Suklaapossu

Hyydytetty lohikakku

Tein harjoitusmielessä tulevia ristiäisiä silmällä pitäen tällaisen suolaisen lohihyydykekakun noin kuukausi sitten. Muokkailin viime kesäisen lohijuustokakun ohjetta ja korjasin tähän kakkuun edelliset viat eli lisäsin leipää ja käytin kylmäsavulohen sijasta vähempisuolaista lämminsavulohta. Tästä kakusta tulikin ihan mahdottoman hyvä! Leipäkerrosten päällä ja välissä pehmeä savulohitäyte, voi nam! 😉

Koristeluun en jaksanut tässä harjoitusversiossa kiinnittää sen enempää huomiota, vaan heittelin päälle salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja ja vähän tilliä. Toivottavasti ristiäispäivänä koristeluun on enemmän aikaa (=vauva nukkuu hieman nykyistä pidempiä pätkiä 🙂 ). Mutta siis tuo maku, oih ja voih, oli niiiin herkullista! Saas nähdä miten keksin muokata kakkua tuleviin juhliin, vai uskallanko enää kajota näin täydelliseen herkkuohjeeseen. Pst. Ristiäiset on nyt vietetty ja kakku oli kertakaikkiaan niin ihana, etten muuttanut sitä kuin aavistuksen juhliin.

Hyydytetty lohikakku

n. 23 cm pyöreään irtopohjavuokaan 

Pohja:

400 g (Real) ruisleipäviipaleita

100 g voita sulatettuna

n. 3 rkl vettä 

Täyte:

 2.5 dl Flora Vispiä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g aurinkokuivatut tomaatit tuorejuustoa

n. 500 g lämminsavulohta

1 punasipuli pieneksi hienonnettuna (=n. 1 dl sipulisilppua)

n. 0.5 dl pilkottua, tuoretta tilliä

 4 liivatelehteä

0.5 dl sitruunan mehua

tarvittaessa suolaa (laitoin n. 0.25 tl)

Ohje:

Tee pohja. Hurauta leivät muruksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja vesi. Painele puolet muruseoksesta irtopohjavuon pohjalle. Jos murut tarttuvat käsiin, kostuta käsiä kevyesti vedessä aina välillä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistetut tuorejuustot. Perkaa lämminsavulohi ja hienonna punasipuli. Sekoita lohi, sipulisilppu ja tilli täytteen joukkoon. Laita liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Purista sillä välin sitruunasta 0.5 dl mehua talteen pieneen kippoon. Kuumenna sitruunamehu mikrossa, älä keitä. Liuota pehmenneet liivatelehdet kuuman sitruunan joukkoon. Anna jäähtyä hetki. Lisää liivateseos muun täytteen joukkoon ohueana nauhana koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.

Voitele vuoan reunat kevyesti. Se auttaa valmista kakkua irtoamaan paremmin ja reunoista tulee helpommin siistimmät. Kaada puolet täytteestä vuokaan, tasoita. Ripottele pinnalle loput leivänmuruseoksesta. Painele kevyesti tiiviimmäksi. Levitä päälle vielä loput täyte ja tasoita.

 Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Irroita reunat hyytyneen kakun ympäriltä. Koristele. Tarjoile.

Vinkki:

* Saat kakusta gluteenittoman, kun käytät pohjaan gluteenitonta tummaa leipää.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyydytetty lohikakku

Pienet Herkkusuut – Maiju

Tein samantyylistä kakkua tyttäreni syntymäpäiville aiemmin ja voi nam, kun oli hyvää. Ihanalta maistui varmasti myös tämä kakku, sillä näyttää ja kuulostaa herkulta! Ihanaa kesänjatkoa teille!

Suklaapossu

Tällaiset kakut ovat kyllä tosi hyviä! Tämäkin niin ihanaa, että olisin voinut syödä koko kakun vaikka itekseni 😛 Ja paljon helpompia tehdä, kuin voileipäkakut, ja vähintään yhtä juhlavia 🙂 Koitin äsken pikaisesti käydä katsomassa tekemääsi herkkukakkua, mutten äkkiseltään löytänyt. Mutta hyvää taatusti oli sekin, niinkuin muutkin ihanat tekemät kakkusi 🙂

Raisa P

Voi nam! Suolainen versio hyydykekakusta on mulla vielä testaamatta..

