Ihanat juusto-lohipiirakat

 

Voi herttiles, kun tästä piirakasta tuli hyvä! Vai voiko savulohta, fetaa ja aurajuustoa sisältävä suolainen piirakka muuta ollakaan!?!

Teen suolaisia piirakoita todella harvoin, ja nyt kun taas innoistuin tekemään sellaisen, tein samalla kaksi suunnilleen samanlaista piirakkaa. Molemmissa oli lohta ja reilusti juustoa. Toiseen laitoin lisäksi minitomaatin puolikkaita, ja toiseen päätyi vielä hieman extrajuustoa.

Myös muna-maitoseoksiin tuli hieman eroja, ihan vain vahingossa. Toisen piirakan kohdalla mulle sattui pienen
pieni haaveri. Olin hätäpäissäni sählännyt piirakkapohjan kanssa, enkä
ollut lainkaan tarkistanut siinä olevia mahdollisia reikiä. Noh, kun
kaadoin täytteen päälle muna-maitoseoksen, alkoi lientä samantein vuotaa
vuoasta ulos. Arviolta noin puolet liemestä valui pois, joten
hätäratkaisuna kekkasin raastaa pinnalle hieman juustoa tuomaan
lisämehevyyttä ja sitomaan täytteen yhteen. Irtopohjavuokaa käyttäessä kannattaakin tarkastaa
pohja kunnolla ja varmistaa, ettei siinä ole reikiä, ennen kuin kaataa
täytteen päälle. Tai mieluummin jo ennen pohjan paistamista, jolloin
mahdolliset reiät on helppo tukkia laittamalla niihin kohtiin lisää
taikinaa 🙂

Mutta tuossa syy, miksi ohjeessa on kaksi erilaista lientä eli liemi I ja liemi II. Vahinko sattui alla olevan pitkulaisen piirakan kohdalla. Mielestäni pitkulainen piirakka kärsi jonkin verran vähäliemisyydestään, mutta kyllä molemmat olivat hyviä.

Piirakoiden pohjiksi tein jälleen lempparini eli rahka-voitaikinan. Kaulitsin tuon pohjan todella ohueksi, sillä mielestäni täytettä pitää reilusti ja pohja vain kannattelee tuota herkullista täytettä.

Ja taas kerran ihmettelen, miksi kummassa tällaisia suolaisia piirakoita tule tehtyä tämän useammin, vaikka nämä ovat näin hitsin hyviä!?! ;D

 

Lohi-juustopiirakka

2 pienempää piirakkaa (n. 22 cm pyöreä tai 11 x 35 cm)

Taikina (kahteen piirakkaan): 

1/2 annosta rahka-voitaikinaa (osa vehnäjauhoista korvattu ruisjauhoilla)

Täyte (kahteen piirakkaan):

500 g lämminsavulohta

100 g fetajuustoa

1 dl aurajuustoa murusteltuna

+ halutessaan voi lisätä minitomaatteja puolitettuina Liemi I (vain toiseen piirakkaan):

2 munaa

2 dl kerma-maitoa (1/2 kermaa, 1/2 maitoa)

0.5 tl (lohen suolaisuudesta riippuen) suolaa

0.5-1 tl kuivattua tilliä

Liemi II (vain toiseen piirakkaan):

1 munaa

1 dl kerma-maitoa

0.25 tl (lohen suolaisuudesta riippuen) suolaa

1 dl juustoraastetta

Ohje:

Tee 1/2 annos rahka-voitaikinaa ohjeen mukaan. Laita jääkaappiin ainakin tunniksi vetäytymään.

 

Jaa taikina kahteen osaa. Kaulitse osat jauhoja apuna käyttäen ohuiksi, hieman vuokaa suuremmiksi. Nosta taikinalevyt vuokien päälle ja painele reunoille. Leikkaa reunojen yli menevät palat pois. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Nosta vuoat jääkaappiin siksi aikaa, kun uuni lämpenee.

Esipaista pohjat 220 asteessa n. 13 minuuttia.

Tee tällä välin täytteen liemet. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma-maito ja suola.

Perkaa lohesta piikit pois. Jätä lohi melko isoiksi paloiksi. Lado lohenpalat esipaistetun pohjan päälle. Ripottele
päällä fetajuuston palat, aurajuustomuru sekä halutessasi minitomaatin
puolikkaita. Kaada liemi piirakan päälle. Ripottele pinnalle vielä hieman tilliä tai juustoraastetta.

Paista 220 asteessa hieman keskitasoa alemmalla tasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka saanut hieman väriä pintaansa.

Vinkit:

* Voit tehdä tietenkin vain yhden piirakan. * Kokeile korvata osa rahka-voitaikinan vehnäjauhoista muilla jauhoilla (ruisjauhot, grahamjauhot, ohrajauhot), niin saat erimakuisen pohjan.

* Paistokuulia käyttämällä voi varmistaa, ettei taikinan reunat tipahda esipaiston aikana

* Varmista, että pohja on ehjä reunoja myöten (ettei käy kuten tämän postauksen kirjoittajalle, että puolet liemestä valuu uunin pohjalle ja liemen puute korvattiin pikaisesti ripottamalla pintaan juustoraastetta).

Kommentit (10)

Nam! Oikeassa olet, eihän näillä aineilla voi muuta saadakaan kuin hyvää!!

Ihania herkkuja! Niin hyvän näköisiä molemmat piirakat! 🙂 Mä täällä pähkäilen suolaisten leivonnaisten kanssa, kun parin viikon päästä täällä on syntymäpäiväjuhlat. Miten ne onkin aina niin vaikeat… Suolaiset saisi olla yhtä suuressa roolissa kuin makeatkin, mutta aina makeat voittaa… ;D

Kiitos Taru 🙂 Meillä on siis samat ongelmat tarjottavien kanssa 😉 Makeiden pöytä täyttyisi hetkessä, mutta suolaisia pitää miettiä ja suunnitella vaikka kuinka. Ja silti ne usein jäävät vähemmistöön. Meilläkin olisi muuten normaalitilanteessa vietetty synttäreitä vasta parin viikon päästä. Otettiin tänä vuonna varaslähtö ja juhlittiin etukäteen. Tässä kun on muita juttuja mielessä ja ehkä kiireitäkin tiedossa lähiaikoina, tiedätkin jo 😉 Blogiin tulossa juttua noista synttäreistä lähipäivinä.

Arvaa kuka lähtee kalakauppaan… Minä! Tätä on kyllä testattava!

Jee, kiva että sain sut innostettua Kirsi! 🙂 Tämä oli kyllä huippuhyvää! Erityisesti tuon Liemi I:llä tehtynä, nams. Toivottavasti maistuu myös sulle 🙂

Suolaiset piirakat ovat kyllä hyviä ja nämä sinun piiraasi näyttävät kyllä superherkullisilta!! 😛

Niin ovat, hyvää, harvinaista herkkua. Pitäisi kyllä ehdottomasti useamminkin leipasta. Kiitos Maiju 😀

Lohipiirakka on niin mun suosikkia. 😛

Niin minunkin, Piparkakku Akka! 😛 Eikä nuo juustot tee lohipiirakalle yhtään huonoa, päinvastoin 😉

Kommentoi juttua: Ihanat juusto-lohipiirakat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Lasten synttärijuhlissa oli tarjolla helppo ja maukas kinkku-juustopiirakka, jonka tein poikamme allergian takia munattomana. Piirakkasta tuli todella herkullinen, eikä juhlien jälkeen koko pellillisestä ollut jäljellä muruakaan. Piirakassa oli testinä myös hieman erilainen sekoitettava piirakanpohja, johon tuli mm. kaurahiutaleita. Katso munattoman suolaisen piirakan ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-munaton/⁠
⁠
#munaton⁠
#suolainenpiirakka⁠
#arkiruoka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesä⁠
⁠
  • Kirsikat ovat, ainakin täällä meidän pihassa, juuri nyt parhaimmillaan. Ison sadon kunniaksi päätin tehdä Maisemakahvilan piirakan tyyppisen, munattoman piirakan kirsikasta, mutta pienin muutoksin. Mm. osan vehnäjauhoista korvasin kaurahiutaleilla ja täytteeseen laitoin rahkan lisäksi vaniljakastiketta. Kurkkaa koko piirakan helppo ohje blogin puolelta. ⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-rahkamurupiirakka-munaton/⁠
⁠
#kirsikka⁠
#makeapiirakka⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog⁠
#kesäleivonta⁠
#kesä
  • Testailin tähän lukijan vinkkaamaan ihanaan punaherukka-juustokakkuun hieman erilaista pohjaa, ja voi kuinka herkullista siitä tuli! Olisin voinut syödä pelkkää pohjaa pelkiltään, niin herkullista, rapeaa ja kinuskisen makeaa se oli. Pehmeä miedosti sitruunainen ja vaniljainen juustokakkutäyte sekä kirpeähkö punaherukkapäällinen olivat piste i:n päällä. Ihanaa herkkua kaikinpuolin 💖 Enkä ole ainut tätä mieltä oleva, sillä myös monet muut syöjät kehuivat tätä ja pyysivät innoissaan myös ohjetta. Lue koko ohje blogista⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/herkullinen-punaherukka-juustokakku/⁠
⁠
#punaherukka⁠
#juustokakku⁠
#juustokakunpohja⁠
#ihanitsetehty⁠
#kesäleivonta⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#kesä⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
  • Meillä oli mökillä jälkkärinä ihana Eton mess, paremmin ehkä Pappilan hätävarana tunnettu todella helppa ja nopea jälkiruoka, joka valmistuu vain kourallisesta aineita. Tuoreet mansikat yhdessä marengin ja sitruunalla maustetun vaniljavaahdon kanssa ovat ihanaa herkkua, joka tuntuu maistuvan aina jokaiselle. Kurkkaa helppo ohje blogista
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/eton-mess-helppo-ja-nopea-jalkiruoka/⁠
⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivonta⁠
#leivontablogi⁠
#instabake⁠
#baking⁠
#bakingblog
#etonmess
#mansikka
#marengit
#kesäleivonta
  • Nämä ihanat, älyttömän hyvät, uunittomat suklaakeksit valmistuvat helposti ja nopeasti vain muutamasta aineesta. Näiden tekeminen onnistuu myös vaikka mökillä, jos sieltä vain löytyy edes jonkinlainen liesi, jotta kaurahiutaleet pystyy paahtamaan pannulla ja suklaan saa sulatettua. Aivan loistava ohje, vaikka itse sanonkin. Katso tarkka ohje blogin puolelta⁠
⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kaura-suklaakeksit-ilman-uunia/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakeksi⁠
#kaurakeksi
#ilmanuunia⁠
#keksit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#yummy⁠
#easybaking⁠
#chocolate⁠
#cookies⁠
#withoutoven⁠
  • Mein tyttö täytti 10-vuotta ja toivoi synttärikakukseen suklaakakkua. Kakun suhteen tytöllä oli tarkat toiveet sekä maun että ulkonäön suhteen. Valmis kakku ilahdutti tytön ja tytön kaverit, jotka ottivat kakusta parikin santsikierrosta. Lopulta jäljellä oli vain pienen pieni pala. Kurkkaa kakun tarkka ohje blogin puolelta ⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklaakakku-tyton-10-vuotissynttareille/⁠
⁠
#suklaa⁠
#suklaakakku⁠
#mielettömänmeheväsuklaakakkupohja⁠
#mansikat⁠
#10vuotta⁠
#kaverisynttärit⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#yummy⁠
#chocolate⁠
#cake⁠
#strawberry⁠
⁠
  • Suolainen pannukakku on helppo ja herkullinen arkiruoka tai vaikkapa lounas. Pannariin voi hukuttaa miltei mitä tahansa. Kurkkaa ohje blogin puolelta ja testaa vaikka heti tänään⁠
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/arkiruokavinkkina-suolainen-pannukakku/⁠
⁠
#arkiruoka⁠
#helppojanopea⁠
#suolainen ⁠
#pannukakku⁠
#suklaapossu⁠
#kotiliesiblogit⁠
#kotiliesi⁠
#leivontablogi⁠
#blogi

suklaapossu

X