Suklaapossu

Itsetehty vaniljasokeri

Tiesitkö, että vaniljasokerin tekeminen itse on helppoa ja nopeaa!?! Siihen tarvitaan vain vaniljatanko+sokeria ja hetken pyöritys tehosekoittimessa tai vastaavassa laitteessa ja valmista!
Mun lempimausteeni lähes kaikessa makeassa leivonnassa on vaniljasokeri. Voitte varmaan arvata kuinka suurta vaniljasokerin kulutus tässä taloudessa on, sitä kun tulee humpsautettua milloin mihinkin. Mikään ei oikein maistu kunnolla ilman vaniljaa. Yhdellä pikkupurkilla ei montaa hetkeä pärjää, isommalla sitten vähän pidempään. Vaniljasokerin on ehdottomasti oltava aitoa vaniljaa sisältävää.

Olen pitkään tyytynyt kaupan sokereihin, mutta alkuvuodesta päätin tehdä sitä pitkästä aikaa itse. Hankin jo vaniljatangon kaappiin odottamaan hetkeä, jolloin vanhat sokut loppuisivat. Ja nehän loppuivat pian. Kaapista löytyi myös vaniljajauhetta, jonka hukkasin pois ennen uuden sokerin valmistamista. Kun vihdoin pääsin hurauttamaan vaniljatangon sokerin kanssa hienoksi, niin olin myyty. Meillä ei varmaan muuta sokeria enää käytetäkään!

Hurauttaessani vaniljatangon monitoimikoneella hienoksi, keittiöön leijaili mielettömän ihana tuoksu. Mietin mielessäni kuinka ihana tuoksu tuo onkaan, aaaah! Tuosta tuli mieleen, voisikohan käytettyä vaniljatankoa käyttää kaapeissa hajusteena, mmmm..

Itse tehden vaniljasokerin voimakkuutta pystyy helposti muokkaamaan sokerin ja vaniljatankojen suhteella. Mitä enemmän vaniljatanko, sitä aromaattisempaa sokerista tulee. Myös sokereita vaihtelemalla tähän saa lisävaihtelua. Vaniljasokerin hintakin on muuten ihan eri, mitä kaupan valmiissa sokereissa, sokeri kun on edullista eikä vaniljatangon hintakaan päätä huimaa.

Tässä tulee älynhelppo vaniljasokerin ohje 🙂

Itsetehty vaniljasokeri

Aineet:

1 vaniljatanko

n. 3-4.5 dl sokeria

Ohje:

Kaada sokeri tehosekoittimeen. Kaavi vaniljatangon siemenet joukkoon ja pilko myös vaniljatanko mukaan. Sekoita täysillä muutama minuutti, kunnes vaniljatanko on kokonaan murskaantunut. Siivilöi joukosta halutessasi isommat krömmäleet pois. Purkita ja anna lahjaksi tai jätä omaan käyttöön. 

Vinkki:

* Voit säätää vaniljaisuutta sokerin määrällä. Laita ensin vähemmän sokeria ja lisää halutessasi. Itse lisäsin sokerin määrää lopulta 4.5 dl:aan, sillä vaniljatangosta irtosi niin reilusti makua ja tuoksua pienempäänkin määrään sokeria. 

* Voit käyttää tavallisen sokerin sijasta myös esim. tummaa ruokokidesokeria. Näin saat tummaa, aromaattisempaa vaniljasokeria.


    Tervetuloa seuraamaan Suklaapossun sähköistä reseptikirjaa, josta löytyy leivonnaisohjeita jokaiseen herkutteluhetkeen!

Suklaapossun keittiössä touhuaa kolmen lapsen äiti, joka testailee intohimoisesti erilaisia reseptejä ja haluaa jatkuvasti oppia lisää erilaisia tekniikoita ja löytää uusia, herkullisia makuyhdistelmiä. Blogin myötä olen hurahtanut myös valokuvaukseen. Täydellisen leivonnaisen metsästys ei pääty koskaan!

Copyright

Kuvat ovat itse otettuja, ellei toisin mainita. Ethän lainaa blogin kuvia ilman lupaani, kiitos!

Yhteydenotot
suklaapossu.leipoo (at) gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Itsetehty vaniljasokeri

Johanna

Hei ja kiitokset ohjeesta! Mietin kumminkin, että meniköhän mulla nyt kaikki ihan oikein… sokeri ei tuoksunut lainkaan vaniljaisen hyvältä, vaan oudolta suorastaan. Käytin yhden vaniljatangon ja 450g ruokosokeria. En ole ennen käyttänyt kokonaista vaniljatankoa mihinkään, joten voisiko kyseessä olla tottumattomuus tuoksun intensiivisyyteen tms ? Kiitos vielä ja ihanaa joulun odotusta!

Suklaapossu

Hei Johanna! Tuoksuun saattaa vaikuttaa myös ruokosokerin ominaistuoksu, jolloin se ei tuoksu samalle kuin vaaleaa sokeriin tehtynä. Vaniljatangosta tulee myös ihanan intensiivinen vaniljan maku ja tuoksu, joka poikkeaa kaupan valmiiden sokereiden tuoksusta. Jos tuoksuttelet sokeria hieman kauempaa, tuoksuuko se paremmalta kuin aivan läheltä haistellessa? Uskoisin, että leivonnaisissa sokeri joka tapauksessa toimii hyvin.

Kiitos ja oikein ihanaa ja herkullista joulun odotusta sinullekin! <3

Johanna

Kiitos vastauksesta! Nyt kun sokeri on ”hautunut” muutaman päivän, alkaa tuoksun outous haihtua ja vaniljaisuus tulla esiin. Uskon kyllä, että toimii käytössä. Annan hautua vielä jonkin aikaa ja sitten testaamaan!

Suklaapossu

Heippa Johanna! Hyvä, jos vaniljaisuus alkaa vähitellen erottua. Ei sitten muuta kuin testaamaan 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *