Itsetehdyt älynhyvät kermakarkit sekä Susu-palan tapaiset herkut
Susupalat ovat yksi mun lempikarkkeista. Ne ovat aina ne pakolliset karkit, jotka tarttuvat mukaani kun kaivan irtokarkkilaatikoista nameja pussiin. Koska Susupalat ovat ihania, niin pitihän niiden tekemistä testailla itsekin.
Tein ensin karkkien toffeemaisen sisällön. Maistelin tuota toffeeta pelkiltään ja voi mahdoton kun se oli hyvää! Se muistutti aivan kermakarkkeja, mutta oli ainakin triplasti parempaa. Ihanan paahteista, pehmeää ja sopivasti lohkeavaa. Täyttä herkkua!
Osan toffeepaloista päällystin susupalamaisesti riisimuro-suklaaseoksella. Toffee oli susupalaa ajatellen liiankin lohkeavaa, eikä sellaista venyvää kuin alkuperäiskarkissa. Kokonaisuus ei ollut niin susupalamainen kuin olisin toivonut, mutta ihan syötäviä niistä tuli silti. Nappasin kuvan aidosta ja itsetehdystä susupalan sisustasta (alla). Mutta se pelkkä toffee, mmmmmm!
Ohje on sinänsä helppo, sillä se onnistuu ilman lämpömittaria. Kun seos tummenee ja paksenee, on tippatestin aika. Tippatesti tehdään niin, että kylmään veteen tiputetaan nokare toffeeta. Jos nokare kiinteytyy ja siitä pystyy muovailemaan pallon sormien välissä, on seos valmista. Jos sen sijaan nokare vain kiinteytyy, mutta ei pysy muodossaan, kun sitä käsittelee, pitää seosta keitellä hieman pidempään. Valmista massaa jäähdytellään vielä muutama minuutti ja sekoitetaan joukkoon tomusokeriseos. Näin toffeeseen tulee kermakarkkimainen koostumus.
Itsetehdyt kermakarkit ja Susu-palan tapaiset herkut n. 100 kpl
Aineet: 2 dl kuohukermaa 2 dl sokeria 0.5 dl vaaleaa siirappia 0.5 dl glukoosisiirappia 1 tl suolaa 1 rkl vettä 1 dl tomusokeria
Susupaloihin lisäksi (n. 17 Susupalaan): 100 g maitosuklaata 0.75 dl riisimuroja
Ohje: Laita kerma, sokeri ja siirapit kattilaan, sekoita. Kuumenna kiehuvaksi.
Keitä seosta välillä sekoitellen kunnolla kiehuen, kunnes se tummenee ja alkaa kiehua paksuhkoilla kuplilla (mm. kattilasta, kiehumisesta riippuen n. 20-30 minuuttia). Alla olevassa kuvassa seos kiehuu jo melko suurilla kuplilla ja on saanut väriäkin jo. Mutta se ei ole vielä ihan valmis ja kaipaa hieman lisää keittämistä.
No niin. Tässä seos alkaa jo olemaan valmis. Väri on kauniin pronssisen värinen sekä kuplat isoja ja paksuja.
Tee tippatesti. Kun kylmään veteen tiputetusta nokareesta pystyy muotoilemaan kiinteän, jämäkän pallon, on seos valmis.
Anna toffeen jäähtyä 5 minuuttia.
Sekoita vesi ja tomusokeri. Lisää se hieman jäähtyneeseen n. 85 asteiseen seokseen vatkaamalla voimakkaasti muutamien sekuntien ajan. Levitä massa leivinpaperin päälle n. 20 x 25 cm alalle.
Jäähdytä kokonaan. Leikkaa pitkänmallisiksi paloiksi.
Sulata suklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes siitä on sulanut n. 2/3. Sekoittele, kunnes loppusuklaa sulaa. Sekoita joukkoon riisimurot. Lusikoi riisimuroseosta leikattujen toffeepalojen päälle niin, että ne ovat kauttaaltaan peitettynä. Anna jähmettyä. Jos haluat että myös pohja on suklaanpeitossa, sulata hieman lisää suklaata ja sivele sitä vielä pohjapuolelle. Jähmetä.
Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen! Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan! Copyright Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos! Yhteydenotot suklaapossu.leipoo (at) gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Itsetehdyt älynhyvät kermakarkit sekä Susu-palan tapaiset herkut
Kävin aamulla kurkkaamassa postaustasi ja meinasin samantien ruveta karkkitehtailijaksi. Mutta, meillä juuri loppuviikosta vaihdettiin uusi liesi vanhan (haljenneen) tilalle ja uusi liesi on induktio eikä se mun kattila mitä tällaisiin käytän, tieten toiminut siinä.. :/ Höh ja pöh!
No höh! Eipä muuta kuin uuden kattilan hankintaan, että pääsee pian tehtailemaan nameja 🙂
Näinkin jo instassa, että olit vihdoin ehtinyt kokeilla näitä 🙂 Ihanilta näyttää! Tuo vaalea siirappi on varmasti parempi näihin, samaa mietin itsekkin kun näitä tein.
Kiitos Maiju 🙂 En malttanut enää pitää näppejäni erossa kattilasta, sillä nämä muistuivat mieleeni aina kun törmäsin sinun tekemiisi versioihin. Vaalea siirappi sopi kivasti näihin, mutta koostumus meni vähän liiankin pehmeäksi tomusokerin lisäämisen jälkeen. Kermakarkit olivat kylläkin ihan älyttömän hyviä, Susupaloista jäi puuttumaan se sitkeys, ja osa mausta. Ajattelin kokeilla vielä hieman erilaisella tavalla ensi kerralla. Sitten taas kun löytyy sopiva rako. Toivottavasti pian 😛
Heippa!
Kauanko näitä voisi säilyttää jääkaapissa?
Täytyykö jäähdyttää jääkaapissa vai pöydällä?
Kiitos vastauksista etukäteen! 🙂
Mikähän on syynä, kun karkit jäävät todella sitkeiksi? Leikkaminen on vaikeaa eikä ne todellakaan ole lohkeavia 😅 tämä siitä huolimatta, että antasin jäähtyä vaikka yön yli jääkaapissa. Viikon kuluttua kuivahdettuaan karkit ovat aivan herkkuja, oikean Omar-karkin tuntuisia ja pikkuisen paremman makuisia 😊
Hmm. Nyt ei tule muuta mieleen kuin että tomusokeri-vesi-seos olisi lisätty hieman liian lämpimään seokseen. Tällöin sokeri sulaa joukkoon ja lopputuloksena on sitkeä toffee. Voisiko tuo olla syypää?
hei missä vaiheessa listään suola?
Hyvä kysymys Päivi, se olikin jäänyt vahingossa ohjeesta pois. Suola kannattaa lisätä samoihin aikoihin kerman kanssa. Lisäänkin tuon suoraan ohjeeseen. Herkullista Joulua! 🙂
Pitääko kerma vatkata
Kerma lisätään kattilaan sellaisenaan, ilman vatkaamista. Seosta vatkataan vasta siinä vaiheessa, kun joukkoon lisätään vesi-tomusokeriseos.
Kauanko pelkät toffeet säilyy hyvänä jääkaapissa?
Hei Leipuri 🙂 Meillä nämä ovat kadonneet niin nopeasti, etteivät ole ehtineet huonontua, mutta arvioisin, että säilyvät hyvinä 2-3 viikkoa. Ehkä jopa pidempään. Ellei niitä tule napsittua sitä ennen 😉
Tarttuuko pelkät toffeepalat toisiinsa kiinni, miten olisi paras säilyttää ja antaa lahjaksi? 🤔
Hei Mamma leipoo. Pelkät toffeepalat kuivahtavat melko kuiviksi, joten niitä voisi periaatteessa pakata myös pieneen pussiin tai rasiaan. Kovin paljon en laittaisi yhteen, sillä esimm. lämmetessään ne saattavat tarttua hieman toisiinsa kiinni. Varmin tapa olisi kuitenkin pakata toffeet niin, etteivät ne koskea toisiaan. Esim. leivinpaperin päälle kauniiseen rasiaan yhteen kerrokseen. Toffeet kannattaa säilyttää jääkaapissa, niin säilyvät aika pitkäänkin. Ellei niitä tule syötyä ennen…
Moikka! Kokeilin näitä ja mulla niistä tuli kovia ja sitkeitä. Seos tuntui ja näytti valmiilta jo noin 10 min keittelyn jälkeen ja tippatestiä tehdessä seos kovettui heti veteen kovaksi, eikä sitä todellakaan saanut pyöriteltyä palloksi. Tomusokerin lisäsin varmasti liian kuumaan seokseen, kun panikoin nopeasti jähmettyvää seosta, mutta siis jo tippatestivaiheessa jotain oli mennyt mönkään. Oikein hyvän makuisia näistä kyllä tuli, mutta koostumukseltaan erilaisia kuin sulla. Mistähän voisi olla kyse?
Moikka Kaisa! Kuullostaa siltä, että seos on saavuttanut ns. palloasteen todella nopeasti ja mennyt siitä jopa yli. Tällöin seos kovettuu kylmässä vedessä välittömästi. Minkäkokoinen kattila sinulla oli käytössä? Laakeammassa kattilassa seos kuumenee ja valmistuu nopeammin kuin kapeammassa. Myös isommalla lämmöllä keitettäessä seos kuumenee nopeammin. Jos innostut kokeilemaan vielä uudestaan, niin keittele hieman miedommalla lämmöllä (kuitenkin niin että seos kiehuu) ja tee tippatesti jo hieman ennen kuin seos näyttää valmiilta.