Suklaapossu

Ihanat luumumoussetortut

Joskus yksinkertainen on aivan parasta! Nämä vain muutamasta aineesta syntyvät, kupin malliset luumumoussetortut saivat mein perheessä todellista ylistystä aikaiseksi. Ne olivat niiiiin hyviä, että! Niiden maku, koostumus ja hieman erilainen, kukan mallinen ulkonäkö tekivät vaikutuksen myös perheemme ronkeleimpaan syöjään. Ja sekös on jo jotain 😉

Kupeissa on voitaikinasta tehty maustettu pohja sekä täytteenä helppo ja erittäin herkullinen kahden aineen luumumousse. Ohje helpottuu asteella, jos voitaikinan käyttää sellaisenaan; tällöin nämä herkulliset, muutaman haukkauksen kokoiset, rapeat ja ihanan jouluiset jälkiruoat valmistuvat vain kolmesta aineesta! Nämä maistuivat meille jopa tavallisia joulutorttuja paremmin.

Luumumoussetortut ovat yksi joulun parhaista leivonnaisista

Tämän ohjeen voitaikinassa piilee kuitenkin pieni yllätys ja se on piparkakkumauste. Pongasin nimittäin jokin aika sitten facebookissa Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen keksimän tavan tehdä joulutortut uudella tapaa. Innostuin siitä, että tuossa tavassa voitaikinalevyjen väliin oli ripoteltu piparkakkumausteita ja levyt oli paistettu muffissivuoissa. Päätin kokeilla maustamisvinkkiä jossain vaiheessa itsekin. Nyt se hetki koitti ja hyvä niin! Maustaminen vaatii pienen näpräämistä, mutta se tuo voitaikinaan miedon piparkakkuisen tuoksun ja extramaun.

Yleensä tämäntyyppiset torttuleivonnaiset paistetaan täytteineen, mutta nämä paistetaan ontoiksi. Tällöin niiden sisään muodostuu tila, johon saa pursotettua reilun kerroksen herkullista moussea. Mousse on samanlainen, jota tein jokin aika sitten eräässä herkullisessa suklaamousse-jälkiruoassa ja se sopii tosi ihanasti molempiin näistä tuoden jouluista raikkautta.

Olin jo varma, että kupit epäonnistuivat, kun vilkaisin uuniin paistamisen loppupuolella. Uuniin mennessään muffinssipelti oli täynnä kauniita ”kukkia”, mutta uunissa nuo kaunottaret alkoivat nousta ja kallistuivat ihmeellisen näköisiksi hirviöiksi. Näytti myös siltä, että koloissa olevat paistokuulatkin lentävät kupeistaan pois hetkenä minä hyvänsä. Jotain kuitenkin tapahtui, ja kuppien reunat laskeutuivat uunista poisottamisen jälkeen ja lopputulos olikin siedettävä. Kannattaa kuitenkin muistaa pistellä pohjat kunnolla, jotta pohjat eivät nousisi liikaa.

Lopputulos on se, että jatkossa meillä tehdään näitä useammin kuin tavallisia joulutorttuja. Nam!

Kahden aineen luumumousse voitaikinakupeissa

10 kpl

Tortut/kupit:

5 kpl (= 500 g) voitaikinalevyä

3 tl öljyä

1.5 tl kanelia

0.5 tl kardemummaa

0.5 tl neilikkaa

0.5 tl inkivääriä

3 rkl sokeria

Luumumousse:

2 dl kuohukermaa

1/2 prk (= 150 g) luumumarmeladia

Ohje:

Nosta voitaikinalevyt pöydälle alustan päälle sulamaan hetkeksi. Käsittele levyjä, kun ne ovat puoliksi sulaneita, vielä hieman kohmeisia.

Pohjalevyjen maustamiseen voi käyttää valmista piparkakkumausteseosta tai sen voi tehdä itse. Käytä valmista piparkakkumausteseosta 3 tl TAI yhdistä kaneli, kardemumma, neilikka ja inkivääri keskenään.

Kaulitse puoliksi sulaneet levyt kaksi kertaa alkuperäistä pidemmiksi. Voitele levyt kevyesti öljyllä. Öljy toimii tartuntapintana mausteille ja sokerille, joten sitä ei tarvitse olla kuin ohuen ohut kerros. Ripottele öljytyille levyjen pinnalle sokeria ja piparkakkumausteita. Leikkaa levyt neljään yhtä suureen osaan neliöiksi.

Nosta peltiselle muffinssivuoan koloon kaksi neliötä päällekäin niin, että ne ovat poikittain toisiinsa nähden (ks. kuva alla). Paina ne keskeltä muffinssipellin koloon.

Rutista vielä reunoilla olevat kulmia tähden mallisiksi.  Töki kuppien pohjiin reikiä haarukalla. Nosta tyhjät paperiset muffinssivuoat kuoppiin ja täytä vuoat paistokuulilla, kuivilla herneillä tai kuivalla riisillä.

Paista 200 asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsyneet. Poista kuopista paperiset muffinssivuoat Anna kuppien jäähtyä hetki muffinssipellillä ja poista sen jälkeen jäähtymään ritilälle.

Kun kupit ovat kokonaan jäähtyneet, tee täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon luumumarmeladi ja vatkaa sekaan. Nostele seos pursotuspussiin ja pursota tortut täyteen moussea. Nauti!

Vinkki:

* Kokeile luumumarmeladin sijasta jotain muuta marmeladia kuten omena-kanelimarmeladia.

 


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanat luumumoussetortut

Jäkälä

Hei, täytyypä kokeilla. Kiva kun ei mene taikinaa hukkaan kun pohja ei piparkakkupohjalla.

Suklaapossu

Hei Jäkälä! Kiva, että innostuit 😀 Näissä piparkakun maku on todella mieto verrattuna piparkakkuihin, mutta silti hyvin tunnistettavissa 🙂

Vastaa käyttäjälle JäkäläPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *