Suklaapossu

Ihana mokka-suklaafudge lakritsilla

Voi vitsit kun näistä tuli hyviä! Suklaafudget, joissa maistuu sekä kahvi että lakritsi. Ihan mielettömän ihania!

Fudget saivat alkunsa kesäkuussa, kun mies oli menossa käymään töissä ensimmäistä kertaa vauvan syntymän jälkeen ja antoi minulle vapaat kädet leipoa sinne jotain. Toiveena oli jokin hyvin huoneenlämmössä säilyvä, jonka vain voisi napata pöydältä mukaansa ja nauttia töiden lomassa. Kauppareissulla tarvikkeita hakiessa käteeni tarttui lakritsipussi, jossa yhtenä makuna oli mokka-lakritsi. Samassa muistin tekemäni suklaafudget lakritsilla ja manteleilla sekä suolatut mokkasuklaafudget. Molemmat ovat ihan vietävän hyviä, joten sain ajatuksen yhdistää nuo ja testata mokka-lakritsi-suklaafudgea. Ja kyllä kannatti! Vaikka kahvi ei edelleenkään kuulu juomavalikoimaani, niin leivonnaisiin yhdistettynä sen maussa vain on sitä jotain. Toistan jo itseäni kertomalla, että nämä olivat mielettömän hyviä, nams!

En lähettänyt kaikkia fudgepaloja miehen mukana töihin, vaan osa päätyi pakkaseen. Sulattelin loput fudget huoneenlämmössä päivää ennen ristiäisiä, ja näin pääsimme nauttimaan näistä myös ristiäisissä 🙂

Mokka-suklaafudge lakritsilla Koosta riippuen 100 palaa

Aineet: 225 g tummaa (n.50%) suklaata 225 g maitosuklaata 1 prk kondensoitua (ei karamellisoitua) maitoa 0.5 tl suolaa 2 tl pikaespressopikakahvijauhetta 25 g voita 200 g lakritsia + muutama koristeeksi

Ohje: Pilko lakritsinpalasia hieman pienemmiksi (n. 1 cm kokoisiksi paloiksi) ja jätä syrjään odottamaan.

Pilko kattilaan suklaat. Kaada joukkoon kondensoitu maito, suola, pikaespressokahvijauhe sekä voi. Lämmitä koko ajan sekoitellen, kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet.

Lisää melkein kaikki lakritsin palat suklaaseokseen. Kaada seos leivinpaperoituun n. 22 x 22 cm kokoiseen vuokaan. Ripottele pinnalle loput lakun palat ja painele kevyesti pintaan kiinni. Laita vuoka jääkaappiin muutamaksi tunniksi jähmettymään. Leikkaa jähmettynyt levy haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Vinkki: * Lakritseissa on suuria eroja, joten niitä ja suklaita vaihtamalla saa muunneltua hieman fudgepalojenkin makua.

* Voit jähmettää fudgemassan myös muun kokoisessa vuoassa. Isommassa vuoassa paloista vain tulee littanampia ja pienemmässä vuoassa paksumpia.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihana mokka-suklaafudge lakritsilla

Raisa P

Makuyhdistelmä kuulostaa mielenkiintoiselta! Fudget on käteviä tuliaisia, eivät varmasti kenelläkään vanhenemaan pääse..

Suklaapossu

Tosi mielenkiintoinen, mutta erittäinen toimiva yhdistelmä! Piti pitää fudgekulho kaukana, ettei tullut tyhjennettyä koko astiaa samantein 😉

Leena-muori

Aijai, en tiedä mitä sanoisin… Ihan huippuhyviä varmasti. Näitä teen takuulla ennen joulua (tämän vai ensi vuoden?!;))

Suklaapossu

Nämä olivat aivan äärettömän hyviä, kannattaa ihmeessä tehdä! Onneksi annoin osan miehen töihin, muuten olisin varmaan ahminut nämä samantein itse. Ja ristiäisissäkin teki tiukkaa pitää näppinsä poissa kiposta 😉 Kiitos Leena 🙂

Anonyymi

Hei! Mihin suosittelet pakkaamaan nämä? Ajattelin antaa näitä sukulaisille joululahjaksi, joten pakkaus saisi olla kaunis 🙂 Menevätkö esim. lasipurkissa huonoksi?

Suklaapossu

Itse olen pakkaillut näitä pieneen, valkoiseen, pahviseen rasiaan (tuollaiseen kun tuossa yhdessä kuvassakin näkyy). Sellaisista saa nätimmän esim. jouluisilla nauhoilla tms. 🙂 Kotioloissa olen säilytellyt näitä muovirasiassa, joten uskoisin näiden säilyvän lasipurkissakin uskoisin säilyvän hyvin, kunhan fudget ovat kunnolla kovettuneet (ja myös leikkauspinnaltaan kuivat) ennen sinne pakkaamista 🙂

Hazmi

Hei!
Minkä kokoinen on tuo purkki kondensoitua maitoa? Ajatuksena olisi tehdä näitä ihania fudgejasi joululahjaksi 🙂

Suklaapossu

Heippa Hazmi 🙂 Kondensoitu maito on 397g tölkeissä. Se on suunnilleen esim. hernekeittotölkin kokoinen, mutta aavistuksen matalampi ja leveämpi, ja melko usein merkistä riippumatta ympärillä on sini-valkoinen etiketti 🙂 Nämä ovat ihana joululahja 🙂

Salla

Tein näitä tänään ja huh huh! Reseptissä ei liioiteltu yhtään,ihan älyttömän hyviä! Voin todellakin suositella ja aion itsekin tehdä näitä vielä uudelleen.

Suklaapossu

Eivätkös olleetkin aivan mahtavia!?! Ihana kuulla, että sinäkin Salla ihastuit 😀

Jenni

Hei! Lämmitetäönkö seosta vain sen verran että suklaat sulavat, ei päästetä kiehahtamaan?

Suklaapossu

Hei Jenni! Juuri näin. Lämmitetään vain sen verran, että suklaat ovat kunnolla sulaneet ja koko massa on sen verran pehmeää, että sen joukkoon voi lisätä muut aineet ja sen saa levitettyä vuokaan. Massa on kuitenkin sen verran paksua, ettei lähde kovin helpolla kiehumaan. Huomaat varmaan hyvin hetken, kun suklaat ovat sulaneet kunnolla 🙂

Anna Pöysti

voiko nämä siis säilyttää huoneenlämmössä? tekisin tarhaan tarhatädeille 🙂

Suklaapossu

Hei Anna! Suklaafudget säilyvät hyvin huoneenlämmössäkin, kunhan ne vain suojaa hyvin, etteivät suottas kuivu pinnalta 🙂 Mä oon myös pari kertaa tehnyt fudgeja tarhatädeille ja ovat tykänneet kovin 🙂

Aada

Hei! Osaatko sanoa mahtaisiko pikaespressokahvijauhetta pystyä korvaamaan vahvalla kahvilla vai mennäänkö sitten aivan mönkään? 😃

Suklaapossu

Hei Aada! Vahvasta kahvista tulee ainakin lisää nestettä, jolloin fudgen rakenne löystyy liikaa. Myös siitä irtoava maku voi olla melko mieto espressokahvijauheeseen verrattuna, vaikka kahvi olisikin vahvaa. Lisäksi usein vesipohjaiset nesteet ja suklaa sovi hyvin yhteen (seos voi käyttäytyä arvaamattomasti), joten en suosittele kahvin käyttämistä tähän. Tätä voi toki tehdä myös ilman mokan makua 🙂

Hailey

Pistin kaikki ainekset lakuja lukuunottamatta yhtä aikaa kattilaan. Nyt 12 tunnin jääkaapissa olemisen jälkeen lopputulos ei oikein tunnu ja maistu fudgemaiselta vaan uudelleenmuotoillulta suklaalta, joka alkaa heti sulaa näpeissä. Menikö jokin pieleen?

Suklaapossu

Hei Hailey 🙂 Vaikuttaa siltä, että suklaa ei jämähdyttänyt massaa tarpeeksi ja se on jäänyt liian pehmeäksi. Erimerkkisissä suklaissa saattaa olla hieman eroja, jolloin ohje ei harmittavasti toimi täysin ideaallisesti kaikilla suklailla. Ensi kerralla (siis jos vain innostut vielä testaamaan näitä), laittaisin enemmän (n. 50-75g) tummaa suklaata, jolloin fudge jähmettyy paremmin.

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *