Ihanat juusto-lohipiirakat

 

Voi herttiles, kun tästä piirakasta tuli hyvä! Vai voiko savulohta, fetaa ja aurajuustoa sisältävä suolainen piirakka muuta ollakaan!?!

Teen suolaisia piirakoita todella harvoin, ja nyt kun taas innoistuin tekemään sellaisen, tein samalla kaksi suunnilleen samanlaista piirakkaa. Molemmissa oli lohta ja reilusti juustoa. Toiseen laitoin lisäksi minitomaatin puolikkaita, ja toiseen päätyi vielä hieman extrajuustoa.

Myös muna-maitoseoksiin tuli hieman eroja, ihan vain vahingossa. Toisen piirakan kohdalla mulle sattui pienen
pieni haaveri. Olin hätäpäissäni sählännyt piirakkapohjan kanssa, enkä
ollut lainkaan tarkistanut siinä olevia mahdollisia reikiä. Noh, kun
kaadoin täytteen päälle muna-maitoseoksen, alkoi lientä samantein vuotaa
vuoasta ulos. Arviolta noin puolet liemestä valui pois, joten
hätäratkaisuna kekkasin raastaa pinnalle hieman juustoa tuomaan
lisämehevyyttä ja sitomaan täytteen yhteen. Irtopohjavuokaa käyttäessä kannattaakin tarkastaa
pohja kunnolla ja varmistaa, ettei siinä ole reikiä, ennen kuin kaataa
täytteen päälle. Tai mieluummin jo ennen pohjan paistamista, jolloin
mahdolliset reiät on helppo tukkia laittamalla niihin kohtiin lisää
taikinaa 🙂

Mutta tuossa syy, miksi ohjeessa on kaksi erilaista lientä eli liemi I ja liemi II. Vahinko sattui alla olevan pitkulaisen piirakan kohdalla. Mielestäni pitkulainen piirakka kärsi jonkin verran vähäliemisyydestään, mutta kyllä molemmat olivat hyviä.

Piirakoiden pohjiksi tein jälleen lempparini eli rahka-voitaikinan. Kaulitsin tuon pohjan todella ohueksi, sillä mielestäni täytettä pitää reilusti ja pohja vain kannattelee tuota herkullista täytettä.

Ja taas kerran ihmettelen, miksi kummassa tällaisia suolaisia piirakoita tule tehtyä tämän useammin, vaikka nämä ovat näin hitsin hyviä!?! ;D

 

Lohi-juustopiirakka

2 pienempää piirakkaa (n. 22 cm pyöreä tai 11 x 35 cm)

Taikina (kahteen piirakkaan): 

1/2 annosta rahka-voitaikinaa (osa vehnäjauhoista korvattu ruisjauhoilla)

Täyte (kahteen piirakkaan):

500 g lämminsavulohta

100 g fetajuustoa

1 dl aurajuustoa murusteltuna

+ halutessaan voi lisätä minitomaatteja puolitettuina Liemi I (vain toiseen piirakkaan):

2 munaa

2 dl kerma-maitoa (1/2 kermaa, 1/2 maitoa)

0.5 tl (lohen suolaisuudesta riippuen) suolaa

0.5-1 tl kuivattua tilliä

Liemi II (vain toiseen piirakkaan):

1 munaa

1 dl kerma-maitoa

0.25 tl (lohen suolaisuudesta riippuen) suolaa

1 dl juustoraastetta

Ohje:

Tee 1/2 annos rahka-voitaikinaa ohjeen mukaan. Laita jääkaappiin ainakin tunniksi vetäytymään.

 

Jaa taikina kahteen osaa. Kaulitse osat jauhoja apuna käyttäen ohuiksi, hieman vuokaa suuremmiksi. Nosta taikinalevyt vuokien päälle ja painele reunoille. Leikkaa reunojen yli menevät palat pois. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Nosta vuoat jääkaappiin siksi aikaa, kun uuni lämpenee.

Esipaista pohjat 220 asteessa n. 13 minuuttia.

Tee tällä välin täytteen liemet. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma-maito ja suola.

Perkaa lohesta piikit pois. Jätä lohi melko isoiksi paloiksi. Lado lohenpalat esipaistetun pohjan päälle. Ripottele
päällä fetajuuston palat, aurajuustomuru sekä halutessasi minitomaatin
puolikkaita. Kaada liemi piirakan päälle. Ripottele pinnalle vielä hieman tilliä tai juustoraastetta.

Paista 220 asteessa hieman keskitasoa alemmalla tasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka saanut hieman väriä pintaansa.

Vinkit:

* Voit tehdä tietenkin vain yhden piirakan. * Kokeile korvata osa rahka-voitaikinan vehnäjauhoista muilla jauhoilla (ruisjauhot, grahamjauhot, ohrajauhot), niin saat erimakuisen pohjan.

* Paistokuulia käyttämällä voi varmistaa, ettei taikinan reunat tipahda esipaiston aikana

* Varmista, että pohja on ehjä reunoja myöten (ettei käy kuten tämän postauksen kirjoittajalle, että puolet liemestä valuu uunin pohjalle ja liemen puute korvattiin pikaisesti ripottamalla pintaan juustoraastetta).

Kommentit (10)

Nam! Oikeassa olet, eihän näillä aineilla voi muuta saadakaan kuin hyvää!!

Ihania herkkuja! Niin hyvän näköisiä molemmat piirakat! 🙂 Mä täällä pähkäilen suolaisten leivonnaisten kanssa, kun parin viikon päästä täällä on syntymäpäiväjuhlat. Miten ne onkin aina niin vaikeat… Suolaiset saisi olla yhtä suuressa roolissa kuin makeatkin, mutta aina makeat voittaa… ;D

Kiitos Taru 🙂 Meillä on siis samat ongelmat tarjottavien kanssa 😉 Makeiden pöytä täyttyisi hetkessä, mutta suolaisia pitää miettiä ja suunnitella vaikka kuinka. Ja silti ne usein jäävät vähemmistöön. Meilläkin olisi muuten normaalitilanteessa vietetty synttäreitä vasta parin viikon päästä. Otettiin tänä vuonna varaslähtö ja juhlittiin etukäteen. Tässä kun on muita juttuja mielessä ja ehkä kiireitäkin tiedossa lähiaikoina, tiedätkin jo 😉 Blogiin tulossa juttua noista synttäreistä lähipäivinä.

Arvaa kuka lähtee kalakauppaan… Minä! Tätä on kyllä testattava!

Jee, kiva että sain sut innostettua Kirsi! 🙂 Tämä oli kyllä huippuhyvää! Erityisesti tuon Liemi I:llä tehtynä, nams. Toivottavasti maistuu myös sulle 🙂

Suolaiset piirakat ovat kyllä hyviä ja nämä sinun piiraasi näyttävät kyllä superherkullisilta!! 😛

Niin ovat, hyvää, harvinaista herkkua. Pitäisi kyllä ehdottomasti useamminkin leipasta. Kiitos Maiju 😀

Lohipiirakka on niin mun suosikkia. 😛

Niin minunkin, Piparkakku Akka! 😛 Eikä nuo juustot tee lohipiirakalle yhtään huonoa, päinvastoin 😉

Kommentoi juttua: Ihanat juusto-lohipiirakat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X