Jääkarkit eli kovat sokerikarkit

Frozen synttäreiden karkit

Miettiessäni mein tytön viisivuotiaan synttärisankarin toivekakun eli Frozen -kakun koristelua, näin ohimennen facebookissa ”jääkarkkien” ohjeen. Tuo ohje jäi mieleen ja löysinkin tuon samaisen ohjeen myös netistä. Ne sopivat niin mainiosti sekä kakun päälle että muuten vain napsittavaksi, että päätin kokeilla niitä. Jääkarkit ovat oikeastaan värjättyä ja vaniljalla maustettua sokeria, joka kovetetaan ohueksi levyksi ja jäähtymisen jälkeen siinä halkaistaan paloja. Sokerikarkkeja. Mein lapset olivat innoissaan näistä karkeista ja kädet kävivätkin aika tiuhaan tuon pienen kipon sisällä, kunnes juhlien jälkeen karkkeja oli jäljellä enää vain muutama hassu. Juuri tuo jääkarkki nimitys sai lapset innostumaan ja olivathan nämä kiiltävät, turkoosit, läpinäkyvät karkit muutenkin sen näköisiä, että niitä teki mieli maistaa. Lapsia oli paikalla vain 6, joten aika läjän taisi jokainen saada itselleen. Ihme ja kumma, mitään suurempaa sokerihumalaa en lapsissa tällä kertaa huomannut. Ehkä monet muut suolaiset tarjottavat (mm. vanhimman tytön itsetekemät voileivät) tasapainottivat tilannetta. 🙂

Jääkarkit

Jääkarkkien tekemiseen eli sokeriseoksen keittämiseen tarvitaan lämpömittaria, sillä sokeriliemen lämpötila nostetaan 150 asteeseen. Seos on äärettömän kuumaa tällöin, joten kannattaa olla todella varovainen kuuman sokeriliemen kanssa. Ja pitää lapset kauempana keittämisen ajan.. Lämpömittari on hyvä apuväline, mutta keittämistä voi toki koittaa myös ilman mittaria ja testailla lämpötilaa mm. väriä tarkkailemalla ja vesitestillä. Katso vinkki-osio alempaa 🙂

Meillä osa ”jääpaloista” päätyi kakun päälle ja loput tarjottiin sellaisenaan. Ohje tuohon Frozen-aiheiseen kakkuun tulossa aivan lähipäivinä. Tässä ensin jääkarkkien ohje:

Jääkarkit

Aineet:

4 dl sokeria

1.5 dl glukoosisiirappia

0.75 dl vettä

pari tippaa vaalean sinistä pastaväriä

n. 0.5 tl vanilijajauhetta

Ohje:

Laita uunipelti pannunalusen päälle ja vuoraa pelti foliolla.

Laita kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Sekoita.

Kuumenna välillä sekoittaen miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Kuumenna seos kiehuvaksi, sekoittele välillä. Nyt voit laittaa lusikan sivuun esim. lautasen päälle. Nosta hieman lämpöä, ja anna seoksen kiehua, kunnes lämpötila saavuttaa 150 astetta. Tähän kuluu aikaa mm. kattilan koosta riippuen noin 10 minuuttia tai vähän yli. Lämpötila saattaa jämähtää pitkäksikin aikaa reiluun 100 asteeseen, mutta kun se lähtee nousemaan, se tekee sen nopeasti. Älä siis karkaa paikalta vaan vahdi lämpötilaa.

Kun seos on 150 asteista, nosta kattila pannunalustan päälle. Sekoita joukkoon nopeasti vaniljajauhe sekä pari tippaa pastaväriä. Seos saattaa kuohahtaa tässä välissä. Jatka vain sekoittamista, kunnes kuohuminen loppuu ja väri on sekoittunut tasaisesti. Kaada kuuma sokeriseos samantein folion päälle pellille ja levitä n. 30 x 25 cm alalle. Muista, että kuuma sokeri on todella kuumaa ja polttaa hetkessä, joten toimi varoen.

Laita tyhjään kattilaan kattilaan kuumaa vettä ja jätä likoamaan. Laita kattilaan myös työvälineesi (lusikka ja lämpömittarin sokeriliemessä uiskennellut pää) Sokerimassa liukenee pikkuhiljaa kuumaan veteen ja irtoaa lopulta melkein kuin itsestään.

Jätä karkkimassa jäähtymään noin tunniksi tai pidemmäksikin aikaa. Kun karkkimassa on jäähtynyt, riko levy vaikkapa käsien välissä vääntäen tai kolauttamalla se jotain reunaa vasten tai humauttamalla lihanuijalla pirstaleiksi. Tarjoile palat sellaisenaan tai koristele niillä vaikkapa kakku.

Vinkki:

* Karkkien tekemistä voi yrittää myös ilman mittaria. Tiputtamalla kylmään veteen tipan sokeriseosta voi tarkistaa, missä kohtaa keittämistä mennään. Kun kylmään veteen tiputettu tippa jämähtää samantein kovaksi kikkareeksi, on se valmis. Sokeriseos alkaa myös saamaan väriä juuri siinä kohtaa, kun se on saavuttanut 150 asteen lämpötilan. Eli nosta kattila pois liedeltä heti, kun se alkaa saamaan vähänkään väriä, ja testaa vielä tiputtamalla tippa kylmää vettä sisältävään mukiin. Itselläni kuului kunnon sihahdus tipan osuessa veteen..

* Huomaa, että valmiit sokerikarkkipalat saattavat olla todella teräviä, joten kannattaa vahtia pienempien lasten puuhailuja niiden kanssa.

* Jos teet karkkeja esim. lasten juhliin, voit värjätä sokerimassan teeman tai lapsen lempivärin mukaiseksi.

* Käytä värjäämiseen pastavärejä. Pastaväriä tarvitaan vain tippa tai pari, jolloin karkin koostumus pysyy hyvänä.

Kovat karkit

Instagram

  • Suolainen piirakka onnistuu hienosti myös munattomana, eikä sitä huomaa valmiista piirakasta lainkaan. Tähän piirakkaan kätkeytyi reilusti kinkkua ja juusto sekä myös pekonia ja paprikaa. Piirakka katosi juhlissa yllättävän paljon väkimäärään nähden eli hyvää oli. Kurkkaa ohje blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kinkku-juustopiirakka-pekonilla-munaton/ ja tuunaa piirakasta oman makusi mukainen. #suklaapossu #munaton #kinkku #juusto #pekoni #paprika #piirakka #eggless #pie #kotiliesiblogit
  • Punaherukat ❤️ Blogista löytyy nyt koottuna viisi mielestäni parasta punaherukkaleivonnaisohjetta. Siellä on mm. tämän jogurtti-punaherukkapiirakan ohje. Kurkkaa tämä ja muutkin ohjeet blogista. Ja leivo tänä vuonna vaikka jotain uutta :) https://kotiliesi.fi/suklaapossu/viisi-parasta-punaherukkaleivonnaista/
#punaherukka #leivonnaiset #yummy #redcurrant #pie #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Mein poika on aikamoinen lentokonefani ja teinkin hänelle 2-vuotiskakuksi tällaisen lentokonekakun. Kakussa oli sisällä mehevä munaton porkkanakakku. Tarkempi ohje ja enempi juttua blogissa https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pojan-2-vuotissynttarikakku-eli-lentokone-kakku/ #munaton #porkkanakakku #2vuotias #pojansynttärit #synttärikakku #suklaapossu #kotiliesiblogit #kotiliesi
  • Tykkäätkö sitruunasta ja pehmeistä kekseistä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin taatusti rakastat näitä pehmeitä mantelijauholla mehevöitettyjä sitruunakeksejä! Keksiohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pehmeat-manteliset-sitruunakeksit/ #sitruuna #älynhyvät #sitruunakeksit #keksit #suklaapossu #kotiliesi #kotiliesiblogit
  • Kristallipullat ovat kyllä parhaita pullia mitä on olemassa! Ainakin mein perheen mielestä. Jos näillä helteillä ei huvita leipoa, niin suosittelen ottamaan ohjeen talteen viileämpiä kelejä varten. Ohje löytyy täältä https://kotiliesi.fi/suklaapossu/pullista-parhaat-kristallipullat/ #pulla #kristallipulla #yummy #best #bun #kotiliesiblogit #suklaapossu
  • Valkosuklaapannacottaa passionilla ja mansikoilla, nams! Tätä herkkua tarjottiin lastemme synttäreillä ja se sai kehuja, muiltakin kuin itseltäni 😋 Ohjeen löydät blogista https://kotiliesi.fi/suklaapossu/valkosuklaapannacotta-mansikoilla-ja-passionilla/ #valkosuklaa #pannacotta #passion #mansikka #punaherukka #suklaapossu #kotiliesiblogit
  • Kirsikka-kaurapaistos 😋 Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun linnut jättivät meidän kirsikkasadon rauhaan ja sain marjoja niin paljon, että niistä sai tehtyä jotain. Ja se jokin oli tämä kaurapaistos, jota tehtiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Ohje blogissa
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/kirsikka-kauramurupaistos/
#helppojanopea #kirsikka #kauramuru #suklaapossu #cherry #oatmeal #kotiliesiblogit

suklaapossu

Keskustelu

Kauniin värisiä. Mulla on ollut tarkoitus tehdä jouluksi tämmöistä kovaa karkkia punavalkoisena. =) Mä olen muuten huomannut, että tuota sokerilientä ei saa keittää liian nopeasti 150 asteeseen. Jos pitää liettä täysillä, se voi kuumentua 5 minuutissa, mutta tällöin seos ei kovetu kunnolla. Hassua. Luulen, et kyse on siitä ettei seos ole tasaisesti lämmennyt. Oletko huomannut samaa ongelmaa?

Kiitos Kakkumonsteri 🙂 Ihana idea nuo puna-valkokarkit jouluksi! Enpä ole törmännyt tuollaiseen kovettumisongelmaan. Ehkä keittolämpötila on ollut mulla kuitenkin sen verran maltillinen, vaikka oonkin keitellyt seosta ihan kunnolla. Viiteen minuuttin en ole tosin keittämisajassa päässyt, vaan aika on tosiaan pidempi, 10 minuutin kieppeillä tai isommilla annoksilla aika paljon ylikin. Mutta mielenkiintoinen havainto sulla ja pitääkin laittaa korvan taakse jos joskus tulee vastaan samantapainen hyytymisongelma 🙂

Heiii! Miten näitä jäitä kannattais säilyttää? Ajatuksena tehdä tytön synttäreille frozen kakun koristeeksi jäätä,mutta mielelläni tekisin jäät etukäteen. Ei viittis siinä leivontahärdellissä alkaa sokeria keittelemään

Jääkarkit kannattaa säilyttää mahdollisimman kuivassa paikassa. Itse pidin näitä pöydällä ja muutaman päivän päästä ne olivat keränneet pintaansa melkoisesti kosteutta. Jääkarkit kannattaa varmuudeksi tehdä myös mahdollisimman lähellä kakun koristelua (ei siis viikkoa aiemmin), niin eivät ehdi kostua.

Mulla jäi ihan pehmeiksi. Lämpömittarin kanssa keittelin mutta eivät kovettuneet edes yön aikana. 😑 Ehkä ongelma oli sitten liian nopea lämmitys? Hyvä kun jaoit kokemuksesi. Kokeilen seuraavaksi maltillisemmin. En nimittäin katsonut aikaa kellosta ja oon koko päivän miettinyt et mikähän meni vikaan..

Mulla jäi ihan pehmeiksi. Lämpömittarin kanssa keittelin mutta eivät kovettuneet edes yön aikana. 😑 Ehkä ongelma oli sitten liian nopea lämmitys? Hyvä kun jaoit kokemuksesi. Kokeilen seuraavaksi maltillisemmin. En nimittäin katsonut aikaa kellosta ja oon koko päivän miettinyt et mikähän meni vikaan..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.