Suklaapossu

Kannattaa testailla ihmeessä, ainakin tällaista lohiversiota! On ihan huippu maun ja helppotekoisuutensa kannalta! 😛

Anonyymi

Osaisitko sanoa, että mitä vois käyttää pohjana, jos haluaa gluteenittoman version? 🙂

Suklaapossu

Valitettavasti minulla ei ole kovin paljon kokemusta gluteenittomista tuotteista, mutta arvioisin, että jokin hieman voimakkaamman makuinen gluteeniton leipä sopisi tähän hyvin. Onko olemassa esim. jotain real-tyyppistä gluteenitonta leipää? 🙂

Anonyymi

Hei! Monenko hengen kakku tämä on? Mahtaisiko riittää 11-15 hengelle? 🙂
Tähän soveltuisi varmaan hyvin myös kylmäsavulohi? Osaisitko sanoa paljonko sitä olisi sopiva tähän täytteeseen, ehkä 300g?

Suklaapossu

Heippa! Kakku on melko täyttävä, arvioisin riittävän n. 15, ehkä jopa 20 hengelle. Ainakin, jos tarjolla on jotain muutakin? Olen tehnyt vastaavanlaisen kakun myös kylmäsavulohesta (ohje täällä https://suklaapossu.blogspot.fi/2015/06/savulohi-juustokakku-ja-kesan-kuumin.html). Jos juuri tämän ohjeen tekee kylmäsavuloheen, uskoisin että 300 g olisi suht hyvä määrä. Suolan jättäisin kokonaan pois, sillä kylmäsavulohi on lämminsavustettuun versioon verrattuna suolaisempaa. Kannattaa joka tapausessa maistella täytettä tekemisen ohella ja etsiä sopiva lohimäärä 🙂

Nina Saari

Tein kokeeksi tällä reseptillä ko. kakun ja oli todella onnistunut ja hyvää. Kakku hävisi hetkessä ja lisääkin olisi mennyt vaikka kuinka paljon. Joten teen näitä tuleviin rippijuhliin pakkaseen valmiiksi.

Suklaapossu

Mahtavaa! Ihana kuulla, kiitos Nina 🙂 Varoitan kuitenkin tuosta pakastamisesta, sillä pakastaminen muuttaa kakkua hieman. Maku on toki hyvä edelleen sulatuksen jälkeenkin, mutta rakenteesta tulee ei-niin-juustokakkumainen, vaan aavistuksen "hileinen". Testailin tätä loppukakulla. Itseäni tuo ei haitannut, mutta eräs toinen, tarkkaakin tarkempi maistelija huomautti asiasta 🙂

Marsu

Millä Flora Vispin voisi korvata kun sitä ei tunnu enää olevan missään, vispi- vai kuohukermalla?

Suklaapossu

Hei Marsu! Ja hui, nyt vähän pelästyin. Flora Vispi on nimittäin yksi suosikkiaineistani monissa leivonnaisissa, ja todella kurjaa, jos sitä ei meinaa enää löytyä! Tiedätkö, löytyykö vielä Flora Kuohua? Ainakin sillä voisi korvata tuon Flora Vispin. Toinen vaihtoehto voisi olla tavallinen vispikerma. Sitä kannattaa laittaa joukkoon Flora Vispiä enemmän, sillä se vaahtoutuu heikommin. Sopiva määrä voisi olla 3-3.5 dl.

Marsu

Kiitos 😊 Flora Kuohua olen nähnyt kaupoissa. Lahdessa asun ja olen nyt katsonut Prisman ja Citarin maitohyllyt eikä kummassakaan Flora vispiä 🙁

Suklaapossu

Onneksi Flora Kuohua löytyy sentään vielä. Mun pitääkin tarkistaa täältä Turun kaupoista, mikä tilanne täällä on. Toivottavasti olisi vain hetkellinen katkos toimituksissa 🙂

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *