Suklaapossu

Ihanan mehevä kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsa on monikäyttöinen hedelmä. Se sopii suolaisten ruokien lisäksi loistavasti myös leivontaan. Kesäkurpitsasta voi tehdä esimerkiksi sitruuna-kesäkurpitsahilloa, meheviä kesäkurpitsasuklaamuffinsseja tai vaikka tätä kesäkurpitsakakkua. Mehevä porkkanakakku onkin monelle jo tuttu juttu, mutta kesäkurpitsa tuo samantyylistä kosteutta ja mehevyyttä taikinoihin ilman, että se maistuisi kakussa lainkaan.

Jopa meidän kesäkurpitsaa inhoava tytär innostui kakusta maistettuaan sitä. Aluksi hän tosin heitti ilmaan epäilyksensä, että unohdinko kakusta kesäkurpitsan ja laitoin siihen sen sijasta porkkanaa. Kakku kuulemma maistui aivan porkkanakakulle. Ja niinhän se maistuikin. Kakku oli ihanan mehevää, miedosti kanelista ja siinä maistui myös ripaus kardemummaa. Täyttä herkkua!

Mehevä kesäkurpitsakakku

Kakkupohja on tuttuun tyyliin taas aineet-vain-nopeasti-sekaisin -tyyppinen pohja, jossa vatkaimen voi unohtaa kaappiina. Kakkupohjan vaativin osuus on luultavammin kesäkurpitsan raastaminen, joka sekin onnistuu hyvällä raastimella siitä vaan.

Kuorrutetta varten vatkain on hyvä kaivaa kaapista esille, sillä mitä ilmavammaksi kuorrutteen saa, sitä parempi siitä tulee. Toki kuorrutettakaan ei kannata vatkailla aivan mielin määrin, jotta se ei juoksetu.

Ohjeen kehittämistä varten kaivoin parhaat porkkanakakku-ohjeeni esille eli porkkanakakun ja piparkakun makuisen porkkanakakun. Kesäkurpitsan voi raastaa karkealla terällä, sillä se on pehmeämpää ja vesipitoisempaa kuin porkkana ja sulaa taikinaan helposti myös hieman isompina kliisuina.

Lopputuloksena on ihanan mehevä, miltei märkä kakku. Vaikka kuinka yritin, en saanut ikuistettua tuota kosteaa mehevyyttä kuviin (itse asiassa tuossa kuvassa kakku näyttää pikemminkin kuivalta, hupsis). Sinun pitää siis tehdä tämä itse, niin tiedät, mistä puhun.

Kesäkurpitsakakku kuin porkkanakakku

Tämä kakku (kuten miltei kaikki muutkin leivonnaiset viimeisen puolentoista vuoden aikana) nautittiin perheen kesken, eikä aikaakaan, kun kakusta ei ollut jäljellä muruakaan.

Ihanan mehevä kesäkurpitsakakku

16 cm vuokaan

Kakkupohjat:

300 g (= 3.5 dl = noin keskikokoinen kesäkurpitsa) karkeaksi raastettua kesäkurpitsaraastetta

3 dl sokeria

1.5 dl rypsi- tai rapsiöljyä

3 munaa

3.25 dl vehnäjauhoja

3 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0.5 tl soodaa

0.75 tl suolaa

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

Täyte ja kuorrutus:

75 g voita

2-2.5 dl (maun mukaan) tomusokeria

200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

Koristeluun esimerkiksi:

Pistaasipähkinöitä

Ohje:

Tee kakkupohja: Pese kesäkurpitsa ja kuori se, mikäli se on iso tai kovakuorinen. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Mittaa isohkoon kulhoon 300 g (=3.5 dl tiukasti mittaan paineltuna) kesäkurpitsaraastetta. Lisää kulhoon myös sokeri, öljy sekä munat. Vatkaa vispilällä nopeasti sekaisin.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muiden ainesten joukkoon.

Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat.

Voitele kevyesti kaksi noin 16 cm irtopohjavuokaa. Kaada taikina vuokiin.

Paista 160 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä.

Kokeile kypsyys tökkäämällä pitkä tikku keskelle kakkupohjaa. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä. Jäähdytä pohjat kokonaan hyvin (esimerkiksi kelmulla) suojattuna mieluusti seuraavaan päivään.

Tee täyte/kuorrutus: Vatkaa huoneenlämpöistä voita vatkaimella voimakkaasti muutaman minuutin ajan, kunnes voi on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää joukkoon tomusokeria puoli desilitraa kerrallaan samalla vatkaten. Lisää lopuksi jääkaappikylmä tuorejuusto ja jatka vatkaamista, kunnes täytteestä tulee kuohkeaa (noin pari minuuttia). Jos haluat pursottaa täytteen lusikalla levittämisen sijaan, laita täyte pursotuspussiin, jossa on esimerkiksi tähtitylla.

Tasoita tarvittaessa toinen kakkupohjista ja nosta se tarjoilulautaselle. Pursota tai lusikoi täytteestä noin puolet pohjan päälle.

Nosta päälle toinen kakkupohja ja pursota/levitä päälle loput täytteestä.

Nosta kakku hetkeksi jääkaappiin, niin täyte ja kuorrute jähmettyy hieman.

Koristele kakku halutessasi rouhituilla pistaasipähkinöillä.

Vinkit:

* Täytettä on reilusti ja siitä riittää myös useampaankin väliin. Voit siis tehdä kakusta myös monikerroksisen! Leikkaa kumpikin pohja kahteen osaan, jolloin sinulla on neljä kakkupohjaa. Levitä täytettä kaikkiin väleihin ja päälle.

* Pohjat kannattaa leipoa ainakin päivää ennen täyttämistä, niin kesäkurpitsa ehtii kostuttamaan ne kunnolla.

* Jos kaipaat raikkaampaa kakkua, mausta pohja sitruunan tai limen mehulla ja täyte sitruunan tai limen kuoriraasteella. Mun piti kokeilla tällaista, mutta lime olikin kadonnut jääkaapista jonnekin, hups…

* Kakku mehevöityy täyttämisenkin jälkeen vielä lisää, joten voit hyvin täyttää ja kuorruttaa kakun päivää ennen sen syömistä.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanan mehevä kesäkurpitsakakku

Marita

Olipas mehevää vaikka tein yksikerroksisen, eli laitoin yhteen isoon vuokaan 😋 teen kyllä toistekin

Suklaapossu

Ihanaa, että tykkäsit Marita! 😀

Ritu

Jos tekee uunipellille piirakkamaisena, tekisikö taikinan puolitoistakertaisena vai jopa kaksinkertaisena?

Suklaapossu

Hei Ritu! Tekisin taikinan ainakin kaksinkertaisena, jotta siitä tulee mukavan paksu. Muistatkin varmaan, että paistoaika voi olla aika paljon lyhyempi piirakalla kuin kakulla.

Karo

Hei,
Voiko kakkupohjan pakastaa? Voisi tehdä paljon etukäteen ja sulattaa edellisenä päivänä..?

Suklaapossu

Hei Karo! Uskoisin, että pohja kestää pakastamisen suht hyvin. Se on todella mehevä jo valmiiksi ja todennäköisesti vain kostuu ja mehevöityy entisestään pakkasessa. Sulatus edellisenä päivänä kuullostaa hyvältä ajatukselta 🙂

Suvi

Aivan superihanaa! Olen kahdesti nyt tehnyt ja onnistunut hyvin. Tein viimeksi 1,5 kertaisena 20 cm vuokiin, toimi hyvin. Täytteen tein tuplana, kun halusin vähän kikkailla pursotuksissa.

Uteliaisuuttani kysyn, että miksi kuorrutteen tuorejuusto on jääkaappikylmää? Eikö juoksettumisen riski ole isompi, kun voi on huoneenlämpöistä? Olen tehnyt kyllä ohjeen mukaan ja onnistunut hyvin, ei mitään ongelmaa!

Suklaapossu

Moikka Suvi! Ihanaa, että olet tykännyt tästä! 🙂

Ja hyvä kysymys! Itseasiassa halusin testailla hieman erilaista kuorrutteen tekotapaa tällä kertaa kahdesta syystä. Olen nimittäin joskus onnistunut juoksettamaan myös huoneenlämpöisestä voista ja tuorejuustosta tehdyn seoksen. En tiedä, onko voi ollut tällöin peräti liian lämmintä vai mikä on mennyt pieleen…
Toinen syy on se, että usein huoneenlämpöisistä aineksista tehty kuorrute on ollut liiankin pehmeää ja löysää heti vatkaamisen jälkeen, ellei joukkoon ole lisännyt enempää tomusokeria (joka taas tekee kuorrutteesta liiankin makean). Kylmän tuorejuuston lisääminen tekee kuorrutteesta helpommin pursotettavan heti kuorrutteen valmistumisen jälkeen. Tai ainakin näin kuvittelen 🙂
Tärkeintä tässä tekotavassa on se, että voi ja tomusokeri on vaahdotettu kunnolla ilmavaksi vaahdoksi ennen tuorejuuston lisäämistä. Tällöin kuorrutteen ei pitäisi niin helposti juoksettua. Niin ja tuorejuuston ei kannata olla kevytversio vaan täysrasvainen. Mun leivontapuuhat ovat usein aika koekeittiömäisiä, joten hyvä vain, jos niitä

Vastaa käyttäjälle SuklaapossuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *