn
juustokakun jäljiltä. Mutta rahkan käytöstä huolimatta (ja mascarponen takia?) kakusta tuli aivan ihana!
Pehmoinen, sitruunainen, raikas.. Jami!

Kakussa
ihmetystä aiheutti hyytymisvaiheessa lautaselle valuva kirkas,
sokerinen neste. Näin on käynyt myös joidenkin täytekakkujen kanssa,
joten en usko nesteen johtuvan maitorahkan lisäämisestä. Itseasiassa
mieleeni juolahti, josko syy olisi liian myöhäisessä vaiheessa
täytteeseen lisätystä sokerista!! Lisäsin nimittäin mousseen sokeria
reilun ruokalusikallisen juuri ennen kuin kaadoin sen vuokaan. Sokerin
ehkä pitäisi liueta ensin, sekoittaa täytettä sen jälkeen vielä kerran
kunnolla ennen kuin heittää sen murupohjan päälle. Vai tietääkö joku
viisaampi, miksi täytteestä saattaa tihkua (sokeri?)lientä
hyytymisvaiheessa?

Tässäpä tämän kakun ohje 🙂

Pst. Sokerin määrää muokattu 23.7.2016 uuden kakun teon yhteydessä pienemmäksi. Määrä riippuu todella paljon sitruunoiden (ja maitorahkan) happamuudesta, ja nyt (23.7.) sokeria tarvittiin huomattavasti vähemmän kuin viime kerralla. Määrä kannattaakin maistella omaan suuhun sopivammaksi.

Sitruunajuustokakku ilman liivatetta

n. 20 cm irtopohjavuokaan Pohja:

8 kpl Digestive-keksejä

75 g valkosuklaata Täyte:

2.5 dl Flora Vispiä
n. 200 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin 100 g Valio Violaa ja 125 g mascarponea)

250 g maustamatonta maitorahkaa

n. 0.75-1.25 dl sokeria

5 rkl (n. 1.5 sitruunan) sitruunan mehua

2 sitruunan hienoksi raastettu kuori Ohje:

Hienonna Digestive-keksit vaikkapa pakastepussissa kädellä painellen. Ei haittaa, vaikka kekseistä ei tulisi aivan hienoa murua, vaan joukossa olisi hieman isompiakin palasia. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita sula valkosuklaa ja keksimurut sekaisin.

Laita n. 20 cm irtopohjavuoan reunat tarjoilulautasen keskelle ja voitele reunojen sisäpuolelle jäävä pohja kevyesti. Keijun Spray on tähän
tarkoitukseen todella kätevä. Kaada keksi-muruseos vuoan
pohjalle ja levittele tasaisesti pohjalle. Voitele myös irtopohjavuoan reunat (tai vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai
reunakalvoilla ja voitele kalvot). Voitelu auttaa kakkua irtoamaan
siististi. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Vatkaa
Flora Vispi vaahdoksi. Pese sitruunoiden
kuoret todella hyvin. Raasta kuoret pieneksi raasteeksi ja purista
sitruunasta mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto (+ mascarpone),
maitorahka, hieman sokeria, sitruunan mehua n. 5 rkl ja sitruunoiden raastettu kuori.
Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.Kaada
täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään
yön yli. Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot). Koristele esimerkiksi mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. 🙂

Kommentit (10)

Varmasti ihania molemmat kakut! Niin raikkaan näköisiäkin! 😀
Yhtään en tiedä tuosta sokeriliemijutusta… onpa hämärää… :O

Kiitos Taru 🙂 Molemmat olivat ihania, tämä kakku raikkaamman sitruunainen ja se toinen pehmoisemman makuinen 🙂 Tuo sokeriliemi on kyllä ihan outo juttu! En ymmärrä miksi niin käy silloin tällöin. Onneksi ei sentään läheskään joka kerta, sitten voisi mennä jo hermot! Pitää varmaan sitäkin testata, että onko oikeasti syynä liian myöhään lisätty liukunematon sokeri, vai ei. Sitten kun taas on aikaa "pikkasen" enempi 😉

Pirkan kaurakeksit ovat mun vakiopohja-aines näissä kakuissa. Rapea, ei liian makea, ei mene tihnaiseksi. 🙂

Kovin kevyt tämä ei kyl ole. En koskaan laita juustokakkuun noin paljon sokeria. Mut hyvää varmasti on!

Ei mikään hirmuisen kevyt, mutta alkuperäisohjetta hitusen kevyempi 🙂 Sokerin määrä kannattaa maistella aina omaan suuhun sopivaksi. Tuo maitorahka oli sitruunoiden rinnalla melko hapanta ja mielestäni vaati sokeriakin hieman enemmän, eikä sitä tuntunut olevan siltikään liikaa. Mutta ihan oman maun mukaan 🙂

Ihanan raikkaan näköinen mansikkoineen! Juuri vasta ajattelin, että on vielä testaamatta tuo sinun järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku. 😉

Pysyykö täyte hyvin koossa ilman liivatetta? Näyttää kyllä hyvältä..

Hyvin pysyy kasassa! Hyytyminen tapahtuu (jollain kemiallisen reagtiolla) sitruunan voimin. Hyvää on, tuo Järisyttävän hyvä sitruunajuustokakku on mun ihan lemppariohjeita 😛

Kommentoi juttua: Hitusen kevyempi liivatteeton sitruunajuustokakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Mein tytön synttäreiden tarjottavat löytyvät nyt yhteenvetona blogista. Kurkaa blogista, mitä kaikkea juhlissa olikaan tarjolla https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tyton-6-vuotissyntymapaivien-tarjottavat-yhteenveto/
#suklaapossu #vuohenjuusto #savulohi #tuulihattu #vegaaninenmäti #prinsessakakkua #suklaa #kakku #kaurakeksit #kotiliesiblogit
  • Testasin vegaanisen "mädin" tekemistä juhliin ja meni täydestä kuin väärä raha, erityisesti ulkonäkönsä puolesta. Juhlijat hämmästyivät siitä, ettei kyseessä ollutkaan aito mäti. Vilkaise helppo ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/ #suklaapossu #vegaaninen #mäti #kotiliesiblogit
  • Pehmeä, liivatteeton suklaamousse, munaton suklaakakkupohja ja voimakkaan suklainen suklaakuorrutus. Oli muuten aikas hyvä paketti 😋 Lue tarkempi ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-suklaamoussella-ja-suklaakuorrutuksella-munaton/
#suklaapossu #munaton #suklaakakku #liivatteeton #ilmanliivatetta #suklaamousse #suklaakuorrute  #chocolate #cake #withoutgelatine #kotiliesiblogit
  • Tein tytön synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi tuulihattukakun. Tuulihattulevyjen sisältä oli superherkullinen savulohitäyte ❤️ Kakku maistui myös tytöille, ja seuraavana päivänä ne tappelivatkin kakun jämistä. Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suolainen-tuulihattukakku-savulohitaytteella/
#tuulihattu #kakku #herkullinen #savulohi #yummu #profiteroles #salmon #cake #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Nämä helpot ja nopeat, hieman sitkeät kaura-suklaapalat päätyivät tyttömme 6-vuotisjuhlapöytään. Juhlien jälkeen tarjoilukiposta löytyi onneksi vielä pari keksiä seuraavan päivän jälkkäriksi.
Kurkkaa ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/helpot-sitkeat-kaura-suklaapalat/ #tytönsynttärit #suklaa #kaurakeksi #yummy #chocolate #oatmeal #cookies #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Elämäni ensimmäinen prinsessakakku! Onkohan ikä tehnyt tehtävänsä, mutta tässä myös marsipaani maistui ihmeen hyvältä. Vai olikohan kakku vaan niin älyttömän hyvää muuten.. Kakku päätyi mein pikkuprinsessan synttärikakuksi. Ohje löytyy blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/prinsessakakku-suklaapossun-tyyliin-nro-1/ #suklaapossu #prinsessakakku #vadelma #vaniljakiisseli #kakku #6vuotias #tyttö #synttärit #birthday #cake #girl #6yearsold #suklaapossublogit
  • Tällaiset tohtorinhatun malliset suklaafudge-lakupalat pääsivät tuttavani väitöksen jälkeiseen kahvipöytään ja katosivat sieltä aika haipakkaa. Näitä oli tosi kiva tehdä, ja syödä 😋 Kurkkaa kuvalliset ohjeet blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tohtorinhattu-suklaafudget-lakritsilla/ #suklaapossu #väitös #pikkumakea #suklaafudge #kick #chocolate #fudge #kotiliesiblogit

suklaapossu

X