Testailin viime vuoden puolella munattoman ja maidottoman mokkapalatyyppisen ”Black Bomb”-piirakan tekemistä. Se oli helppo ja nopea tehdä, ja ihan ok:n makuinenkin. Mieleeni jäi kuitenkin piirakan lievä mauttomuus ja halusinkin kokeilla tehdä siitä maukkaamman. Näistä paloista tuli huippuhyviä! Pehmoisia, vähän höttöisiä, kosteita, meheviä, kaakaoisia, superhyviä, nam! Taikinakin on ihanan helppo, sillä aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään sekaisin, eli vatkaimen ja muut härpäkkeet voi unohtaa kaappiin.

Ja koska taikina oli tyyliä ”aineet-nopeasti-sekaisin”, oli näiden tekeminen nopiaa kuin mikäkin. Taikinan tekemiseen ja sen uunipannulle saamiseen meni aikaa vain uunin lämmitykseen kulunut aika. Tai no jäi siinä aikaa myös siivoamiseen, ennen kuin uuni ilmoitti olevansa valmis, joka tapahtui meidän nykyuunilla vajaan 10 minuutin kuluttua uunin päälle laittamisesta.

Mokkapalojen päälle ripotellaan usein nonparelleja tai muita värikkäitä koristeita, mutta halusin kokeilla hieman erilaista koristelutapaa eli marmorointia kahdella eri värisellä kuorrutteella. Mielestäni tuli kivannäköinen näinkin, vai mitä mieltä olette? Kuuluuko mokkapaloihin aina värikkäät strösselit vai voiko mokkikset olla myös marmoroituja? 🙂

En olisi muuten uskonut, että piirakka on munaton ja maidoton, jossen olisi itse sitä leiponut 🙂 Ja kuten kuvistakin varmaan huomaa, palat ovat todella todella muhkeita. Mittasin hyvin vuoksi korkeuden ja sitä oli noin 4 cm.

 

Jos pidät Black Bomb-piirakasta tai muhkeista, pehmeistä, paksuista mokkapaloista, suosittelen ehdottomasti testailemaan myös tätä. Itse ainakin tykkäsin ja paljon. Ja tulihan myös muilta syöjiltä kommentteja: ”meheviä ja maukkaita”, ”mä tykkään tästä tosi paljon” jne.Tässä tulee tämä helppo ja nopea ohje tähän ihanan pehmeän höttöiseen ja maukkaaseen mokkapaloihin.

Munattomat ja maidottomat mokkapalat 
1/2 (n. 20 x 40 cm) uunipellillinen, koosta riippuen n. 28 palaa
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2.25 dl sokeria
1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta
0.75 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl (valkoviini)etikkaa
0.75 dl öljyä
2.75 dl vettäKuorrutus:

50 g (maidotonta) margariinia sulatettuna
2 rkl vettä + 2 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI 2 rkl tosi vahvaa kahvia)
1 tl vaniljasokeria

n. 3.5 dl (n.230g) tomusokeria 

2 tl tummaa kaakaojauhetta
Ohje:
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.Tee pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon
etikka, öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Levitä taikina leivinpaperoidulle, pienelle, syvälle uunipellille.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa. Varo paistamasta liikaa! Anna pohjan jäähtyä hetki ennen kuorruttamista. Kuorruta kuitenkin piirakka vielä lämpimänä.

Kuorrutetta varten sulata voi mikrossa. Sekoita espressopikakahvijauhe veteen. Sekoita kahviseos ja vaniljasokeri sulan voin joukkoon. Siivilöin joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Ota toiseen pieneen kulhoon noin 1/3 kuorrutteesta. Sekoita tuohon pienempään osaan kaakaojauhe.Pidä huoli, että kuorrutteet ovat melko juoksevia, ennen kuin alat laittamaan niitä piirakan päälle. Jos kuorrutteet ovat liian jähmeitä, lämmitä niitä mikrossa hetki, kunnes ne ovat taas juoksevia. Tee kuorrutus nopeasti, sillä se jämähtää nopsaan jäähtyessää. Levitä ensin melkein kaikki vaalea kuorrute vielä lämpimän pohjan päälle (suunnilleen kuten alla olevassa vasemman puoleisessa kuvassa). Kaada tumma kuorrute nauhana vaalean kuorrutteen päälle ja lusikoi vielä loput vaaleasta kuorrutteesta sinne tänne tumman kuorrutteen päälle (keskimmäinen kuva). Nyt toimi nopeasti eli vetele veitsen kärjellä kevyesti kuvioita pinnalle, kunnes marmorointi miellyttää silmääsi.

Kopauta peltiä vielä pöytää vasten, niin pinta tasoittuu paremmin. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Leikkaa paloiksi. Herkuttele.

Vinkit:
* Käytä paistamiseen korkealaitaista peltiä, sillä piirakasta tulee todella muhkea. Korkeutta valmiilla paloilla on n. 4 cm!* Tuplaamalla ohjeen, saat uunipellillisen.

* Toimi marmoroinnista nopeasti! Itse heiluin samaan aikaan kameran kanssa, ja kuorrute ehti tämän takia hieman jähmettyä, jolloin pinnasta ei tullut niin sileä kuin olisi muutoin tullut. No mutta eipä tuollainen pieni röpelöisyys toisaalta haittaakaan; ovatpahan kotitekoisen näköisiä 🙂