Ihanat pehmeät mokkapalat / maidoton ja munaton

Testailin viime vuoden puolella munattoman ja maidottoman mokkapalatyyppisen ”Black Bomb”-piirakan tekemistä. Se oli helppo ja nopea tehdä, ja ihan ok:n makuinenkin. Mieleeni jäi kuitenkin piirakan lievä mauttomuus ja halusinkin kokeilla tehdä siitä maukkaamman. Näistä paloista tuli huippuhyviä! Pehmoisia, vähän höttöisiä, kosteita, meheviä, kaakaoisia, superhyviä, nam! Taikinakin on ihanan helppo, sillä aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään sekaisin, eli vatkaimen ja muut härpäkkeet voi unohtaa kaappiin.

Ja koska taikina oli tyyliä ”aineet-nopeasti-sekaisin”, oli näiden tekeminen nopiaa kuin mikäkin. Taikinan tekemiseen ja sen uunipannulle saamiseen meni aikaa vain uunin lämmitykseen kulunut aika. Tai no jäi siinä aikaa myös siivoamiseen, ennen kuin uuni ilmoitti olevansa valmis, joka tapahtui meidän nykyuunilla vajaan 10 minuutin kuluttua uunin päälle laittamisesta.

Mokkapalojen päälle ripotellaan usein nonparelleja tai muita värikkäitä koristeita, mutta halusin kokeilla hieman erilaista koristelutapaa eli marmorointia kahdella eri värisellä kuorrutteella. Mielestäni tuli kivannäköinen näinkin, vai mitä mieltä olette? Kuuluuko mokkapaloihin aina värikkäät strösselit vai voiko mokkikset olla myös marmoroituja? 🙂

En olisi muuten uskonut, että piirakka on munaton ja maidoton, jossen olisi itse sitä leiponut 🙂 Ja kuten kuvistakin varmaan huomaa, palat ovat todella todella muhkeita. Mittasin hyvin vuoksi korkeuden ja sitä oli noin 4 cm.

Jos pidät Black Bomb-piirakasta tai muhkeista, pehmeistä, paksuista mokkapaloista, suosittelen ehdottomasti testailemaan myös tätä. Itse ainakin tykkäsin ja paljon. Ja tulihan myös muilta syöjiltä kommentteja: ”meheviä ja maukkaita”, ”mä tykkään tästä tosi paljon” jne.Tässä tulee tämä helppo ja nopea ohje tähän ihanan pehmeän höttöiseen ja maukkaaseen mokkapaloihin.

Munattomat ja maidottomat mokkapalat

1/2 (n. 20 x 40 cm) uunipellillinen, koosta riippuen n. 28 palaa

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2.25 dl sokeria
1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta
0.75 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl (valkoviini)etikkaa
0.75 dl öljyä
2.75 dl vettä

Kuorrutus:
50 g (maidotonta) margariinia sulatettuna
2 rkl vettä + 2 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI 2 rkl tosi vahvaa kahvia)
1 tl vaniljasokeria
n. 3.5 dl (n.230g) tomusokeria
2 tl tummaa kaakaojauhetta

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.Tee pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon etikka, öljy ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Levitä taikina leivinpaperoidulle, pienelle, syvälle uunipellille.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu raakaa taikinaa. Varo paistamasta liikaa! Anna pohjan jäähtyä hetki ennen kuorruttamista. Kuorruta kuitenkin piirakka vielä lämpimänä.

Kuorrutetta varten sulata rasva mikrossa. Sekoita espressopikakahvijauhe veteen. Sekoita kahviseos ja vaniljasokeri sulan rasva joukkoon. Siivilöin joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Ota toiseen pieneen kulhoon noin 1/3 kuorrutteesta. Sekoita tuohon pienempään osaan kaakaojauhe. Pidä huoli, että kuorrutteet ovat melko juoksevia, ennen kuin alat laittamaan niitä piirakan päälle. Jos kuorrutteet ovat liian jähmeitä, lämmitä niitä mikrossa hetki, kunnes ne ovat taas juoksevia. Tee kuorrutus nopeasti, sillä se jämähtää nopsaan jäähtyessää. Levitä ensin melkein kaikki vaalea kuorrute vielä lämpimän pohjan päälle (suunnilleen kuten alla olevassa vasemman puoleisessa kuvassa). Kaada tumma kuorrute nauhana vaalean kuorrutteen päälle ja lusikoi vielä loput vaaleasta kuorrutteesta sinne tänne tumman kuorrutteen päälle (keskimmäinen kuva). Nyt toimi nopeasti eli vetele veitsen kärjellä kevyesti kuvioita pinnalle, kunnes marmorointi miellyttää silmääsi.


Kopauta peltiä vielä pöytää vasten, niin pinta tasoittuu paremmin. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Leikkaa paloiksi. Herkuttele.

Vinkit:
* Käytä paistamiseen korkealaitaista peltiä, sillä piirakasta tulee todella muhkea. Korkeutta valmiilla paloilla on n. 4 cm!* Tuplaamalla ohjeen, saat uunipellillisen.

* Toimi marmoroinnista nopeasti! Itse heiluin samaan aikaan kameran kanssa, ja kuorrute ehti tämän takia hieman jähmettyä, jolloin pinnasta ei tullut niin sileä kuin olisi muutoin tullut. No mutta eipä tuollainen pieni röpelöisyys toisaalta haittaakaan; ovatpahan kotitekoisen näköisiä 🙂


Kommentit (38)

Mahtavaa, kiitos reseptistä! Meillä lasten synttärit tulossa ja poika toivoi mokkapaloja. En aikonut niitä tehdä, mutta koska juhliin tarvitaan myös maidoton ja munaton leivonnainen, taitaa mokkapaloja silti tulla. 🙂

Tosi nätin näköisiä! 🙂

Kiitos Ruut 🙂 Marmoroimalla saa helposti näyttäviä leivonnaisia 🙂

Tämäpä täytyy muistaa kun sisko tulee seuraavan kerran käymään. 🙂 Olet sitä black bombia kokeillut ja minustakin se oli hieman mautonta!

Suosittelen kokeilemaan! Nämä olivat ihan eri maata kuin black bomb. Onneksi ohjeita on usein helppo varioida enemmän oman maun mukaiseksi 🙂

Kaunis pinta mokkapaloissa…ja ei tarvitse olla aina nomparelleja tms. Minä käytän paljon black bombia, pienin muutokisn. Laitan vähän enemmän suolaa ja kaakaojauhetta, joskus olen rouhinut sekaan suklaata, niin hyvin on maistunut kaikille. Paistossa saa vaan olla skanrppina, ettei paista liian kuivaksi. Kokeilen ehdottomasti tämän ohjeesi piankin.

Ihanaa, että ohje pääsi heti hyötykäyttöön ja mahtavaa, että kaltaisesi kahvikakkuasiantuntija tykkäsi siitä 🙂 Näitä kannattaakin tehdä reilu annos samantein, niin eivät lopu ihan heti 🙂

Nyt olen jo kahdesti tätä tehnyt…ekaksi itselle ja todettuani hyväksi tein heti perään toisen pellillisen kokoisen ystäväperheelle, jotka tarvitsevat herkut munattomina. Vähän löysyttelin kuorrutuksia kahvilla, muutoin ohjeesi mukaan. Jää meillä vakiohjeeksi, ehdottomasti. Kiitos.

Kiitos Mimmi M 🙂 Tuo marmorointi on musta tosi näppärä tapa tehdä koristeellisen näköisiä leivonnaisia, ja lisäksi nopeaa ja helppoa. Nuo sinun black bomb-muunnoksesi kuullostavat melko pitkälti samalta mitä itse tein tähän taikinaan. Tosin suklaan jätin pois, mutta pitää testailla senkin kanssa. Kiitti vinkistä! Mutta koitahan tätäkin 🙂

Heippa!
En ole aikaisemmin käyttänyt leivonnaisissa etikkaa, niin mietin, että kävisikö tähän omenaviinietikka? 🙂 tai että onko maussa kuinka paljon eroa?
Kiitos paljon avusta ja ihanasta blogista! Mielettömän herkkullisia reseptejä ja inspiroivia kuvia, love it!
– Ilona

Heippa Ilona 🙂 Omenaviinietikka käy näihin hyvin. Etikka ei maistu taikinassa lainkaan, mutta auttaa nostatusaineita toimimaan 🙂

Voi kiitos ihanista sanoistasi, tuo oli ihana kuulla 😀

Voisikohan tätä tehdä muffinssi vuokiin?
Olen muuten monet kerrat tehnyt ohjeellaasi liivatteetonta juustokakkua erilaisilla täytteillä. Hyviä on tullut! Kiva blogi sinulla!

Herkullisen kuulloista yhdistelmiä olet tehnyt 🙂 Tuo suklaahippu+rouhittu suklaa kuullostaa tosi ihanalta. Reilusti vain molempia joukkoon, niin eiköhän maistu 🙂

Liivatteeton juustokakku täytteet ovat olleet. Se piparkakku versio. Vei kielen mennessään. Sitten tein pohjan suklaahippu keskeistä ja piparin tilalle laitoin Daim rakeita. Olisi pitänyt rouhia niit viel. Niin olisi ollut enemmän makua täytteessä. Silloin jätin ne kokonaisiksi. Sitten kolmas versio oli oreo pohja ja fazerin kokonainen suolainen kinuski suklaa levy. Mut viel pitää jossain vaiheessa tehdä neljäs versio johon täytteeseen laitan suklaahippu keksiä sekä rouhittua suklaata.

Vielä muffinssi versiota en ole tehnyt, mutta kun teen niin pitää tulla kertomaan kuinka kävi.

Uskoisin, että muffinssien tekokin onnistuu hyvin. Tarkkailee vain paistoaikaa, ettei mene vahingossakaan liian pitkäksi. Taikina nousee melkoisesti, ainakin pellillä paistettaessa, eli ei kannata täyttää liian täyteen. Jos testailet, kuulisin mielelläni miten onnistui 🙂

Hienoa, kiva että juustokakun ohjeesta on ollut sinulle iloa! Utelenkin nyt samaan syssyyn, millä kaikilla täytteillä olet testaillut? 🙂 Kiva, että tykkäät blogistani 🙂

Onnistunee myös varmaan pelkillä perunajauhoilla? Saisi samalla gluteenittomankin 🙂

Jaa'a. Nyt kysyit hankalan kysymyksen, enkä valitettavasti osaa varmuudella sanoa miten onnistuisi ainoastaan perunajauhoilla. Pottujauhoja käytettäessä leivonnaisista tulee yleensä vieläkin höttöisempiä, ainakin muna-sokerivaahto-pohjaisista, mutta en ole aivan varma miten tämän munattoman taikinan kanssa mahtaisi käydä.. Uskallatko kokeilla? 🙂

Mahtava resepti! Otan talteen, kummityttö on vegaani, joten kun hän tulee kyläilemään niin tarvitaan jotain tällaista. Näyttävät hyviltä!

Ihania olivat! Aivan kuin höttöisiä perusmokkapaloja 😛 Enkä aavistuksen tahmaantuivat suuhun syömisvaiheessa, kun oikein tarkkaili rakennetta, mutta eipä tuo tuntunut muita(kaan) syöjiä haitata. Testaile ihmeessä, toivottavasti kummityttökin tykkää 🙂

Kiitos taas ohjeesta! Tytön kanssa just leipastiin huomisiksi viemisiksi perheeseen jonka poika ei syö maitoa tai munia. Pohjasta tuli tosiaan kuohkea ja ainakin taikina-ja kuorrutemaistiaiset herättivät ihastusta 🙂 🙂

Ihana kuulla! Taikina onkin yleensä se paras osa, mutta näissä nuo valmiit palat ovat kuohkeutensa ansiosta myös tosi herkkua. Toivottavasti valmis piirakka maistui myös pojalle ja kaikille maistelijoille. Kiitos Marski 🙂

Näyttää tosi herkullisilta! Toimiskohan jos laittais pohjaan mukaan vähän maidotonta suklaata? Haluaisin jonkun oikein suklaisen herkun tehdä viikonlopun juhliin, mutta ei saa sisältää munia, maitoo tai gluteenia. Pitäskö vähentää sit kaakaojauheen määrää tai jotai muuta?

Uskoisin, että maidottoman suklaan lisääminen taikinaan onnistuisi ihan sellaisenaan, ilman muita muokkauksia. Pohjan koostumus hieman muuttuu suklaan lisäämisen myötä. Toinen vaihtoehto suklaisuuden lisäämiseksi voisi olla se, jos tekisit päälle paksun maidottoman suklaisen kuorrutteen. Miltä sellainen kuullostaisi? Vai haluatko päällisen olevan juuri tällainen mokkapalakuorrute?

Motes voi sopii maidottomaan leivonnaiseen, sitähän oli kuorrutteessa?

Kiitos Tuuli tarkkaavaisuudestasi! Olen naputellut ohjeosaan sanan ”voi” vanhasta tottumuksessa. Ainesosaluettelossa on kuitenkin mainittu maidoton rasva, ja se on se jota tulee kuorrutteeseen. Korjaankin sen myös suoraan ohjeosioon 🙂

Kärsiiköhän kuorrute pakastamisesta?

Moikka Satu! Meillä nämä eivät päätyneet pakkaseen asti, joten kokemusta ei valitettavasti ole. Arvioisin kuitenkin, että koska kuorrute on melko pehmeää, se saattaa hieman pehmetä (=kostua) pakastamisen yhteydessä lisää. Jos sulattelee hitaasti, niin silloin kestänee paremmin. Uskallatko kokeilla, vaikka pienemmällä annoksella? 🙂

Kiitos tästä ohjeesta! Ihan mahtavia olivat! <3 Tyttären lempiohje tästä lähtien! 🙂

Oih, ihana kuulla Herkkusuu! 😀 Herkullista kesänjatkoa ja moikat myös tyttäreille 🙂

Kiitos ohjeesta! Tämä löytyi kun hätäpäissäni googletin munattoman suklaapiirakan ohjetta kaapissa olleiden kananmunien oltua pilaantuneita. En joutunut pettymään vaan päinvastoin, tämä on parempi kuin munallinen versio ja jää pysyvästi käyttöön. Kiitos!

Hienoa, mahtava kuulla Extempore-leipuri! Ihanaa ja herkullista Joulun aikaa sinulle 🙂

Maidoton ruokavalio on uutta perheessämme. Kiitos paljon ihanasta reseptistä. Maidottomatkin leivonnaiset voivat olla yhtä hyviä tai jopa parempia❤️

Totta Tiina! Itse tykästyin näihin tosi paljon. Ovat niin ihanan kuohkeita ja pehmoisia. Ja vieläpä tosi helposti. <3

Ou nou! Toimiiko mitenkään ilman tuota etikkaa?

Heips Nippanappa! 🙂 Etikka toimii soodan kanssa yhdessä, joten ilmankaan en uskaltaisi tehdä, sillä sooda saattaa maistua tällöin läpi. Hmm. Sillai voisi kokeilla, että jättää soodan kokonaan pois ja laittaa sen sijasta enemmän leivinjauhetta eli yhteensä esim. 2.5 tl leivinjauhetta yhteen taikina-annokseen. Taikina kohoaa ehkä hieman eritavalla, mutta onnistunee noinkin 🙂

Ei löytynyt meidänkään talosta etikkaa muualta kuin hillosipulipurkista 😀 loraus vaan sekaan ja hyvin nousi…

Hahaa, olipa loistava idea etsiä etikkaa sieltä mistä sitä löytyi! 😀

Kommentoi juttua: Ihanat pehmeät mokkapalat / maidoton ja munaton

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Blogini yhden suosituimman ohjeen eli Järisyttävän hyvän sitruunajuustokakun sisar on tämä herkullinen limejuustokakku 💕 Ihanan pehmoista, silkkisen sileää, samaan aikaan sekä raikasta että sopivan makeaa, ja älyttömän helppotekoista herkkua. Tämän syömistä oli vaikea jättää yhteen palaan. Enkä jättänyt. Kakku oli mielestäni vähintään yhtä hyvää kuin sitruunainen versio. Kurkkaa koko ohje blogista.⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/taivaallinen-limejuustokakku-liivatteeton/⁣
⁣
HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#ilmanliivatetta⁣
#limejuustokakku⁣
#lime
#juustokakku
#pääsiäinen⁣
#ihanitseleivottu
#cheesecake 
#yummy 
#foodphotography 
#bakinblogger 
#baking
  • Erään etäpäivän lounasajan nopeana ja helppona pelastuksena toimi tämä tomaatti-feta-uunimunakas, joka syntyi vain muutamasta aineesta. Munakasta on tosi helppo muokata omaan makuun sopivaksi ja siihen voi hukata juuri niitä aineksia, joita sattuu jääkaapissa milloinkin olemaan. ⁣
Katso tämän frittatan ohje blogin puolelta https://kotiliesi.fi/suklaapossu/uunimunakas-eli-frittata-feta-tomaattitaytteella/⁣
⁣
#munakas⁣
#frittata⁣
#arkiruoka⁣
#tomaatti⁣
#feta⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Mämmi+vaniljakastike=helppo mämmimousse=💕 Tekiskö sinunkin mieli? Jos vastasit kyllä, niin kurkkaapas helppo ja nopea ohje blogin puolelta⁣ 😋
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/paasiaisen-superhelppo-mammijalkiruoka/⁣
#mämmi⁣
#pääsiäinen⁣
#helppojanopea⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontablogi⁣
#leivonta
  • Erään kakun yhteydessä kokeilin gluteenitonta kakkupohjaa gluteenittoman jauhoseoksen ja pottujauhojen seoksesta. Hienosti onnistui. Kokosin blogiin myös vinkkejä kakkupohjan onnistuneeseen paistamiseen: Katso vinkit ja ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/gluteeniton-kakkupohja-ja-vinkit-onnistumiseen/⁣
⁣
#Gluteeniton⁣
#kakkupohja⁣
#maidoton⁣
#gluteenittomatjauhot⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit
  • Suklaapossun blogi laajenee hieman ja leivonnaisten lisäksi sinne sinne pöllähtää aina välillä helppoja arkiruokavinkkejä. Ensimmäisenä vinkkiä ihana puolilämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti, josta löytyy mm. lyömätön makuyhdistelmä eli vuohenjuusto+tomaatti+rukola+hunaja. Katso koko ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/tomaatti-vuohenjuustosalaatti/⁣
⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#vuohenjuusto⁣
#pinjansiemen⁣
#rukola⁣
#salaatti⁣
#lounas⁣
#leivontabloggaaja⁣
#arkiruokavinkki
  • Kinuskimousse puolukoilla on yksi parhaista täytekakun täytteistä minkä tiedän. Tuo kirpeän makea täyte päätyi myös tämän kakun sisälle. Päällä sveitsiläinen marenki, joka valmistuu näppärästi ilman lämpömittaria (ja maistuu ihan erilaiselta kuin normimarenki). Kakku sai tosi paljon kehuja, eikä yhtään ihme. Kurkkaa ohje koko kakkuun blogista ⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinuski-puolukkakakku-marenkipaallisella/⁣
⁣
#kinuskimousse⁣
#puolukka⁣
#täytekakku⁣
#juhlakakku⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#leivontabloggaaja⁣
#cake⁣
#caramel⁣
#mousse⁣
#lingonberry⁣
#yummy
  • Yksi parhaista tekemistäni jälkiruoista on tässä! Creme Brulee, voi mahoton mitä herkkua tämä olikaan 😋 Rapsakan pinnan alla vaniljainen, kermainen, silkkisen sileä vanukasmainen herkku. Ja ihanan helppo tehdäkin. Katso ohje blogista⁣
⁣
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/creme-brulee-kermainen-herkku/⁣
⁣
#cremebrulee⁣
#parasjälkiruoka⁣
#helppojanopea⁣
#leivontablogi⁣
#suklaapossu⁣
#kotiliesiblogit⁣
#bestever

suklaapossu

X